نشست تخصصی بررسی تحولات سیاسی عراق با همکاری مجمع بین المللی اساتید مسلمان دانشگاهها آغاز شد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ این نشست تخصصی به علت اهمیت و ضرورت اشراف بر تحولات اخیر عراق و با توجه به تلاش آشکار نظام سلطه غرب و در راس آن ایالات متحده آمریکا برای اعمال مدیریت مخرب در فضای سیاسی عراق و بازگرداندن سلطه عوامل و عناصر رژیم منحله عراق برگزار میشود.
سفیر ایران در عراق، مسول دفتر روابط سیاسی کتائب حزب الله عراق، مدیر مرکز مطالعات استراتژیک و روابط بین الملل و کارشناسانی از حوزه مسایل عراق و غرب آسیا در این نشست تخصصی سخنرانی میکنند.
سفیر ایران در عراق: امریکاییها قادر به حذف ایران از صحنه عراق نیستند
سفیر ایران در عراق گفت: امریکاییها قادر به حذف ایران از صحنه عراق نیستند و این کشور به محلی برای حضور دشمنان ما تبدیل نخواهد شد.
اقای ایرج مسجدی عصر امروز (سهشنبه) در نشست بررسی تحولات سیاسی عراق اظهار داشت: به اعتقاد بنده عراق از دو سه مرحله عبور کرده و وارد مرحله جدید شده است. عبور از اشغال، داعش و ناامنی و جمهوری اسلامی در این سه مرحله نقش روشنی داشته که همه مقامات و شخصیتهای عراقی بر آن تاکید دارند.
وی ادامه داد: امروز عراق در مرحله جدیدی برای ثبات و سازندگی است تا جایگاه خود را در منطقه بیاید. در حال حاضر دولتمردان عراقی بر این تصور هستند که باید کشور خود را بسازند و جایگاه واقعی عراق را در خاورمیانه و در مجاورت همسایگان پیدا کنند. عراق به دنبال توسعه روابط با همسایگان خود، کشورهای حوزه عربی، اخذ سرمایه گذاری خارجی و حضور در عرصه بینالملل است.
سفیر کشورمان در عراق اظهار داشت: عراق با چند چالش نیز مواجه است. چالش اول بحث اجرای مصوبه پارلمان عراق برای خروج بیگانگان از این کشور است که بیشتر منظور آمریکا است. چالش دوم مربوط به شیوع کرونا و چالش سوم بحث اقتصادی و کاهش قیمت نفت است.
اقای مسجدی افزود: از طرف دیگر هزینههای جاری کشور بسیار بالا است از همین رو دولت بودجه زیادی برای هزینه کرد در موضوع عمرانی ندارد. عراق با مشکلات داخلی و اختلافات جناحی و قومی نیز روبرو است که از آن جمله میان میتوان به اختلاف میان بغداد و اقلیم کردستان اشاره کرد.
وی عنوان کرد: عراق در حال گذار از مرحله دیکتاتوری صدام حسین و ناامنی دوره داعش و در حال رسیدن به مرحله ثبات و سازندگی است. عراق میدانی برای نقش آفرینی دو بلوک است. یک جبهه آمریکا و بلوک مرتبط به آن است. جبهه دیگر که بخش مهمی نیز هست، مقاومت و ایران است.
اقای مسجدی گفت: برخی گروهها نیز در اردوگاهی دیده میشوند که با ایران در ارتباط است. عراقیها در تلاش هستند که مستقل باشند و مارک ایرانی بودن نداشته باشند. ارتباط میان ایران و عراق را نمیشود انکار کرد.
سفیر ایران در عراق تصریح کرد: هیچ کشوری با عراق به مانند ایران ارتباط ندارد. امروز ایران ۱۲ میلیارد دلار صادرات به عراق دارد و این در حالی است که این میزان برای عربستان ۴۰۰ میلیون دلار است.
اقای مسجدی افزود: عراقیها در حال حاضر به دنبال ایجاد توازن میان دو بازیگر اصلی یعنی ایران و آمریکا هستند. عراق به دنبال استفاده از ظرفیت هر دو جبهه است و این موضوع را صراحتا به دو کشور هم میگوید. مثلاً به آمریکا میگویند که ایران همیشه برادر و دوست ما بوده است و نمیتوانیم از همکاری با تهران صرف نظر کنیم. به ما هم ظرفیتهای بین المللی آمریکا را یادآوری میکنند.
