به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ خانم دکتر زهرا عبداللهی روز چهارشنبه در نشست خبری نشست تصویری (ویدیو کنفرانس) که در وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی برگزار شد درباره امنیت غذایی در جامعه در شرایط شیوع ویروس کرونا افزود: این موضوع به شکل سوء تغذیه در کودکان زیر 5 سال یا مادران باردار بروز میکند. همچنین این موضوع میتواند به شکل بیماریهای غیرواگیر مرتبط با تغذیه خود را نشان بدهد. وقتی امنیت غذایی برقرار نباشد، به جز سوء تغذیه، دچار اضافه وزن و چاقی و بیماریهای قلبی و عروقی نیز خواهیم شد. اگر در مورد چاقی صحبت میشود، چاقی فقط در قشر مرفه نیست و در افراد فقیر هم که فقط مواد غذایی نشاستهای استفاده میکنند و توان خرید منابع پروتئینی ندارند، مشکل چاقی در کنار کمبود ریزمغذیها نیز اتفاق می افتد و زمینه ابتلا به سرطانها هم افزایش پیدا میکند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: اکنون سوء تغذیه در مناطق کمتر برخوردار کشور داریم. کوتاه قدی و لاغری در کودکان زیر 5 سال وجود دارد. باید برنامههای حمایتی برای مادران باردار و کودکان زیر 5 سال که در خانوادههای نیازمند هستند داشته باشیم. یکی از مشکلات و اولویتها این است که این گروهها که مبتلا به سوء تغذیه و در معرض خطر هستند با حمایت دولت و سازمانهای حمایتی مثل کمیته امداد امام خمینی (ره) کمکهایی دریافت کنند تا دچار سوء تغذیه نشوند.
وی افزود: مطالعه درباره بیماریهای ناشی از سوء تغذیه در بازههای زمانی مختلف انجام میشود. یکی از بررسیها، عوامل تغذیهای است که میتواند به عنوان عوامل خطر در بیماریهای غیرواگیر مؤثر باشد. نزدیک به ۶۰ درصد جمعیت ۱۸ سال به بالا در کشور دچار اضافه وزن و چاقی هستند. مطالعه بررسی مصرف مواد غذایی که هر ۱۰ سال یک بار انجام میشود نیز پارسال انجام شده است. بر اساس مطالعات مصرف، کمبود دریافت کلسیم در کشور وجود دارد که علت آن، کمبود مصرف لبنیات است. مصرف کم شیر و لبنیات یکی از علتهای اصلی بروز و شیوع پوکی استخوان در کشور است. پوکی استخوان در حال رسیدن به سن کمتر از ۳۰ سال است.
خانم عبداللهی افزود: چند روز آینده روز جهانی شیر و لبنیات است. مصرف لبنیات در کشور ما کم است و شیوع پوکی استخوان در کشور وجود دارد. در نتیجه مهم است که در برنامه ریزیهای خود تمهیداتی در این زمینه در نظر بگیریم که از طریق یارانه یا کمکهای غذایی یا کنترل قیمتها، این محصولات لبنی در دسترس مردم قرار بگیرد تا دچار کمبود کلسیم نشویم. کمبود ریزمغذیهایی مثل روی و آهن نیز وجود دارد و محدود شدن مصرف منابع پروتئین حیوانی و شیر و لبنیات میتواند این کمبودها را بیشتر کند.
وی ادامه داد: در تغذیه روزانه، استفاده از موادی که حالت آنتی اکسیدان داشته و به سیستم ایمنی بدن کمک میکنند مورد تأکید است. بنابراین مصرف میزان کافی سبزی و میوه در روز توصیه میشود. نکته دیگر اینکه اصول تغذیه صحیح را با مصرف متعادل از همه گروههای غذایی باید رعایت کنیم.
