به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ سی ان ان درپایگاه خبری خود نوشت: لفاظیهای تند و اقدامات سرکوبگرانه ترامپ ضد معترضان به نژادپرستی در واقع او را در زمره حکام مستبد قرار میدهد و میتواند به شکل گیری جنبشهای ضد دولتی وسیعتر منجر شود.
اورگان نمایش استبداد یک دولت
پایگاه اینترنتی سی ان ان در تحلیلی به قلم آنجلا دوان نوشت: ماموران امنیتی ناشناس سر تا پا مسلح با لباسهای استتار کننده اقدام به دستگیری معترضان در خیابانهای پورتلند در اورگن میکنند و آنها را بدون هیج توجیهی در داخل خودروهای بی نشان میچپانند و میبرند. اینها صحنههایی است که ممکن است انتظار مشاهده آنها را در کشورهای استبدادی داشته باشید، نه در آمریکا.
معلوم شده که در میان مامورانی که به سبک شبه نظامیان هیچ نامی بر روی سینه شان نیست، بسیاری از ماموران وزارت امنیت داخلی حضور دارند که پس از حوادث ۱۱ سپتامبر بطور عمده برای مقابله با تروریسم تشکیل شد، به ویژه مامورانی از آژانس گمرکات و حفاظت مرزی این وزارتخانه که وظیفه آن در اصل حفاظت از مرزهای آمریکا در برابر ورود افراد و مواد خطرناک است.
رویکرد خطرناک ترامپ در تروریست خطاب کردن معترضان
دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا به کرات معترضان ضد نژادپرستی در کشور را "تروریست" خطاب کرده است و اخطار وی در اینباره که در هفتههای آینده واحدهایی از نیروهای به سبک شبه نظامی را علاوه بر پورتلند به دیگر شهرهای تحت کنترل دموکراتها اعزام میکند، نشان میدهد که او مایل به استفاده از تاکتیکهای سرکوبگرانهای است که حکام مستبد ضد مخالفان خود به کار میگیرند.
تعدادی از اعضای کنگره ایالت اورگان در نامهای به وزارتخانههای دادگستری و امنیت داخلی در پی اقدامات سرکوبگرانه در پورتلند از ترامپ انتقاد و عملکرد ماموران وی ضد معترضان را با تاکتیکهایی مقایسه کردند که در کشورهای استبدادی بکار گرفته میشود، نه از سوی دولتی که طبق قانون اساسی آمریکا یک جمهوری دموکراتیک است.
فریادهای رئیس جمهور آمریکا ضد معترضان و"تروریست" نامیدن آنها را میتوان به آسانی به ویژگی شخصیتی ترامپ نسبت داد، اما درخواستهای وی برای اینکه این جنبش اعتراضی در فهرست سازمانهای تروریستی قرار گیرد، نشان میدهد او خواهان وضع شدن قوانین جدید ضد تروریستی برای فرو نشاندن صداهای معترضان است.
ترامپ این جنبش را در میان اعتراضات عمدتا مسالمت آمیز مسئول اقدامات خشونت بار معرفی کرده است. اما هیچ ابزار حقوقی در آمریکا وجود ندارد که کل گروهای داخلی را تشکلهای تروریستی قلمداد کند، با این حال ترامپ همچنان بر غیرقانونی بودن این گروه اصرار دارد.
در بسیاری بخشهای جهان قوانین ضد تروریستی مشکل ساز بوده اند و این مسائل اغلب از این حقیقت نشات میگیرند که هیچ تعریف بین المللی از واژه "تروریست" وجود ندارد. در برخی موارد تعاریف چنان وسیع است که به جای اینکه صرفا تهدیدهای امنیتی جدی را شامل شود، دولتها از آن برای هدف قراردادن منتقدانشان استفاده میکنند.
