به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ محسن هاشمی صبح امروز در ابتدای جلسه شورای شهر با بیان این که در هفته شهرداریها و دهیاریها قرار داریم گفت: این روزها شهرداریها با مشکلات متعددی مواجه هستند. به گونهای که علاوه بر چالشهایی همچون پاسخگویی بدون اختیار، هزینه کرد بدون منابع و تغییر نوسانات ارز، تحریمها و غیره، با کرونا نیز دست و پنجه نرم میکنند.
هاشمی با اشاره به حادثه تاسف برانگیز کلنیک سینا گفت: از همان ابتدا شورای شهر وظیفه خود دانست که تا حصول نتیجه این مساله را پیگیری کند و یک کمیته تخصصی با حضور نمایندگان ۳ کمیسیون خدمات شهری، حقوقی و شهرسازی تشکیل داد و در جلسه سه ساعته روز گذشته نیز ابعاد مختلف این حادثه بررسی شد.
رئیس شورای شهر تهران با بیان این که ۵ ماه پیش طرحی در شورا به تصویب رسید که بر اساس آن شهرداری ملزم شد که سامانه بر خط پایش ایمنی ساختمانها در برابر خطرات احتمالی را ایجاد کند، گفت: شنیده ام که ورژن اولیه این نرم افزار آماده شده و امیدواریم به زودی این سامانه ایجاد شود.
هاشمی با بیان این که بعد از حادثه پلاسکو پایش تمام ساختمانها از سوی آتش نشانی انجام شد، گفت: حدود ۳۳ هزار ساختمان نا ایمن در تهران شناسایی شد، اما شهرداری ابزار لازم برای برخورد با این ساختمانها را ندارد که لازم است با استفاده از ظرفیت دولت و شورای عالی استانها لایحهای به مجلس ببریم، چون شهرداری در مساله ایمنی به عنوان ضابط قضایی شناسایی شود.
وی با بیان این که ۳۳ هزار ساختمان ناایمن در تهران وجود دارد که تنها ۲۲۰ ساختمان ایمن سازی کردند و حدود ۳۶۰۰ ملک نیز در حال ایمن سازی هستند اما در مورد مابقی ساختمانها هیچ اتفاقی نیفتاده است، گفت: باید زمینهای را فراهم کنیم که این ساختمانها به قوه قضاییه معرفی شوند و با تخلفات و قصور احتمالی مالک برخورد شود.
هاشمی با بیان این که پیشنهاد شده است که شهرداری تهران نسبت به صدور شناسنامه ایمنی برای ساختمانها اقدام کند، گفت: ما برای آسانسور شناسنامه ایمنی صادر میکنیم و چرا نباید برای ساختمانها شناسنامه صادر شود.
وی با تاکید بر اینکه تاب آوری ساختمانها باید مشخص شود و رده ایمنی برای ساختمانها تامین کنیم تا شهروندان هنگام خریدمتوجه شوند که چه ساختمانی را با چه تاب آوری میخرند گفت: پیشنهاد میشود سامانه سوت زنی تخلفات در ایمنی و ساختمان سازی توسط مدیریت شهری ایجاد شود که مردم با استفاده از ۱۳۷ و ظرفیت فضاهای مجازی و شبکههای اجتماعی سازههای ناایمن شهر را معرفی کنند.
هاشمی، در جمع خبرنگاران
راه اندازی نرم افزار سوت زنی برای شناسایی ساختمانهای ناایمن
محسن هاشمی در پایان جلسه شورای شهر در جمع خبرنگاران گفت: متاسفانه اوایل هفته گذشته شاهد حادثه ناگوار بودیم که ۱۹ نفر را از دست دادیم. لازم بود جلسه شورای شهر به این موضوع اختصاص پیدا میکرد، چون ما ناظر هستیم و ایمنی شهروندان برای ما مهم است از چهار گروه وزارت بهداشت، وزارت کار، شهرداری و مالکین دعوت شد که تعدادی از مالکان در زندان هستند و نتوانستند حضور پیدا کنند.
هاشمی گفت: تمام ابعاد حادثه در جلسه شورا مطرح شد که کمک میکند در کارگروه تشکیل شده در شورا یک گزارش کامل تهیه شود تا دیگر شاهد چنین حوادثی نباشیم و این گزارش خیری برای تهران باشد.
