معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: سطح بخش روستایی از حدود سه درصد در اشتغال سالانه کشور به ۲۹ درصد افزایش یافت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای عیسی منصوری در گفتگو با بخش خبری 21 شبکه یک سیما افزود: البته با شیوع بیماری کرونا این آمار کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه می پذیریم تسهیلات، اشتغال ایجاد نمی کند و کاری که با تسهیلات آغاز شود تداوم ندارد اضافه کرد: در طرح اشتغال روستایی به حدود 135 هزار طرح، تسهیلات پرداخت شد و نخستین بار نظارت چند لایه بر این تسهیلات وجود دارد.
آقای منصوری گفت: تاکنون 4800 طرح دارای انحراف شناخته شده اند که برخی از آنها اصلاح و 604 میلیارد تومان پول برگردانده شد.
وی افزود: عده ای نیز به مراجع قضایی معرفی شده اند.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به گزارشی که از بخش خبری مبنی بر انحراف تسهیلات طرح اشتغال روستایی پخش شد گفت: ما در این طرح تسهیلات 50 میلیارد تومانی نداریم و سقف این تسهیلات 15 میلیارد تومان است.
آقای منصوری درباره مطرح شدن خرید و فروش تسهیلات طرح اشتغال روستایی در گزارش خبری صدا و سیما گفت: در یک سال و پنج ماه گذشته، بانک ها منابع جدیدی نداشته اند که بخواهند وام جدیدی بدهند تا بر اساس آن خرید و فروش تسهیلات اتفاق بیفتد.
وی افزود: البته انحراف در این طرح، بدیهی است اما گزارش صدا و سیما طرح اشتغال روستایی را زیر سؤال برد و رسانه باید اخلاق حرفه ای را رعایت کند.
آقای منصوری گفت: بخش کشاورزی 67 درصد تسهیلات طرح اشتغال روستایی را به مبلغ یازده و نیم هزار میلیارد تومان تا مرحله چهارم به خود اختصاص داده ، البته بخش عمده ای از این 67 درصد، صنایع تبدیلی است.
وی افزود: بخش زراعت و باغداری 15 درصد تسهیلات پرداختی در بخش کشاورزی را به خود اختصاص داده است.
معاون توسعه کارآفرینی و اشتغال وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی گفت: با منابعی که اکنون به طرح اشتغال روستایی افزوده شده و به حدود 20 هزار میلیارد تومان رسیده، میزان هزینه شده در بخش کشاورزی زیر 45 درصد است.
آقای منصوری افزود: از اواخر سال 97 همه اطلاعات افرادی که تسهیلات این طرح را دریافت کرده اند به طور کامل روی سامانه وزارت کار ثبت شده است و امکان راستی آزمایی آن وجود دارد.
وی با بیان اینکه آمار اشتغال زایی را از مرکز آمار تحصیل نکرده ایم گفت: داده هایی که به آن استناد می کنیم داده های ثبتی است و بر اساس تمام شماری و کنترل چند لایه اعلام می کنیم چه مقدار اشتغال ایجاد شده است.
آقای منصوری افزود: نظارت بر گیرندگان تسهیلات، نظارت بر پرداخت شدن به موقع و درست تسهیلات از طرف بانک ها، وجود کمیته نظارت استانی با مسئولیت معاون استاندار و سامانه ناظر و سامانه شفافیت؛ مراحل نظارت بر اجرای طرح تسهیلات روستایی است.
وی گفت: با دو نفر از کسانی که در گزارش خبری صدا و سیما با آنها مصاحبه شده بود گفتگو کردیم و هر دو نفر اعلام کردند که تسهیلات را دریافت کرده و فعال هستند.
آقای روح الله ایزدخواه نماینده مجلس شورای اسلامی نیز در این برنامه گفت: گزارش ها نشان می دهد در 20 سال گذشته بخشی از تسهیلاتی که در قالب طرح های اشتغال زایی پرداخت شده انحراف داشته است.
وی افزود: مشکل اشتغال؛ تأمین منابع مالی نیست و اگر به منابع مالی نیز نیاز شود نباید از سیستم بانکی به این موضوع اختصاص یابد.
