انتخابات آمریکا در سایه کرونا، اعتراضات و رکود اقتصادی؛
(۹۳روز) شدت گرفتن رقابتها بر سر ورود به کاخ سفید
کاخ سفید بعد از انتخابات سال ۲۰۱۶ و با ورود دونالد ترامپ با روحیات متفاوت هر روز با موارد عجیب و غریب مواجه بوده و اکنون به عنوان یکی دیگر از اظهار نظر ها و تصمیم های جنجالی تصمیم به تعویق انتخابات گرفته است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ در مدت ۴ ساله حضور در کاخ سفید آنقدر رفتارهای غیر متعارف از دونالد ترامپ سر زده که این بار و تصمیم به تعویق انتخابات شنوندگان را با شوک همراه نمیکند.
پنجاه و نهمین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا قرار است در تاریخ سوم نوامبر (۱۳ آبان) برگزار شود. ترامپ در پیام توییتری اخیرش که جنجال زیادی برانگیخت، برای نخستین بار خواستار تاخیر در برگزاری انتخابات ریاست جمهوری این کشور شد و دلیل اصلی آن را احتمال «تقلب بالا» در نتیجه رایگیری پستی دانست هر چند بر اساس قانون ایالات متحده، رئیس جمهوری در این کشور صلاحیت به تعویق انداختن انتخابات ریاست جمهوری را ندارد. با شیوع ویروس کرونا، برخی از ایالات و نیز بسیاری از مسئولان در آمریکا گزینه رایگیری گسترده از طریق پست را مطرح کردهاند.
طرفداران رییس جمهوری آمریکا از این استدلال ترامپ جانبداری کرده اند که امکان رای دادن از طریق ارسال نامه پستی، راه را برای جعل آراء در ابعاد گسترده باز میکند و بهتر است در انتظار روزی بود که مردم ناچار نباشند به جای حضور در حوزههای رای گیری، آراء خود را از طریق پست بفرستند. نزدیکان ترامپ در هفتههای اخیر ابراز نگرانی کرده بودند که ممکن است برخی از کشورها، چون چین و روسیه در صدد برآیند به شیوههای مختلف در انتخابات ایالات متحده اخلال کنند و موجب شکست او شوند. اما مخالفان ترامپ گفتند که این امر بهانهای برای رهبر حزب جمهوریخواه است که از شکست احتمالی در انتخاباتی که کمتر از سه ماه دیگر قرار است برگزار شود، بیمناک است و در جستجوی بهانهای است که موعد برگزاری انتخابات را به تعویق اندازد.
آخرین نظرسنجی های انتخاباتی در آمریکا
۹۳روز مانده به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا ۲۰۲۰، نتایج نظرسنجیها نشان میدهد که تا امروز یک شنبه ۲ اوت، "جو بایدن" نامزد حزب دموکرات پیروز انتخابات رئیس جمهوری امریکا، ۷ ممیز چهار دهم درصد از دونالد ترامپ، رقیب جمهوری خواه خود پیشی گرفته است.
بر اساس گزارش موسسه نظرسنجی ریل کلیر پولیتیکس (RealClearPolitics) که روزانه آمار کلیه نظرسنجیهای صورت گرفته رسانههای آمریکا درباره انتخابات این کشور و میانگین آنها را ارائه میکند گزارش داد بایدن با ۴۹.۴ درصد امتیاز از ترامپ با ۴۲ درصد پیش است.
بر اساس نظرسنجیهای مرکز تحقیقاتی امرسون (Emerson Electric) بایدن ۵۰ درصد و ترامپ ۴۶ درصد، هفته نامه اکونومیست (The Economist) بایدن ۴۹ درصد و ترامپ ۴۰ درصد، موسسه محافظه کار راسموسن (Rasmussen Reports) بایدن ۴۸ درصد و ترامپ ۴۲ درصد. شبکه خبری ان بی سی (NBC) بایدن ۵۱ درصد و ترامپ ۴۲ درصد، دانشگاه هاروارد (Harvard University) بایدن ۵۵ درصد و ترامپ ۴۵ درصد و پایگاه خبری هیل (The Hill) بایدن ۴۵ درصد و ترامپ ۳۸ درصد، را نشان میدهد.
