از ثبت نخستین مورد تأیید شده بیماری کرونا در کشور ۱۲۷ روز میگذرد. نخستین مورد ابتلا به کرونا در هرمزگان هم دوم اسفند پارسال ثبت شد.با پایان محدودیت ها و آغاز بازگشایی ها تاخت و تاز کرونا شروع شد. شیوع ویروس کرونا با شروع فصل گرما در هرمزگان اوج گرفت. بنا بر اعلام ستاد ملی مقابله با کرونا، هرمزگان اکنون در وضعیت قرمز بیماری کروناست. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خلیج فارس؛ از ابتدای خرداد تاکنون شمار جان باختگان در هرمزگان ۶ برابر افزایش یافته و به ۲۰۱ نفر رسیده است. حسین فرشیدی رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان میگوید اکنون از هر دو نفر که آزمایش کرونا میدهند یکی مثبت است. مسئولان بهداشت و درمان هرمزگان علت افزایش مبتلایان و جان باختگان را مسافرتهای غیر ضروری، شرکت در مراسمهای عروسی و ختم ، رعایت نکردن فاصله فیزیکی و ماسک نزدن می دانند. تیتر خبرهای کرونایی در خرداد ماه نشان از روند صعودی ابتلا به کرونا در هرمزگان است: "افزایش شیوع ویروس کرونا در هرمزگان، وضعیت قرمز کرونا در هرمزگان" "هشدار اوج گیری کرونا در هرمزگان در دو هفته آینده" "۵۷ نفر در یک عروسی کرونا گرفتند " مهمان ناخوانده بیشترین شیوع کرونا در مکانهای شلوغ و مراسمهای جمعی به ثبت رسیده است. مدیر روابط عمومی و امور بینالملل دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان میگوید در پی برگزاری مراسم عروسی در شهر گروک سیریک خوشه ۵۷ نفری از ابتلا به کرونا ایجاد شد. دکتر نوروزیان میافزاید هر چقدر نسبت به بهداشت فردی و جمعی و رعایت نکات بهداشتی بی تفاوت باشیم کرونا جانهای بیشتری میگیرد.
ویروس بی رحم از ابتدای هفته تاکنون ۳۶ نفر جان دادند و شمار درگذشتگان به کرونا به ۲۰۱ نفر رسید. بر اساس اعلام ستاد استانی مقابله با کرونا شمار مبتلایان به کرونا در استان بیش از ده هزار نفر است. به گفته حریرچی معاون کل وزارت بهداشت کاهش ابتلا به کرونا به رفتار اجتماعی مردم و رعایت شیوه نامههای بهداشتی بستگی دارد. طبق آمار از افرادی که به بخش مراقبتهای ویژه منتقل میشوند بیش از ۵۰ درصد امیدی به بازگشت ندارند. این ویروس بی رحم به جان کودکان نیز افتاده و تاکنون دو کودک زیر ۷ سال را پر پر کرده است.
تلنگر! شیوه نامههای رها شده در گوشه و کنار شهر خستگی و بی تفاوتی به کرونا را براحتی میبینیم، جمعهای چند نفرهای که در کنار هم دیده میشود، رانندگان تاکسی که ماسک ندارند و بازارهایی که پر از مشتری هستند. روایت خبرنگار صدا و سیمای مرکز خلیج فارس از بازار ماهی فروشان در محله پشت شهر بندرعباس نشان از بی توجهی به شیوه نامههای بهداشتی است. گزارش میدانی خبرنگار امین حسنی نشان از ضرورت توجه بیشتر مردم به شیوه نامههای بهداشتی است.
ویروس ناشناخته هر روز خبرهایی از رفتار ویروس گفته میشود که خیلی زود اشتباه بودنشان ثابت میشود مانند" معتادها کرونا نمیگیرن" " کرونا فقط سراغ آدمهای مریض و بیمار زمینهای میره"" گرما ویروس را میکُشه" برخی افراد هنوز به مرحله باور پذیری و سازگاری خود با بیماری نرسیدند و درباره کرونا تفکرات غلطی دارند. فرشیدی رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان میگوید ۶۰ درصد مبتلایان زیر ۴۰ سال هستند و شیوع کرونا در بین همه گروههای سنی از نوزاد تا کهنسال وجود دارد.
