مدیرکل دفتر میوههای سردسیری و خشک وزارت جهاد کشاورزی از ارزآوری ۱۶۴ میلیون دلاری صادرات کشمش در سال گذشته خبر داد.
وی ادامه داد: از سطح زیر کشت ۳۰۸ هزار هکتاری انگور در کشورمان ۲۸۹ هزار هکتار از آن بارور و بیش از ۱۹ هزار هکتار از آن غیر باروراست. همچنین ۷۵ درصد از باغات انگور کشور آبی و ۲۵ درصد آن دیم است.
مدیرکل دفتر میوههای سردسیری و خشک، گفت: ارزیابی تولید محصول انگور در دنیا بیانگر افزایش تولید از میزان ۷۴.۳ میلیون تن در سال ۲۰۱۴ به ۷۷.۸ میلیون تن در سال ۲۰۱۸ بوده و میزان تولید در سال ۲۰۱۸ نسبت به سال ۲۰۱۷ رشد ۶.۵ درصدی داشته است.
وی افزود: چین با ۱۱.۷ میلیون تن تولید، ایتالیا با ۸.۶ میلیون تن و آمریکا با ۶.۹ میلیون تن تولید، رتبه اول تا سوم تولید انگور را به خود اختصاص دادهاند.
حسنی اضافه کرد: مهمترین محصول تولیدی از انگور کشمش بوده و تولید آن در دنیا بیش از ۱.۳ میلیون تن در سال ۲۰۱۸ گزارش شده است.
وی گفت: در بین کشورهای عمده تولید کننده محصول کشمش در سال ۲۰۱۸، ایران با تولید متوسط ۲۰۰ هزار تن و صادرات بیش از ۱۲۰ هزارتن در رتبه سوم تولید و صادرات پس از ترکیه و آمریکا قرار گرفته است.
مدیرکل دفتر میوههای سردسیری و خشک درباره ارزآوری کشمش، افزود: صادرات کشمش با ارز آوری بیش از ۱۶۴ میلیون دلار در سال ۹۸ سهم مهمی را از صادرات محصولات کشاورزی به خود اختصاص داده است؛ این میزان نسبت به سال ۱۳۹۷ حدود ۶ درصد افزایش داشته است.
وی با اشاره به نام گذاری سال جاری توسط مقام معظم رهبری به نام جهش تولید، گفت: ظرفیت افزایش صادرات کشمش تا ۱۵۰ هزار تن برای سال جاری پیش بینی شده است.
حسنی با اشاره به اینکه میزان تولید انگور در کشور حدود سه میلیون تن است، به ارقام عمده تولیدی اشاره کرد و افزود: ارقام غالب انگور در کشور بی دانه سفید و قرمز (حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد) با کاربرد تازه خوری است؛ البته تغییر ارقام به ارقام رومیزی با قابلیت ماندگاری بالا در سردخانه از طریق سرشاخه کاری انگور در اولویت قرار دارد.
وی اضافه کرد: استانهای فارس، قزوین، همدان، خراسان رضوی، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان، مرکزی به ترتیب به عنوان برترینهای تولید کننده محصول انگور در کشور هستند.
حسنی بیان اینکه سطح زیر کشت و تولید انگور در کشور از جایگاه بالایی در جهان برخوردار است، گفت: کشورمان از نظر میزان عملکرد در واحد سطح و کیفیت محصولات تولیدشده در بخشی از مناطق، از حد مطلوب و ایدهآل فاصله دارد.
وی هزینه تمامشده برای تولید هر کیلوگرم محصول انگور را به علت سنتی بودن روشهای کاشت، داشت، برداشت و پس از برداشت بالا عنوان کرد و افزود: این مهم موجب کاهش صرفه اقتصادی خواهد شد و توان رقابتی را از تولیدکنندگان میگیرد.
حسنی ادامه داد: پایین بودن عملکرد، بالا بودن ضایعات و هزینه تمامشده متأثر از عوامل مختلفی است که مهمترین مورد آن نوع سیستم تربیت بوته تاک است.
مدیرکل دفتر میوههای سردسیری و خشک با اشاره به اجرای طرح فراز گفت: در این طرح، توسعه انگور به روش داربستی انجام میشود و هدف از اجرای طرح فراز پایین آوردن هزینههای کارگری به دلیل امکان استفاده از ماشینآلات و افزایش عملکرد در مقایسه با سیستم سنتی است.
وی از دیگر مزایای اجرای طرح فراز را امکان مقابله با آسیبهای ناشی از سرما و تگرگ و حمله پرندگان عنوان کرد و افزود: کارایی این سیستم در نفوذ نور و جلوگیری از آلودگی ناشی از تماس میوه با خاک موجب افزایش کیفیت و کمیت تولید محصول نیز میشود.