از ۱۲۸ دانشگاه انگلیس، فقط ۲۴ دانشگاه پذیرفته اند درباره میراث ننگین دوران استعمار و برده داری انگلیس، در رشتههای درسی، گفتگو شود.
کارزار مخالفان نژادپرستی و برده داری در انگلیس، در تارنمایی با عنوان "نژادپرستان را سرنگون کنید" ('Topple The Racists)، مجسمه ۷۸ نفر از بازرگانان برده و سیاستمداران و حامیان برده داری را در شهرهای این کشور شناسایی کرده و برچیدن آنها را خواستار شده است. دولت برای حفاظت از برخی از این مجسمهها از جمله مجسمه چرچیل برابر پارلمان انگلیس و قلب سیاسی این کشور، حفاظت شبانه روزی در نظر گرفته است.
به نوشته روزنامه دیلی اکسپرس، مخالفان نژادپرستی در انگلیس میگویند اکنون زمان آن فرا رسیده است تا انگلیس، با واقعیات پیشینه نژادپرستانه خود روبرو شود. مخالفان نژادپرستی در انگلیس از مسولان نهادهای آموزشی این کشور خواسته اند با گنجاندن متون آموزشی در آموزشهای مدارس و دانشگاه ها، پیشینه نژادپرستی، برده داری و استعماری انگلیس را به مردم این کشور آموزش دهند که این روند را "استعمارزدایی از متون آموزشی انگلیس" نامیده اند.
به نوشته روزنامه گاردین، اکنون مشخص شده است فقط یک پنجم از دانشگاههای انگلیس، به استعمارزدایی از اموزش اعتقاد دارند. با این که دانشجویان سیاه پوست، آسیایی تبار و اقلیتها در انگلیس، از مطالعه جامع تاریخ استعماری این کشور حمایت میکنند، بخش آموزش عالی انگلیس، از اشاره به نقش نژادپرستی و برده داری در دوران امپراتوری بریتانیا و نیز نقش سیاه پوستان در ساخت و توسعه این کشور، خودداری میکند.
گاردین نوشت: دانشجویان و استادان غیر سفیدپوست در دانشگاههای انگلیس معتقدند مقامات دانشگاهها و آموزش عالی در این کشور نگرانند با پذیرش نقش استعماری و نژادپرستی انگلیس، زمینه برای گفتگو درباره وضعیت فعلی نژادپرستی در جامعه و نهادهای این کشور که ریشه در تاریخ نژادپرستی و استثماری انگلیس دارد باز شود.
گاردین با اشاره به نظر مقامات شماری از دانشگاههای انگلیس، مقاومت دانشگاههای این کشور را در برابر روند استعمارزدایی از آموزش، نشان داد و نوشت از ۱۲۸ دانشگاه نظرخواهی شد و فقط ۲۴ دانشگاه گفته اند با این روند موافقند.
مسوولان دانشگاه کوئین مری در لندن گفته اند در دانشکده زبان انگلیسی و نمایش، به پیشینه استعماری انگلیس و نژادپرستی در این کشور، اشاره میشود؛ دانشگاه نیومن (Newman) پاسخ داده است در یک درس در رشته زبان انگلیسی، به پیشینه برده داری در انگلیس اشاره میشود و دانشگاه شرق لندن نیز اعلام کرده است در دانشکده هنر و صنایع دیجیتال، به این موضوع اشارههایی میشود.
همزمان با گسترش موج تظاهرات علیه نژاد پرستی و برده داری جنبش ضد نمادهای برده داری و نژاد پرستی در این کشور هم شکل گرفته و خواستار برچیده شدن دست کم ۷۸ مجسمه برده داران و حامیان نژاد پرستی و برده داری در این کشور از جمله در دانشگاه اکسفورد شدند.
دانشجویان پیشتر بارها از مقامات دانشگاه اکسفورد خواستند مجسمه رودس را که به گفته انان نماد نژاد پرستی و حمایت از برده داری است از این دانشگاه بردارند، اما لرد پاتن از اعضای هییت امنای این دانشگاه در پاسخ به دانشجویان گفت: مخالفان این رودس بهتر از دانشگاه خود را تغییر دهند.
این هفته هزاران نفر از قشرهای مختلف مردم با دانشجویان همراه شدند و برچیدن مجسمه رودس و دیگر نمادهای نژاد پرستی و برده داری را خواستار شدند.
یک دانشجوی این دانشگاه در اعتراض به بی توجهی مقامات دانشگاه به خواست مردم و دانشجویان گفت: تاکید بر پابرجا بودن مجسمه رودس نشان میدهد مقامات دانشگاه اکسفورد به خواست استعمار زدایی دانشجویان غیر سفید پوست اهمیت نمیدهند.
دانشجویان سیاه پوست و رنگین پوست در کنار دیگران در دانشگاه اکسفورد تجمع کردند و میخواهند مجسمههای نماد نژاد پرستی و استعمار به جای تقدیس برچیده شوند.