وی در پاسخ به سوالی درباره پویش شکل گرفته در فضای مجازی برای معرفی ساختمانهای غیر ایمن به مردم گفت: سه گام در صحبتهای اولیه ام مطرح کردم که برای همه ساختمانها شناسنامه ایمنی تهیه کنیم و ساختمانهای با ایمنی کامل را با پلاک طلا، با ۷۰ درصد ایمنی با ارم نقره و ۵۰ درصد برنز مشخص کنیم که این مجزاسازی میتواند بارکد باشد.
وی گفت: روش سوت زدن را هم باید استفاده کنیم که هر کسی ساختمان ناایمن میبیند گزارش کند. باید نرم افزاری تعریف شود که افراد بتوانند گزارش دهند و فشار به مالکان آورده شود.
هاشمی در پاسخ به این سوال که گزارش کارگروه چه زمانی اعلام میشود، گفت: ابعاد فاجعه بالا بود کارگروه باید با دستگاهها وارد عمل شود. نمیتوانم زمانی تعیین کنم. هنوز وزارت بهداشت در شورا حضور نیافته است و قرار شد سه شنبه حاضر شوند.
برای حادثه کلینیک سینا مهر باید عذرخواهی کنیم
محسن هاشمی رئیس شورای شهر تهران در حاشیه صحن امروز شورای شهر در جمع خبرنگاران درباره حادثه کلینیک سینا مهر اظهار داشت: در جلسه امروز سؤالها و تذکرهای زیادی از سوی اعضای شورای شهر در مورد حادثه کلینیک سینا مهر مطرح شد.
هاشمی تصریح کرد: همه باید تقصیر خود را در مورد کلینیک سینا مهر بپذیریم و از تهرانیها عذرخواهی کنیم همچنین همه راهکارها بیان شود که چه اقدامی صورت پذیرد تا دیگر شاهد حوادث مشابه نباشیم.
رئیس شورای شهر تهران با اعلام اینکه ۳۳ هزار ساختمان ایمنی آنها در تهران بررسی شده است، گفت: بعد از حادثه پلاسکو در سال ۹۵، تنها ۲۲۰ ساختمان که ناایمن بوده ایمن شده و ۳ هزار ساختمان نیز در حال ایمنسازی است و بقیه موارد مورد توجه قرار نگرفته است.
وی با بیان اینکه شهرداری بر اساس گزارشهای ارائه شده ضابط قضایی نیست، گفت: باید لوایحی در مجلس تصویب شود که این قدرت را در اختیار شهرداریها به ویژه در کلانشهرها قرار دهد.
هاشمی در جلسه شورای شهر
۳۰ هزار ساختمان حادثه خیز در تهران
محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران گفت: ابتدا روز شهرداریها را به خانواده بزرگ شهرداری و دهیاریهای سراسر کشور تبریک عرض میکنیم، حدود ۱۴۰۰ شهرداری و بیش از ۳۷ هزار دهیاری، مسئولیت سنگین خدمت رسانی را به شهروندان برعهده دارند و امروز بدلیل شرایط خاص کشور و مشکلات مضاعف ناشی از همه گیری کرونا، شهرداریها با چالشهای متعددی مواجه هستند.
وی ادامه داد: چالشهای پاسخگویی بدون اختیار، هزینه کرد بدون منابع کافی، عدم تفویض وظایف قانونی و موازی کاری در حوزه فعالیتهای شهری از مهمترین چالشهای ملی است که شهرداریها علاوه بر بحران اقتصادی ناشی از تحریمهای ظالمانه، کاهش ارزش پول ملی و تورم همزمان با رکود اقتصادی با آن مواجه هستند.
هاشمی گفت: بیش از ۴۰ سال از تصویب قانون مدیریت یکپارچه شهری در شورای انقلاب در مهر ۱۳۵۸ میگذرد و همچنان دوسوم وظایف شهرداریها به آنان تصویب نشده و حتی در موضوعاتی نظیر حمل و نقل عمومی شهری که تفویض شده است منابع و بودجههای قانونی و وظایف دولت در خصوص تامین ناوگان حمل ونقل عمومی محقق نشده است.
هاشمی بیان کرد: انتظار ما از رسانهها بویژه رسانه ملی، احزاب، دستگاهها و مسئولان کشور این است که در برخورد با حوزه شهرداری ها، به عنوان یک دستگاه سیاسی برخورد نکنند و این مجموعه را بعنوان خط مقدم خدمت رسانی به مردم حمایت و تقویت کنند.
