بر اساس این نظرسنجی، بیش از ۶۰ درصد مردم آلمان، فرانسه، اسپانیا، دانمارک و پرتغال اعلام کردند اعتماد خود به آمریکا را به عنوان قدرتمندترین کشور جهان از دست داده اند. در گزارشی که بر پایه یافتههای این نظرسنجی تهیه شده، اینگونه استدلال شده که شوک بیماری کرونا به شهروندان اروپایی آسیب جدی زده و باعث شده آنها احساس «تنهایی و آسیب پذیری کنند».
در تقریباً هر کشوری که این نظرسنجی در آن به عمل آمد، اکثر مردم گفتند از زمان شیوع ویروس کرونا، تصورشان از آمریکا بدتر شده است. نگرش منفی در مورد آمریکا در دانمارک ۷۱ درصد، در پرتغال ۷۰ درصد، در فرانسه ۶۸ درصد، در آلمان ۶۵ درصد و در اسپانیا ۶۴ درصد بود. در فرانسه ۴۶ درصد و در آلمان ۴۲ درصد از مردم گفتند دیدگاه آنها در مورد آمریکا در طول بحران کرونا به میزان زیادی بدتر شده است.
سوسی دنیسون و پاول زرکا، دو تن از کارشناسان حوزه سیاست گذاری با تحلیل دادههای این نظرسنجی اعلام داشتند که اعتماد به آمریکا به علت نحوه مدیریت این بحران حوزه سلامت از بین رفته و حمایت از ائتلاف میان آمریکا و اروپا رنگ باخته است.
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، روز جمعه در مصاحبه با روزنامه گاردین هشدار داد جهان دیگر به روشني فرض نمیکند که آمریکا رهبر جهان است. این نظرسنجی نشان میدهد افکار عمومی از پیش در مورد این تغییر آگاه بوده است.
در این گزارش آمده است: «اعتماد اروپائیها به آمریکا از بین رفته است. بسیاری از پاسخ آشفته آمریکا به ویروس کرونا، عدم همبستگی آمریکا با اروپائیها در روز ۱۲ ماه مارس و بستن مرزهایش به روی اعضای شنگن، سوءمدیریت در ارتباط با بحران کرونا در سطح جهانی منزجر شدند.»
این نظرسنجی به سفارش اندیشکده شورای روابط خارجه اتحادیه اروپا توسط مؤسسه دیتاپراکسیس و یوگاو در پایان ماه آوریل و هفته اول ماه مه در ۹ کشور اروپایی انجام شد. بر اساس یافتههای این نظرسنجی، اعتماد به آینده همکاری میان اروپا و آمریکا نیز کاهش یافته است، به طوری که تنها ۲ درصد از پاسخگویان در آلمان و ۳ درصد از پاسخگویان در فرانسه گفتند انتظار دارند آمریکا به بازسازی اقتصاد خسارت دیده اروپا کمک کند.
دنیسون در این باره گفت: «اروپائیها این نکته را به خوبی درک کرده اند که آمریکا دیگر ضرورتاً دوست اروپا در زمانهای نیاز نیست.» تحلیل اندیشکده شورای روابط خارجه اروپا نشان میدهد که تغییر در نگرش اروپائیها به خاطر خصومت علیه دونالد ترامپ یا سوءمدیریت دولت او در زمان بحران کروناست.
نویسندگان این تحلیل معتقدند اکنون ابهام شدیدی در مورد این مسئله وجود دارد که آیا آمریکا واقعاً یک نیروی حامی خیر است، آیا آمریکا به چندجانبه گرایی متعهد است، آیا آمریکا قادر است رهبری دنیا را برعهده بگیرد.
ترامپ سال هاست مخالفت خود با اتحادیه اروپا را علنی کرده است. او اتحادیه اروپا را به «سرکیسه کردن» آمریکا در حوزه تجارت متهم میکند. او اخیراً دستور داد ۱۰ هزار نیروی آمریکایی از آلمان خارج شوند. نویسندگان اینگونه نتیجه گیری میکنند که بدون حضور آمریکا در رأس نظام چندجانبه گرایی، اروپائیها از اتحادیه اروپا میخواهند مدیریت چالشهای بین المللی مانند بیماری همه گیر کرونا و مسئله تغییرات آب و هوایی را برعهده بگیرد.
از جمله دیگر یافتههای این نظرسنجی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-افزایش حمایت از اقدام در زمینه تغییرات آب و هوایی؛ بیش از ۴۰ درصد از مردم در شش کشور از ۹ کشور مورد بررسی گفتند حمایتشان از تحقق الزامات آب و هوایی با وجود ویروس کرونا افزایش یافته است.
-افزایش حمایت از کنترلهای سفت و سختتر مرزی.
-عدم تغییر در نگرش در مورد روسیه، به جز پاسخگویان ایتالیایی.