مدیرکل دفتر برنامه ریزی و نظارت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران گفت: مرکز نوآوری و توسعه کسب و کارهای داده محور سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران با حضور معاونت علمی و فناوری رئیس جمهوری در هفته نخست تیر افتتاح میشود.
وی درباره روند اجرای طرح لیبتک افزود: انتظار میرود پایان امسال بیش از ۸۰ درصد اهداف پیش بینی شده برای این طرح محقق شود، ضمن اینکه باید در نظر داشت که اتمام کلان طرح لیبتک، به مفهوم نهادینه شدن فرهنگ نوآوری در حوزه توسعه کسب و کارهای داده محور در کشور با محوریت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران خواهد بود و پس از آن نوآوری به عنوان یک فرایند مستمر در این حوزه به مسیر خود ادامه خواهد داد.
آقای زنده دل نوبری بر ضرورت استقرار رویکردهای نوآورانه در سازمانهای دولتی تأکید کرد و گفت: در راستای تنوع بخشی به منابع درآمدی، استقرار رویکردهای نوآورانه در سازمانهای دولتی لازم است، زیرا نوآوری در ارتقای بهره وری و عزم سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای بهره بردن از ظرفیتهای داخلی و کارآفرینان در قالب زیست بوم لیبتک مهم و ضروری است.
مدیرکل دفتر برنامه ریزی و نظارت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران افزود: البته از سال ۱۳۹۷ ستاد تحول دانش بنیان سازمان با دستور ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران و با حضور معاونان و برخی از مدیران مرتبط به صورت منظم و هفتگی توسط معاونت پژوهش تشکیل میشود که میزان پیشرفت هر یک از برنامهها و طرحهای کلان فناورانه در آنجا رصد میشود و انتظار میرود امسال همه طرحها و برنامههای پیش بینی شده در حد قابل قبولی تحقق یابند.
آقای زنده دل نوبری در ادامه با اشاره به حوزههای پنجگانه دفتر برنامه ریزی و نظارت در ساختار جدید سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، افزود: پارسال در حوزه برنامه ریزی راهبردی شاهد طراحی و رونمایی از مرکز کنترل عملکرد (داشبورد) مدیریت راهبردی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بوده ایم؛ در این مرکز کنترل عملکرد (داشبورد) شاخصهای کلیدی عملکرد (KPI)های سازمان به عنوان نماگرهای وضعیت موجود کمک میکنند تا مدیریت ارشد در بخشهای مختلف قادر به پایش و در صورت نیاز اصلاح روند حرکتی هر یک از بخشها باشند.
مدیرکل دفتر برنامه ریزی و نظارت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران «بهبود مستمر» را مهمترین دستاورد سازمان در حوزه فرهنگ سازمانی در راستای ارتقای بهره وری عنوان کرد و گفت: به دنبال پیشبرد فرآیندهای سازمان با رویکرد کایزن، موفق شدیم با تلاشهای ارزشمند مدیران و کارشناسان خبره، فرایند ارائه خدمات آرشیوی به پژوهشگران که تا پیش از آن به طور متوسط ۶۰ روز زمان نیاز داشت را در پایان سال ۱۳۹۸ به یک روز کاهش دهیم.
آقای زنده دل نوبری درباره ضرورت توجه به توسعه نوآوری در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران تصریح کرد: حقیقت آن است که در آیندهای نزدیک، هیچ سازمانی بدون توجه به نوآوری امکان بقا نخواهد داشت. اگر مفاهیم نوآوری در گذشته به عنوان راهکارهایی خلاق برای بنگاههای خصوصی مفهوم داشت، در شرایط کنونی دستگاههای دولتی نیز ناگزیربه ایجاد پلتفرمهای نوآوری باز هستند.
وی تأکید کرد: با مرور روند ۲۰ سال اخیر انتشارات ملی در مییابیم که عناوین نشر در این بازه زمانی حدود ۶ برابر افزایش یافته است. حال در نظر بگیرید که اگر حتی با همین روند خطی نیز انتشارات ملی افزایش یابد، با توجه به سیاستهای کوچک سازی و چابک سازی دولت، چگونه میتوان پاسخگوی نیاز روزافزون مخاطبان از لحاظ گردآوری، پردازش و اشاعه اطلاعات بود؟
مدیرکل دفتر برنامه ریزی و نظارت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ادامه داد: در سال ۱۳۹۸ با برگزاری نخستین رویداد کارآفرینی حوزه لیبتک تحت عنوان «ویتا» که با حمایت معاونت علمی و فناوری رییس جمهور، سازمان فناوری اطلاعات، صندوق شکوفایی و نوآوری، مرکز نوآوری دانشکده برق و کامپیوتر دانشگاه تهران و مشارکت بخش خصوصی (شتابدهنده نوین تک) همراه بود، گامهای آغازین استقرار زیست بوم لیبتک برداشته شد. در ادامه نیز تلاش شد زیرساختها و منابع مورد نیاز در اختیار تیمهای کسب و کار نوپا منتخب قرار داده شود. هرچند با توجه به نوپا بودن این حوزه در سازمان بدیهی است که کاستیهایی نیز وجود داشت که سعی شد در ادامه بهبود یابد.
وی گفت: یکی از بزرگترین دستاوردهای رویداد ویتا، آشنایی کنش گران حوزه هوش مصنوعی با نیازمندیها و چالشهای فناورانه سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران بود. در واقع پس از آن بود که باب همکاریهای مشترک در پروژههایی همچون پردازش خودکار متون، استفاده از کاربردهای واقعیت افزوده و ... در سازمان گشوده شد و با پیگیریهای مؤثر بخشهای فناوری اطلاعات و دیجیتال به ظهور رسید.
وی در ادامه به تأثیر شیوع ویروس کرونا بر پیشبرد فعالیتها در این حوزه اشاره و خاطرنشان کرد: کرونا با تمام سختیها و مصائبی که برای جامعه داشت، فرصتی را فراهم کرد که با هماهنگی میان مدیریتهای مختلف، بخشی از کارهای عقب افتاده چندین سال گذشته که قابلیت انجام در بستر فضای مجازی داشتند در یک فرایند ضربتی و با مدیریت بسیار خوب مدیران ذیربط به سرانجام رسیدند که آثار آن در ارائه خدمات به صورت دیجیتال به پژوهشگران در ایام کرونا به خوبی نمود یافت.
آقای زنده دل نوبری اضافه کرد: با توجه به نوع فعالیتهای دفتر برنامه ریزی و نظارت که بیشتر مبتنی بر برگزاری جلسات با مدیران و کارشناسان برای گردآوری و تحلیل اطلاعات بخشهای مختلف سازمان در حوزه وظایف عملکردی است، سعی شد تا حد امکان از ظرفیت جلسات مجازی به ویژه در ایام کرونا بیشترین بهره گرفته شود، ضمن آنکه جلسات حضوری نیز با رعایت اصول فاصله گذاری اجتماعی به قوت خود باقی است.
مدیرکل دفتر برنامه ریزی و نظارت سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در پایان درباره برگزاری رویداد دوم لیبتک با درنظر گرفتن شرایط کرونایی، خاطرنشان کرد: شرایط کرونا موجب شد که برنامه ریزیهای پیشین برای برگزاری رویداد دوم که برای اسفند ۱۳۹۸ در نظر گرفته شده بود، به تعویق بیفتد که امیدواریم شرایط برای برگزاری آن در تابستان یا پاییز سال جاری فراهم شود.