وی گفت: موضوع دیگر حادثه تاسف بار آتش سوزی کلینیک سینا اطهر در میدان قدس بود که متاسفانه با وجود قربانی شدن ۱۹ تن از شهروندان و آسیب دیدن تعدادی دیگر، در رسانهها و افکار عمومی به ابعاد آن به خوبی پرداخته نشد و شورای شهر وظیفه خود میداند که این موضوع را حصول نتیجه روشن پیگیری کند تا نسبت به قصور و تقصیرهای رخ داده مسامحه صورت نگیرد.
هاشمی افزود: بنابر پایش انجام شده در تهران بیش از ۳۳ هزار ساختمان ناایمن وجود دارد که به آنها اخطار شده و تنها ۲۲۰ ساختمان ایمن شده، کمتر از ۴هزار ساختمان در حال ایمن سازی و حدود ۳۰ هزار ساختمان نسبت به ایمن نبودن بی تفاوت هستند و با توجه به اینکه شهرداری هنوز فاقد اختیار ضابط قضایی است، بایست از اختیارات قانونی خود برای فشار به مالکین جهت ایمن سازی استفاده کند.
وی ادامه داد: در سانحه دی کلینیک سینا، ۴ دستگاه وزارت بهداشت بعنوان متولی تخصصی این کلینیک، وزارت کار بعنوان متولی ایمنی و HSE اماکن عمومی، شهرداری بعنوان متولی برخورد با تخلفات ساختمانی و مالکین مسئولیت قانونی دارند که هر یک باید قصور و تقصیر احتمالی خود را بپذیرند تا جلوی تکرار این حوادث در آینده گرفته شود.
هاشمی گفت: برای پیشگیری از حوادث مشابه، نیاز به تحول در سیستم پیشگیری و ایمنی سازمان آتش نشانی تهران وجود دارد، نخستین اقدام صدور شناسه ایمنی و HSE برای همه ساختمانهاست که میتواند شبیه شناسه ملی آسانسور قابل استعلام وضعیت از طریق شهروندان باشد.
رئیس شورای شهر گفت: گام دوم، ایجاد رده ایمنی برای ساختمانها از سوی سازمان آتش نشانی است که شهروندان هنگام خرید یا اجاره یا استفاده از ساختمان از میزان تاب آوری آن در برابر سوانح با نصب پلاک یا نشان اطلاع پیدا کنند که این رده بندی میتواند در قالب ۴ رده ساختمانهای غیرتاب آور، تاب آوری حداقلی، تاب آوری متوسط و تاب آوری خوب با نصب پلاک اعلام شود.
وی ادامه داد: گام سوم، ایجاد سامانه سوت زنی تخلفات در ایمنی و ساختمان سازی توسط مدیریت شهری است که باید فراتر از سامانه ۱۳۷ فعلی و با استفاده از ظرفیت فضای مجازی و شبکههای اجتماعی عمل کند و امکان همکاری گروههای غیردولتی و سمنهای تخصصی در کاهش ناایمنی در سازههای شهری از جمله اقدامات تکمیلی در این حوزه است.
شناسایی ۳۴ هزار ساختمان ناایمن در تهران
محسن هاشمی، رئیس شورای شهر تهران پیش از آغاز جلسه شورای شهر گفت: از شهردار تهران دعوت کردیم و موضوع را بررسی کردیم. امروز دستور جلسه صحن را عوض کردیم و بحث جلسه اولیه صبح هم بحث حادثه ناگوار سینا بود.
وی ادامه داد: آقای شهردار قرار است به صحن بیایند و دست اندرکاران هم از وزارت بهداشت دعوت شدند که البته گفتند شاید امروز نیایند.
وزارت کار، شهرداری، وزارت بهداشت در این باره مسئول هستند و قرار است نتایج امروز به صحن اعلام شود.
هاشمی درباره ساختمانهای نا ایمن تهران گفت: بعد از پلاسکو پایش زیادی در تهران انجام شد و حدود ۳۴ هزار ملک ناایمن تشخیص داده شد که ۲۲۰ ملک ایمن شده و سه هزار و ۲۰۰ ملک در حال ایمن سازی هستند و در مورد نزدیک به ۳۰ هزار ملک اقدام خاصی صورت نگرفته است.
هاشمی گفت: در شورای شهر ضابط قضایی نداریم و زمانی میتوانیم اقدام کنیم که در کمیسیون ماده ۱۰۰ تصمیم گیری شود. ضوابط قضایی در این موارد با وزارت بهداشت و وزارت کار است. ما گزارش نا ایمنی را هم به وزارت بهداشت و وزارت کار میدهیم.
