جهان پذیرفته است که اثرات کرونا بهقدری وسیع و همهگیر است که جهان بازگشت بهدوران پیش از کرونا را قطعی نمیداند و شاید حتی آن را غیرممکن میداند.
پژوهش خبری صدا وسیما: همه گیری بیماری کووید 19 (شیوع ویروس کرونا) جهان حاضر را بحران زده کرده است. کمتر رویدادی مانند کرونا؛ مناسبات فردی و اجتماعی و امنیت و معیشت و روابط بین المللی را در دهه های اخیر تا این حد تحت تاثیر قرار داده است. جهان پساکرونا بدون شک متفاوت از جهان کنونی خواهد بود. همه گیری ویروس کرونا پدیده ای نوین در عرصه جهانی است که می تواند پیامدهای زیادی در تدبیر امور در سطوح کلان، میانه و خرد داشته باشد. در سطح کلان این پدیده بر نظام جهانی و کنش و واکنش های دولت ها در عرصه سیاست خارجی در سطوح جهانی، بین المللی و منطقه ای تاثیرگذار خواهد بود. در سطح میانه این پدیده بدون شک نحوه حکمرانی دولت-ملت ها را در عرصه های مختلف سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و نوع نگاه فرد را به جامعه، حکومت و جهان متاثر خواهد ساخت. در سطح خرد نیز کرونا اثرات ماندگاری خواهد داشت.
کرونا یک همه گیری جهانی (پاندمی) است و دارای اثراتی است که آن را از یک مسئله پزشکی، درمانی و بهداشتی خارج می کند و آن را به ابعاد بزرگ تر و بیشتری از زندگی افراد، اجتماع و دولت ها مرتبط می سازد. بحران کرونا بهسبب ویژگیهای مختص هویتی میتواند آثار و پیامدهای متفاوتی را در مسیر دگرگونیهای تاریخی ایجاد کند. براساس این تفکر، جهان پذیرفته است که اثرات کرونا بهقدری وسیع و همهگیر است که جهان بازگشت بهدوران پیش از کرونا را قطعی نمیداند و شاید حتی آن را غیرممکن میداند. کرونا بهعنوان یک دگرگونساز جهان را در مسیری جدید قرار خواهد داد و همگان منتظر تماشای این عصر جدید خواهند بود. لذا باید بهدگرگونیهای پس از کرونا پرداخت؛ زیرا وقوع آنها تاحدی قطعی شده است. نوشتار حاضر با روش اسنادی در صدد پرداختن به مختصات و ویژگی های دنیای پسا کروناست.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهشگر:دکتر حسن مجیدی