سرکوب معترضان در پورتلند و واشنگتن ؛ الگوی برای حکومتهای دیکتاتورگرچه ممکن است تصویر اوضاع در آمریکا به تیرگی اوضاع در نقاطی مانند چین، ترکیه ومصر نباشد، کورنور گریتی استاد قانون حقوق بشر در دانشکده اقتصاد لندن، به سی ان ان گفت " رویدادهای پورتلند و سرکوب اخیر معترضان مقابل کاخ سفید تازهترین نشانهها حاکی است ترامپ از آن کشورها الهام میگیرد و این باید مایه نگرانی آمریکاییها باشد. "
در دستگاه امنیتی آمریکا نه تنها مخالفت علنی با سرکوبگریها در پورتلند ابراز نمیشود بلکه برخی از عالی رتبهترین اعضای آن ناگهان نقشی فعال در این زمینه ایفا کردند در حالیکه عملکرد آنها در اصل باید مستقل از سیاست داخلی باشد.
منتقدان ترامپ لفاظیهای اخیر وی درباره تشدید و گسترش رویکرد اتخاذ شده در پورتلند به سایر شهرهای تحت کنترل دموکراتها را نوعی تلاش رئیس جمهور برای انتخاب مجدد قلمداد میکنند و معتقدند وی میخواهد در آستانه انتخابات ماه نوامبر خود را یک رئیس جمهور نظم و قانون در کشور جلوه دهد و جو بایدن رقیب دموکراتش را یک چهره ضد پلیس معرفی کند.
احتمال گسترش دامنه جنبش ضد نژاد پرستی
به گفته لوئیس شیئومرینی استادیار علوم سیاسی در دانشگاه نورث دیم در ایندیانا، اتفاقی که ممکن است به آسانی رخ دهد این است که این اعتراضات از یک جنبش ضد نژادپرستی به یک جنبش ضد دولتی وسیعتر متحول و تبدیل شود. وی که یکی از نویسندگان یک گزارش تحقیقی اخیر درباره اعتراضات در ترکیه، برزیل و اوکراین است، به بررسی این مسئله میپردازد که چگونه اقدامات تهاجمی نیروهای امنیتی میتواند "اعتراضات متقابل" را بر انگیزاند و اقدامات سرکوبگرانه با به اصطلاح سلاحهای کمتر مرگبار منجر به شکل گیری جنبشهای عظیم شود.
در سالهای اخیر نمونههای بسیاری وجود داشته است. در ایران تظاهراتی که سال گذشته در اعتراض به افزایش قیمتهای سوخت شروع و با توسل شدید نیروها به زور مواجه شد، به اعتراضات ضد دولتی وسیعتر چند ماهه تبدیل شد. همین طور تظاهرات مسالمت آمیز در هنگ کنگ که پس از توسل پلیس به سلاحهای ضد شورش ضد معترضان، به اعتراضات تهاجمیتر به طرفداری از دموکراسی تبدیل شد.
تلاش ترامپ برای تفرقه افکنی میان معترضان و جنبش ضد نژادپرستی
کارشناسان در مورد ترامپ میگویند که او ممکن است به این امید مبادرت به تشدید اقدامات ضد معترضان کند که یک رویداد تفرقه انگیزانه واکنشی قوی را از سوی پایگاه انتخاباتی اش برانگیزاند.
به گفته شیئومرینی، اینکه آیا این مسئله به نفع ترامپ در نظرسنجیها تمام خواهد شد یا نه، تا حدی به این امر بستگی دارد که کدام طرف خشنتر عمل میکند و کدام طرف منطقیتر به نظر برسد. رای دهندگان همچنین ارزیابی خواهند کرد که آیا لفاظیها و اقدامات رئیس جمهور ضد معترضان موجب کاهش خشونت خواهد شد یا تشدید آن. همچنین نحوه رفتار معترضان میتواند در برداشت افکار عمومی از برچسبهایی که رئیس جمهور به آنها میزند، موثر باشد.