به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، کارشناس فرش گفت: برخلاف سایر صنایع که نوعی وابستگی به واردات و تحریمها دارند، صنعت فرش دستبافت یک صنعت تحریمشکن است و هیچ وابستگی به اعمال تحریمهای خارجی ندارد.
محسن حسن زاده اظهارداشت: از صفر تا ۱۰۰ درصد کار تولید صنعت فرش دستبافت از بافنده گرفته تا رنگ رز ، مواد اولیه ، شست و
شو ، طراحی و بافت کاملا داخلی و در اختیار صنعتگران ایرانی است.
وی ادامه داد: در مقایسه با برخی تولیدات، شیوع کرونا کمترین تاثیر را بر صنعت فرشبافی دارد چرا که اکثر دارهای قالی در خانه های شخصی بافندگان برپا شده اند و در کارگاه های فرشبافی هم رعایت فاصله گذاری اجتماعی به آسانی امکان پذیر است.
شمس الدین عليزاده یکی از بافندگان فرش هم گفت: مشکل بیمه شاغلان در حرفه فرشبافی و بیمه کردن کارگران جدید در این حرفه به یکی از مشکلات اصلی فعالان این صنعت تبدیل شده است.
جواد آویشی طراح فرش هم با بیان اینکه صنایع دستی با حمایت رونق میگیرد اظهار کرد: اگرچه شیوع کرونا بر صنعت فرش بی تاثیر نبوده است اما در مقایسه با سایر حرفه ها ، تاثیر منفی کرونا بر تولید فرش کمتر بوده است و در این شرایط ادامه روند قطع بیمه فرشبافان به انگیزه فعالان این صنعت لطمه خواهد زد.
افزایش تولید فرش دستبافرییس اتحادیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش دستبافت استان اردبیل گفت: بیش از ۵۰ هزار بافنده فرش دستبافت در این استان شناسایی شدهاند که از این تعداد ۳۳ هزار نفر دارای شناسنامه فعالیت در صنعت تولید فرش هستند.
مالک اژدرحسنی افزود: با استقبال علاقهمندان به صنعت فرش، میزان تولید فرش دستبافت در این استان بطور قابلتوجهی افزایش یافته است.
وی با بیان اینکه میزان تولیدبافندگان فرش استان هماکنون به ۱۰۰ هزار مترمربع در سال میرسد، اظهارداشت: امسال هدف گذاری اتحادیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش دستبافت استان حمایت همهجانبه از تولیدکنندگان در صنعت فرش است. به گونه ای که تلاش میشود با بکارگیری سیاستهای کاری جدید میزان تولید فرش دستباف استان به ۱۲۰ هزار متر مربع افزایش یابد.
حسنی به کاهش ۵۰ درصدی بیمهشدگان قالیبافی در استان اردبیل اشاره کرد و اظهارداشت: قطع بیمه تامین اجتماعی قالیبافان در کشور از سال ۹۳ شروع و در سالهای اخیر تشدید شد که طوری که در طول ۶ سال گذشته، بیمهشدگان قالیبافی این استان از ۱۵ هزار بافنده به هفت هزار و ۴۰۰ نفر کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه قطع بیمه قالیبافان در شرایطی که بیش از ۵۰ هزار نفر در این رشته در استان اردبیل فعالیت دارند، مشکل بزرگی را برای فعالان در این کسب و کار فراهم کرده است، اظهارداشت: پیگیریهای مستمر در خصوص جلوگیری از قطع غیرکارشناسی بیمه قالیبافان انجام میشود.
وی با اشاره به تاثیر شیوع بیماری کرونا بر بسیاری از مشاغل جامعه و تعطیلی کارگاههای تولیدی متمرکز ۲ نفر و بیشتر افزود: بیشتر فعالیتهای تولیدکنندگان تکبافت فرش دستی خانگی در استان همچنان به قوت خود باقی بوده و اتفاقا فرصت بدست آمده از خانه ماندن، فعالیتهای مربوط به تولید فرشهای دستبافت خانگی را افزایش داده است.
وی اظهارداشت: در حالی که قالیبافان دارای پروانه فعالیت از تسهیلات بانکی خسارت از کرونا میتوانند بهرهمند شوند، در تلاش هستیم تا با تزریق اعتبار تسهیلاتی از سوی استانداری اردبیل امکان استفاده از این تسهیلات را برای فرشبافان تک بافت خانگی فراهم کنیم.