وی گفت: بحمدالله جایگاه مراجع در عراق بسیار بالا است و خود حشد شعبی ارتشی بزرگ و ۱۲۰ هزار نفره است. ایران را نمیشود از صحنه عراق حذف کرد. آمریکا را هم نمیتوان حذف کرد و شاید پایگاه آنها برچیده شود، ولی همچنان نفوذ خواهند داشت.
سفیر کشورمان در عراق تاکید کرد: عراق به محلی برای حضور دشمنان ما تبدیل نخواهد شد همچنین محلی برای مبارزه با صهیونیسم هم نخواهد شد.
اقای مسجدی افزود: به اعتقاد بنده جریان دانشگاهی و آکادمیک ایرانی میتواند در صحنه سیاسی و علمی عراق نقش آفرین باشد. جامعه مردمی و خود دولتمردان عراقی به جایگاه علمی و پزشکی ایران اعتراف دارند. وزیر بهداشت سابق عراق به من میگفت که جایگاه علمی ایران در حد جهان است و ما باید از این ظرفیت استفاده کنیم.
وی عنوان کرد: ما ظرفیتهای همکاری زیادی با عراقیها داریم که بخش دانشگاهی، پزشکی، فرهنگی، علمی و ورزشی را شامل میشود و آنها از آن استقبال میکنند.
سفیر کشورمان در عراق درباره نقش صهیونیسم در ناآرامیهای عراق تاکید کرد: نگاه ما به آمریکا و صهیونیسم یکی است و صهیونیسم شامل استکبار جهانی میشود. در عراق هم نسبت به صهیونیسم حساس هستند. مصطفی کاظمی نخست وزیر عراق که حالا ادعا میشود وی به غرب نزدیک است، در اولین جلسه دیدار با من گفت که بزرگترین دشمن عراق، رژیم صهیونیستی است.
وی افزود: جامعه عراق، روشنفکران و سیاسیون این کشور به صهیونیسم حساس هستند و با آن مخالف هستند. دولت، حاکمیت، جریان مقاومت، مردم و کیان عراق با اسرائیل مخالف هستند و با همراهی با آن مخالف هستند.
برگزاری مراسم اربعین در عراق فعلا نامعلوم است
سفیر ایران در عراق گفت: فعلا صحبتی از برگزاری مراسم اربعین در عراق نیست و احتمال برگزاری آن به دلیل شرایط کرونا ضعیف است.
اقای ایرج مسجدی عصر امروز (سهشنبه) در نشست بررسی تحولات سیاسی عراق افزود: مسئولان در جلسات نباید برگزاری اربعین را تبلیغ کنند تا مشکلاتی توسط مردم ایجاد نشود.
وی اضافه کرد: به احتمال زیاد برای خود عراقیها در داخل هم محدودیت ایجاد شود و ما هم نباید در مورد اربعین با شور و حرارت صحبت و انتظار ایجاد کنیم.
اقای مسجدی گفت: عراقیها میگویند دو ماه دیگر در مورد اربعین صحبت خواهیم کرد.
سفیر ایران در عراق همچنین در پاسخ به سوالات شرکت کنندگان در نشست با اشاره به اینکه اگر در سختیها کنار مردم و دولت عراق باشیم، آنها حس میکنند افزود:در مبارزه با داعش مردم، جوانان و ارتش عراق دید که ایران در کنار آنان ایستاده و با فتنه و افراط گری مبارزه میکند.
وی تصریح کرد: انتظاری در عراق وجود دارد که، چون ایران کشور بزرگ و قدرتمندی است، به ما میتواند کمک کند. اگر ما به آنها کمک کنیم، حس مردم عراق به ایرانیان قویتر میشود.
اقای مسجدی گفت: اگر ما بتوانیم متقابلاً در مقابل مهمان نوازی عراقیها در ایام اربعین اقدام کنیم، مردم عراق گرایش بیشتری پیدا میکنند.
وی اضافه کرد: تعداد زوار عراقی در ایران در سال گذشته چهار برابر شده است. به صورت رسمی ۱۲ هزار دانشجوی عراقی در دانشگاههای ما تحصیل میکنند و اگر آنها محبت جمهوری اسلامی را ببینند، به نفع ما است.
