سخنگوی وزارت امور خارجه، از برگزاری گفتگوی ویدیو کنفرانسی، میان روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه خبر داد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ گزیده ای از سخنان آقای سید عباس موسوی در نشست خبری امروز به این شرح است:
مشروح خبر
آقای سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه در نشست خبری هفتگی با خبرنگاران، به سفر وزیر امور خارجه کشورمان به روسیه بعد از سفر به ترکیه اشاره کرد و گفت: در سفر آقای ظریف به روسیه و ترکیه زمان برگزاری این گفتگو مشخص و اعلام خواهد شد.
تمدید تحریمهای تسلیحاتی، خط قرمز ایران است
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان ابراز امیدواری کرد: کسی به سراغ خط قرمز ایران، یعنی تمدید تحریمهای تسلیحاتی نرود.
آقای سید عباس موسوی در نشست خبر هفتگی با خبرنگاران، درباره نشست شورای حکام، افزود: امیدواریم قطعنامهای علیه ایران صادر نشود.
آقای موسوی یادآور شد: مبنای نشست ادعای نخستوزیر رژیم صهیونیستی است، ما این رویکرد آژانس را سازنده نمیدانیم، آژانس باید بیطرفی خود را حفظ کند و گزارشهای آنها باید متقن و قانونی به دست آنها رسیده باشد.
وی با بیان اینکه همکاریهای ایران با آژانس وقتی که کاهش تعهدات دادیم، ادامه یافت، تصریح کرد: موارد کاهش تعهدات را در اختیار آژانس و با نظارت و اطلاع آنها انجام شد.
سخنگو دستگاه دیپلماسی با اشاره به اینکه اگر این رویه را در پیش بگیرند قدری تعامل با این سازمان دچار اشکال خواهد شد، گفت: امیدواریم آژانس و بقیه کشورهای شورای حکام زیر فشار آمریکا و رژیم صهیونیستی تصمیم غیرسازندهای نگیرند، اگر تصمیم غیرسازندهای گرفته شود، امکان دارد ایران واکنش درخوری به این تصمیم نشان دهد و احتمالا حدس خواهند زد واکنش ایران چه خواهد بود.
آقای موسوی همچنین درباره سفر منطقهای وزیر امور خارجه، گفت: لازم بود بعد از فروکش کردن نسبی شیوع کرونا، قدری تعاملات دیپلماتیک از نزدیک پیگیری شود، که در این زمینه آقای ظریف بعد از سفر به سوریه به دو کشور مهم منطقه یعنی ترکیه و روسیه سفر کرد، سفر آقای ظریف به مسکو نیز امشب یا فردا (سه شنبه) انجام میشود.
سخنگو دستگاه دیپلماسی، همچنین در ادامه به نشست اخیر و مجازی کمیته اجرایی سازمان همکاریهای اسلامی اشاره کرد و گفت: معاون وزیر امور خارجه در این کنفرانس مجازی شرکت کرد و در خصوص اقدام جدید و بدعت گونه رژیم صهیونیستی مبنی بر الحاق کرانه باختری به سرزمینهای اشغالی به بیان دیدگاهها و مواضع ایران پراخت.
آقای موسوی افزود: بعد از این نشست قطعنامهای نیز تصویب و اقدام رژیم صهیونیستی به شدت محکوم شد.
سخنگوی وزارت خارجه درباره گفتگوی معاون وزیر خارجه ایران با معاون وزیر خارجه کانادا هم، گفت: در این گفتگو درباره سقوط هواپیمای اوکراینی بحث و در خصوص رفع مشکلات ایرانیان و ارائه خدمات کنسولی به آنها مباحثی مطرح شد.
آقای موسوی تصریح کرد: متاسفانه کاناداییها علیرغم ادعایی که دارند در برخی مواقع شاهد دلسوزی آنها برای اتباع ایرانی هستیم، صدها هزار ایرانی را در کانادا معطل تصیمات خود نگهداشته و خدمات کنسولی ما را دچار اختلال کردند، که در مواقع مختلف و به زبانهای مختلف به آنها گفته ایم که این موارد باید تفکیک شود که امیدورایم این موانع رفع شود.
