۲۶ هزار فرزند تحت پوشش
شورای مشورتی فرزندان بهزیستی؛ تقویت رویکردهای خانواده محوری
نخستین شورای مشورتی فرزندان بهزیستی در سطوح کشوری و استانی امروز با حضور دکتر وحید قبادی دانا رئیس سازمان بهزیستی کشور در ساختمان مرکزی برگزار شد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ در این جلسه که معاونان و مدیران کل سازمان و مشاور جوان رئیس سازمان بهزیستی حضور داشتند، دکتر قبادی دانا گفت: در حال حاضر ۲۶ هزار نفر از فرزندان تحت پوشش در سطح کشور در این سازمان حضور دارند که ۱۶ هزار نفر از این تعداد در خانوادههای جایگزین هستند و ۱۰ هزار نفر دیگر نیز در ۳۳ شیر خوارگاه و ۵۵۰ مرکز شبه خانواده در کشور نگهداری میشوند.
وی با اشاره به چهلیمن سال تاسیس این سازمان افزود: در گذشته فرزندان بهزیستی در آسایشگاهها و مراکز تجمعی حضور داشتند، اما در این ۴۰ سال با سیاست خانواده محور سعی شد تا فرزندان بهزیستی دارای سرپرست غیر موثر به عنوان فرزند خوانده به خانوادهها سپرده شوند.
رئیس سازمان بهزیستی کشور با بیان اینکه فرآیند فرزند خواندگی تسهیل شده است، تصریح کرد: در ۹ سال گذشته حدود ۱۰ هزار نفر از فرزندان بهزیستی به خانوادههایی که شرایط مناسب نگهداری از فرزند را داشتند سپرده شدند.
وی خاطر نشان کرد: سعی شده است با راه اندازی سامانه ملی فرزند خواندگی روند پذیرش فرزندخواندگی تسهیل شود و مطلوب ما این است که فرزندان بهزیستی مراحل رشد، نمو و تعالی خود را در محیط خانواده طی کنند در غیر این صورت باید شرایطی نگهداری در بهزیستی فراهم شود تا محیطی شبیه خانواده برای آنها شکل بگیرد.
کلمه "مستقل شدن" جایگزین کلمه "ترخیص" شود
به اعتقاد قبادی دانا، نباید برای فرزندان بهزیستی از کلمه "ترخیص" استفاده شود بلکه باید کلمه "مستقل شدن" جایگزین آن شود چرا که جدا شدن فرزند از خانواده وجود ندارد.
به گفته وی، همه فرزندان بهزیستی به سنی میرسند که میخواهند مستقل شوند بنابراین بعد از ۱۸ سالگی تلاش میکنند به نوعی فرآیند مستقل شدن را طی کنند.
وی گفت: در حال حاضر سن جوانی در کشور متفاوت شده به طوریکه در گذشته جوانی تا سن ۲۹ سالگی بود، ولی اکنون به ۳۵ سالگی تغییر یافته است، بنابر این باید در سازمان بهزیستی سن ۱۸ تا ۲۴ سالگی را به عنوان دوران گذار برای طی کردن فرآیند مستقل شدن این فرزندان ببینیم.
قبادی دانا درباره اینکه برای مستقل شدن فرزندان بهزیستی چه باید کرد؟ افزود: در طرح جامعی که طراحی شده حضور و مشارکت این فرزندان بعنوان مشاورمدیران کل بهزیستی همه استانها و اعضای شورای مشورتی در کنار مدیران این سازمان لازم است.
وی بیان داشت: نباید تصور شود که شورای مشورتی تنها برای فرزندان بهزیستی تصمیم گیری کند، بلکه باید اعضای شورای مشورتی کمک کنند به مدیران کل استانها در امورات مختلف و در زمینههای سیاست گذاری، برنامه ریزی و نظارت سازمان، آنها را هدایت کنند.
به گفته قبادی دانا، سازمان بهزیستی باید تلاش کنند تا این فرزندان به رشد و تعالی مناسب برسند و برای رسیدن آنها به یک انسان کامل، باید تربیت دینی و اسلامی و رشد همه جانبه آنها در خلال سالها حضور آنها در مراکز شبه خانواده مد نظر قرار بگیرد.
وی تاکید کرد: بنابراین لازم است موضوع مهارت افزایی، استعداد یابی، آموزش فنی و حرفه ای، آموزش مهارتهای زندگی و فراگیری سبک صحیح زندگی ایرانی اسلامی را برای این فرزندان داشته باشیم.
