دستیار ویژه رئیس مجلس شورای اسلامی در امور بین الملل گفت: حداقل تبادل تجاری تهران- بغداد حدود ۱۴ میلیارد دلار در سال است.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای حسین امیر عبداللهیان در برنامه نگاه یک شبکه یک سیما درباره نخستین سفر آقای مصطفی الکاظمی، نخست وزیر عراق به ایران افزود: این سفر نشان دهنده عمق روابط مردمی و رسمی دو کشور ایران و عراق است که در سالهای اخیر شاهد نشانههای فرهنگی، دینی و اجتماعی دو ملت و کشور بودیم و این درک را مقامات و مردم عراق، متقابل دارند.
وی افزود: در سالهای اخیر و در بخشهای اقتصادی؛ دو کشور رشد بالایی در تبادل تجاری داشته اند و حداقل تبادل تجاری تهران و بغداد در همین روزهایی که ما داریم درباره این سفر صحبت میکنیم حداقل حدود ۱۴ میلیارد دلار در سال است در حالیکه این عدد در همکاریهای ایران و اروپا به سه میلیارد دلار هم نمیرسد.
آقای امیرعبداللهیان تصریح کرد: عمق در هم تنیدگی روابط تجاری دو کشور به حدی است که حتی آمریکاییها در سختترین شرایط تحریمی خودشان ضد مردم ایران، مجبور به معاف کردن عراق از تحریم شدند و این از فرصتهای خوب میان دو کشور است.
وی درباره دیدار آقای مصطفی الکاظمی با رهبر انقلاب هم گفت: در شرایطی که آمریکاییها به همه کشورها از جمله مقامهای رسمی عراق؛ فشار زیادی را برای کاهش روابط اقتصادی و تجاری با ایران وارد میکند، ولی آشکار و علنی آقای الکاظمی در رأس هیأتی متشکل از هشت وزیر وارد تهران شد.
دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل افزود: این سفر برای توسعه بیشتر همکاری ها، بین دو کشور انجام شد و عراق از همسایگان مهمی است که از موقعیت ژئوپلتیک و ژئواستراتژیک در منطقه غرب اسیا برخوردار است و اقتصادهای بین دو کشور مکمل همدیگر است و اشتراکهای فراوانی میان دو کشور وجود دارد.
آقای امیرعبداللهیان با اشاره به زمانی که مقام معظم رهبری به نخست وزیر عراق و هیأت همراه اختصاص دادند نیز گفت: این دیدار؛ نشان دهنده عمق راهبردی همکاریهای دو کشور است و مقامهای عراق؛ این را به خوبی درک میکنند که مهمترین پیام این دیدار؛ دوستی، برادری و حمایت است.
وی افزود: رهبر معظم انقلاب به صراحت نکاتی را به مقامهای عراقی درباره هشدار نسبت به رفتارها و سیاستهای تخریب کننده آمریکا در عراق متذکر شدند.
دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل گفت: اکنون عراقیها به این نتیجه رسیده اند که در سالهایی که آمریکاییها جوانان آنها را میکشتند و به ناامنیها دامن میزدند و تروریستها را در راستای منافع خودشان در داخل عراق مدیریت میکردند، جمهوری اسلامی ایران در عرصه سیاسی، اقتصادی و صادرات برق و گاز به مردم عراق کمک کرد و مردم عراق هیچ وقت این صحنههای زیبایی که از ایران مشاهده کرده اند را فراموش نمیکنند، اما صحنههای زشت، خشن و وحشیانهای را که از نظامیان آمریکایی دیدند نیز فراموش نخواهند کرد.
آقای امیرعبداللهیان ادامه داد: اگر امروز نخست وزیر عراق با افتخار با رهبر انقلاب دیدار میکند به دلیل نقش پدری و برادری جمهوری اسلامی ایران برای همه طرفها در عراق است، در نتیجه با عشق و علاقه با رهبری دیدار میکنند و درسهای بزرگی هم میآموزند که این درسها برای منافع مردم عراق بسیار سازنده و مفید است.
دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل همچنین گفت: سردار سلیمانی در کنار مأموریتهای خود، برای کمک به تأمین حداکثری امنیت منطقه، کشور و همچنین امنیت عراق به همه ابزارها توجه میکرد.
آقای امیرعبداللهیان با یادی از شهید حاج قاسم سلیمانی افزود: علاوه بر مسئولان وقت جمهوری اسلامی ایران، نقش سردار سلیمانی در کمک به گشایش تک تک مرزهای تجاری بین دو کشور که بیش از ۱۰ نقطه مرزی است و در همه استانهای مرزی حداقل یک و حداکثر سه نقطه مرزی وجود دارد، بر هیچ کسی پوشیده نیست.
دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل گفت: آمریکاییها طمع نفت عراق را داشتند و در محاسبات خود به این نتیجه رسیده اند که برخی از نظامهای سیاسی در منطقه و همچنین وضع بحران حاکمیت در عربستان سعودی نمیتواند خیلی پایدار باشد.
