آقای امیرحسین عارضی در گفتگوی اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما افزود: در مقررات ملی ساختمان مبحث ۱۹ به صرفه جویی انرژی در ساختمان مربوط میشود که به دلایل متعدد در ساخت و ساز شهری اجرایی نمیشود. اجرای کامل این مبحث مستلزم همکاری نهادهای ذیربط مالکان و مهندسان در این زمینه است.
وی گفت: بخش عمده اجرا نشدن درست این قانون به علت هزینههایی است که به ساختمان تحمیل میشود و بسیاری از مالکان طرح، تمایلی به انجام آن ندارند. ما همانطور که میتوانیم خودروهای کم مصرف تولید کنیم توان تولید ساختمانهای کم مصرف را هم داریم.
عارضی افزود: این موضوع زمانی محقق میشود که نهادهای مسئول صدور پروانه امتیازاتی برای مالکان و سازندگانی که به سمت ساخت این ساختمانها میروند قائل شوند. مثلا در عوارض صدور پروانه تخفیفهای ویژهای برای این دست از ساختمانها در نظر بگیرند و یا در خرید انشعابها با مالکان همکاری لازم را داشته باشند که متاسفانه در حال حاضر برنامهای برای این موضوع نیست.
وی گفت: بهینه سازی مصرف انرژی در ساختمان سازی به معنای استفاده حداکثری از انرژیهای تجدید پذیر مانند انرژی خورشید است که از چند منظر قابل بررسی است. معماری، استفاده از نماهای دوپوسته در ساختمان و قرارگیری فضاهایی که کاربر بیشترین استفاده را دارد از جمله آنهاست.
عارضی افزود: استفاده از مصالح استاندارد موضوع دیگری است که در مبحث ۱۹ هم به آن اشاره شده است. مصالح استاندارد هم اکنون در کشور تولید میشود، ولی شاید ۲۰ تا ۳۰ درصد کل مصالحی که در کشور وجود دارد استاندارد است. به عنوان مثال بلوکهایی که ساخته میشود که نقش مهمی در عایق بودن حرارت و صدا دارند ۲۰ درصد بصورت استاندارد ساخته و استفاده میشود.
وی گفت: اگر به سمت استفاده از مصالح استاندارد و طراحیهای بهینه مهندسی برویم عمده مشکل در این بخش حل میشود. موضوع دیگر بحث مالی است که سرمایه گذار وقتی ببیند هزینهای که میکند هم در دراز مدت برگشت دارد و هم نهادها امتیازاتی برای آن قائل میشوند قطعا همکاری لازم را خواهند کرد.
عارضی افزود: حداکثر هزینه در ساختمانهایی که استانداردهای مربوط به بهینه سازی مصرف انرژی را رعایت میکنند ۵ درصد بیشتر از ساختمانهایی است که استانداردها را رعایت نمیکنند.
وی گفت: اجرای ساختمان توسط مجری ذی صلاح هم موضوعی است که نباید از قلم بیندازیم که به همت سازمان مهندسی پیشرفتهایی در این زمینه حاصل شده است و شهرداریها هم همکاریهای لازم را میکنند، اما آنطور که باید این موضوع جا نیفتاده است.