پژوهشهای اخیر در زمینه بیماری کووید ۱۹ نشان می دهد بیش از ۵۰ درصد موارد مثبت ابتلا، فاقد علامت بوده اند.
به گزارش خبرگزاري صدا و سيما مرکز مهاباد، نتایج دو مطالعه جدید حاکی از آن است که تعداد قابل توجهی از مبتلایان به کروناویروس (کووید-۱۹) هیچ علائمی شبیه به سرماخوردگی نداشته اند؛ اکنون متخصصان درباره این موضوع تحقیق میکنند که آیا همه ما - فارغ از آنکه آیا علائم بیماری داشته باشیم یا خیر - باید آزمایش کووید-۱۹ بدهیم؟
تاکنون به همه ما گفته شده است که همواره به دنبال علائم کووید-۱۹ مانند تب بالا، سرفه خشک، مشکل در تنفس یا حتی خستگی باشیم.
اما در ماههای گذشته در چندین کشور جهان از جمله ایسلند، ژاپن، چین و در استرالیا پژوهشهایی پیرامون موارد فاقد علامت کووید-۱۹ انجام شده است.
در مقالهای که در JAMA Network Open، منتشر شده است عنوان شده است که محققان در چین دریافته اند که از مجموع ۷۸ بیماری که به کروناویروس مبتلا شده بودند ۴۲/۳ درصد اصلا علائمی را نشان نداده اند.
یافتههای یک پژوهش دیگر نیز که توسط پژوهشگران استرالیایی انجام شده است و در Thorax منتشر شده است حاکی از آن است که از ۲۱۷ نفری که در کشتی تفریحی Greg Mortimer بودند، بیش از هشت نفر از هر ۱۰ نفری که تست کووید-۱۹ آنها مثبت اعلام شده است فاقد علامت بودند.
انتقال پیش از بروز علائم و بدون علامت چیست؟
سازمان بهداشت جهانی تفاوت بین این دو اصطلاح را مشخص کرده است.
دوران پیش از بروز علائم (pre-symptomatic) بیماری به دوران پس از ابتلا به بیماری، اما قبل از بروز علائم ویروس گفته میشود اما حتی نداشتن این علائم به این معنی نیست که انتقال احتمالی بیماری به فرد دیگر وجود ندارد. مطالعاتی در مورد افرادی که نتیجه آزمایش آنها یک تا سه روز قبل از بروز هرگونه علائم، مثبت بوده است به ثبت رسیده است.
از سوی دیگر، انتقال بیماری بدون علامت (asymptomatic transmission) زمانی است که ویروس از شخصی که علائم کووید-۱۹ را نشان نمیدهد، شیوع پیدا میکند.
نظر متخصصان درباره مطالعات اخیر چیست؟
پروفسور راینا مک اینتایر رئیس برنامه امنیت ایمنی از موسسه کربی میگوید: «شواهد قابل توجهی وجود دارد که نشان میدهد عفونت فاقد علامت و پیش از بروز علائم در رابطه با کووید-۱۹ شایع است».
او با ارجاع به مطالعاتی که پیرامون شیوع این عفونت در بین مراکز ویژه مراقبت از سالمند و سایر موارد شیوع این عفونت صورت گرفته است میگوید پژوهشها همچنین «نشانگر آن است که ۵۰ درصد یا بیشتر از موارد مثبت ابتلا به این بیماری فاقد علامت بوده اند».
در اوایل ماه مي، یک خانه سالمندان در حومه ملبورن به نام «گرانت لاج» در منطقه Bacchus Marsh شاهد آن بود که نتیجه آزمایش یکی از کارکنان این مرکز که فاقد هر گونه علائم این بیماری بود، مثبت اعلام شد.
پروفسور مک اینتایر گفت: «ما دیگر نباید در مورد این موضوع بحث کنیم. مخاطبین پرخطر در شرایط همه گیری بیماری (خواه میخواهند مخاطبین خانوادگی باشند خواه افرادی که در یک خوشه بسته شیوع این بیماری با فرد در ارتباط بوده اند) باید صرفنظر از آنکه آیا علائم بیماری را دارند یا خیر، مورد آزمایش قرار بگیرند».
