به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، نویسنده و دبیر این جایزه با اعلام این خبر گفت: انتخاب کتاب سال در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان قدمتی به اندازه عمر کانون دارد که پیش از این با عنوان "مداد پرنده "، برگزار میشد، اما بعد از چند سال وقفه در برگزاری این جایزه، در دوره جدید علاوه بر این جایزه، جوایز متعددی در حوزه کتاب کودک و نوجوان اهدا میشود که یکی از مهمترین آنها جایزه کتاب سال تحت عنوان «مرغک زرین» است.
آقای مصطفی رحماندوست گفت: کانون پرورش برای انتخاب جایزه کتاب سال، روندی دارد که اول از میان کتابهای ماه، کتابهای فصل را انتخاب میکند و بعد به انتخاب کتاب سال میرسد.
وی افزود: ما همه کتابهای منتشر شده در حوزه کودک و نوجوان با موضوعهای علمی، شرح حال و تاریخ را بررسی میکنیم، ولی در نهایت محور اصلی بررسیها و انتخاب جایزه به کتابهای "شعر " و " قصه " مربوط میشود.
دبیر جایزه کتاب سال کانون گفت: این جایزه یک شورای سیاستگذاری دارد که شامل مدیران و معاونان فرهنگی کانون پرورش است و از حضور ۱۵۰ نویسنده کودکان در روند داوریها کمک گرفته ایم.
وی افزود:اصل کار ما تشویق و حرکت به سمت کتاب برتر است. برای نمونه ما در کتابهای ترجمه به این موضوع توجه کرده ایم که "حق مولف " را رعایت کنیم. ما اگر این قاعده را حفظ کنیم میتوانیم جایزهای متناسب موسسهای بزرگ مانند کانون داشته باشیم به همین منظور کتابهای ترجمهای که حق ناشر خارجی را نپرداخته باشند، در این رقابت داوری نمیشوند.
رحماندوست گفت:جایزه کتاب فصل کانون، جایزه "مرغک سیمین " نام دارد. این جایزه هم به کتابهای شعر، قصه و ترجمهها اهدا میشود. امسال در اواخر تابستان، جایزه بهار را اعلام و در پاییز هم جایزه فصل تابستان را اهدا میکنیم.
وی در خصوص تاریخ دقیق جوایز کتاب فصل کانون هم افزود: ما در نیمه مرداد ۹۹، نتیجه جایزه کتاب فصل بهار و در آبان، نتایج جایزه تابستان را اهدا میکنیم.
دبیر جایزه کتاب سال کانون گفت: خوشبختانه پس از شش، هفت سال خاموشی جایزه کتاب سال کانون هم راه افتاده است که در مهرماه با عنوان "مرغک کانون " اهدا میشود.
وی افزود:کتابهای برتر این جایزه در شمارگان بالا برای کتابخانههای کانون خریداری میشود.
رحماندوست گفت: ما امیدواریم با این کار، به ناشران کمک کنیم تا کتابهای بهتری چاپ کنند و نویسندگان هم بتوانند کتابهای بهتری بنویسند، چون افزایش کتابهای ترجمه، بر روند تولید کتاب تالیفی تاثیر گذاشته است.
وی در خصوص "جایزه ویژه " گفت: این جایزه به تصویرگران و ناشران برتر اهدا میشود.
رحماندوست افزود: ما سعی داریم این جایزه بار علمی هم داشته باشد به صورتی که در صورت فروکش کردن کرونا، کارگاههایی برگزار کنیم و در غیر این صورت این فعالیتهای علمی را در فضای مجازی ادامه دهیم.
دبیر جایزه کتاب سال کانون گفت: تا الان ۱۳۷۰ اثر کودک و نوجوان به دبیرخانه جشنواره رسیده و این تعداد رو به افزایش است.
وی در خصوص داوریها افزود: ما فراخوانی را منتشر کردیم و براساس آن فراخوان از پدیدآورندگان در خواست کردیم تا کتابها را در سامانه الکترونیک درج کنند. آنها از این طریق میتوانند روند داوریها را پیگیری کنند.
رحماندوست گفت: یکی از اتفاقهای جدیدی که افتاده آن است که کانون از همه نوقلمها دعوت میکند تا آثار منتشر نشده خود را به دبیرخانه بفرستند. نویسندگان قدیمی هم میتوانند کتابهای چاپ نشده خود را ارسال کنند. این بخش از جایزه "فرصت طلایی " نام دارد تا همه فرصت کافی برای ارائه اثر داشته باشند.
وی افزود: جایزه بعدی ما "مداد پرنده " است که با توجه به قدمت این جایزه، آن را به نویسندگان شاخص و کسانی که ۲۰ سال در زمینه ادبیات کودک و نوجوان فعالیت کرده اند اهدا میکنیم.
دبیر جایزه کتاب سال کودک و نوجوان گفت: ما بخشی از این جایزه را به یاد مهدی آذریزدی به کسانی اهدا میکنیم که در زمینه بازنویسی متون کهن مجاهدت کرده اند.
وی افزود: جایزه ویژه تصویرگران هم از بخشهای دیگر برنامه ماست.
کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به عنوان یکی از قطبهای مهم ادبیات کودک سال هاست که در زمینه تالیف و ترجمه متون مناسب مخاطبان خود تلاش میکند.
جایزه کتاب سال کانون که پس از شش سال احیا شده است، پیش از این تحت عنوان «مداد پرنده» فعالیت میکرد، اما در دوران جدید قصد دارد به صورت گسترده تری ادامه پیدا کند.