سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: وزارت صمت ۴۰ تا ۴۵ درصد سهم تولید ناخالص داخلی، بیش از ۳۳ درصد سهم اشتغال و ۷۵ درصد سهم صادرات غیرنفتی را در بر میگیرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خانه ملت، اقای حسین مدرس خیابانی در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی ضمن ارائه گزارشی از وزارت صنعت، معدن و تجارت اظهار داشت: این وزارتخانه سهم قابل توجهی در اقتصاد کشور دارد و حدوداً ۴۰ تا ۴۵ درصد سهم تولید ناخالص داخلی، بیش از ۳۳ درصد سهم اشتغال و ۷۵ درصد سهم صادرات غیرنفتی را در بر میگیرد.
وی اضافه کرد: در حوزه صنعت، ۷۲ هزار واحد بزرگ و کوچک داریم که حدود ۲.۵ میلیون اشتغال را در کشور رقم میزند، ۶۰ درصد واحدهای صنعتی در ۹۰۰ شهرک صنعتی حضور دارند و حدود ۴۰ درصد از واحدهای صنعتی خارج از شهرکهای صنعتی قرار گرفته اند و همه تلاش ما این است که در حوزه جهش تولید، بخش عمدهای از این واحدها که به صورت غیرفعال یا نیمه فعال هستند را فعال کنیم.
وی افزود: یکی از کارهای ما در سه ماهه اخیر تامین مواد اولیه کارخانجات بود که یک ماه به دلیل محدودیتهای ارزی این موضوع با وقفه روبرو شده بود و در خردادماه تلاش کردیم با هماهنگی بانک مرکزی از منابع ارز حاصل از صادرات، مواد اولیه کارخانجات را تامین کنیم. در حاشیه امنیت نیستیم، اما تلاش میکنیم که این روند ادامه یابد.
اقای مدرس خیابانی ادامه داد: ۵۳ میلیارد تن ذخایر معدنی کشف شده داریم که در حال حاضر حدود ۱۱ هزار معدن پروانه بهره برداری دارند که سالانه حدود ۵۰۰ میلیون تن برداشت میکنیم. منابع معدنی ما در ۴ حوزه معادن فلزی، غیرفلزی، سنگهای ساختمانی و سنگهای تزئینی میباشند.
وی افزود: جامعه بزرگ اصناف با حدود ۳ میلیون واحد صنفی که ۶ میلیون نفر شاغل در این حوزه را شکل میدهد و با نرخ حدود تکفل ۲۰ میلیون نفر در حوزه اصناف مشغول هستند و جامعه بزرگ صنفی چه قبل از انقلاب و چه بعد از جنگ اثرات قابل توجهی در حوزه اقتصاد و امنیت داشت و در شرایط فعلی هم بهترین حماسهاش در همراهی با مجموعه دولت و در کنار مردم بودن است.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه اصناف مردمیترین نهاد اقتصادی کشور است، با اشاره به شیوع ویروس کرونا و تعطیلی اصناف گفت: باید تلاش کرد که اصنافی که بیش از همه آسیب دیدند را یاری دهیم و کمک کنیم.
وی با بیان وجود بیش از ۳۳ هزار کارت بازرگانی در کشور ادامه داد: سال ۹۸ صادرکنندگان ما که بخش عمده آنها از تولیدکنندگان هستند حماسه خوبی آفریدند و ۴۱.۳ میلیارد دلار حجم صادرات کشور بود که به یکصد کشور دنیا صادر و با شدیدترین تحریمها و محدودیتهای بینالمللی رکورد وزنی صادرات در این سال زده شد و بیش از یکصد و سی و پنج میلیون تن حجم انواع کالاهای صادراتی شد که تنها ۵۷ میلیون تن صادرات در حوزه زنجیره به ارزش ۹ میلیارد دلار بود.