وی افزود: «بین ۱۰ تا ۱۴ روز طول میکشد تا آنتی بادیها در داخل بدن افراد تولید شود؛ بنابراین جای تعجب ندارد که از آزمایش سریع مبتنی بر آنتی بادی در بدن فرد، در موارد شیوع حاد به صورت محدود استفاده میشود».
برخی از متخصصان از ماهیت موارد بدون علامت کووید-۱۹ مطمئن نیستند
سانجایا سنانایاکی متخصص بیماریهای عفونی از دانشگاه ملی استرالیا به مطالعهای در چین اشاره میکند که در آن نویسندگان نتیجه میگیرند که موارد فاقد علامت بیماری ممکن است به دلیل نداشتن هر گونه علائم بیماری خود را قرنطینه نکنند.
او میگوید: در این تحقیق به این موضوع نپرداخته اند که آیا هر گونه موارد ابتلای ثانویه از این افراد نیز خود را قرنطینه کرده اند یا خیر.
یافتههای گزارش ماموریت مشترک سازمان بهداست جهانی در ماه فوریه امسال حاکی از آن بود که بیشتر بیماران بدون علامت در زمان آزمایش، علائم این بیماری را بروز دادند. پروفسور سنانایاکی مطمئن نیست که آیا این بیماران پس از آن، بیمار شده اند یا خیر.
ایسلند نیز در پژوهشهای خود یافته است که ۵۰ درصد از موارد مثبت ابتلا به بیماری پس از آزمایش، افرادی بوده اند که اصولا فاقد علائم بیماری بوده اند. این در حالی است که ژاپن نیز اعلام کرده است که ۳۰/۸ درصد از مبتلایان فاقد علائم بیماری بوده اند. در یک پژوهش دیگر در چین نیز عنوان شده است که ۸۰ درصد از افرادی که نتیجه آزمایش آنها مثبت بوده است فاقد علائم بوده اند به زبان دیگر، به ازای هر فرد بیمار، چهار فرد ناقل فاقد علامت وجود دارد.
پروفسور ایو مولر یک اپیدمیولوژیست از انستیتوی تحقیقات پزشکی والتر و الیزا هال (Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research) توضیح میدهد که چرا درک چگونگی عفونتهای فاقد علامت نه تنها در دستیابی به تصویری شفافتر از افراد در معرض این ویروس اهیت دارد بلکه «بر پیش بینیهای ما در مورد چگونگی شیوع بیماری همه گیر کووید-۱۹ طی ماههای آینده نیز تأثیر خواهد گذاشت».
وی گفت: «این نکته نشانگر آن است که چه نوع مداخلههایی برای جلوگیری از بروز موج دوم موارد ابتلا و مرگ و میرها مهم هستند».
تحقیقات انجام شده در مورد کشتی تفریحی Greg Mortimer که دارای ۹۶ مسافر استرالیایی بود نشانگر آن است که از ۲۱۷ نفری که در این کشتی حضور داشتند، نتیجه آزمایش ۱۲۸ نفر مثبت اعلام شد. از بین افرادی که به این ویروس مبتلا شده بودند ۱۰۴ نفر هیچ علامتی نداشتند -این در واقع معادل ۸۱ درصد از بیمارانی بود که نتیجه آزمایش آنها مثبت اعلام شده بود.
پروفسور مولر گفت: «به عبارت دیگر، به ازای هر فرد بیمار، چهار فرد ناقل فاقد علامت وجود داشته است. اگر همین الگو در جای دیگر تکرار شود، این بدان معناست که در کشورهایی که فقط از افراد دارای علائم آزمایش انجام میدهند، میزان واقعی این عفونت ممکن است پنج برابر بیشتر از مواردی باشد که در حال حاضر گزارش شده است».
پروفسور مولر میگوید کشف «آلودگی واقعی ناقلان فاقد علامت در همه سنین اکنون باید یک اولویت فوری تبدیل شود».