خانم عبداللهی در پاسخ به سؤالی درباره وجود آفلاتوکسین در شیر گفت: بر اساس نظارتها و کنترلهایی که از شیر خام و پس از کارخانه انجام میشود، از لحاظ آفلاتوکسین مشکلی در شیر نداریم و حتی کمتر از مقدار استاندارد است. هر کشور استانداردی در این زمینه دارد و بر اساس مطالعات وزارت بهداشت، میزان آفلاتوکسین کمتر از استاندارد توصیه شده در شیر وجود دارد. گاهی شایعههای غیرواقعی در این زمینه منتشر میشود که واقعیت ندارد. گزارشها به صورت مرتب ارائه میشود و میزان آفلاتوکسین اندازه گیری شده و میدانیم از مقدار استاندارد بالاتر نیست.
وی ادامه داد: تمام مواد غذایی و محصولاتی که در کارخانه تولید میشود، نمونه برداری شده و به آزمایشگاههای کنترل غذا و دارو ارسال میشود. این نمونهها با پروتکل مدون و دستورالعملها برداشته میشود. در نتیجه هیچ نگرانی در مورد باقی مانده آفلاتوکسین یا آنتی بیوتیک بیشتر از میزان مجاز وجود ندارد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در پاسخ به سؤالی درباره سبوس گیری از انواع آرد و سفید شدن نانها گفت: میزان سبوس گیری در انواع آرد برای نانهای مختلف، بیشتر شده است. این کار بدون گرفتن نظر وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی انجام شده است. اگر از وزارت بهداشت سؤال میشد، بطور قطع میگفتیم که گرفتن سبوس از نان کار اشتباهی است. وقتی آرد سفید شده و سبوس آن کم میشود، مشکلات زیادی از لحاظ تغذیهای برای مردم ایجاد میشود. یکی از دلایل اضافه وزن و چاقی و دیابت این است که مردم نان سفید شده میخورند و به میزان کافی سبوس ندارد. بر اساس استانداردها، نان سنگک فقط هفت درصد سبوس گیری میشد و در چند سال اخیر نان سنگک هم با آردی که ۱۵ درصد سبوس گیری شده پخته میشود و به همین دلیل نان سنگک این قدر سفید شده است. چند سال است که این موضوع را پیگیری میکنیم و این مشکل باید حل شود.
وی ادامه داد: وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی هم به این موضوع معترض است و نان نباید این قدر سفید باشد، زیرا از لحاظ تغذیهای نان با کیفیتی نیست. از طریق دبیرخانه شورای عالی امنیت غذایی، کار گروه بهبود کیفیت نان تشکیل دادیم و همه ذینفعان در این کارگروه هستند و نان باید از این وضعیت که روز به روز در حال سفیدتر شدن است خارج شود. در غیر این صورت شاهد افزایش بیماریهای غیرواگیر خواهیم بود.
خانم دکتر عبداللهی در پاسخ به سؤالی درباره سوءتغذیه در سالمندان گفت: بر اساس مطالعات انجام شده وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی، مشکل سوء تغذیه در سالمندان حدود ۳ تا ۴ درصد بوده، اما مشکل اضافه وزن و چاقی در سالمندان بیشتر است.
وی افزود: برای سالمندان، شیوه نامه های خاص تغذیهای وجود دارد. زیرا سالمندان در برابر کمبود ریز مغذیها آسیب پذیرتر هستند. توصیه ما برای سالمندان این است که منابع پروتئین حیوانی و گیاهی را در برنامه غذایی روزانه خود داشته باشند. زیرا سالمندان با تحلیل عضلانی مواجه هستند. حس تشنگی در سالمندان کم میشود و باید از مایعات استفاده کرده و منتظر تشنه شدن نشوند. زیرا تشنه شدن در شرایط فعلی میتواند عامل خطر برای کرونا باشد.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت: سالمندان باید 2 تا 3 واحد شیر و لبنیات برای جذب کلسیم در روز مصرف کنند. باید تنوع و تعادل در برنامه غذایی را رعایت کنند. میزان چربی و قند خون بالا در سالمندان بیشتر است و در نتیجه توصیه میشود غذاهای کم نمک و کم چرب و کمتر سرخ شده مصرف کنند.