مدرسخیابانی با اشاره به حوزه واردات گفت: همه تلاش مجموعه وزارت صمت مخالفت با هرگونه واردات است و بیش از ۱۵۰۰ ردیف تعرفه در سال گذشته مسدود شده و امسال هم این عدد در ۳ ماهه اول حدود ۲۵۰۰ ردیف کالای مشابه یا غیرضرور را اضافه کردیم و ترکیب واردات به کشور به گونهای است که ۸۵ درصد کالاهای کشور مواد اولیه و نهادهای تولید و ۱۵ درصد کالاهای مصرفی که حدود ۷ درصد آن مربوط به کالاهای اساسی است.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به بخش عملکرد این وزارتخانه یادآور شد: در مجموعه صنعت و معدن در سال ۹۸ علیرغم اینکه بسیاری از بخشها رشد را تجربه نکردند در بخش معدن ۱.۹ درصد و در بخش صنعت ۲.۱ درصد رشد داشتیم و میزان جوازهای تأسیس در این ۳ ماه یعنی در شدیدترین تحریمها حدود ۲۵ درصد جوازها در حوزه تعداد از لحاظ سرمایهگذاری ۳۷.۳ درصد و ۱۸.۱ درصد در حوزه اشتغال مجموعه جوازهای تأسیس شده است.
وی با بیان اینکه جهش تولید یکی از محوریترین اقدامات وزارت صمت است، ادامه داد: با فرمان مقام معظم رهبری جهش تولید به عنوان اولویتترین موضوع در دستور کار همه نهادها و دستگاهها قرار گرفته است و به عنوان تکلیفی همگانی مطرح است و البته وزارت صمت هم نقشی تعیینکننده دارد و مسئولیت سنگینی از باب تحقق جهش تولید دارد.
مدرسخیابانی یادآور شد: در ابتدای اسفندماه ۹۸ در حالی که برای چند محموله کوچک دچار مشکل بودیم به نقطهای رسیدیم که با یک بسیج همگانی و میدان دادن به مردم و نهادهای انقلابی جهادی و نیروهای مسلح و ستاد اجرایی فرمان امام با استفاده از ظرفیت داخلی با تغییر خطوط و سه شیفته کردن مجموعه تولید گامی بزرگ برای تولیدات برداشتیم.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت گفت: ماحصل اقدامات انجام شده در دوران کرونا این است که امروز از روزی ۲۰۰ هزار عدد تولید ماسک به تولید روزی ۶ میلیون رسیدیم و از واردکننده به صادرکننده دست یافتیم و تمامی کارخانجات و خیاطخانهها امروز ۷۰۰ هزار دست لباس پرستاری را دپو و صادر خواهیم کرد و بسیاری از تجهیزات کرونایی مانند مانیتور علائم حیاتی و دستگاه اکسیژنساز را صادر میکنیم.
وی با بیان اینکه ارقام عملکردی در حوزه جهش تولید طی ۳ ماهه اول سال قابل تقدیر است، افزود: خودرو اولین حوزهای بود که تحریم شد و کرهایها و فرانسویها کشور را ترک کردند، اما ما در سه ماهه اول امسال بعد از دو سال رشد منفی خودرو با افزایش تولید به بیش از ۲۰۰ هزار خودرو بیش از ۸ درصد تولید خودرو در سه ماهه اول سال را شاهد بودیم و ۵۵ درصد تحویل خودرو انجام شد و بیش از ۷۱ درصد تعهدات ما کم شده است و امسال بیش از ۴۰ درصد رشد برنامه تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار دستگاه خودرو در برنامه تولید ما قرار دارد.
وی تصریح کرد: این افزایش را در حوزههای دیگر شاهد هستیم و بیش از ۱۱۵ درصد افزایش رشد تولید لباسشویی ۵۰ درصد رشد تولید تلویزیون و ۳۲ درصد رشد تولید آلومینیوم را در سه ماهه اول امسال داشتیم.
تولید شمش فولادی در سال ۱۴۰۰ به ۵۵ میلیون تن خواهد رسید
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه اقتصاد ایران از حالت نفتی خارج شده و معدن جایگزین آن شده است، تاکید کرد که تولید شمش فولادی که از ۳۷ میلیون تن به ۴۲میلیون تن رسیده در سال ۱۴۰۰ به ۵۵ میلیون تن خواهد رسید.
آقای حسین مدرس خیابانی در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی در پاسخ به نمایندگان، گفت: بازنگری درخواست خرید تضمینی که به آن اشاره شد به عهده شورای اقتصاد است که وزارت جهاد کشاورزی سقف قیمتهای فروش را مطرح میکند و وزارت صنعت، معدن و تجارت یکی از اعضای شورای اقتصاد است. همچنین کنترل بازار برعهده ستاد تنظیم بازار است که ۱۴ عضو دارد و این موضوع فرادستگاهی است و همه امکانات در اختیار وزارت صمت نیست که معمولا پاسخگو است.