حناچی، شهردار تهران
ضرورت ورود بیمهها به ساختمانهای ناایمن
پیروز حناچی شهردار تهران در صحن علنی شورای شهر تهران با تسلیت به مناسبت فوت شهروندان در حادثه کلینیک سینا اطهر گفت: خیلی سریع خود را به محل آتش سوزی رساندم و در حضور بنده همکاران گزارش دادند که تعدادی از هموطنان در طبقه چهارم و پنجم فوت کرده اند و این قضیه بسیار تلخ است.
وی ادامه داد: اگر از این حوادث درس نگیریم در آینده باز هم تکرار خواهد شد. در پلاسکو هم با همین مشکل مواجه شدیم که ساختمانی برای کاری دیگر ساخته شده، اما کاربری آن تغییر کرده بود.
پلاسکو یک ساختمان اداری بود که اول تولیدی لباس شد و سپس به انبار تبدیل شده بود و بزرگترین مشکل این بود که هیچ اطلاعاتی از داخل ساختمان پلاسکو نداشتیم.
حناچی گفت: ما از پلاسکو تا امروز در حوزه تجهیزات و امکانات رشد خوبی داشته ایم، اما هنوز هم مشکلاتی وجود دارد.
وی ادامه داد یک خلا عمده داریم که ریشه در قانون دارد در سال ۳۴ و در قانون شهرداریها آمده است که مطبها میتوانند در فضای مسکونی مستقر شوند.
آن زمان الگوی زندگی در خانههای ویلایی بوده است و قانون اجازه داده است که یک اطاقی به مطب اختصاص پیدا کند و این امر خیلی مشکل خاصی برای شهروندان ایجاد نمیکرده است.
حناچی افزود: در سال ۶۶ و بر اساس اصلاحات به سایر حرفههای پزشکی هم اجازه فعالیت در داخل واحدهای مسکونی میدهند. مثل همین کلینیک که در سال ۷۹ پایان کار میگیرد و به جای مسکونی، کلینیک میشود.
وی گفت: همکاران ما زیر پنج دقیقه در محل حادثه حاضر شدند، اما نوع آتش و نوع حادثه خاص بوده است و همین امر باعث شد تا کاری برای نجات شهروندان انجام نگیرد.
انفجار کپسولهای حاضر در این محل باعث شد تا آتش به یک آتش خاص تبدیل شود و اطفای آن در آن لحظات از کنترل خارج شود. البته یک نگرانی هم از وجود مخزن هلیوم موجود در محل داشتیم.
حناچی اظهار داشت: این حادثه تلخ بود، اما تلخی آن زمانی بیشتر میشود که از آن درس نگیریم. ما از پلاسکو درس گرفتیم، اما حجم ناایمنی در شهر آنقدر بالا است که باید کار بیشتری انجام شود.
شهردار تهران گفت: ۴۰ درصد از پلاکهای موجود در شهر تهران نوسازی شده اند. ۲۰۰ کیلومتر مربع از ۷۰۰ کیلومتر مربع فضای تهران مسکونی است و ما در قانون تعارضاتی داریم.
وی ادامه داد: دیوان عدالت اداری درخصوص استفاده از املاک مسکونی برای مطبهای پزشکی رای داده و این رای هم محکم و یکی از مشکلات ماست.
حناچی گفت: لایحهای را برای حل این مشکلات قانونی به کمیسیون لوایح دولت برده ایم و یکی از راههایی که باید تعقیب شود موضوع بیمه اجباری برای ساختمانهای خاص در شهر تهران است و ورود بیمه باعث میشود تا برخی از مقررات ملی ساختمان بهتر اجرا شود.
شهردار تهران گفت: وقتی بیمه وارد موضوع شود اگر مالک ضوابط را رعایت نکند دیگر در حین وقوع خسارت پولی پرداخت نمیشود و همه مسئولیت به گردن مالک خواهد افتاد و از سوی دیگر حق بیمه برای ساختمانهای ناایمن گرانتر خواهد بود.
وی افزود: برای این ساختمان ۴ اخطاریه صادر شده بود، اما باید کارهای جدی کرد و قوانین موجود اصلاح شود.
حناچی در جمع خبرنگاران
دعوتنامههای حضور در هیات دولت را دریافت کرده ام
پیروز حناچی شهردار تهران در جمع خبرنگاران و در پاسخ به سوالی درخصوص اینکه شنیده شده است به جلسات هیات دولت نمیروید، گفت: این موضوع مطرح نیست.
