براي داشتن يک صبحانه سالم بايد از مواد غذايي با فيبر زياد و چربي کم استفاده کنيد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، نان جو، ميوه تازه، بذر کتان، چاي، جو، قهوه، ماست، شير و ... مي توانند گزينه هاي مناسبي براي وعده صبحانه باشند. در روزهايي که وقت اندکي داريد، مي توانيد ميان وعده سالم مانند نان گندم با پنير با خود به محل کار، دانشگاه يا مدرسه ببريد.
يکي از مهم ترين وعده هاي غذايي، صبحانه است، وعده اي که بي توجهي به آن عوارض و خطرهاي زيادي را براي بدن به همراه دارد. خوردن صبحانه براي تمام سنين لازم و ضروري است، بدن براي اينکه عملکرد خوبي داشته باشد، نياز به انرژي دارد. بهترين زمان براي خوردن صبحانه، يک ساعت بعد از بيدار شدن است. با صرف صبحانه مي توانيم براي انجام فعاليت هاي روزانه انرژي لازم را به دست آوريم؛ بنابراين خوردن صبحانه به عنوان بخشي از عاد ت هاي سالم و سبک زندگي مان مي تواند نقش مهمي در ايجاد سلامتي داشته باشد.
بسياري از افراد به دلايل مختلف از جمله دير رسيدن به محل کار، مدرسه، دانشگاه و... از خوردن صبحانه چشم پوشي مي کنند، عادت بدي که مي تواند در درازمدت سلامت آنها را به خطر بيندازد و مشکلاتي را برايشان به وجود آورد. به دليل اهميت خوردن صبحانه، به عوارض و خطرهاي توجه نکردن به آن پرداخته ايم تا بيشتر از قبل به اين وعده غذايي بسيار مهم توجه کنيد.
احساس گرسنگي دائم
زماني که روزمان را بدون صبحانه آغاز مي کنيم، معده سيگنال هايي به مغز مي فرستد و اعلام خالي بودن مي کند. به همين دليل از همان ابتداي روز احساس گرسنگي در بدنمان شکل مي گيرد. نخوردن صبحانه باعث مي شود در دام تغذيه ناسالم بيفتيم .
کاهش جذب مواد مغذي
کساني که صبحانه مي خورند، کلسيم، فيبر، زينک (روي)، آهن و ويتامين هاي آ، ث و ب 2 بيشتري دريافت مي کنند. حال اگر صرف صبحانه را از وعده هاي غذايي حذف کنيد، خود را از تغذيه سالم محروم کرده ايد.
پايين آمدن درک
صبحانه نه تنها براي حمايت از فعاليت هاي فيزيکي ما ضروري است، بلکه روي عملکرد مغز نيز تاثير مي گذارد. مغز انسان به تغذيه، مخصوصا به گلوکز نياز دارد تا به بهترين شکل ممکن کار کند. نرسيدن مواد مغذي به بدن مي تواند عملکرد مغز را کاهش دهد و باعث عدم درک و تمرکز شود.
احساس خستگي
ناديده گرفتن اولين وعده غذايي باعث احساس خستگي و کج خلقي مي شود. تحقيقات نشان مي دهد بزرگسالاني که صبحانه کاملي مي خورند، خوش خلق ترند و نسبت به کساني که از اين وعده مهم غذايي صرف نظر کرده اند، مثبت تر مي انديشند.
چاقي و افزايش وزن
برخلاف تصور عموم، حذف کردن وعده صبحانه، باعث افزايش وزن و چاقي مي شود. در واقع نخوردن صبحانه باعث مي شود در طول روز بيشتر گرسنه شويد، کالري بالاتري مصرف کنيد و در نتيجه بيشتر دچار چاقي و افزايش وزن شويد. علاوه بر اين تحقيقات نشان داده که مصرف منظم صبحانه باعث افزايش متابوليسم بدن مي شود و احتمال چاقي را کاهش مي دهد.