سفیر ایران در عراق تصریح کرد:عراقیها تشنه محبت ایرانیها هستند بطور نمونه عشایر عراق به طور مرتب درخواست دارند که خدمت حضرت آقا برسند و از جمهوری اسلامی تشکر کنند ما قولی هم گرفتهایم که اگر شرایط مطلوب شد، تعداد زیادی از روسای عشایر عراق به دیدار رهبر انقلاب خواهند آمد.
وی تاکید کرد: ما به دنبال سیادت در عراق نیستیم و چیزی را نمیخواهیم دیکته کنیم. ما عراق را مستقل میدانیم و میخواهیم دوست و برادر عراقیها باشیم. عراقیها به سرزمین خود علاقه دارند و باید به سیادت و قلمرو و مردم عراق احترام بگذاریم.
سفیر ایران در عراق اظهار داشت: ما قطعا به عنوان راهبرد جمهوری اسلامی تلاش میکنیم که کفه موازنه به سمت ما باشد. امروز ایران در حوزه اقتصادی عراق نقش بسیار فعالی دارد. چون عراقیها با ما هم فرهنگ هستند، هم مرز ما بوده، اشتراک مذهبی عمیق و پیوند خانوادگی دارند میتوان کاری کرد که موازنه به سمت ایران باشد.
مسجدی افزود: اگر رویکرد قبلی نسبت به عراق که امنیتی بود به حوزه سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و علمی تغییر یابد، بسیار خوب است و ما ظرفیت این همکاری را داریم. در این زمینه دیپلماسی پارلمانی هم میتواند نقش آفرین باشد. البته نباید به دیپلماسی پارلمانی اکتفا کرد و از طریق سازمانهای مردمی باید همکاری کنیم.
وی تاکید کرد: دانشگاهها و بیمارستانهای ما میتوانند در عراق شعبه احداث کنند و این ظرفیت وجود دارد.
اراده جدی دولت عراق برای گسترش مناسبات با ایران
سفیر ایران در عراق گفت: اراده دولت جدید عراق برای گسترش مناسبات و همکاریهای همه جانبه با کشورمان جدی است.
آقای ایرج مسجدی در حاشیه نشست تخصصی تحولات سیاسی اخیر در عراق در جمع خبرنگاران افزود: ایران و عراق همواره در کنار یکدیگر به همکاری نیاز دارند و اکنون میزان مناسبات اقتصادی، تجاری و انرژی دو کشور بیش از ۱۳ میلیارد دلار است.
وی با اشاره به سفر اخیر وزیر نیرو به بغداد گفت: آقای اردکانیان در این سفر قرارداد فروش برق کشورمان به عراق را برای دوره دوساله دیگری امضا کرد پس حتما ما به یکدیگر نیاز داریم چنانکه گاز کشورمان نیز به عراق صادر میشود.
آقای مسجدی تاکید کرد: در سفر روسای جمهور دو کشور در گذشته توافقات خوبی میان دو طرف حاصل شد که یکی پس از دیگری باید اجرا شود.
وی همکاریها در عرصه راه آهن، شهرکهای صنعتی و بخشهای تجاری را بخشی از مناسبات اقتصادی میان ایران و عراق برشمرد.
سفیر ایران در عراق همچنین با اشاره به رایگان شدن صدور روادید میان دو طرف آن را گام بزرگی به سوی لغو روادید میان دو کشور دانست.
آقای مسجدی همچنین با اشاره به تاثیر مستقیم امنیت در دو کشور بر یکدیگر افزود: اگر در عراق امنیت برقرار باشد مرزهای ما نیز امن است و به همین علت پروتکلها و همکاریهای امنیتی بسیار خوبی میان دو طرف وجود دارد.
وی با اشاره به دیدارش با وزیر دفاع، رئیس حشدالشعبی و مسئولان امنیتی عراق بر ادامه همکاریهای امنیتی دو کشور تاکید کرد.
آقای مسجدی همچنین در پاسخ به پرسشی درباره ترور یکی از تحلیلگران سیاسی در عراق تاکید کرد: تلاشهای زیادی میشود که روابط ایران و عراق تخریب شود متاسفانه شرایط امنیتی در عراق به نحوی است که در پی اینگونه اقدامات تروریستی افرادی کشته میشوند که ما بسیار متاسفیم، اما این رویدادها مسایل کوچکی است که نمیتوانند بر روابط دو کشور سایه بیندازند.
سفیر ایران در عراق در پاسخ به پرسش دیگری درباره همکاریهای دو کشور در مقابله با بیماری کرونا گفت: مسئولان ستادهای مقابله با این بیماری در دو کشور مصمم اند که با این پدیده ناخوانده مقابله کنند.