حناچی خاطرنشان کرد شاید در اجرای برخی از موضوعات مشکلات و اختلاف نظرهایی باشد، اما تلاش ما و دولت این است که قانون اجرا شود.
شهردار تهران همچنین درخصوص اینکه سهم شهرداری را در وقوع حادثه سینا اطهر چقدر میدانید؟ گفت: ما اولا اجازه پلمب ساختمانها را نداریم. فقط میتوانیم اخطار بدهیم که در این حوزه هم چهار مرتبه اخطار دادیم و رونوشت این اخطارها را هم به دستگاه قضایی داده ایم.
حناچی گفت: برخی معتقدند اگر شهرداری مقام ضابط قضایی داشت میتوانست اقدامات بهتری را انجام بدهد که این موضوع هم باید بررسی شود.
شهردار تهران افزود: تعیین میزان قصور و تقصیر با دستگاه قضایی کشور است، اما من میدانم که همکاران بنده در گلوگاههای حساس مسئولیت خود را انجام داده اند.
امینی، عضو شورای شهر تهران
ضرورت تقدیر از هموطن شجاع و فداکار در صحن شورای شهر تهران
سید ابراهیم امینی، نایب رئیس شورای اسلامی شهر تهران با اشاره به آتشسوزی اخیر یک کلینیک در پایتخت و ضمن تشکر از سازمان اتشنشانی گفت: در کنار این مصیبت بزرگی که به جان باختن ۱۹ تن از هموطنمان انجامید، جا دارد از اقدام شجاعانه جوان غیور وطنمان، جناب آقای عنایت آزغ، از دیار خوزستان و شهر رامهرمز که بیمحابا خود را به آتش زد، تقدیر نمود.
امینی افزود: این جوان با از خودگذشتی تمام، جان حدود ده هموطن را نجات داد تا در زمانهای که بهنظر میرسد اتفاقاتی از این دست را تنها باید در کتابهای تاریخ خواند، یادآور فداکاری ریزعلی خواجوی باشد و به ما درس مروت و شجاعت بیاموزد.
رئیس کمیته حقوق شهروندی شورا در پایان با اشاره به دیدار روز گذشته شهردار تهران با این جوان شجاع و تقدیر از ایشان پیشنهاد داد در جلسه آتی شورا که روز سهشنبه هفته جاری برگزار خواهد شد، با دعوت از عنایت آزغ به صحن شورا از وی بهصورت ویژه تقدیر شود.
داوری، رئیس سازمان آتش نشانی
روزانه ۳۰ آتش سوزی جدی در تهران
مهدی داوری، رئیس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران در جلسه یکشنبه - ۱۵ تیر- شورای شهر تهران در جریان بررسی آتش سوزی در کلینیک سینا مهر گفت: ساختمانها در شهر شناسایی میشوند و مالکان را به مخاطرات آگاه و بعد از آن راهکار ارایه میکنند. این طور نیست که تنها چند ماه ابلاغ کرده باشیم فرایند کاملی طی شده است. هر اندازه میزان نا ایمنیها در یک مکان افزایش پیدا میکند موفقیت عملیات کاهش پیدا میکند و تنها نردبانهای بلند نمیتوانند مردم را نجات دهند.
وی ادامه داد: در ساعت ۲۰:۴۳:۳ اولین تماس با آتش نشانی گرفته شده است که در کمتر از یک دقیقه نیروها اعزام شدند. نزدیکترین ایستگاه دزاشیب بوده است که در ۴ دقیقه و ۵۸ ثانیه به محل میرسند، ایستگاه پارک وی، ولنجک و ایستگاه ۶۵ یعنی در مجموع ۴ تیم به محل اعزام میشوند.
وی گفت: ورود اولین نیروها با دومین انفجار همراه میشود. دومین انفجار به قدری زیاد بوده که ساختمان رو به رو را هم تحت تاثیر قرار میدهد. شعاع این انفجار، نه موج آن، حدود ۲۰ تا ۳۰ متر است و این شعله و حرارت و دود تا شعاع ۲۰ متر منتقل شده است. حجم حرارت شعله و دود به ساختمان نفوذ میکند که اتش نشانها در بدو ورود با شعله و دود مواجه میشوند.