سایه بحران کرونا بر انتخابات آمریکا
در حالی که ۹۳روز به انتخابات ریاستجمهوری آمریکا مانده، بروز بحران کرونا، محاسبات تیم انتخاباتی دونالد ترامپ را برهم زده است. بر اساس تارنمای خبری «وردمترز دات اینفو» (worldometers.info) بیماری کرونا تا کنون منجر به مرگ بیش از ۱۵۷ هزار نفر از شهروندان آمریکا شده است که اقتصاد این کشور را فلج کرده و در مورد سرنوشت انتخابات ریاست جمهوری نیز تردیدها و گمانهزنیهای بسیاری پدید آورده است.
فرصت واکسنی ترامپ! با وجود همه تهدیداتی که از سوی ویروس کرونا متوجه جامعه جهانی شده است، گویا همه گیری این ویروس برای برخی از سیاستمداران فرصتهایی نیز فراهم میکند. دونالد ترامپ یکی از همین افراد است که با وجود شرایط نامطلوب کنونی در داخل آمریکا همچنان به دنبال این است که از دل تهدیداتِ Covid-۱۹ فرصتهایی را نیز برای اجرایی کردن اهدافش خلق کند.
«آنتونی فائوچی» رئیس موسسه ملی آلرژی و بیماریهای عفونی آمریکا روز جمعه گفت: «به طور خوش بینانه واکسن کرونا قبل از پایان سال ۲۰۲۰ آماده خواهد شد.» به نظر میرسد ترامپ نیز معتقد است اعلام رسمی کشف واکسن آمریکایی کرونا، منجر به افزایش محبوبیت وی در نظرسنجیها خواهد شد. درخواست وی برای تعویق انتخابات نیز به این دلیل است. درواقع یکی از دلایلش این است. با این حال ممکن است «تایید وعده فائوچی» مبنی بر موفقیت آمیز بودن کامل واکسن، تا پایان ماه نوامبر به طول انجامد! به عبارت بهتر، متخصصان آمریکایی اصرار دارند فرایند «آزمایش واکسنهای ادعایی» به صورت کامل طی شود. به گفته بسیاری از کارشناسان مشخصترین زمانی که سازمان دارویی آمریکا میتواند این واکسن را تایید کند، احتمالا پایان ماه نوامبر خواهد بود. اگرچه اعلام اولیه موفقیت آمیز بودن واکسن و وعده تولید گسترده آن در آینده میتواند تا حدودی وضعیت ترامپ در نظرسنجیها را بهبود بخشد، اما میتواند منجر به بازگرداندن کل صحنه بازی به سود جمهوری خواهان شود؟!
نارضایتی فزاینده آمریکاییها از عملکرد کاخ سفید در مقابله با کرونا این نتایج بازتاب دهنده افول مداوم اعتماد مردم آمریکا به دولت این کشور در مدیریت بحران کرونا است.
فاجعه درآمریکا؛ مرگ ۱۶۰ هزار بیمار کرونایی آمریکاهمچنان بالاترین میزان مرگ و میر در جهان براثر ابتلا به کرونا دارد و برخی ایالتهای این کشور، ایالت فاجعه زده اعلام شده است.
۹۳روز مانده به انتخابات ریاست جمهوری امریکا هنوز هیچ یک از دو مدعی اصلی (ترامپ و بایدن) به پروندهای کم خطا در راه فتح این رقابت نائل نشدهاند. دونالد ترامپ هم درگیر سیاستهای بسیار ناموفقش در برخورد با بیماری کرونا است و هم باید جوابگوی اعتراضات مردمی گستردهای باشد که بسیاری از ایالات امریکا را در بر گرفته و سایهای بلند بر انتخابات انداخته است. جو بایدن هم از ضعف در جذب قشر جوانتر و حتی تردیدهای ماندگار در انتخاب معاون مورد نظرش در راه شرکت در انتخابات آبانماه ریاست جمهوری امریکا رنج میبرد و گاهی بهنظر میرسد که «یک فیلم دور آهسته» است.