وی در ادامه گفت: نشست ویدئو کنفرانسی میان روسای جمهور ایران، روسیه و ترکیه را در آینده نزدیک خواهیم داشت.
سخنگوی وزارت خارجه درباره اقدام دبیرخانه سازمان ملل در خصوص موضوع یمن را بی پایه و اساس و بر مبنای فشارهای آمریکا و رژیم عربستان ارزیابی کرد و گفت: هیچ سند، دلیل و مدرکی که ادعاهای آنها را ثابت کند، مشاهده نکردیم و آنها براساس برخی اطلاعات خاص این کار را کردند.
آقای موسوی با ابراز تاسف از اقدام دبیرخانه سازمان ملل، افزود: دبیرکل سازمان ملل و دبیرخانه این سازمان از طریق برخی کشورهای خاص تحت فشار قرار میگیرند و گزارشهایی را تایید یا قرائت میکنند که پایه و مبنای درستی ندارد، سالیان سال است آمریکا سازمانهای بین المللی را گروگان اهداف خود گرفته است.
وی تصریح کرد: گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی ارتباطی با موضوع برجام ندارد، آنها موضوع بسته شده را باز میکنند که مبنای ادعاهای آنها ادعاهای جاسوسی رژیم صهیونیستی و شخص نتانیاهو است که جای تاسف دارد که آژانس به جای اتکا به مدارک متقن و نگاه به همکاریهای سطح بالای ایران تا این لحظه، ادعاهای رژیم صهیونیستی را بپذیرد و مبنای سوالات خود قرار دهد که خصومت آن با مردم و نظام و نظام بینالملل برای همه محرز است.
سخنگوی وزارت خارجه به آژانس توصیه کرد: در این زمینه قدری آینده نگری کنند و مبنای سوالات خود را قانونیتر انجام دهند، ایران تاکنون همکاری سطح بالایی با آژانس داشته و باید این همکاریها را قدر بداند و وارد حاشیه سازی بی مورد نشوند، امیدواریم نشست آنها منجر به نتیجهای شود که برای حفظ صلح و امنیت بینالمللی مهم و کارآمد و سازنده باشد.
آقای موسوی همچنین در پاسخ به سوالی گفت: ما مدتهاست پیگیر مطالبات ایران از کره جنوبی هستیم، متاسفانه کره جنوبی بیش از نیم قرن رابطه خوب و صمیمی ما را دستخوش جریاناتی کرده که متاسفانه با دخالت کشورهای ثالث دچار خدشه میشود.
وی تصریح کرد: ملت، تجار و دولت ما رابطه خوبی همواره با بخشهای مختلف در کره جنوبی داشته اند، ولی تبعیت کورکورانه کره جنوبی از آمریکا و بلوکه کردن اموال ایران در این کشور به بهانه فشارهای آمریکا قابل قبول نیست، تحریمهای آمریکا یک تصمیم خودسرانه یک کشور است که قلدرمابانه علیه کشور ما و دیگرانی که با ما ارتباط دارند اعمال فشار و زور میکند.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: متعجب نیستیم عدهای زیر بار میروند، ولی حق ندارند اموال ملت ایران را برای مدت مدیدی با این بهانه بلوکه کنند. اینها باید به این فکر باشند و روابط دیرینه را خدشه دار نکند.
آقای موسوی تاکید کرد: وزارت خارجه با همکاری بانک مرکزی و سایر دستگاهها همه اقدامات حقوقی و دیپلماتیک را انجام داده و میدهد تا حقوق مردم ما تضمین شود.
سخنگوی وزارت خارجه ابراز امیدواری کرد: کسی به سراغ خط قرمز تمدید تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران نرود.