داوری گفت: بیش از ۳۰ دستگاه سیلندر اکسیژن و نیتروژن آنجا بوده است که ۲۵ سیلندر شارژ شده به انبار انتقال داده شده است. این سیلندرها حریق را به شدت گسترش میدهد. آتش نشانها به سرعت به اتش حمله کردند که با گسترش آن مقابله کنند. ساختمان تنها یک راه پله داشته است که اگر قرار است در ساختمانی بیمار بستری شود حداقل باید دو راه پله داشته باشد.
داوری بیان کرد: در انبار به غیر از اکسیژن، لباس یک بار مصرف، الکل و ... انبار شده که دود غلیط مربوط به همین هاست و سیلندرها هم اکسیژن بیشتری به حریق تزریق کردند.
وی ادامه داد: تلفنهایی با سامانه ۱۲۵ از طرف مردمی که در داخل گرفتار شدند صورت میگیرد، همکاران از پشت ساختمان عملکرد نردبانهای الکترونیکی را بررسی میکنند که استفاده از آنها امکان پذیر نیست و در نهایت از نردبان دستی استفاده میکنند که راههای نفوذ به پشت بام بررسی میشود.
وقوع روزانه دستکم ۸۰ آتش سوزی در تهران
رئیس سازمان آتش نشانی ادامه داد: روزانه ۸۰ تا ۱۰۰ ماموریت آتش سوزی در تهران داریم که نزدیک به ۳۰ درصد آتش سوزیها جدی هستند. عملیات نجات و امداد برای آتش نشانها چیز غریبهای نیست. وقتی آتش نشانها وارد میشوند از پشت بام حرارت و دود غلیظ است و با توجه به اینکه نردبانها نمیتوانستند از پشت عمل کنند اقدام سریع به خروج افراد نمیکنند. صبر میکنند عملیات اطفاء کامل شود تا مردم ایمنتر خارج شوند.
وی گفت: انفجار حجم زیادی از دود و حرارت را وارد ساختمان میکند. پشت بام بسته بوده و در اتاق جراحی باز بوده است و حجم دود وارد اتاق جراحی شده است. تلاشی برای فرار از سوی افراد ندیدیم و آنها در همان منطقه افتاده بودند که نشان میدهد شدت دود و حرارت ناگهان وارد طبقه شده و فرصت زیادی نداشتند. افراد در کمتر از یک دقیقه با توجه به ساختارهای نا ایمن جان خود را از دست داده اند.
وی توضیح داد: صراحتا به مالکین ابلاغ شده بود که از نگهداری تعداد زیادی سیلندر خودداری شود و ظاهرا این کلینیک با محدودیت فضا مواجه شده و اصلا موضوع را جدی نگرفتند. در دستورالعملهای وزارت بهداشت و کار این موضوعات تاکید شده بود. در این موارد نیاز نیست شهرداری ضابط قضایی داشته باشد، چون ضابط قضایی وجود دارد. ایمنی مسئولیت همگانی است و اگر انگشت اتهام به سمت یک دستگاه باشد دو سال دیگر این اتفاق تکرار میشود.
وی گفت: در یکی از طلاییترین دوران مدیریتی شهرداری به سر میبریم.
مسجدجامعی عضو شورای شهر تهران
ضرورت مدیریت یکپارچه ایمنی در پایتخت
احمد مسجدجامعی عضو شورای شهر تهران در صحن شورای شهر درباره حادثه کلینیک سینا مهر، اظهار داشت: تا کنون چندین بار حوادث آتش سوزی در ساختمانهای پایتخت به وقوع پیوسته، ولی آتشنشانی برغم اینکه پیش از این حوادث اخطار برای ناایمن بودن ساختمانها داده، ولی اختیار پلمب نداشته است.
وی افزود: آتشنشانی ضابط قضایی نیست و اختیار پلمب ندارد در حالی که باید مدیریت یکپارچه ایمنی در پایتخت حاصل شود.
عضو شورای شهر تهران ادامه داد: سازمان آتشنشانی با سازمان اورژانس در مواقع بروز حوادث هماهنگیهای لازم را دارد و باید سایر دستگاهها نیز هماهنگیهای بیشتری با یکدیگر داشته باشند؛ مجلس، دولت و شورای عالی استانها باید جهت پیشگیری از حوادث برنامههای اجرایی و عملیاتی داشته باشند تا شهروندان تحت تأثیر مدیریت ناهماهنگ دچار آسیب نشوند.
