حدود سه ماهی است هوای پاک خدا را از ما گرفته،گرد ترس و بیماری را بر زندگیمان پاشیده ، بیرحمانه جان میستاند، جا خوشتر میکند و انگار قصد رفتن هم ندارد، کرونا را میگویم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز مهاباد، اوایل اسفند ماه بود که صدای پای کرونا در کشورمان شنیده و نا خواسته همنشین زندگیمان شد، کارشناسان و متخصصان حوزه های درمانی و بهداشتی در ابتدا در خانه ماندن را بهترین راه مبارزه با این بیماری عنوان کردند بنابراین فاصله هایمان بیشتر شد، تفریحات و دورهمی هایمان کنار گذاشته شد، زدن ماسک در مکان های عمومی، دست ندادن و بغل نکردن و نبوسیدن و شستشوی مداوم دستها و فاصله گذاری اجتماعی تبلیغ و رعایت شد، مدارس و دانشگاهها تعطیل شدند، اصناف از همان ابتدا آستین همت بالا زدند و قبل از اقدام مسوولان، خودجوش کسب و کار را تعطیل کردند و ادامه فعالیت خود را به فضای مجازی سپردند، چراغ تالارها و باشگاههای ورزشی و کتابخانه های عمومی خاموش شد و....و... و...تا بلکه هرچه سریعتر این ویروس منحوس را که مانور قدرت میداد شکست دهیم، اما تا امروز خبری ازشکست که نیست بلکه جایش هم خوش تر شده است.
تعداد زیادی از جوانان و خیران مهابادی اقدام به توزیع رایگان مواد ضدعفونی و ماسک در سطح شهر و روستاهای این شهرستان کردند، مردم هم بیشتر اوقات خود را به دیدن فیلم در منزل، آشپزی و وب گردی میگذراندند.
به یاد دارم با شنیدن نخستین خبر مربوط به کرونا مثبت در مهاباد لرزه بر اندام بسیاری از ماها افتاد و فضای مجازی را پر کردیم که خبر اعلام کرده اولین فرد مبتلا به کرونا را شناسایی کرده است.
اما چه شد که کرونا تمام نشده خیلی ها فاصله را بیخیال شدهاند و انگار نه انگار.
میگویند از خانه نشینی خسته اند و اینگونه بیمحابا برای خرید و گشت و گذار به معابر آمدهاند.
عده زیادی هم لنگ نان شبشان هستند و برای تامین لقمه نانی خطر کرونا را به جان می خرند .
اما آنچه نگران کننده است،دیگر از فاصله فیزیکی خبری نیست و توده جمعیت در خیابان مجال عبور با فاصله را نمیدهد و گاهی سور و سات عروسی و دورهمی ها هم از برخی خانه ها شنیده میشود و دسته جمعی سفر میکنند.
زمانیکه گمان نمیکردیم مسوولان به این زودی ها اجازه فعالیت دوباره ی اصناف را بدهند این مجوز صادر شد.
فعالیت گاهی بدون فیلتر اصناف از طرف دولت از یک سو، افزایش تردد شهروندان از سوی دیگر و هشدارهای ستاد ملی مبارزه با کرونا مبنی بر اینکه در خانه بمانید، همه و همه به مشغولیات ذهنیام افزوده است.
تا اینکه بی توجهی مردم و فراموش کردن رعایت موارد بهداشتی تعداد مبتلایان به این بیماری هر روز بالاتر رفت تا بسیاری از شهرهای آذربایجان غربی را از میدان زرد روانه وضعیت قرمز کرد.
مهمترین عامل موثر در افزایش روند بیماری، تماسهای بیش از حد حفاظت نشده افراد در جامعه با همدیگر است که با شرکت در میهمانیها، مسافرتها و تفریحهای دسته جمعی بدون استفاده از وسایل حفاظت فردی انجام میشود.
بازگشایی اختیاری مدارس، فعالیت عادی و معمول پاساژها، مغازه ها و رستوران ها، بازگشایی حداکثری اداره ها و سازمان های دولتی و خصوصی و در مرحله آخر بازگشایی اماکن مذهبی و لغو محدودیت تردد بین شهری هم در ایجاد موج دوم کرونا، بی تاثیر نبوده اند.
فروشنده های بازارچه های مهاباد از رعایت نکردن دستورالعمل های بهداشتی از طرف مشتریان گله مندند و میگویند بسیاری از آنان بدون ماسک و دستکش وارد مغازه شده و با تذکرهم ناراحت میشوند.
خریداران هم اغلب ماسک هایشان یا زیر چانه است یا در جیب هایشان.
در سایه رفتارهای سهل انگارانه ی مردم موج دوم کرونا با سرعتی کم نظیرآغاز شده تاجایی که تعداد مبتلایان کرونا در مهاباد چهار رقمی شد و روز به روز در حال افزایش است.
