تنگه زبان مار، واقع در استان کرمان، شرق منطقه کلوتها و غرب چاله مرکزی لوت است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، تصاویر یکی از جاذبههای بیابان زیبای لوت، در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی منتشر شده است.
تنگه زبان مار، واقع در استان کرمان، شرق منطقه کلوتها و غرب چاله مرکزی لوت است.
علت نامگذاری این دره به زبان مار، شباهت ظاهری در نقشههای هوایی منطقه به زبان مار است که در انتها به دو دره تقسیم میشود.
جهت دره، شرقی _ غربی و طول آن، حدود ۹ کیلومتر است. ارتفاع دیوارهها در ابتدای دره، حدود ۳۰ متر است که با حرکت به سمت غرب، از ارتفاع آن کاسته میشود.
بازدید از داخل دره، پیاده انجام میشود، به این علت که کمی بعد از ورود به دره امکان پیشروی با خودرو وجود ندارد و تنگه به واسطه تلنبار شدن ماسه جهت حرکت خودروها باریک میشود.
کف دره زبان مار، پوشیده از ماسه است که بهوسیله باد، درون دره ریخته شدهاند.
لاشه پرندگان در دره زبان مار، قابل مشاهده است و رد پای روباه شنی، نشان میدهد که این حیوان جهت تغدیه از لاشه پرندگان به درون دره میآید.
این لاشهها درون دره و در نقاط مختلف لوت، یکی از عواملی هستند که چرخه غذایی ۴۲ گونه جانوری موجود در بیابان لوت را تکمیل میکنند.
داخل دره ممکن است زبالههایی به چشم بخورد که اشرار در منطقه رها کردهاند و باد آنها را به داخل دره آورده و محصورشان کرده است. بنابراین، از کنار آنها بیتفاوت رد نشویم که بیتفاوتی ما باعث میشود داخل دره به مرور زمان زبالههای باد آورده، تلنبار و دره زبان مار تبدیل به زبالهدانی لوت شود.
دلیل پیدایش دره احتمالا آب زهکش لوت یا سیل عظیم سیستان است که بهوسیله باد تشدید شده است. حرکت نکردن طبقات موازی در دیوارههای دره، ایجاد آن بهوسیله گسل را منتفی میکند.
ورود به این منطقه بدون هماهنگی با ارگانهای مربوطه از جمله یگان تکاوری مستقر در منطقه، استانداری کرمان، استانداری خراسان جنوبی و بدون تجهیزات لازم و راهنمای مجرب پیشنهاد نمیشود.
ورود به لوت از عمق ۲ کیلومتری به بعد، خارج شدن از محدوده سبز (گردشگری) به حساب میآید و به دلایل امنیتی ورود به مناطقی نظیر تنگه زبان مار و غیره نیازمند هماهنگی با ارگانهای مربوطه است. بدون در دست داشتن مجوز ورود، خودورها توقیف خواهند شد.
همچنین به دلیل سست بودن دیوارهها و امکان ریزش قطعات بزرگ کلوخی، نزدیک شدن به دیوارهها، تولید صدا و شبماندن در اینجا، خطرات زیادی به همراه خواهد داشت.
سفر به این منطقه نیازمند آشنایی کامل با آن، داشتن تجهیزات بسیار مناسب و داشتن تجربه بسیار و کافی است.
توصیه میشود پای کلوتها با خودرو حرکت نکنید، به این علت که خاک پای کلوتها مانند شنهای روان با باد و طوفان جابهجا نمیشود و رد خودروها تا سالیان سال باقی میماند.