مسجدجامعی خاطرنشان کرد: در زمینه اجرای احکام ایمنی مشکل وجود دارد و باید تکلیف آتشنشانی در این زمینه مشخص شود، حرفهای کارشناسی پیش از این زیاد مطرح شده و حتی مصوبه و اعتبار لحاظ شده است، ولی به دلیل اینکه آتشنشانی ضابط قضایی نیست اختیار برای پلمب ندارد.
عضو شورای شهر تهران گفت: ۷ مهر سال ۹۴ ساختمانی در خیابان جمهوری گرفتار آتش سوزی شد و این در حالی بود که سازمان آتشنشانی رونوشت اخطار به دلیل ناایمنی ساختمان را به دستگاه قضایی فرستاده بود، ولی نتیجهای حاصل نشد.
وی گفت: پس از آن حادثه پلاسکو به وقوع پیوست و همه اینها نشان داده که متأسفانه پس از بروز وقایع مسأله مدیریت یکپارچه ایمنی به فراموشی سپرده شده است.
نوری، رئیس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورا
جلسه شورای شهر و انتقاد جدی به بهرهبرداری درمانی از ملک مسکونی
رئیس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورای شهر تهران جزئیاتی از حادثه آتشسوزی کلینیک سینا مهر را تشریح کرد.
زهرا صدراعظم نوری در صحن علنی شورا با بیان اینکه سازمان آتشنشانی از ۳۳هزار ساختمان پرخطر و میان خطر بازدید و اخطاریههای لازم را صادر کرده است، گفت:۲۶درصد آتش سوزیها مربوط به ساختمان و ۵۴درصد هم مربوط به کاربری مسکونی است.
نوری اضافه کرد: ساختمان ۵طبقه این کلینیک کاربری مسکونی داشته و به دلیل تغییر کاربری، مطابق با رای قطعی کمیسیون ماده ۱۰۰ مالک؛ مکلف به بهرهبرداری مجاز از ملک بوده است.
وی گفت: مسقف کردن حیاط جنوبی با پروفیل سبک و سقف غیر اساسی به منظور ایجاد سایبان، تبدیل ۴۰۵متر مربع مسکونی به بهداشتی و درمانی و تبدیل مسکونی به اداری در طبقات همکف-اول-دوم به مساحت ۶۱۵متر و ۷۵متر راه پله اداری به عنوان خلاف مازاد تراکم از جمله تخلفات ساختمانی این کلینیک است که به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارسال شده است.
نوری ادامه داد: کمیسیون ماده ۱۰۰ رای به تعطیلی یا قلع مستحدثات زائد و اعاده به وضعیت مجاز ظرف دو ماه و همچنین تخریب و جمعآوری پروفیل سبک و سقف غیراساسی را داده است.
رئیس کمیته ایمنی و مدیریت بحران شورای شهر تهران در تشریح اقدامات سازمان آتشنشانی گفت: بازدید و صدور دستور العمل ایمنی در سال ۹۴، صدور نامه استنکاف از اجرای دستور العمل در سال ۹۶، بازدید مجدد در سال ۹۷ و صدور اخطاریه در سال ۹۷ از جمله اقدامات این سازمان برای جلوگیری از وقوع حادثه بوده است.
نوری با اشاره به پاسخ مالک به اخطارهای سازمان آتشنشانی گفت: مالک مدعی شده که گزارشها با واقعیت تطابق ندارد و براساس تجارب خودش و نه اصول سازمان آتشنشانی نسبت به ایجاد دو دستگاه شیلنگ آب آتشنشانی با پمپ فشار قوی وچندین کپسول اقدام کرده است!
نوری در تشریح حادثه گفت: ساعت ۲۰:۴۶ دقیقه آتشسوزی گسترده در مرکز درمانی سینا به سامانه ۱۲۵ سازمان آتشنشانی اعلام میشود. در نخستین مرحله آتش نشانان چهار ایستگاه ۶، ۶۴، ۸۸ و ۱۰۵ به محل حادثه اعزام شدند.
او ادامه داد: برابر مستندات موجود نخستین تیم آتش نشانی حدود پنج دقیقه بعد از اعلام به محل رسیده و عملیات خود را آغاز کرده است.
عضو شورا با بیان اینکه به دلیل انفجارهای پی در پی در محل ورودی ساختمان دسترسی آتش نشانان سخت و از طریق پشت بام و نورگیر طبقه سوم اقدام به ورود شده است، تاکید کرد: آتش نشانان پس از حدود ۴۵ دقیقه به حبس شدگان دسترسی پیدا کرده و از طریق پشت بام این افراد به بیرون انتقال داده اند. ۲۰ نفر نجات یافته و متاسفانه ۱۹ نفر فوت شدند.