آمریکا به دنبال آنارشیسم بینالمللی است
سخنگوی وزارت امور خارجه با اشاره به تحریم آمریکا علیه قضات دیوان کیفری بینالمللی، گفت: این موارد نشان میدهد آمریکاییها به دنبال آنارشیسم بینالمللی و بر هم زدن نظم عمومی جهان هستند.
آقای موسوی در ادامه نشست خبری خود، افزود: برای کسی جای شک و شبهه نیست که آمریکا چنین قصد و نیتی دارد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه درباره اظهارات پمپئو وزیر خارجه آمریکا مبنی بر ادامه اعمال فشار بر ایران، تصریح کرد: آمریکاییها بعد از رفتارهای غیرطبیعی و غیرمعمولی که در گذشته و ماههای اخیر از خود بروز دادند، اصلا در جایگاهی نیستند که توصیه کنند کشوری باید عادی برخورد کند، مگر آنها کشور عادی هستند مگر رفتار آنها در صحنه بینالمللی عادی است.
آقای موسوی با طرح این سوال که آیا آمریکایی فشاری که بر کشورهای دوست و دیگر کشورها میآورند نشانگر رفتار عادی آنهاست؟ تصریح کرد: از آنها میخواهیم از این الفاظ درباره ایران استفاده نکنند که مورد مضحکه جهان است.
وی در ادامه با ابراز خرسندی از ارسال نامه وزیر خارجه چین به دبیرکل سازمان ملل گفت: ایران و چین جزو کشورهای مستقلی هستند که در قبال یکجانبهگرایی آمریکا ایستادگی میکنند.
سخنگوی وزارت خارجه ابراز امیدواری کرد: اگر کشورهای مستقل جهان چنین رویکردی دارند در حمایت از صلح و امنیت بینالمللی، وارد این کارزار شوند، تا شاهد یک رفتار طبیعی در بین مقامات آمریکایی باشیم.
آقای موسوی همچنین درباره مناسبات ایران و افغانستان و مسائل پیش آمده برای ایجاد اختلال در این زمینه، گفت: روابط ما با کشورهای همسایه همواره روابط خوبی است، هر کشوری برای همسایگان خود حساب ویژهای باز میکند، روابط ما با افغانستان نیز همین اولویت را داشته و دارد.
وی تاکید کرد: ایران چهار دهه میزبان برادران و خواهران افغانستانی بدون منت بوده و آرزومند صلح و امنیت برای افغانستان هستیم.
آقای موسوی همچنین درباره انتخاب مجدد ترامپ و تاثیر آن بر سیاستهای ایران، گفت: سیاست اصولی ایران دخالت نکردن در امور داخلی کشورهاست و خیلی منتظر این نیستیم که در آمریکا چه کسی و یا کدام حزب سر کار میآید.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: در طول ۴۰ سال گذشته رفتار آنها را امتحان کردیم و یکی از یکی بدتر، برای ما خیلی مهم نیست که چه کسی بر سر کار میآید.
آقای موسوی تاکید کرد: تحریمهای آمریکا یک تصمیم خودسرانه است که قلدرمابانه علیه ایران و دیگر کشورهایی که با ما ارتباط دارند اعمال فشار و زور میکند.
وی یادآور شد: متعجب نیستیم عدهای زیر بار میروند، ولی حق ندارند اموال ملت ایران را برای مدت مدیدی با این بهانه بلوکه کنند.
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما، درباره موضوع قاضی منصوری و دستگیری وی در کشور رومانی، گفت: بر اساس اطلاعاتی که داریم، وی به سفارت ایران در رو مانی مراجعه کرده و گفته است که چه کار کنم؟ و درخواست راهنمایی کرده است، سفارت ایران نیز به وی برای بازگشت به کشور راهنماییهای لازم ارائه داده است.
آقای موسوی با بیان اینکه قاضی منصوری بر اساس حکم مراجع قضایی کشور از طریق اینترپل ایران تحت تعقیب بوده است، ادامه داد: ظاهراً وی در آنجا حالش خوب نبوده است و به بیمارستان مراجعه میکند و در آنجا بازداشت میشود.