وی افزود: آنها به دنبال تصاحب نفت عراق بودند تا استقلال عراق را سلب و حاکمیت خودشان را بر عراق اعمال کنند و اگر در آینده در منطقه برای نفت عراق اتفاقی پیش آمد، اقتصاد نفتی جهان را مدیریت کنند.
آقای امیرعبداللهیان گفت: با اتفاقهایی که در عراق رقم خورد آمریکاییها با سیاستهای مبتنی بر آزمون و خطاهای متعددی که داشتند شکستهای بزرگی خوردند و البته خسارتهای زیادی به مردم عراق و منطقه نیز وارد کردند.
وی ادامه داد: یکی از ماندگارترین نقاط در روابط ایران و عراق، حلقههای وصل اقتصادی، تجاری، فرهنگی، اجتماعی و عقیدتی است که بین دو کشور و ملت است.
آقای امیرعبداللهیان گفت: در شرایطی که آمریکاییها تلاش میکنند فشار معیشتی بر مردم را به حداکثر ممکن برسانند ما از عمق روابط راهبردی در همه بخشهای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی برای تأمین حداکثری امنیت منطقه و رفاه دو ملت ایران و عراق استفاده میکنیم و در این مسیر دو کشور موفق خواهند شد.
وی ادامه داد: ایران و عراق دارای ظرفیتهای بسیار بالایی هستند و در اوج وعدههای بی عمل اروپا، همسایگان با ما همکاری داشتند و عراق یکی از همسایگانی است که در جبهه غربی با ما همکاری دارد و همچنین کشورهای زیادی نظیر روسیه از همسایگان شمالی؛ در این فضا همکاریهای بسیار خوبی با ایران دارد.
دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل افزود: آمریکاییها نمیتوانند روابط تهران و پکن، تهران- مسکو، تهران- بغداد و برخی کشورهای همسایه را تحمل کنند و این نگاه به همسایگان از جمله در عراق از گزینهها و اولویتهای ما میباشد که سعی میکنیم حداکثر استفاده را از آن برای برون رفت از این چالش با رفتارهای یکجانبه گرایانه و دیوانه وار کاخ سفید داشته باشیم.
آقای امیرعبداللهیان گفت: در دو دهه گذشته نوع مدیریت آمریکاییها در همسایگی شرق و غرب خودمان (افغانستان و عراق) را دیدیم و از سال ۲۰۰۳ میلادی که آمریکاییها به نام آزادی عراق را اشغال کردند تا سال ۲۰۱۸ بیش از یک میلیون و صد هزار عراقی کشته شده اند.
وی افزود: زمانی که مقام معظم رهبری بعد از گذشت چند ماه درباره ترور ناجوانمردانه سردار سلیمانی صحبت میکنند یعنی هنوز انتقام سخت در راه است و بی پاسخ نخواهد ماند و برای مردم منطقه و عراق و آمریکاییها پیام بسیار قوی دارد.
دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل گفت: از دستاوردهای مهم سفر آقای مصطفی الکاظمی به ایران؛ نگاه به همکاریهای دو ملت، تعامل دو جانبه حداکثری و همکاریهای اقتصادی و تجاری متراکم دو کشور بود و پیامهای محکمی به آمریکاییها داده شد که این پیامها تضمین کننده امنیت حداکثری منطقه و مردم ما از دریچه اقتدار و عمل خواهد بود.
آقای امیرعبداللهیان درباره تهدید هواپیمای مسافربری ما توسط جنگندههای آمریکایی در آسمان سوریه نیز افزود: بیش از ۹۰ درصد جزئیات این حادثه از جمله پایگاهی که این جنگندههای آمریکایی پرواز کرده اند برای مقامات ما مشخص شده است.
وی با اشاره به اینکه این اتفاق تصادفی نبوده است، ادامه داد: در این موضوع تحلیلهای مختلفی وجود دارد و یکی از تحلیلها به خطا انداختن پدافند هوایی سوریه بوده است.
آقای امیرعبداللهیان افزود: آمریکاییها باید بدانند ضمن این که انتقام سخت سردار سلیمانی همچنان در راه است، این اقدامات تحریک آمیز نه تنها کمکی به آنها نمیکند بلکه شرایط پس دادن تاوان بزرگ را سختتر میکند و در این حماقتهایی که با امنیت مسافران و غیرنظامیان بازی میکنند تبعات سنگینی را متوجه آمریکاییها خواهد کرد.
دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل گفت: قطعاً اقدامات حقوقی و قضایی لازم انجام خواهد شد، ولی گاهی لازم است آمریکاییها هزینههای سنگین تری را بپردازند.
دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل درباره واکنش صهیونیست ها در ماجرای تهدید هواپیمای مسافربری ایران گفت: صهیونیست ها از یک سو سعی بر تحریک دارند و از طرفی دیگر نقش خود را تکذیب می کنند.