آقای مسجدی افزود: اکنون که محدودیت تردد میان دو کشور وجود دارد باید مقداری صبورانه عمل کنیم و باتوجه به امکانات و تجهیزات پزشکی و بهداشتی مناسب در کشورمان باید با آنان همکاری شود که آنان نیز متقاضی این همکاریها هستند.
وی گفت: البته معنی کمک ایران و همکاری با این کشور الزاما به معنای ارایه رایگان تجهیزات و امکانات نیست؛ ما امکانات و تجهیزات پزشکی مناسبی داریم که شرکتهای مختلف کشورمان در تعامل با طرفهای عراقی میتوانند آن را با قیمتهای مناسب بفروشند که اینگونه تبادل تجاری و اقتصادی خوبی هم انجام میشود.
سعدالله زارعی: روابط ایران با عراق بر اساس برابری، برادری و همجواری است
کارشناس مسائل غرب آسیا اظهار داشت: عراق دارای یک موقعیت بسیار ویژه و اساسی در منطقه است و چشم انداز بسیار خوب و قابل توجهی دارد.
آقای سعدالله زارعی کارشناس مسائل غرب آسیا عصر امروز (سهشنبه) در نشست بررسی تحولات سیاسی عراق، با بیان اینکه بر خلاف تصویری که آمریکا از عراق به عنوان کشوری ضعیف، گرفتار در محیط منطقه و کشوری با هرج و مرج تصور دارند، معتقدم عراق آینده روشنی خواهد داشت، گفت: اگر تحولات عراق از سال ۲۰۰۳ را تا کنون با تحولات کشورهایی مانند لیبی، مصر و تونس مقایسه کنید، متوجه میشود حرکتهای مردمی در برخی کشورها به بنبست رسید و یا به صورت نسبی شکست خود، اما عراقیها با اینکه کشورشان اشغال نظامی و غرق در تروریسم شد، دستاورد خود را حفظ کردند.
آقای زارعی افزود: عراقیها برای اداره کشورشان ایده دارند و اصطلاحا تکلیفشان با بسیاری از پروندههای بینالمللی مشخص است. آنها توانستهاند یک نظام مردم سالار پایه بگذارند و امروز دولت مستقر و پایدار دارند.
کارشناس ارشد مسائل خاورمیانه تصریح کرد: با اینکه اختلافات قومی در عراق شدیدتر از بسیاری از کشورها بود، ولی ما شاهد هستیم که عراق از مرحله اختلافات گذشته و به سوی آینده حرکت میکند.
وی ادامه داد: ما میتوانیم یک برنامه درازمدت با عراق و از طریق این کشور با تمامی منطقه داشته باشیم.
آقای زارعی تاکید کرد: نباید در مورد تحلیل عراق دچار جو و احساسات باشیم. عراق در دوره ۱۷ الی ۱۸ ساله با بحرانهای زیادی روبرو بوده؛ ولی این کشور بقا داشته و روابط ما همچنان با عراق مستحکمتر از گذشته پیگیری میشود.
کارشناس مسائل غرب آسیا، با اشاره به اینکه عراقیها روی سیادت به معنی آزادی، هویت و آقایی بسیار حساس هستند، اضافه کرد: اینکه کسی در کارشان دخالت نکند، برای مردم و دولت عراق مهم است.
وی همچنین گفت: ما در جمهوری اسلامی باید به این مسئله توجه کنیم، وقتی عراقیها میگویند ما نمیخواهیم عضو هیچ محوری باشیم، برخی تصور میکنند که نمیشود با عراق به رابطه راهبردی رسید.
آقای زارعی افزود: در حالی که این درست نیست و باید این واژه را در چارچوب فرهنگی عراق تحلیل کرد.
وی در ادامه گفت: ما دو محور داریم که یکی نظام سلطه است که با سیادت عراقی و غیرعراقی مخالف است.
کارشناس ارشد مسائل خاورمیانه تصریح کرد: این محور هژمون طلب بوده و به طور کلی با سیادت مشکل دارد. محور دیگر محور مقاومت است که خلقیاتش و نگاهش با نگاه نظام سلطه یکی نیست.
آقای زارعی افزود: جمهوری اسلامی به دنبال سیادت بر کسی نیست و ادبیات ما برابری، برادری، همجواری و همسایگی است و این را از قرآن و سیره اهل بیت یاد گرفته ایم.
