برداشت گل محمدی "قیزیل گول" از گلستان های پربار شهرستان، خوی قطب اول تولید این محصول در آذربایجان غربی آغاز شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی، همه ساله در اوایل خرداد ماه شهرستان خوی به
باغداران خوی سحر گاهان با خانواده اقدام به برداشت گل محمدی می کنند چرا که این گل آفتاب نزده و پژمرده نشده باید با طراوت و عطر کم نظیرش در بازار عرضه شود.
مهندس امینی مدیر جهاد کشاورزی شهرستان خوی امسال از افزایش 30 درصدی سطح زیر گشت این محصول خبرداد و گفت ؛ براساس شناسنامه تهیه شده از گلستانهای این شهرستان در بیش از 135هکتار از باغات منطقه گل محمدی کشت شده است که پیش بینی می شود 540 تن محصول گلبرگ از گلستانهای این شهرستان برداشت شود .
وی گونه های گل محمدی کشت شده در خوی را از نوع رقم های خاردار ریز کوتاه و بزرگ و توده های محلی دانست و افزود : از 80 در صد محصول گل محمدی خوی گلاب استحصال و بقیه در صنایع شیرینی سازی و تهیه مربا مصرف می شود که پیش بینی میشود امسال 800 هزار لیتر گلاب از گلستانهای گل محمدی استحصال شود.
مدیر جهاد کشاورزی خوی از توسعه کشت اصولی گل محمدی در خوی و دست یابی به ارقام پرمحصول با همکاری دانشگاه آزاد اسلامی و با همکاری پژوهشگران خبر داد و گفت: در حال حاضر این دانشگاه یک مرکز ترویجی وپژوهشی گل محمدی با همکاری آقای کاظمی پژوهشگر جوان خویی در 5هکتار ایجاد کرده که نتایج بسیار خوبی را در شناسایی ارقام پرمحصول و راههای توسعه کشت بدست آورده است.
مهندس مردانی رئیس اداره تولیدات گیاهی مدیریت جهاد کشاورزی خوی گل محمدی این شهرستان را از نظر عطر و طعم کم نظیر دانست و گفت : این محصول مشتریان فراوانی در استانهای همجوار و کشورهای همسایه دارد بطوریکه 70 درصد این محصول بصورت خشک یا تر به استانهای آذربایجان شرقی ، اردبیل و زنجان و از جمله شهر کاشان و کشورهای حوزه خلیج فارس ، عراق ، جمهوری آذربایجان و ترکیه صادر می شود.
وی مقاوم بودن و نیاز آبی کم این محصول را یکی از ویژگیهای بارز آن برای جایگزینی سایر محصولات کشاورزی آب بردانست.
فقدان صنایع تبدیلی یکی از حلقه های مفقوده کشت این طلای معطر در شهرستان خوی است
از نظر کارشناسان سطح زیر گشت و تداوم توسعه کشت این محصول در شهرستان خوی اکنون بحدی رسیده است که ایجاد صنایع تبدیلی مقرون به صرفه باشد.
درصورت ایجاد صنایع تبدیلی تولید گل محمدی وارزش افزوده آن 3 برابر شده و بستر برای صادرات و ارز آوری از طریق این محصول فراهم و اشتغال در این بخش در شهرستان خوی بهچند برابرافزایش می یابد.
برداشت این محصول در شهرستان خوی از اوائل خرداد ماه شروع و تا اوائل تیر ادامه می یابد
گل محمدی در آذربایجان غربی به قیزیل کول مشهور است و ودر ادبیات و فرهنگ مردم جایگاه والایی دارد
قیزیل کول خوی از ارزش غذایی فراوانی برخوردار است و در درمان زخم معده ، ضعف عمومی ، بیماریهای صفراوی ، اسهال و جلو گیری از صرع و تقویت قلب بسیار مفید است .
شهرستان خوی یکی از خاستگاههای گل محمدی و قطب اول تولید این محصول در آذربایجان غربی است .