مدیر کل دفتر میوههای گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی گفت: بر اساس آخرین تحقیقات و آمارهای مندرج، منطقه جنوبی سیستان و بلوچستان بستری مناسب برای کشت و توسعه میوههای گرمسیری فراهم آورده است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، خانم جلیلی مقدم در برنامه گفت و گوی ویژه خبری یک شنبه شب شبکه دو سیما افزود: سطح زیر کشت میوههای گرمسیری کشور در ناحیه جنوبی سیستان و بلوچستان، حدود ۱۳ هزار هکتار تخمین زده شده است که در آن ۱۶۰ هزار تن تولیدات باغی و میوهای برداشت میشود.
خانم جلیلی مقدم گفت: تولیدات میوههای گرمسیری، حجم بسیار اندکی از تولیدات باغی کشور را به خود اختصاص داده و این بدان معناست که سرمایه گذاری درست و مکفی در این بخش متمرکز نشده است.
وی افزود: در سالهای اخیر، روند توسعه میوههای گرمسیری روی ریل درست و منطقی قرار گرفته است و حتی در برنامه ششم توسعه هم هزار و ۷۵۰ هکتار، به میوههای گرمسیری اختصاص دارد که حدود ۹۰ درصد از این طرح مشمول استانهای جنوبی به خصوص سیستان و بلوچستان میباشد، ضمناً حدود سه هزار و ۳۰۰ هکتار هم به طراحی اصلاح باغات تخصیص یافته است.
خانم جلیلی مقدم گفت: عمده موانع بر سر راه اجرای طرحهای یاد شده، کمبود آب در سیستان و بلوچستان میباشد و برای رفع این مشکل راهکارهای عملیاتی از سوی وزارت جهاد تدبیر و تدوین شده است.
آقای نورانی رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی کشور در سوی دیگر برنامه درباره بهینه بودن واردات یا به صرفه بودن تولید موز در کشور گفت: واردات مناسب زمانی است که در کشور تولیدات نباشد از آنجا که متاسفانه از ظرفیتهای بومی کشور در راستای تولید، استفادهای نمیشود.
وی افزود: ایران با دارا بودن ۱۱ اقلیم از ۱۳ اقلیم موجود در جهان، نزد فائو به عنوان کشوری کشاورزی محور شناخته میشود، اما به علت نبود حمایت از طرحهای سرمایه گذاری و وجود طرحهای ناقص و کم توان معمولاً تولیدات باغی در حوزه میوههای گرمسیری ابتر میماند و در حال حاضر سرمایه گذارانی در جنوب کشور اقدام به تولید ۱۵۰ هزار نهال موز کرده اند، ولی هنوز موفق به دریافت امتیاز زمین از وزارت جهاد نشده اند.
آقای زینی وند معاون استاندار سیستان و بلوچستان نیز گفت: به تازگی سیاست گذاری ویژه و منسجمی در راستای ایجاد بسترهای توسعهای و بهره برداریهای اقتصادی از سواحل مکران و دیگر ظرفیتهای استان سیستان و بلوچستان انجام شده است و در حال حاضر جلسات هماهنگی میان دستگاهی در حال برگزاری میباشد.
وی ادامه داد: درباره حمایت از سرمایه گذاران کشاورزی در سیستان و بلوچستان، کم کاریهای بسیاری از سوی دستگاههای دولتی وجود دارد، اما همه تقصیر هم به گردن دولت نیست اگر کسی واقعاً کننده کار باشد همه دستگاههای دولتی تمام قد از آنها حمایت میکنند، اما در برخی موارد جدیتی از سرمایه گذاران دیده نمیشود.
آقای حسین صفایی مدیر عامل کشت و صنعت مکران در ارتباط زنده تلفنی از کنارک با این برنامه گفت: در حال حاضر برخی موانع بر سر راه تولید موز در مکران، به موضوع اقلیم نا مناسب مربوط میشود. برای کشت بهتر و وسیعتر و پربازدهتر موز، نیازمند کشت نیمه گلخانهای در منطقه مکران هستیم.
وی از تامین مالی برای نمک زدایی حدود ۱۰۰ هزار متر مکعب آب برای آبیاری باغات موز توسط کشت و صنعت مکران خبر داد و افزود: در حال حاضر عمده مشکلات تولید موز در مکران، مشکل تامین زمین است.
خانم جلیلی مقدم در خصوص حجم اشتغال زایی کشت میوه گرمسیری موز در مکران و موانع بر سر راه ایجاد اشتغال منطقه گفت: در سالهای اخیر حجم قابل توجهی به میزان ۴۵۰ هزار تن واردات موز به کشور داشته ایم و از سوی دیگر حجم تولید موز داخلی سالانه ۱۲۰ هزار تن میباشد که با نیم نگاهی به حجم واردات این میوه میتوان برآورد کرد که چه مقدار ظرفیت و فضای خالی برای تولید موز در کشور وجود دارد.
وی افزود: برای توسعه میوههای گرمسیری از جمله موز فرصتهای بسیاری هست که فقط نیازمند حمایت دستگاههای دولتی باشد.
رئیس اتحادیه ملی محصولات کشاورزی از کثرت موانع دست و پاگیر بر سر راه سرمایه گذاران در حوزه کشاورزی منطقه مکران خبر داد.
آقای نورانی افزود: همه کشورهای همسایه در خلیج فارس به دلیل شرایط اقلیمی گرم و کمبود آب آشامیدنی اقدام به شیرین سازی آب دریا میکنند، اما در سواحل جنوبی کشورمان به دلیل وجود قوانین دست و پاگیر، حتی سرمایه گذاران مشتاق هم دلسرد و نا امید میشوند این در حالی است که برای تامین انرژی آب شیرین کن میتوان از انرژی خدادادی خورشید بهره گرفت.
وی تاکید کرد: قوانین دست و پاگیر در دستگاههای اداری موانع اصلی بر سر راه سرمایه گذاران حوزه کشاورزی به خصوص کشت موز در مکران میباشد.
آقای روح الله لطیفی سخنگوی گمرک کشور نیز در ارتباط زنده تلفنی با این برنامه گفت: در چهار ماه اخیر حدود ۱۷۳ هزار و ۶۲ تن موز به ارزش ۱۱۳ میلیون و ۶۸۱ هزار و ۷۷۶ دلار از هفت کشور اکوادور، هند، فیلیپین، ترکیه، روسیه، ویتنام و امارات وارد کشور شده است.
وی از تداوم واردات موز به کشور خبر داد و افزود: در سه ماه اخیر حدوداً ۲۳ میلیون دلار موز وارد کشور شده است.
خانم جلیلی مقدم مدیرکل میوههای گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی نیز درباره ایجاد مشوقهای تولید به کشاورزان، سرمایه گذاران و تولیدکنندگان موز گفت: وزارت جهاد با اعمال تسهیلات و یارانههای تولید، در باره تامین سایبان و تامین و تجهیز زمین، از تولید کنندگان حمایت میکند.
ولی بلوچستان تا ابد پایدار باقی خواهد ماند