وی گفت: وزارت خارجه در مورد اجرای احکام و دستورات مراجع قضایی راسا ورود پیدا نمیکند، بلکه سعی میکند اجرای آنها را تسهیل کند تا به صورت قانونی این اقدامات انجام شود.
سخنگوی وزارت خارجه باردیگر درباره جزئیات سفر آقای ظریف به ترکیه تصریح کرد: بعد از مدتها لازم بود همکاریهای ما مرور شود و مقامات دو کشور از نزدیک همدیگر را ببینند و درباره مسائل مختلف از جمله روابط دوجانبه ترددهای مرزی کامیونها و مسائل منطقهای که مشترک پیش رو داریم و همینطور مسائل بینالمللی رایزنی داشته باشیم.
وی افزود: طیف وسیعی از مسائل دوجانبه منطقهای بررسی خواهد شد و تا ساعاتی دیگر نشست دو طرف آغاز میشود.
آقای موسوی همچنین از نشست نشست سران ایران، ترکیه و روسیه خبر داد و گفت: در جریان سفر وزیر امور خارجه به ترکیه و روسیه تاریخی برای این نشست تعیین میشود، و احتمالا این نشست به صورت ویدئو کنفرانس خواهد بود.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در ادامه در پاسخ به سوالی تصریح کرد: اگر کشورها و سازمانهای بینالمللی نیت خیر دارند به طرح ایران بازگردند و این طرح همان، برگزاری همه پرسی در سرزمینهای اشغالی، بازگشت همه آوارگان و حضور همه ساکنان اصلی سرزمین فلسطین یعنی مسلمانان، مسیحیان و یهودیان است.
خروج آمریکا از عراق هرچه زودتر انجام شود
سخنگوی وزارت خارجه، موضوع گفتگوهای آمریکا و عراق را مسئله داخلی عراق دانست.
آقای سید عباس موسوی در ادامه نشست خبری خود با خبرنگاران گفت: ایران دخالتی در این زمینه ندارد، اما اگر موضوع گفتگو خروج نیروهای آمریکایی از عراق است به نظر ما بعد از اعلام نظر قاطع مجلس، مردم و دولت عراق این خروج باید زودتر انجام شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه درباره نشست سران سه کشور ضامن روند آستانه، گفت: قبل از شیوع کرونا قرار بود این نشست در تهران برگزار شود، اما بعد از کرونا مجددا در دستور کار قرار گرفت، که یکی دو بار به صورت تله کنفرانس وزرای خارجه سعی کردند گفتگو و زمینه نشست را آماده کنند.
آقای موسوی با بیان اینکه فکر میکنم هنوز نشست حضوری در دستور کار این نشست باشد، تصریح کرد: باید شرایط را بار دیگر دید، اگر روند کاهشی کرونا ادامه یابد و قدری شرایط بهتر شود، احتمال میدهم نشست به صورت حضوری برگزار شود.
وی در ادامه گفت: میزبان این نشست ایران است و این آمادگی را اعلام کرده ایم، ولی باید این موضوع با توافق هر سه طرف باشد، اگر روال همین گونه پیش برود، خیلی از رفت و آمدهای دیپلماتیک ممکن است مجددا تحت تاثیر قرار گیرد.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین گفت: در رایزنیهایی که این بار با دوستانمان در روسیه و ترکیه خواهیم داشت، این وضعیت مشخص و اطلاع رسانی میشود.
رویکرد عربستان را سازنده نمیدانیم
سخنگوی وزارت خارجه درباره رویکرد عربستان در قبال ایران و مواضع اخیر مقامات این کشور از جمله نماینده دائم عربستان در سازمان ملل که تجدید روابط با قطر را مشروط به شروطی از جمله کاهش روابط با تهران کردهاند، گفت: در مجموع این رویکرد عربستان سعودی را سازنده نمیدانیم.
