گفتگوی ویژه - انفجار بندر بیروت؛
مهم ترین بندر لبنان و خسارت سنگین اقتصادی
کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: در بندر بيروت امکان پهلوگیری کشتی های بزرگ وجود دارد و بنادر دیگر لبنان کوچک هستند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ هادی محمدی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: حجم زیادی از واردات از طریق بندر بیروت انجام می گیرد و آسیب دیدن این بندر به معنای فوق العاده بودن شرایط لبنان خواهد بود.
او ادامه داد: میزان نیترات آمونیوم موجود در بندر بیروت 27 هزار و 500 تن بوده است و هیچ مدرکی مبنی بر حمله هوایی به این منطقه وجود ندارد ولی ممکن است که یک اقدام خرابکارانه باشد و دلایل زیادی بر این عمل وجود دارد.
دکتر محمدی گفت: جریان های سیاسی سعی می کنند از این حادثه بهره ببرند ولی آقای حسن دیاب یک فرد مستقل و وطن دوست است که برنامه نجات لبنان را دارد و امریکا مانع از این حرکت می شود.
حسین اکبری هم در این برنامه درباره اهمیت بندر بیروت گفت : بنادر لبنان به لحاظ موقعیت جغرافیایی از گذشته به عنوان یک منطقه ترانزیتی و اقتصادی از اهمیت ویژه برخوردار بوده و یک منبع اقتصادی است.
وی ادامه داد: بندر بیروت در منطقه شمال بیروت واقع شده که بیشتر منطقه سنی و مسیحی نشین است و امریکایی ها تلاش داشتند که حزب الله در دریا حضور نداشته باشد و بنادر و سیستم اداری به دلیل اهمیت اقتصادی همواره تحت سیطره امریکایی ها بوده است.
این کارشناس مسائل منطقه گفت: حزب الله لبنان هیچ نقش و سهمی در موضوع بنادر و حوزه دریایی نداشته است.
وی افزود: سال 2014 کشتی حامل این کالا به دلیل تخلف دریانوردی در بندر بیروت توقیف می شود و مالک کالا برای تحویل مراجعه نمی کند و با بی توجهی نسبت به نگهداشتن این کالا در آن منطقه موجب بروز این حادثه می شود.
اکبری ادامه داد: نقش آفرینی حزب الله در لبنان توانسته است بسیاری از معادلات و توطئه های امریکا را از بین ببرد.
وی افزود: در انتخابات اخیر، نخست وزیر لبنان به عنوان مستقل برای اولین بار انتخاب شده است و این انتخاب برای امریکایی ها خیلی راضی کننده نیست.
او ادامه داد: امریکا، رژیم صهیونیستی و هم پیمانان آنان به یک لبنان به هم ریخته نیاز دارند.
کارشناس منطقه اي گفت: بیشترین نفع از این اتفاق را امریکایی ها می برند به دلیل اینکه مردم لبنان را تحت فشار قرار دهند.
آقای محمد شمص تحلیلگر مسائل غرب آسیا از بیروت هم در ارتباط تصویری با این برنامه درباره احتمال عمدی بودن این حادثه گفت: هواپیماهای امریکایی در ساحل لبنان مشاهده شده اند و نباید نظریه عمدی بودن این انفجار را رد کنیم.
وی افزود:در حال حاضر بیش از 135 شهید و 5 هزار مجروح شناسایی شده و ده ها تن تاکنون ناپدید شده اند.
شمص افزود: بر اساس اعلام وزیر اقتصاد این حادثه بیش از 3 میلیارد دلار خسارت وارد کرده است.
او ادامه داد: هلال احمر ایران اولین هواپیمای کمک رسان را از طرف ملت ایران به ملت لبنان ارسال کرده و این نشان دهنده همبستگی ایران با مردم لبنان است.
آقای شمص گفت: این انفجار بر اثر فساد و سهل انگاری موجود در سال های گذشته دولت لبنان رخ داده و این مواد به صورت نادرستی در آنجا نگهداری شده است و باید به مکان دیگری منتقل می کردند.
وی افزود: امروز دولت لبنان در نشست اضطراری، بعد از اعلام وضعیت فوق العاده به مدت دو هفته، کمیته حقیقت یابی را تشکیل داده است که در طول پنج روز این تحقیقات انجام شود و عاملان این حادثه باید مشخص شوند.
آقای شمص ادامه داد: ارتش لبنان امروز دستور اقامت اجباری برای همه مسئولان ،کارمندان و کسانی را که مرتبط با بندر بیروت هستند به دلیل انجام تحقیقات داده است.
وی گفت: بندر بیروت ریه و رگ حیاتی لبنان محسوب می شود و مرزهای لبنان و سوریه در حال حاضر به دلیل جنگ سوریه بسته است و تنها ورودی به لبنان از طریق بندر بیروت است.
آقای شمص افزود: بنادر دیگر لبنان کوچک هستند و امکان پهلوگیری کشتی های بزرگ در آنجا نیست.
او تصریح کرد: امروز لبنان از بحران اقتصادی رنج می برد و در حالت فروپاشی اقتصادی و سیاسی به سر می برد و این به دلیل فشارهای امریکاست و اروپایی ها و برخی کشورهای عربی با آنها همراه هستند.
تحلیلگر مسائل غرب آسیا گفت: همدردی ترامپ با مردم لبنان نفاق است و اگر ترامپ قصد کمک به مردم لبنان را دارد باید تحریم های ظالمانه را بردارد و محاصره اقتصادی را برطرف کند.
آقای سید داوود موسوی مدیر دفتر صدا و سیما در بیروت هم گفت: اکثر رسانه ها در لبنان مردم را به سمت همدلی، کمک به هموطنان و آرامش هدایت می کنند و از سوی دیگر رسانه هایی به موضوعات سیاسی و تضعیف دولت توجه بیشتری داشتند.
مهمترین بخش رسانه ها ،رسانه های معاند و همسو با رژیم صهیونیستی، امریکا و کشورهای حوزه خلیج فارس هستند که با انتشار اخبار کذب مسئولیت انبار را به حزب الله نسبت دادند که با ورود خبرنگاران و رسانه ها بعد از حادثه این اخبار تکذیب شد.
آقای موسوی ادامه داد: در حال حاضر نگرانی ها درباره افرادی است که در زیر آوار هستند که باید زودتر امدادرسانی شوند.