سرپرست وزارت صنعت، معدن وتجارت در مورد فولاد، گفت: سال گذشته ۵۷ میلیون تن در زنجیره فولاد صادرات داشتیم که حدود ۹ میلیارد دلار است و تلاش میکنیم صادرات فولاد به زنجیرههای آخر شیفت پیدا کند ضمن اینکه امروز که اینجا هستم بیش از یک ماه است که ابلاغ کردیم صادرات سنگ آهن ممنوع است یعنی زنجیرههای خوراک مواد اولیه کنستانتره سنگ آهن و گندله آهن اسفنجی محدود گردید و به سمت شمش میرویم.
وی در مورد اقتصاد مقاومتی تصریح کرد: همه آنچه وزارت صنعت، معدن و تجارت در سال ۹۹ در چارت ماموریت اصلی ۷ محور برنامه و ۴۰ پروژه دارد ذیل اقتصاد مقاومتی تعریف میشود و اینکه دنبال تولید و اتکا به توان داخلی هستیم مفهوم اقتصاد مقاومتی است ضمن اینکه کشور بعد از ۲ سال که از تحریم میگذرد هنوز چرخه تولیدش فعال است که نشان دهنده اقتصاد مقاومتی و تاب آوری بخش اقتصادی است.
آقای مدرس خیابانی در مورد ارتباط با شرکتهای دانش بنیان، یادآور شد: هم اکنون در کشور ۲ هزار و ۵۰۰ شرکت دانش بنیان در کشور وجود دارد که هزار عدد از آنها از وزارت صنعت، معدن و تجارت مجوز گرفتند ضمن اینکه در هفته گذشته ۶۶ میلیون دلار قطعات ساخت داخل داشتیم که ۵۵ قطعه لوازم خودرو توسط ۱۳ شرکت دانش بنیان تولید شده بودند که با ایران خودرو قرارداد داشتند و اکنون هم قراردادهای متعددی با معاونت علمی و فناوری و شرکتهای دانش بنیان داریم.
وی در مورد تعطیلی کارخانجات استان لرستان، افزود: حتما در این مورد نشست ویژهای با ستاد تسهیل در این استان خواهیم داشت هرچند ایدرو در این منطقه در حال اجرای پروژه بیو اتانول است.
سرپرست وزارت صنعت، معدن وتجارت در ادامه با وجود بیش از هزار برنامه در این وزارتخانه برای محرومیت زدایی از ۱۲ استان محروم کشور، خبر داد که کمیتههای مختلفی برای پایش آنها تشکیل شده است.
آقای مدرس خیابانی تصریح کرد: تمام ارقام افزایش تولید در حوزه صنعت، معدن و تجارت و صادرات در بحث شرکتها به طرح تفکیک بخشهای مختلف اقتصادی و برش استانی و کالایی اشاره شده و در اختیار نمایندگان قرار گرفته است.
وی در مورد قیمت مرغ خاطرنشان کرد: یادمان نرود هرچند مرغ کالای ارزبری نیست، اما در قالب شاخصهای کلان ۳۵ درصد نرخ دستمزد کارمندان این بخش افزایش یافته است چرا که براساس آمار رسمی بانک مرکزی تورم رشد ۴۱.۲ درصدی داشته است از سوی دیگر ما مرغ ۸ هزار تومانی نداریم و قیمت مصوب هرکیلو مرغ ۱۲ هزار و ۹۰۰ بوده و در یک مقطع زمانی به دلیل تعطیلی تالارها و شیوع کرونا که تقاضا کم شد قیمت به کیلویی ۱۰ هزار تومان رسیده بود که مرغداران زیان کردند و دفن جوجهها ماحصل آن بود.
آقای مدرس خیابانی افزود: هم اکنون قیمت مرغ هر کیلو ۱۵ هزار تومان توسط ستاد تنظیم بازار تعیین شده که مرغداران راضی نیستند، چرا که نرخ واکسن، نهاده ها، تورم، هشدار و دستمزد کارگران افزایش یافته است ضمن اینکه هیچ زمان ارز ۴۲۰۰ تومانی به واردات مرغ تعلق نگرفته و ما صادرکننده مرغ هستیم کمااینکه ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن توان تولید داخلی است و در برخی مقاطع زمانی از جمله فصل گرما که با کاهش تقاضا مواجه هستیم صادرات افزایش یافته و در اوج افزایش تقاضا همچون ماه رمضان از محل ذخیره سازی عرضه میکنیم.