حسنی گفت: برای بهرهمندی همه فرشبافان استان اردبیل از تسهیلات آسیب از کرونا یک هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار تسهیلاتی نیاز است که در صورت تامین این امر تحقق خواهد یافت.
بشرخواه مدیر کل تامین اجتماعی استان اردبیل درباره دلایل قطع بیمه فرشبافان گفت: عدم پرداخت بموقع حق بیمه از سوی افراد تحت پوشش، قطع حق بیمه دولت بلحاظ تشخیص مغایرت شغلی بیمهشدگان به صنعت فرشبافی، بازنشستگی تعدادی از قالیبافان استان و عدم جایگزینی افراد جدید در این بیمه فرشبافان، از عوامل مهم کاهش ۵۰ درصدی بیمهشدگان صنعت قالیبافی استان اردبیل بوده است.
خانم شکوهی از بافندگان ممتاز فرش در اردبیل با تاکید بر اینکه بیمه دغدغه عمده فرشبافان و به ویژه شاغلان جوان در این حرفه است گفت: ، متاسفانه در سالهای اخیر اتفاقات خوبی در این زمینه رقم نخورده و با ارائه گزارشهای بازرسان بیمه، بیمه تعداد زیادی از فرشبافان قطع شده است.
شکوهی تصریح کرد: تعداد قابل توجهی از فرشبافات در منازل خود کار میکنند، بنابراین ممکن است در حین بازرسی بازرسان در منزل حضور نداشته باشند و یا میزان فرشی که بافتهاند کمتر از میزان توقع بازرسان باشند، بنابراین با یک بازرسی ممکن است بیمه بافنده قطع شود و این اتفاق هم افتاده است.
قطع خودسرانه بیمه قالیبافان پذیرفتنی نیستمدیرکل هماهنگی امور اقتصادی استانداری اردبیل گفت: قطع خودسرانه بیمه قالیبافان پذیرفتنی نیست مگر اینکه مورد تایید نظارت عالیه متشکل از سازمانها و ادارات کل تامین اجتماعی، تعاون، کار و رفاه اجتماعی و اتحادیه قالیبان باشد.
حسین وطندوست افزود: در صورت قطع بیمه قالیبافان که با بررسیهای کارشناسی عدم فعالیت آنها محرز شده باشد، باید به ازای قطع بیمه پنج قالیباف غیرفعال یک نفر فعال جدید جایگزین شود.
وی بیان کرد: پیگیریهای مستمر در خصوص جلوگیری از قطع غیرکارشناسی بیمه قالیبافان از سوی سازمان تامین اجتماعی انجام میشود.
او در مورد اختصاص تسهیلات کمبهره به فرشبافان هم گفت: دستگاههای متولی موظف هستند در این خصوص پیگیریهای لازم را از مبادی ذیربط داشته باشند و در تلاش هستیم که این قشر نیز در قالب خویشفرمایی و کارفرمایی از تسهیلات کرونایی بهرهمند شوند.
بیمه روستایی، عشایری جایگزین مناسبی برای بیمه فرشبافان
رییس اداره فرش سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان اردبیل بر لزوم بکارگیری روشهای جدید حمایتی برای پوشش بیمهای بافندگان فرش تاکید کرد و گفت: استفاده از مزایای بیمه روستایی - عشایری جایگزین خوبی برای فرشبافان فاقد بیمه تامین اجتماعی در این استان است.
بقیتالله بابایی افزود: با توجه به قطع اعتبارات حمایتی بیمه تامین اجتماعی در خصوص فرشبافان و عدم امکان برقراری این بیمه برای شاغلان جدید، هدایت فرشبافان فعال تکبافت برای استفاده از بیمه روستایی، عشایری با توجه به هزینههای پایین سهم آورده متقاضیان بهترین راهکار است.
روند قطع بیمه بافندگان فرش در سال های اخیر در حالی ادامه دار بوده است که ایران در سطح جهان یکی از کشورهای صاحب سبک و برند در زمینه تولید فرش دستباف است. از این رو انتظار می رود مسئولان در کنار حل سایر مشکلات صنعت فرش از جمله کاهش دلالی و کمک به صادرات، ساز و کار مناسبی برای بیمه قالی بافان پیش بینی و اجرا کنند تا حقوق فعالان واقعی این صنعت نادیده گرفته نشود و انگیزه کافی برای شاغلان جوان این حرفه فراهم شود.
* نویسنده : یاشار پورمجید