تونلهای انحراف آب سد دالکی در شهرستان دشتستان استان بوشهر به بهره برداری رسید.
علی محمدی افزود: وی افزود: سیستم انحراف آب سد دالکی شامل دو رشته تونل به قطر ۷ و نیم متر و طول ۷۰۰ و ۸۰۰ متر میباشد که هر کدام از آنها ظرفیت انتقال هزار و ۴۳۵ مترمکعب آب در ثانیه را دارد.
وی گفت: با انحراف آب به تونلها، عملیات خاکریزی فرازبند به ارتفاع ۶۰ متر که جزیی از سیستم انحراف آب است نیز آغاز میشود.
محمدی با اشاره به اهمیت سیستم انحراف آب در روند اجرایی طرح افزود: ساخت تونلهای انحراف آب و بهره برداری از آن، بخش بحرانی عملیات اجرایی سد دالکی را به پایان میرساند، چرا که تا پیش از بهره برداری از تونلهای انحراف، انجام عملیات خاکبرداری و خاکریزی بدنه اصلی سد امکان پذیر نیست.
وی گفت: برای ساخت تونلهای انحراف آب بیش از ۳۵۰ هزار متر مکعب حفاری و خاکبرداری و بیش از ۵۴ هزار مترمکعب بتن ریزی صورت گرفته است.
محمدی افزود: همچنین برای ساخت فرازبند سد دالکی، بیش از ۱۵۰ هزار مترمکعب خاکبرداری و ۵۰۰ هزار مترمکعب خاکریزی انجام خواهد شد.
وی گفت: همزمان با عملیات اجرایی سیستم انحراف، خاکبرداری سرریز، خاکبرداری بخشهایی از بدنه اصلی سد و طراحی و ساخت هیدرومکانیکال سد در حال انجام است.
مدیر عامل هلدینگ تخصصی نیرو قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء هم گفت: تنظیم کنترل جریان رودخانه دالکی به منظور جلوگیری از هدر رفت سیلابها و کاهش خسارتهای ناشی از آن، اشتغال زایی، بهبود کشاورزی و امکان تولید ۲۴ مگاوات انرژی برق آبی از اهداف ساخت سد دالکی است.
محمد رستمی افزود: سد دالکی از نوع خاکی با حجم مخزن ۲۷۰ میلیون متر مکعب، آب مورد نیاز بیش از دو میلیون اصله نخل منطقه را تامین میکند.
وی میزان سرمایه گذاری برای اجرای عملیات تونلهای انحراف آب سد دالکی را ۸۰۰ میلیارد ریال عنوان کرد.
رستمی گفت: تکمیل این سد نیاز به تامین نقدینگی دارد و در قرارداد اول که شامل ساخت تونلها بود تامین مالی توسط قرارگاه خاتم الانبیاء انجام شد و قرارگاه به تعهد خود که ۷۱ میلیارد تومان بود عمل کرد؛ ولی برای ساخت کامل سد نیاز به هزار میلیارد تومان نقدینگی است که تا پایان سال ۱۴۰۰ امکان بهره برداری آن وجود داشته باشد.
استاندار بوشهر هم گفت: با توجه به اینکه 14هزار هکتار از نخیلات استان بوشهر در شهرستان دشتستان تحت پوشش سد دالکی قرار می گیرند تکمیل آن برای حفظ و توسعه سرمایه ملی تولید خرما ضروری است.
عبدالکریم گراوند افزود: امروز با بهره برداری این تونل و انحراف آب رودخانه به سمت تونل ها و انجام فرازبندها در واقع گام مهمی در پیشرفت این طرح و اجرای بدنه سد برخواهیم داشت.
وی گفت: تا زمانی که تونل ها و فرازبندها ساخته نشود کار بدنه سد عملی نخواهد شد و در این راستا همه عوامل با جدیت در تلاش هستند و تونل دوم هم در دوماه آینده تکمیل خواهد شد که امید است امسال به آبگیری سد برسیم.
استاندار بوشهر افزود: امسال 80 میلیارد تومان از دفتر ریاست جمهوری جذب خواهیم کرد، 170میلیارد تومان نیز از قرارگاه خاتم جذب خواهد شد و با توجه به اینکه اعتبار لازم این طرح بیش از این است تلاش خواهیم کرد که مشکل اعتباری خللی در روند کار ایجاد نکند.
گراوند گفت: این سد با توجه به اقلیم خشک استان در کنار دو سد بزرگ دیگر و چهار سد کوچک در سطح استان بوشهر در حال ساخت است که در واقع با وجود همه مشکلات و تحریمها چرخ توسعه وقفه ای در آن نیست و همه عوامل به ویژه سپاه که تجربه های بزرگی از جمله سد کرخه را دارد پای کار هستند و این سد نیز که در کنار توسعه کشاورزی در حوزه آشامیدنی و نیروگاهی نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
ساختگاه سد مخزنی دالکی در استان بوشهر و در حدود ۲۰ کیلومتری شمال شرق دالکی قراردارد.