در حالی که در فضای مجازی، تیراندازی پلیس عامل آتش گرفتن خودرو حامل اتباع افغان اعلام شده، مقامات رسمی روایت دیگری دارند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، صبح روز چهارشنبه چهاردهم خردادماه بود که انتشار سریع یک ویدیو در فضای مجازی احساسات عمومی بویژه اتباع افغانستان را جریحه دار کرد. در این ویدیو، اجساد سوخته شده سه نفر در صندوق عقب یک خودرو پژو ۴۰۵، که در حال آتش گرفتن بود، دیده میشد. تصویربردار این ویدیو، که ظاهرا از رانندگان عبوری یزدی بود، اعلام میکرد گشت انتظامی در تعقیب یک خودرو ۴۰۵ به سمت آنها تیراندازی کرده و صحنه را رها کرده است و خودرو پس از تصادف با گاردریل آتش گرفته است.
سرهنگ علی آسیایی رئیس پلیس راه استان یزد در گفتگو با خبر شبکه یزد علت این حادثه را پنچر شدن خودرو و اصابت به گاردریل اعلام کرد، اما انتشار این ویدیو در فضای مجازی باعث شد تا موجی از انتقادات متوجه پلیس شود.
این حادثه یک ماه بعد از آن اتفاق افتاد که برخی مقامات افغانستان ادعا کردند مرزبانان ایران روز ۱۲ اردیبهشت پس از شکنجه ۴۶ مسافر افغان آنها را وادار به پریدن در رودخانه مرزی هریرود کردند، حادثهای که منجر به غرق شدن ۱۲ نفر از مهاجران افغان شد.
حالا کشته شدن سه مهاجر دیگر افغان در یک حادثه رقت بار در استان یزد، بار دیگر احساسات عمومی افغانها را جریحه دار کرده است. مقامات افغان خواستار توضیح مقامات ایران در خصوص حادثه شده اند.
این واکنشها باعث شد تا معاون سیاسی امنیتی استانداری یزد روایت شفاف تری از حادثه ارائه کند. ترحمی گفت: ماموران انتظامی شهرستان مهریز پس از کسب اطلاعات موثق مبنی بر تردد چند خودروی حامل اتباع خارجه غیرمجاز و مواد مخدر، کنترل محورهای مواصلاتی استان را تشدید و در این زمینه ۳ خودرو را متوقف کردند، اما ۲ خودرو فراری شدند.
وی افزود: این خودروها بدون توجه به فرمان ایست نیروهای انتظامی از موانع ایجاد شده عبور کردند که نیروهای انتظامی پس از اخطارهای مکرر و شلیک هوایی به سوی لاستیک یکی از خودروها تیراندازی کردند.
به گفته این مقام امنیتی استان یزد، خودروی ۴۰۵ برغم پنچر شدن با حرکت بر روی رینگ به مسیر خود ادامه داد و مسافت ۱۰ کیلومتری را طی کرد و در این بین هم با پخش مواد محترقه و دودزا درصدد انحراف مسیر و دور شدن از خودروهای پلیس برآمد. ترحمی افزود ایجاد جرقه سبب شد تا خودرو طمعه حریق شود و متأسفانه سه نفر از سرنشینان فوت و هشت نفر دیگر مصدوم و با خودروی اورژانس به بیمارستان منتقل شدند.
تردد قاچاقچیان اتباع افغانستان در محورهای استان یزد موسوم به به افغانی کَشی بارها با تصادفات خودرویی و کشته و زخمی شدن دهها مهاجر افغان همراه بوده است. تنها در سال گذشته ۱۶ نفر از اتباع افغان در حوادث رانندگی درون شهری و ۳۰ نفر از آنها در حوادث جادهای استان یزد جان خود را از دست دادند.
شهرستان مهریز به عنوان دروازه ورودی استان یزد از سمت استان کرمان و دیگر استانهای شرقی کشور، شاهد بیشترین حوادث مرتبط با افغانی کشی بوده است.
مهاجران غیرقانونی توسط خودروهای سنگین و سبک تا نزدیکیهای ایست و بازرسی مهریز وارد کشور شده و پس از آن به صورت پیاده و با استفاده از تاریکی شب به مسیر خود ادامه میدهند.
به گفته محمدرضا صباغیان نماینده شهرستان مهریز در مجلس شورای اسلامی، فقدان قوانین جزایی مناسب برای برخورد با قاچاقچیان اتباع بیگانه باعث شده تا انتقال اتباع غیرمجاز به کاری پردرآمد برای قاچاقچیان تبدیل شود و مخاطرات آن برای رانندگان سهل شود. گفته میشود قاچاقچیان در هر انتقال از هر یک از مسافران حدود یک میلیون و پانصد هزار تومان طلب میکنند.
سالانه ۵۰۰ هزار افغانی برای داشتن زندگی بهتر به ایران مهاجرت میکنند. بسیاری از این مهاجران به صورت غیرقانونی و از طریق باندهای قاچاق وارد ایران میشوند.
به گفته معاون سیاسی امنیتی استاندار یزد، حدود یک صد هزار افغانی در استان یزد به سر میبرند که از بیشترین خدمات عمومی مانند بهره مندی از خدمات بهداشتی و درمانی، تحصیل رایگان در مدارس و امکانات رفاهی در سه مهمانشهر برخوردارند.
با این حال، این مقام امنیتی استان یزد به همه مالکان و رانندگان خودروهای حامل اتباع بیگانه غیرمجاز در محورهای مواصلاتی استان یزد هشدار داده است که با آنها برخورد جدی و قاطع خواهد شد.