کارشناس مسائل غرب آسیا، همچنین گفت: روابط ما با عراق روشن و رو به گسترش خواهد بود. هیئت سیاسی ایرانی در عراق مورد احترام و همیشه مورد مشورت است. باید به بخش خصوصی ایران گفت که عراق بازار بزرگ با پشتوانهای است که نیاز به کالاهایی دارد که ما میتوانیم آن را تامین کنیم.
بسیج مردمی عراق و حشدالشعبی سوپاپ اطمینان عراق و منطقه است
مسول دفتر روابط سیاسی کتائب حزب الله عراق گفت: بسیج مردمی عراق و حشدالشعبی سوپاپ اطمینان عراق و منطقه هستند و هیچ قدرتی توانایی از بین بردن آن را ندارند.
آقای علی عبودی عصر امروز (سهشنبه) در این نشست افزود: آمریکا به دنبال خط اسلام گرایان و موسسات اسلامی در عراق است و تلاش میکند تا هرج و مرج و اختلاف داخلی در عراق ایجاد کند.
وی افزود: آمریکا به دنبال ساخت پایگاه نظامی در عراق است تا در مقابل هر گونه حادثه غیرمترقبه آماده باشد.
آقای عبودی گفت:آمریکا به دنبال تشکیل گروههای تروریستی از قبیل داعش در منطقه و به خصوص در عراق است. داعش ابتدا در موصل ظاهر شد و بعد در تکریت، دیاله، صلاح الدین و حتی به بغداد رسید و خود را تثبیت کرد.
مسئول دفتر روابط سیاسی کتائب حزب الله اضافه کرد: در آن روزها وضع بسیار بد و ترس زیادی در میان مردم وجود داشت.
وی گفت: در این کشاکش وحشت، باید یک قدرت مجاهدی ظهور میکرد که داعش را به عقب میراند که در همین زمان مرجعیت عالی فتوای جهاد صادر کرد و بحمدالله یا استقبال مردم روبرو شد و ما شاهد حشدالشعبی بودیم.
مسول دفتر روابط سیاسی کتائب حزب الله عراق تصریح کرد: خدا رو شکر که جوانان عراقی از همان ابتدا هستههای اصلی مقاومت را تشکیل دادند و حشدالشعبی با پیروزیهای بزرگ، داعش را شکست داد و این اتفاق و موفقیت جوانان و مرجعیت عراق، خشم نظام سلطه را برانگیخت.
وی درباره تحولات اخیر عراق گفت: ظهور حشدالشعبی و پیروزیهای آن موجب شد که نظام سلطه به دنبال توطئههای جدید باشد و تلاش کند تا این نیرو را از بین ببرد و حتی آن را بمباران کرد و آخرین اقدام از این کارها هم حمله به یکی از دفاتر حشد و بازداشت برخی افراد حاضر در آنجا به بهانه تلاش برای حمله به سفارت آمریکا در بغداد بود.
مسئول دفتر ارتباطات سیاسی کتائب حزب الله عراق اضافه کرد: آنها با این اقدام میخواستند ابتدا حساسیت حشدالشعبی را به افراد خود بسنجند و همچنین تلاش داشتند با فتنه انگیزی میان مردم و نیرویهای ضد تروریسم اختلاف بیاندازند و تلاش کردند تا ضعف دولت مرکزی در مقابل هجوم ترکیه به شمال عراق را بپوشانند.
وی گفت: در کنار این موضوع میخواستند با تبلیغات نشان دهند که مصطفی الکاظمی توانایی مدیریت کشور و برخورد با هر کسی را دارد، اما فرماندهان حشدالشعبی با مدیریت صحیح توانستند شرایط را مدیریت و از فتنه انگیزی جلوگیری کنند.
مسول دفتر روابط سیاسی کتائب حزب الله عراق افزود: حمله به دفتر حشد نشان داد که ما برای برخورد و مواجهه با هرگونه تهدیدی آمادگی داریم و در کنار آن، خائنانی که پشت مردم مخفی شده و نیات شومی دارند، چهره واقعیشان روشن شد.
وی گفت: نیروی بسیج مردمی عراق و حشدالشعبی سوپاپ اطمینان عراق و منطقه هستند و هیچ قدرتی توانایی از بین بردن آن را ندارد و با فتوای مرجعیت ایجاد شده است و تنها با فتوای مرجعیت نیز به کار خود پایان خواهد داد.