آقای امیرعبداللهیان افزود: در حال حاضر صهیونیست ها در شکننده ترین وضع خودشان قرار دارند.
وی گفت: صهیونیست ها تلاش زیادی کردند که در هفته های گذشته الحاق بخش هایی از کرانه باختری به سرزمین های اشغالی را اعلام کنند ولی واکنش ها و نگرانی هایی که داشتند مانع شد.
آقای امیرعبداللهیان ادامه داد: اگر اسرائیلی ها حماقت می کردند و بخش هایی از کرانه باختری را الحاق می کردند پاسخی که دریافت می کردند صرفاً سیاسی و محکومیت از طرف مقاومت نبود.
وی افزود: رژیم صهیونیستی از موضع ترس بلافاصله تهدید هواپیمای مسافربری ما را تکذیب می کند لذا آنها در حد و اندازه ای نیستند که تهدیدی برای جمهوری اسلامی ایران به حساب بیایند.
آقای امیرعبداللهیان افزود: بر اساس مبنای مقررات هوانوردی شیکاگو و ایکائو، هواپیماهای جنگنده حق مزاحمت برای پرواز مدنی و مسافری را ندارند.
وی گفت: حضور آمریکایی ها در سوریه، حضور اشغالگرانه است و هیچ گاه آمریکایی ها توافقی با حکومت سوریه نداشته اند و پایگاه های نظامی آنها در سوریه و در شرق فرات، غیرقانونی است.
آقای امیرعبداللهیان درباره اقدامات حقوقی و سیاسی ایران در برابر تهدید هواپیماهای جنگنده آمریکایی برای هواپیمای مسافربری ایران گفت: از لحاظ حقوقی، سفیر ایران در نیویورک همان شب اعتراض کرد و سفیر سوئیس را به عنوان حافظ منافع آمریکا؛ مخاطب قرار داد و اقدامات اولیه انجام شد و همچنین امکان مراجعه به سازوکارهای حقوقی در سطح بین المللی برای ایران وجود دارد.
وی همچنین افزود: مرجعیت و حشدالشعبی به عنوان دو رکن اساسی در عراق هستند. حشد الشعبی متشکل از مردم عراق و داوطلبانی هستند که در این سال ها برای آزاد کردن سرزمین شان از دست تروریست های تکفیری و داعش جنگیدند و بیشترین آمار شهدا در مناطق سنی نشین برای آزادسازی این مناطق از چنگال داعش بوده است.
دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل گفت: حشدالشعبی در تاریخ معاصر عراق به عنوان نیروی مردمی متشکل از شیعه، مسیحی، اهل سنت، کرد و ایزدی می باشد.
آقای امیرعبداللهیان ادامه داد: حشدالشعبی طبق مصوبه مجلس عراق جزو نیروهای مسلح عراق است و امروز حشدالشعبی در ذیل نیروهای مسلح عراق به عنوان یک مؤلفه مهم قدرت مردمی برای حفظ کیان عراق است.
وی افزود: مرجعیت هم در تاریخ عراق همواره نقش ویژه ای را ایفا کرده و در تاریخ معاصر عراق، مرجعیت شیعه همیشه نجات بخش و نقش بسیار مهم برای کمک به مردم عراق و کمک به صلح و امنیت و آرامش در این کشور داشته است.
دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل درباره گروهک منافقین نیز گفت: گروهک منافقین عملاً یک گروهک مرده ای است که حداقل تحرکات را نمی تواند داشته باشد.
آقای امیرعبداللهیان درباره سند جامع همکاری های ایران و چین نیز گفت: این حق طبیعی ایران است که در بین چندین گزینه، همکاری با چین، روسیه و همسایگان حوزه خلیج فارس را انتخاب کند و حتی راه را برای کشور عربستان به عنوان همسایه باز گذاشته است.
وی افزود: اتفاقی که بین تهران و پکن افتاد؛ ساماندهی همکاری های فعلی در بخش های مختلف بین دو کشور بوده است و این همکاری ها در بخش های توریسم، فرهنگی، اقتصادی و تجاری می باشد.
دستیار ویژه رئیس مجلس در امور بین الملل ادامه داد: چینی ها به صراحت اعلام کردند برای مناسبات خارجی با دیگر کشورها، اجازه دخالت طرف های دیگر را نخواهند داد.
آقای امیرعبداللهیان افزود: این جوسازی ها به دلیل افزایش فشار بر مردم ماست و ما هر چه جلوتر برویم موفقیت های بیشتر و شکوفایی و رفاه برای همه مردم ما اتفاق خواهد بود.
وی همچنین درباره وِیژگی های سردار سلیمانی گفت: اخلاص و انگیزه الهی که سردار داشت موجب ماندگاری رابطه بین سردار و زیرمجموعه شان شده است.