ادامه خشونت پلیس و موج اعتراضات در پورتلند
انتشار تصاویری جدید از خشونت پلیس و نیروهای فدرال در شهرهای مختلف به ویژه شهر پورتلند، باعث افزایش خشم عمومی در آمریکا شده است.
اقتصاد آمریکا به علت پیامدهای به جا مانده از گسترش همه گیری ویروس کرونا در جهان، بدترین سقوط تاریخ این کشور را در سه ماهه دوم سال جاری به ثبت رساند و تولید ناخالص داخلی (GDP) با نرخ سالانهی ۳۲.۹ درصد از آوریل تا ژوئن کوچکتر شد. اداره تجزیه و تحلیل اقتصادی روز پنج شنبه اعلام کرد این سقوط، بدترین سقوط اقتصادی ثبت شده در تاریخ آمریکا به شمار میآید. بدترین سقوط اقتصادی ثبت شده در تاریخ آمریکا در سال ۱۹۵۸ با رقم ۱۰ درصدی کاهش جی دی پی در سه ماههی نخست آن سال اتفاق افتاد و در جریان رکود بزرگ در فاصله سالهای ۲۰۰۷ و ۲۰۰۸ تولید ناخالص داخلی ۸.۴ درصد کاهش یافت. کاهش ۳۳ درصدی جی دی پی در سال جاری در شرایطی اتفاق افتاد که آمریکاییها به علت گسترش همه گیری ویروس کرونا مجبور شدند در خانه بمانند و بخش بزرگی از این کشور در قرنطینه قرار گرفت. این روزها ایالات متحده در کنار بحرانهای متعدد اقتصادی و مدیریت ناکارآمد خود در بحران کرونا، با بحران فسادهای مالی گسترده در بخشهای خصوصی و دولتی نیز مواجه است؛ بحرانی که اگر فکری به حال آن نشود، بیاعتمادی گستردهتر مردم آمریکا نسبت به سیاستمداران این کشور را به همراه داشته و بیش از پیش برای اقتصاد بیمار ایالاتمتحده ایجاد هزینه خواهد کرد و انتخابات ریاست جمهوری آمریکا را تحت تاثیر خود قرار خواهد داد.
بلومبرگ: زمان برای نجات اقتصاد آمریکا رو به پایان است تعلل در تصویب و اجرای طرح نجات اقتصادی به علت بالا گرفتن جنگ انتخاباتی؛ احتمال بی خانمانی ۲۲ میلیون آمریکایی را افزایش داده است.
نتیجه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در آبانماه هرچه باشد و نام هرکس خواه بایدن یا ترامپ از صندوقها خارج شود، باز پیچیدهترین و پرچالشترین انتخابات آمریکاست. زمزمههای دستکاری در آرا و تقلب در انتخابات امروز از سوی هر ۲ حزب جمهوریخواه و دموکرات به وضوح تکرار میشود.
دموکراتها از نگرانی خود درباره تأثیرگذاری او بر روند انتخابات و احتمال ترک نکردن قدرت توسط او حتی در صورت شکست و به راه انداختن جنجالی بزرگ سخن میگویند و در اردوگاه جمهوریخواهان، ترامپ ایده دموکراتها برای رأیگیری پستی را فسادآور خوانده و آن را رد میکند.
دعوای ترامپ با دموکراتها حالا به مرحله حساس رد پیشنهادات هر ۲ طرف توسط یکدیگر رسیده است؛ نه دموکراتها به ترامپ اعتماد دارند و نه ترامپ به آنها. عجیبترین انتخابات تاریخ آمریکا حالا با مصیبت کرونا، بیکاری گسترده و اعتراضات ضدنژادپرستی برای ترامپ همراه شده است.
دموکراتهایی که خود سابقهای بهتر از جمهوریخواهان در دفاع از مردم ندارند هم ذوقزده از این مصیبتها به دنبال ماهیگیری از آب گلآلود هستند.
حالا در آخرین تحولات انتخاباتی آمریکا، رئیسجمهوری آمریکا در حالی که این کشور جولانگاه ویروس کرونا شده است، با رأیگیری پستی مخالفت کرد و آن را فسادآور دانست.