به اعتقاد رییس سازمان بهزیستی کشور، به طور قطع شورای مشورتی فرزندان بهزیستی باید بعنوان یک ساختار و مجموعه پایداردر بهزیستی باشد. نباید تنها این شورا در هفته بهزیستی تشکیل شود بلکه مدیران کل در استانها باید حداقل بصورت فصلی برگزار شود البته بهتر است بصورت ماهانه برگزار شود.
وی با تاکید بر تشکیل شورای مشورتی در ماه آینده اظهار امیدورای کرد که این شورا در ماه آینده گزارشات خود را در خصوص برنامههای طرح جامع فرزندان برای طی کردن و مستقل شدن فرزندان بهزیستی بصورت عملیاتی و اجرایی برگزار شود.
قبادی دانا با بیان اینکه برای ما دردآور است که این فرزندان در جامعه رها باشند یا در حوزه مسکن و اشتغال مشکل داشته باشند، خاطرنشان کرد: به طور قطع باید در حوزه سلامت، آموزش و اتصال اجتماعی شبکههای فرزندان ایجاد شود و همه امکانات برای اجرای طرح جامع این فرزندان بسیج شود. حتی اگر این فرزندان نیاز به مشاوره دارند سازمان باید تمام قد در خدمت آنها باشد.
رییس سازمان بهزیستی کشور یادآور شد: هزینه تحصیل این فرزندان در دانشگاههای غیردولتی باید به طور کامل پرداخت شود همچنین برای فرزندانی که در دانشگاهای دولتی تحصیل میکنند باید کمک هزینه تحصیلی پرداخت شود و اگر در استانها با مشکل روبرو هستیم باید اعلام کنند تا برطرف شود.
شکل گیری شورای مشورتی در قالب ۶ کمیسیون
قبادی دانا از اعضای شورای مشورتی خواست تا در قالب ۶ کمیسیون، مسکن، توانمند سازی و اشتغال، ازدواج، سلامت و آموزش شبکههای اجتماعی فرزندان با حضور همه اعضای شکل بگیرد.
به اعتقاد وی، آموزش توانمندسازی و زمینه توانمند شدن باید از سن ۳ سالگی برای کودکان لحاظ شود تا کمک کند کودکان از همان ابتدا برای جلو بردن برنامهها و طرحهای سازمان آماده شوند.
قبادی دانا همچنین گفت: در گذشته مبلغ ۳۷۰ هزار تومان به عنوان کمک هزینه برای ۱۶هزارفرزندی که در خانوادههای جایگزین بودند پرداخت میشد که امروز به ۶۵۰ هزار تومان افزایش پیدا کرده است. همچنین سرانه پرداختی به فرزندانی که در مراکز شبه خانواده هستند از ۴۲۰ هزار تومان به ۶۵۰ هزار تومان بعنوان سرانه هر فرد در ماه افزایش پیدا کرده که بصورت الکترونیکی پرداخت میشود. البته برای فرزندان ۱۲ تا ۱۸ سال این مبلغ به ۷۵۰ هزار تومان افزایش یافته است.
وی حفظ کرامت و منزلت فرزندان را مهم دانست وافزود: برای فرزندان معلول که در مراکز نگهداری میشوند نیز این مبلغ به ۹۲۴ هزار تومان افزایش یافت.
قبادی دانا بیان داشت: همچنین سعی کردیم در پروژههای مختلف در حوزه ساخت مسکن، ودیعه و کمک هزینه اجاره بها با در نظر گرفتن شرایط کلی این فرزندان گامهای مهمی برداریم.
رئیس سازمان بهزیستی کشور از آمادگی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، چه در حوزه تامین اجتماعی، چه فنی و حرفهای برای اشتغال، رشد وارتقا و طی کردن بهینه فرآیند مستقل شدن فرزندان بهزیستی خبر داد.
در این نشست، دکتر حبیب الله مسعودی فرید معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی کشور، دکترمجید رضا زاده رییس مرکز فناوری، اطلاعات، ارتباطات و تحول اداری، دکتر فاطمه رضوان مدنی سرپرست مرکز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد، دکترغلام رضا فروغی مشاور رییس سازمان، روزبه احصاری بازیگر سریال "بچه مهندس" و جمعی از مدیران کل این سازمان حضور داشتند.