اما امروز در همان وضعیت خطرناک پیک بیماری در فروردین ماه هستیم، البته با یک تفاوت مهم. در فروردین، بسیاری از محدودیت های رفت و آمد هنوز برداشته نشده بود و مردم هم با احتیاط بیشتری مراقب سلامتیشان بودند، اما امروز نه دیگر از محدودیت های سابق، خبری هست و نه خیلی از مردم دیگر پروتکل های بهداشتی را رعایت می کنند.
نمیدانم چه شده که شهروندان با وجود داشتن دانش در خصوص خطرات ابتلا به بیماری کرونا به نوعی ریسک ابتلا به آن را پذیرفته اند.
به گفته کارشناسان بهداشتی؛ این ویروس مرگبار واکسن و درمان ندارد و تنها با در خانه ماندن و رعایت فاصله و بهداشت فردی و اجتماعی می توان از آسیب های آن در امان ماند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی آذربایجان غربی می گوید: براساس گفته متخصصان استان چهره ویروس تغییر یافته و تهاجمی تر و خشن تر شده است.
دکتر جواد آقازاده اضافه کرد: از ابتدای شیوع بیماری کرونا در مهاباد تا 23 خرداد تعداد مبتلایان به کویید 19 در این شهرستان به 1237 مورد رسیده است.
او با بیان اینکه از ابتدای شیوع ویروس کرونا در شهرستان مهاباد ۸۰۰ بیمار کرونایی بهبود یافتهاند، افزود:تاکنون 38 نفر هم در این شهرستان بر اثر ابتلا به کرونا جان خود را از دست داده اند.
دکتر آقازاده گفت: شهرستانهای سردشت، ارومیه، مهاباد، میاندوآب، سلماس و خوی در استان در وضعیت قرمز هستند.
سخنگوی ستاد اطلاع رسانی بیماری کرونا در مهاباد هم میگوید: در پیک دوم بیماری، یک بی تفاوتی بزرگ از طرف مردم احساس می شود که این بی تفاوتی خطرناک است و می تواند همچنان آمار بیماران درگیر را افزایش دهد.
دکتربهزاد می افزاید: زدن ماسک در مکان های عمومی، دست ندادن و بغل نکردن و نبوسیدن و شستشوی مداوم دست و فاصله گذاری اجتماعی جزء الزامات بهداشتی دایمی است که تا مدت نامعلوم باید به فرهنگ تبدیل شود.
یکی از پزشکان متخصص قلب در مهاباد هم میگوید: خطر بیماری کرونا همچنان بالاست و ویروس همان رفتارهای مخاطره آمیز را دارد و نباید به آن بی توجه بود.
دکترمحبی افزود: بیماری کرونا در فردی که قلب سالمی دارد می تواند عروق ریز ودرشت قلب یا همان عروق کرونری (رگهای قلب) را درگیر کند.
او تاکید میکند: افرادی که بیماری مزمن زمینه ای مانند بیماری قلبی، دیابت و آسم دارند باید مراقبت های بیشتری از خود داشته باشند چراکه ویروس کرونا این افراد را بیشتر از دیگران تهدید می کند.
با گرم شدن هوا در این روزها کودکان و نوجوانانی را میبینم که بدون رعایت موارد بهداشتی در پارک ها هم بازی ویروس هستند این درحایست که کووید 19 با کودکان هم نامهربان است.
دکتر تاج متخصص کودکان میگوید: ویروس کرونا بچه ها را هم مبتلا میکند،اما خوشبختانه ویروس کرونا در بچه هایی که سیستم ایمنی سالمی دارند عوارض کم تری دارد.
او اضافه کرد: علایم این بیماری در کودکان مانند بزرگسالان تنگی نفس؛ سرفه ، تب شدید اسهال ، شکم درد و در نوزادان بی قراری و کم خوردن شیر است که والدین در صورت هر کدام از این علایم باید فورا به پزشک مراجعه کنند.
کرونا ویروسی کوچک اما عالم گیر با گذشت چندین ماه از شیوع و همه گیری اش و عوارض مختلف ناشی از آن همچنان خبر اول رسانه هاست هر چند مسوولان چندی است از دادن آمار روزانه امنتاع میکنند.
جولان این ویروس دراین منطقه پیام هشدارمی دهد، مردم هر روز داغدار کرونا می شوند و مسئولان می گویند اگراین شرایط مدیریت نشود فاجعه ای در راه خواهد بود.
گرچه وسواس بسیار و ترس می تواند آسیب های جدی به فرد و به تبع آن جامعه وارد نماید اما بی خیالی هم می تواند همانقدر نگران کننده باشد و آسیب های جبران ناپذیری را به آرامش زندگیمان وارد کند.
اما سوال این است با سناریوهایی که برای این ویروس منحوس وجود دارد آیا میتوان پایانی برای کرونا و وحشتی که در سراسر جهان ایجاد کرده متصور بود؟
ویروس مرگبار کرونا خطرناک تر از آن چیزی است که فکر می کنیم، باکوچکترین غفلت باید شاهد ابتلا یا مرگ عزیزان مان باشیم.
ساراراهب