ابتلا به سرطان
نخوردن صبحانه باعث زياده روي در مصرف غذا در طول روز مي شود؛ اتفاقي که زمينه افزايش وزن را فراهم مي کند. طبق مطالعه مرکز مطالعات سرطاني انگلستان، خطر ابتلا به سرطان در فرد مبتلا به چاقي يا اضافه وزن بيشتر از ديگر افراد است.
افزايش کلسترول
کنار گذاشتن اولين وعده غذايي روزانه شما را در معرض خطر کلسترول بالا قرار مي دهد. به همين دليل است که مي گويند افرادي که در رژيم غذايي يک وعده و به ويژه وعده صبحانه را حذف مي کنند، تحت هيچ شرايطي رژيم غذايي سالم و متعادلي ندارند. حذف مهم ترين وعده غذايي باعث افزايش چربي و کلسترول منفي مي شود و خطرهايي را براي سلامت بدن ايجاد مي کند.
سردرد و ميگرن
هيپوگليسمي يک اصطلاح پزشکي است که براي نشان دادن سطوح پاييني از قند خون به کار مي رود. حذف کردن وعده هاي غذايي کاهش عمده اي در سطوح قند خون را موجب مي شود و به دنبال آن هورمون هايي آزاد مي شود که مي توانند جبران کننده سطوح پايين گلوکز باشند. از سوي ديگر، در نتيجه اين فرآيند، سطوح فشار خون بالا رفته و سردرد و ميگرن را به همراه خواهد داشت. صبحانه اولين وعده غذايي بعد از تقريبا 12 ساعت است، پس براي جلوگيري از سردرد شديد در طول روز وعده صبحانه را فراموش نکنيد .
گاستريت
خطر ابتلا به ورم معده يا گاستريت در افرادي که صبحانه نمي خورند، بيشتر است. گاستريت ناشي از گازي است که به طور مداوم توسط معده توليد مي شود. شکم ما به کار خود ادامه مي دهد، اگرچه ورودي غذايي در آن وجود ندارد. در نتيجه، ما احساس مي کنيم که شکم مان در حال چرخش است که اين حس را گاستريت مي گويند.
کاهش سيستم ايمني
براساس مطالعات انجام شده، نخوردن صبحانه مي تواند سيستم ايمني ما را دچار مشکل کند، به طوري که مستعد بيماري هاي باکتريايي و ويروسي شويم. دليل آن هم، اين است که هورموني که سلول هاي ايمني را فعال مي کند، کاهش مي يابد؛ بنابراين خوردن صبحانه مي تواند به از بين بردن ويروس و باکتري هاي بيمازي زا کمک کند.
صبحانه سالم و مقوی
اگر وقت کافي براي خوردن صبحانه داريد، از خوردن مواد مغذي زير غافل نشويد.
شیر
شير به منبع تغذيه مشهور است و ويتامين و پروتئين دارد. علاوه بر اين، کلسيم و آمينه اسيد موجود در شير براي رشد بسيار مفيد است. خوردن شير در وعده صبحانه مي تواند گزينه خوبي باشد، زيرا انرژي بيشتري به بدن ما مي رساند.
نان
نان براي صبحانه بسيار سودمند است. نان، گلوکز و فيبر بالايي دارد. گلوکز يک کربوهيدرات ساده است که به راحتي توسط بدن جذب مي شود تا ميزان قند خون را افزايش دهد. قند خون هم براي مغز و اعصاب سوخت است. البته نان گندم براي صبحانه بهترين نان است.
تخم مرغ
اين ماده مغذي براي بينايي، گردش خون و الاستيسيته ظاهري ضروري است. زرده تخم مرغ داراي لوتئين است که اگر به طور منظم مصرف شود از مشکلات بينايي جلوگيري مي کند . سفيده تخم مرغ سرشار از پروتئين خالص و بدون چربي است.
میوه ها و سبزیجات
ميوه ها و سبزيجات داراي مواد معدني مختلف و ويتامين هستند که براي سالم نگه داشتن بدن ما مفيدند.
خوردن ميوه و سبزي در صبحانه انتخاب خوبي است. علاوه بر اين، ميوه و سبزيجات غني از فيبر هستند.