زنگ خطر شیوع بیماریهای منتقله از آب با شروع فصل گرما و ابتلا به بیماریهای اسهالی و رودهای به صدا در آمد.
دکتر علی نیتی با تاکید بر لزوم حصول اطمینان از سلامت آب آشامیدنی هنگام مصرف، توجه به برخی نکات را ضروری دانست و افزود: آب آشامیدنی یا از طریق منابع آب سطحی مانند رودخانه ها، یا منابع زیرزمینی مانند چشمه، چاه و قنات تامین میشود که جهت مصرف مستقیم برای آشامیدن مناسب نیست و باید قبل از مصرف آن را گندزدایی کرد.
آقای نیتی اضافه کرد: زلال بودن آب جویبارها و چشمهها به معنی سالم بودن آن نیست، زیرا ممکن است آب در نقاط بالادست توسط انسان، دام، پرندگان، مزارع و باغات کشاورزی آلوده شده باشد و آب لوله کشی شبکههای آب رسانی شهری و روستایی، سالم و قابل شرب است، چراکه این آب کلرزنی و گندزدایی شده و تحت نظارت معاونتهای بهداشت دانشگاههای علوم پزشکی قرار دارد.
وی خطاب به افرادی که در روزهای تعطیل به همراه خانواده یا دوستان به طبیعت سفر میکنند و چند ساعتی را در بیرون از محل زندگی و کار میگذرانند، گفت: افراد آب بطری شده همراه داشته باشند و در صورتی که امکان دسترسی به آب سالم بهداشتی یا آب بطری شده وجود نداشته باشد، توصیه میشود آب را به مدت ۳ دقیقه جوشانده و پس از خنک شدن از آن استفاده کرد.
سرپرست آزمایشگاههای آب و فاضلاب معاونت بهداشت دانشگاه، ادامه داد: هنگام تهیه آب بطری شده به این موضوع توجه شود که ممکن است نور مستقیم خورشید و گرمای زیاد و از سوی دیگر یخ زدگی و انجماد بخشی از ترکیبات میکروپلاستیکی بطری را جدا و وارد محتویات داخل بطری کند؛ درنتیجه باید از خرید بطریهایی که در معرض نور مستقیم خورشید بوده اند و بطریهای یخ زده خودداری کرد.
آقای نیتی تصریح کرد: آبهای بسته بندی شده باید دارای تاریخ تولید و انقضاء شماره پروانه ساخت، کد یا شناسه نظارت و پروانه بهداشتی وزارت بهداشت و دارای نشان سازمان غذا و دارو باشند و توصیه میشود از قالبهای یخ با بسته بندی و دارای مشخصات کارخانهای استفاده شود.
به گفته وی، بهتر است از مصرف شربت و نوشابه یا انواع نوشیدنیهای بسته بندی نشده که احتمال دارد از آب آلوده یا غیر مطمئن در تهیه آن استفاده شده باشد دوری شود.
این کارشناس بهداشت، رعایت نکات بهداشتی بویژه هنگام تفریحات در کنار رودخانهها و آلوده نکردن آب توسط مردم را موثر در حفظ سلامت آب دانست و افزود: به همین منظور از شنا کردن در رودخانهها و نهرها و مکانهای غیر مجاز و شستشوی ظروف و البسه در نهرها و جویها و دفع فاضلاب و زباله در خیابانها و نهرها خودداری شود.
وی اضافه کرد: هموطنان میتوانند در صورت مشاهده هر گونه تخلف بهداشتی و مغایرت شرایط ظاهری یا وجود طعم و بو در آب با شماره ۱۹۰، سامانه رسیدگی به شکایات مردمی وزارت بهداشت تماس بگیرند یا به نزدیکترین مرکز خدمات جامع سلامت یا مراکز بهداشت تابعه دانشگاههای علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مستقر در سراسر کشور مراجعه و مراتب را گزارش کنند.