این پزشک میگوید در بین جان باختگان افراد معتاد هم بوده اند. بر اساس اعلام وزارت بهداشت هرمزگانیها در فروردین و اردیبشهت ماه حدود ۸۰ درصد نکات بهداشتی را رعایت میکردند اما از نیمه خرداد این عدد به ۳۰ درصد رسیده که این موضوع نگران کننده است. رکود کرونا با رعایت شیوه نامههای بهداشتی افزون بر قطع زنجیره بیماری و گذر از شرایط بحران به رونق کسب وکار در استان کمک کنیم. سایه سنگین کرونا بر سر برخی کسب و کار ها، کارگران را در دوراهی جان و نان گیر انداخته است. رقیه دریایی مالک اقامتگاه بوم گردی جبیر هرمز که زخم خورده ویروس کروناست با صدایی لرزان میگوید از ابتدای شیوه کرونا تاکنون رونق از اقامتگاه بوم گردی اش رفته و با تعطیلی اقامتگاه مجبور شده ۶ نفر را اخراج کند. عباس رزم جو پیرایشگر جوان ۱۹ ساله در محله کوی ولیعصر بندرعباس از کسادی بازار گلهمند است و میگوید مردم در در روزگار کرونا کمتر به پیرایشگاهها مراجعه میکنند. وی میافزاید آه در بساط ندارد تا اجاره مغازه اش را بپردازد.
وی میگوید با وجود ضد عفونی و رعایت نکات بهداشتی مردم از رفتن به آرایشگاه هراس دارند. حسین ارجمندی پارچه فروش از قدیمیهای بازار بندرعباس هم چکهای برگشتی و بدهی را مشکل کسب و کارش عنوان میکند و میگوید: در بهار امسال رونق از کسب و کارش افتاد. مهدی خنشان مدیر آژانس مسافرتی نادرگشت هم از تعدیل نیروی کار به دنبال شیوع ویروس کرونا خبر داد. به گفته وی آژانس تا آستانه ورشکستگی پیش رفته است. خسارتهای میلیاردی به بخش گردشگری و تجاری اقتصاد و معیشت بیشتر روستایان از راه فروش صنایع دستی و ورود گردشگران تامین میشود، اما امسال سفره شان خالی مانده است. رضا برومند مدیر کل میراث فرهنگی ،صنایع دستی و گردشگری هرمزگان میگوید لغو سفر گردشگران داخلی و خارجی از ابتدای شیوع کرونا تاکنون ۱۵۰ میلیارد تومان به صنعت گردشگری استان هرمزگان خسارت وارد کرده است.
مرهم تسهیلات مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی هرمزگان میگوید ۱۰ هزار و ۹۰۰ بنگاه اقتصادی در ۱۴ رسته شغلی متقاضی دریافت تسهیلات هستند. ابراهیمی فهرست بلند بالایی از کسب و کارهای مشمول دریافت تسهیلات آسیب دیدگی از کرونا ارائه کرد. به گفته مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی هرمزگان مراکز تولید و توزیع غذاهای آماده اعم از رستوران ها، بوفه ها، طباخی، تالارهای پذیرایی، قهوهخانهها و اغذیه فروشیها، مراکز مربوط به گردشگری شامل هتل ها، هتل آپارتمانها، مهمانپذیر، مهمانسرا ها، مسافرخانه ها، مراکز بوم گردی، مراکز اقامتی پذیرایی تفریحی خدماتی بین راهی، موزهها و زائر سرا، حمل و نقل عمومی مسافر برون شهری اعم از هوایی، جاده ای، ریلی و دریایی و حمل و نقل عمومی مسافر درون شهری از شرایط کرونایی خسارت دیدند.
هادی ابراهیمی میافزاید دفاتر خدمات مسافرتی، گردشگری و زیارتی، تولید و توزیع پوشاک و کیف و کفش، مراکز توزیع آجیل، خشکبار، قنادی، بستنی و آبمیوه، باشگاهها و مجتمعهای ورزشی و تفریحی، مجتمعهای فرهنگی، آموزشی، هنری و رسانهای، تولید، توزیع و فروش صنایع دستی. آموزشگاههای رانندگی، آرایشگاهها، سالنهای زیبایی شمار دیگری از مشاغل زیان دیده از کروناست. وی میگوید دولت به بنگاههای آسیب دیده از کرونا و کار فرمایان آسیب دیده از کرونا تسهیلات ۱۲ و ۱۶ میلیون تومانی با کارمزد ۱۲ درصد و بازپرداخت ۲۴ ماهه پرداخت میکند. وی میافزاید از ابتدای شیوع کرونا تاکنون ۱۴ هزار نفر درخواست بیمه بیکاری دادند. دولت هم تاکنون برای حمایت از خانوارها علاوه بر واریز وام یک میلیون تومانی یارانه بگیران چهار بسته حمایتی کرونا هر بار از ۲۰۰ تا ۶۰۰ هزار تومان پرداخت کرده است. گل سرسبد حمایتها هم به دستور فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی در کمکهای مومنانه شکل گرفت و کمیته امداد و بنیاد مستضعفان نیز به کمک مددجویان شتافتند. هر چند برای جبران خسارتهای تسهیلاتی در نظر گرفته شده است، اما آیا جبران همه خسارت هاست؟ و بستههای حمایتی با تداوم بیماری کرونا باز پرداخت میشود؟ اقدامات دانشگاه علوم پزشکی برای مهار کرونا مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان میگوید سامانه آموزشی و اطلاع رسانی کووید ۱۹ در هرمزگان راه اندازی شده است. به گفته فاطمه نوروزیان این سامانه با نام اطلاع رسانی کووید ۱۹ در سایت دانشگاه علوم پزشکی استان به نشانی hums.ac.ir در دسترس است.