آقای سید عباس موسوی در نشست خبر هفتگی با خبرنگاران افزود: یعنی چه که رابطه با کشوری را کم کنید تا با شما رابطه داشته باشیم؟ این کار نه با قواعد دیپلماتیک و نه با هنجارها و حقوق بین الملل سازگار نیست.
وی اضافه کرد: هر کشوری مستقل و آزاد و مختار است که سطح روابط خود را با سایر کشورها دنبال کند.
اقای موسوی ادامه داد: منتظریم عربستان به مسیر صحیح برگردد و هم سوء تفاهمات را با ایران رفع کند و هم با کشورهای منطقه خلیج فارس از در دوستی بر بیاید.
وی اضافه کرد:خواهان اختلاف با هیچ کشور مسلمان و دوستی نیستیم و خودمان هم علاقه نداریم با کشورهای همسایه و مسلمان دچار اختلاف و سوءتفاهم باشیم آمادگی داریم روابط خود را با کشورهای مسلمان ادامه دهیم و حاضریم کمک کنیم هر جا کاری از دست ما برمیآید برای نزدیکی دیدگاهها استفاده کنیم.
موسوی در توصیهای به همسایه جنوبی افزود: میخواهیم قدری از توهمات فاصله بگیرد و معادلات فرامنطقهای را کمتر در مسائل دوجانبه در نظر بگیرد.
وی گفت: اگراین رویکرد صحیح را در رفتار با کشورهای همسایه و خلیج فارس در پیش بگیرند ثمرات آن هم برای خودشان و هم کشورهای منطقه است.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در ادامه درباره مهمترین مانعی که کاناداییها برای برقراری مناسبات کنسولی با ایران مطرح میکنند، تصریح کرد: میگویند، چون رابطه سیاسی نداریم درخواست ایران را پذیرش نمیکنیم و این بهانه خیلی مسموع نیست.
وی درباره پرونده سقوط هواپیمای اوکراینی نیز گفت: چارچوبی برای حل موضوع با دولت اوکراین پیش بینی کرده بودیم، ولی با تعلل آنها در پاسخ به پیشنهادهای خود مواجه شدیم.
اقای موسوی تاکید کرد: آمادگی ایران را برای تسریع در روند این پرونده اعلام کردیم یکی از موضوعات جعبه سیاه هواپیما بود که امیدواریم هر چه زودتر کار انجام و محتویات این جعبهها خوانده شود.
وی یادآورشد: تاکنون تصمیم و پیشنهاد قاطعی از طرف اوکراینی دریافت نکردیم و امیدواریم ظرف روزهای آینده این کار صورت گیرد.
اقای موسوی ادامه داد: حسن نیت خود را اعلام کردیم و گفتیم آمادهایم بررسی جعبههای سیاه در اوکراین و فرانسه صورت بگیرد.
آمریکا امنیت سیاسی و اقتصادی دنیا را به خطر انداخته است
سخنگوی وزارت خارجه در مورد تهدید آلمان از سوی آمریکا برای تحریم خط لوله نورث استریم گفت: سالهاست اعلام کردهایم و به جامعه جهانی هشدار میدادیم که سکوت در برابر قلدری و یکجانبهگرایی روزی گریبان شما را خواهد گرفت.
آقای سید عباس موسوی در نشست خبر هفتگی با خبرنگاران افزود: اکنون شاهدیم آمریکا برای منافع خود، دم از تحریم این پروژه میزند و داد آلمانیها را درآورده است.
وی ادامه داد: ما از واکنش آلمان مبنی بر اینکه آمریکا امنیت انرژی اروپا را به خطر انداخته استقبال میکنیم.
سخنگوی وزات خارجه یاداور شد: آمریکا نه تنها امنیت انرژی بلکه امنیت سیاسی و اقتصادی دنیا را به خطر انداخته است و متاسفانه سکوت جامعه جهانی باعث شد اینها پا را فراتر گذاشته و کشورهای دوستی مثل آلمان را هم تحریم کنند.