وی در مورد واردات گوشت عنوان کرد: بیش از یک سال است که ارز ۴۲۰۰ تومانی از واردات گوشت حذف شده است ضمن اینکه واردات این بخش به شدت کاهش یافته کمااینکه از آمریکای جنوبی واردات نداریم و فقط از کشورهای همسایه گوشت وارد میکنیم که سهم آن کمتر از ۱۰ درصد است و حداقل ۹۰ درصد گوشت را تولید میکنیم و در این زمینه خودکفا هستیم.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت در ادامه تاکید کرد که ارز ۴۲۰۰ تومانی تنها به ۵ قلم کالا اعم از ۳ قلم نهادههای دام و طیور و ۲ قلم روغن و دانه روغنی تخصیص پیدا میکند.
آقای مدرس خیابانی در مورد دلیل کاهش سرمایه گذاری درحوزه صنعت، معدن و تجارت خاطرنشان کرد: کاهش سرمایه گذاری ناشی از تحریمها است، اما بیش از ۳۷ درصد سرمایه گذاری در جواز تاسیس داریم کما اینکه در ۳ ماه اول سال ۹۹، ۱۳۷ درصد سرمایه گذاری در پروانه بهره برداری کشور افزایش یافت.
وی در مورد بر زمین ماندن برخی محصولات کشاورزی در منطقه خوزستان، اظهار کرد: ما به لحاظ زیرساخت تولید خوب عمل کرده، اما در حوزه تجاری فقیر هستیم و تلاش میکنیم سردخانه ها، پایانه صادراتی و کارخانه صنایع تبدیلی را اجرا کنیم ضمن اینکه بخشی از آسیب حوزه صادرات ناشی از رفتار کشور خریدار به دلیل کرونا و تحریم است.
آقای مدرس خیابانی در مورد رایزنان بازرگانی افزود: سال گذشته برنامه ویژهای برای افزایش صادرات به کشورهای همسایه داشتیم و قرار بود ۱۵ رایزن مستقر شوند که به دلیل کمبود بودجه تنها برای ۵ کشور محقق شد از سوی دیگر قرار شد از توان بخش خصوصی در این زمینه استفاده کنیم که توافق نامههایی امضا شد تا اتاق بازرگانی افرادی را تحت عنوان نماینده تام الاختیار تجاری معرفی کنند و در این زمینه بازاریابی کنند.
سرپرست وزارت صنعت، معدن و تجارت در مورد روی و معادن روی، گفت: شرکت ایمیدرو در حال راه اندازی این بخش است ضمن اینکه برنامه مفصل معادن که ۶۸ گونه است را داریم و معادن کشور ۲ درصد ذخایر دنیا را تشکیل میدهند که ۲ برابر سطح مساحت و جمعیت کشور است و در این مورد غنی هستیم، امسال به همراه ۱۵۰ هزار کیلومتر خطی ژئوفیزیک هوایی داریم که آن را به اکتشافات اضافه میکنیم. از سوی دیگر سال گذشته ۵۷ میلیون تن زنجیره معدن صادرشد، در سال ۹۹، قرار است ۱۰.۵ میلیارد دلار معادن را جایگزین اقتصاد نفتی کنیم.
آقای مدرس خیابانی یادآور شد: از نیمه دوم سال گذشته اقتصاد ما از نفتی جدا شده و معدن بهترین جایگزین آن بوده که مقام معظم رهبری بر آن تاکید فرمودند.
سرپرست وزارت صنعت، معدن وتجارت در پایان تاکید کرد: هم اکنون ۲۶ میلیون تن زنجیره فولاد داریم که ۷.۵ میلیون تن آن در سه ماهه اول سال ایجاد شده همچنین ظرفیت تولید شمش فولادی از ۳۷ میلیون تن به ۴۲ میلیون تن رسیده که این عدد در سال ۱۴۰۰ به ۵۵ میلیون تن خواهد رسید.