سامانه دارای بخشهای سوالات کرونایی مردم، خودارزیابی بیماران و جوابدهی برخط تست کرونا و آخرین وضعیت کرونا در استان است. وی هدف از راه اندازی این سامانه را ارتقای دانش عمومی و جلوگیری از رفت و آمدهای غیر ضروری میداند. مدیر روابط عمومی و امور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان میگوید مردم با مراجعه به سامانه سلامت به نشانی salamat.gov.ir از نظر بیماری کرونا غربالگری شوند. وی میافزاید از طرف پایگاههای سلامت با شماره ۴۰۳۰ با شهروندان تماس گرفته میشود. هر شب در ارتباط زنده تلویزیونی با خبر۲۰ شبکه خلیج فارس آخرین آمار و وضعیت کرونا در استان برای مردم اطلاع رسانی میشود.
راه اندازی بخش کووید کودکان و نوزادان ابتدای هفته جاری بخش ۲ کووید ۱۹ بیمارستان آموزشی، پژوهشی و درمانی کودکان بندرعباس راه اندازی شد. رئیس بیمارستان آموزشی، پژوهشی و درمانی کودکان میگوید این بخش با توجه به افزایش آمار بستری بیماران مبتلا به کرونا در کودکان در هفته گذشته با ظرفیت ۱۲ تخت راه اندازی شده است. به گفته عبدالمجید ناظمی اکنون دو بخش بستری و یک بخش ویژه برای بستری بیماران مبتلا به کووید ۱۹ در بیمارستان کودکان اختصاص داده شده است. مدیر روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان میگوید هم اکنون بیماران کرونایی در بیمارستانهای شهید محمدی، خاتم الانبیاء، صاحب الزمان و کودکان بستری اند ضمن اینکه همه مراکز جامع خدمات سلامت بیماریابی را انجام میدهند. تختهای پُر، نگاههای نگران و چهرههای رنگ پریده بیماران و ایثار پرستارانی که این روزها از دل و جان برای بیمارن مایه میگذارند روایت امید دیبازر خبرنگار صدا و سیما از بخش بستری بیماران کرونایی در بیمارستان شهید محمدی بندرعباس است.
بیمارانی که به علت رعایت نکردن شیوه نامههای بهداشتی و رعایت نکردن فاصله گذاری اجتماعی به این روز دچار شدند از مردم میخواهند به توصیهها توجه کنند. دکتر فرشیدی رئیس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان هم میگوید هنوز از مرحله اوج بیماری عبور نکردیم و باید برای کمک به کادر درمان و کاهش فشار به دانشگاه و بیمارستانها مردم مسئولانه رفتار کنند. توصیههای سازمان جهانی بهداشت برای پیشگیری از انتقال ویروس • استفاده از ماسک و تجهیزات مراقبت فردی • گرفتن دهان و بینی در هنگام سرفه و عطسه با استفاده از دستمال کاغذی، ماسک پزشکی و یا ساعد دست. • اجتناب از تماس مستقیم با کسانی که علائم بیماری دارند. • شستن مکرر دستها با آب و صابون و یا مواد ضد عفونی دست • رعایت فاصله گذاری اجتماعی در ارتباطات وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی الزامات کلی در مراکز عمومی و مراکز تهیه و توزیع مواد غذایی، صنایع و کارگاهها، مکانهای عمومی و جمعی، حمل و نقل، امور اداری و خدمات عمومی را منتشر کرده است. شاه بیت مهار کرونا رعایت بهداشت فردی و جمعی و فاصله گذاری اجتماعی است. راهنماهای مبارزه با کرونا در سایت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به نشانی https://behdasht.gov.ir بارگزاری شده است.
جان کلام، همبستگی کلید شکست کرونا برای کاهش ابتلا و درامان ماندن از کرونا در هرمزگان مسئولان تصمیمهایی اتخاذ کنند که به کسب و کارها ضرر نزند و مردم با درک شراط و افزایش آگاهی درباره بیماری و با رعایت دقیق شیوه نامههای بهداشتی زنجیره ابتلا به کرونا را قطع کنند. یادمان باشد زدن ماسک و رعایت فاصله دو متری خطر ابتلا به کرونا را کاهش میدهد. نویسنده:محمد کاظم قادری