او برخی موارد ناایمنی موجود در این ساختمان را به این شرح اعلام کرد: بهره برداری غیر اصولی از حیاط، (انبار سازه موقت پروفیلی با سقف ایرانیتی عایق شده با پشم شیشه مملو از لوازم دارویی و قابل اشتعال بیمارستانی و داروخانه در معبر ورودی ساختمان و دپوی تعداد قابل ملاحظه دستگاه سیلندر اکسیژن ۵۰ کیلویی و نیتروژن در محل)، دپوی نامناسب سیلندرهای اکسیژن و نیتروژن، نبود پله فرار اضطراری (تنها راه خروج یک دستگاه پلکان در مجاورت محل دپوی سیلندرها)، تصرف پشت بام با ایجاد کاربری دفتر اداری و دپو مواد قابل اشتعال، حذف نورگیر در طبقات و ایزوله نمودن اتاقهای عمل در طبقه آخر (عدم دسترسی به داخل ساختمان و تخلیه محبوسین از طریق بازشوها و پنجرهها به دلیل اجرای حفاظ و نرده به ویژه در طبقه آخر (بخش جراحی) که روی بازشوها با پنلهای گچی پوشانده شده بود.)، عدم حوزه بندی حریق در سقف کاذب در طبقات که در نتیجه هنگام حریق، دود به طبقات نفوذ میکند، عدم طراحی مناسب سیستم اعلام و اطفا حریق مناسب و غیر فعال بودن آن هنگام وقوع حادثه، قرار گرفتن باکس حدود ۱۰ کولر گازی و کندانسورهای مربوطه در فضای نامناسب، نصب غیر اصولی کولر آبی بر روی سقف انبار فلزی غیر مجاز (به گفته شاهد اول حادثه جرقه زنی در این قسمت مشاهده شده است، عدم امکان دسترسی به پلکان ساختمان از طریق پشت بام به دلیل دپوی لوازم قابل اشتعال در پشت درب و پاگرد منتهی به پشت بام، جانمایی نامناسب جعبههای فایر باکس و آتش خاموش کنهای دست، اجرای غیر اصولی درهای خروجی بین بخش و راه پلهها (فقدان درب دود بند)، اجرای دیوارههای جدا کننده و بازسازی فضای داخلی مجموعه در سنوات آتی با مصالح قابل اشتعال، سیم کشی غیر اصولی در مجموعه و قرار گرفتن تابلو برق در راه پله.
نظری، عضو شورای شهر تهران
سهم شهرداری در حادثه کلینیک سینا مهر مشخص شود
حجت نظری عضو شورای شهر تهران درباره حادثه حریق و انفجار کلینیک سینا مهر اظهار داشت: مالکیت این ملک برای یکی از بانکهای کشور بوده است و باید مشخص شود که مالکان چقدر در بروز این حادثه مقصر بودهاند.
وی افزود: همچنین سهم قصور شهرداری در حادثه کلینیک سینا مهر باید مشخص و بررسی شود که آیا پرونده این کلینیک رأی ماده ۱۰۰ داشته است یا خیر؟.
عضو شورای شهر تهران ادامه داد: متأسفانه زمانی که حادثه و مشکلی به وقوع میپیوندد دستگاههای مختلف تقصیر را بر گردن یکدیگر میاندازند بیایید یکبار هم که شده است در شورای شهر تهران به عنوان نمایندگان شهروندان تهرانی این مسأله را به سرانجام برسانید و اگر قصوری توسط مدیریت شهری به وقوع پیوسته آن را بپذیریم و به مردم اعلام کنیم.
نظری گفت: همچنین کوتاهی دستگاههای دیگر دولتی و عمومی باید به صورت دقیق به اطلاع مردم برسد چرا که باید با شهروندان صادق باشیم و از دست دادن جان مردم که موضوعی غیرقابل جبران است، جلوگیری کنیم همچنین امیدوارم با بررسی چنین موضوع هایی، دیگر شاهد وقوع حوادث در پایتخت نباشیم.
حضور حناچی در شورای شهر
پیروز حناچی شهردار تهران لحظاتی قبل برای توضیح در خصوص حادثه آتش سوزی در کلینیک سینا اطهر به صحن شورای شهر تهران آمد.
در این جلسه موسوی شهردار منطقه یک، داوری رئیس سازمان اتش نشانی هم حضور دارند.