آقای ایزدخواه گفت: باید اشتغال را از زنجیره های کسب و کار آغاز کنیم زیرا کارآفرین، بازار و فناوری، کم نداریم اما تولید دوام ندارد.
وی اضافه کرد: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بر تسهیلات پرداختی به طرح اشتغال روستایی نظارت می کند اما عطش کاذبی در بدنه دولت برای جذب سرمایه در استان ها وجود دارد.
آقای ایزدخواه گفت: در دولت دهم بانکی تسهیلات را برای اشتغال با نرخ 12 درصد پرداخت کرد اما دولت دهم که تمام شد نرخ تسهیلات خود را به 19 درصد افزایش داد و این موجب تعطیل شدن کارخانه و بیکار شدن کارگران آن شد.
وی با بیان اینکه مسیر کسب و کار باید هموار شود، افزود: اگر همه تسهیلات اشتغال روستایی به هدف رسیده باشد 10 درصد جامعه روستایی را پوشش داده است.
آقای حجت ورمرزیار عضو هیأت علمی دانشگاه تهران نیز در این برنامه گفت: در طرح اشتغال روستایی به 109 هزار طرح یک میلیارد و 255 میلیون دلار به علاوه آورده بانک ها، تسهیلات پرداخت شده است اما این 109 هزار طرح هفت تا هشت درصد جمعیت فعال روستایی را پوشش می دهد.
وی افزود: به جز شهرهای زیر 10 هزار نفر حدود شش میلیون سرپرست خانوار روستایی و عشایری و هفت میلیون نفر جمعیت فعال اقتصادی روستایی داریم.
آقای ورمرزیار با بیان اینکه 71 درصد پرداخت تسهیلات این طرح به بخش کشاورزی بوده است گفت: اعلام می کنند 114 هزار نفر در این بخش در سال 97 در مقایسه با سال 96 اشتغال ایجاد کرده اند در حالی که در سال 97 هفت هزار و 850 نفر در بخش کشاورزی فعال بوده اند.
وی افزود: 29 درصدی که مرکز آمار اعلام کرده و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به آن به عنوان آمار اشتغال روستایی استناد می کند به معنای افزایش اشتغال در این مناطق نیست.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران گفت: 44 درصد تسهیلات شش و صفر درصد این طرح را 2400 نفر دریافت کرده اند و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی برای شفاف سازی اطلاعات مکانی این 2400 طرح را به اطلاع عموم برساند.
آقای ورمرزیار افزود: 2400 طرح هر کدام بیش از 500 میلیون تومان تسهیلات دریافت کرده اند در حالی که باید پرسید چند درصد روستائیان امکان فراهم کردن وثیقه برای این مبلغ را دارند؟
وی گفت: تسهیلات طرح اشتغال روستایی هفت درصد جمعیت اقتصادی روستاها را پوشش می دهد و نمی تواند اشتغال 29 درصدی در این مناطق ایجاد کند.
آقای ورمرزیار افزود: واگذاری اجرای طرح اشتغال روستایی به وزارتخانه ای که شناختی از ماهیت روستاها نداشت و مأموریت آن توسعه روستایی نبود موجب شد این طرح خوب اجرا نشود زیرا مسئولیت توسعه روستایی با وزارت جهاد کشاورزی است.
وی در عین حال گفت: درباره میزان انحراف تسهیلات طرح اشتغال روستایی، محاسبه دقیقی انجام نداده ایم اما 38 هزار آبادی بالای 20 خانوار داریم که پرداخت تسهیلات به یک شرکت یا دو شرکت نمی تواند این روستاها را پوشش دهد.
موسی ویسی پور خبرنگار صدا و سیما در کهگیلویه و بویر احمد که گزارش انحراف تسهیلات طرح اشتغال روستایی را تهیه کرده بود نیز در ارتباط تلفنی با این برنامه گفت: این گزارش بر اساس لیست پرداختی هایی که اداره کار منطقه در اختیار ما گذاشت و بر اساس آن، انحراف و غیرانحراف در آن مشخص شد تهیه شده است.
وی افزود: در این فهرست با 15 میلیون تومان؛ 50 نفر مشغول به کار شده اند که باید پرسید این چطور ممکن است؟