به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما ،مرکز مطالعات راهبردی بگین سادات با تاکید بر رابطه سودمند متقابل آمریکا و رژیم صهیونیستی نوشت: آمریکا و اسرائیل با نگرانیهای مشترکی در منطقه خاورمیانه رو به رو هستند، از جمله ایران و الزامات مهم امنیتی و رژیمهای آسیب پذیر عربی طرفدار آمریکا.
این مرکز مطالعاتی در گزارشی در پایگاه اینترنتی خود نوشت: آمریکا و اسرائیل رابطه سودمند متقابلی دارند و سالانه سه میلیارد و هشتصد میلیون دلار سرمایه گذاری آمریکا سود بالایی برای این کشور دارد. بین سال ۱۹۸۵ که آمریکا و اسرائیل توافقنامه تجارت آزاد امضا کردند، و سال ۲۰۱۶، تجارت بین دو کشور ۱۰ برابر شد و به ۴۹ میلیارد دلار رسید. این توافق در سه بعد سیاسی، اقتصادی و راهبردی موفقیت آمیز بود. اسرائیل هم اکنون حدود ۲۴ میلیارد دلار، یعنی حدود سه برابر رقم یک دهه پیش در آمریکا سرمایه گذاری میکند. اسرائیل، از نظر راهبردی، خط دفاعی آمریکا در خاورمیانه و تنها متحد منطقهای است که واشنگتن میتواند به آن تکیه کند.
رابطه اسرائیل با عربستان سعودی و دیگر کشورهای عربی حوزه خلیج (فارس)، صرف نظر از موضوع فلسطین، در سال گذشته به نحو چشمگیری بهبود یافته است. با توجه این گرمی روابط، آمریکا مجبور نیست بین همکاری راهبردی با اسرائیل و ریاض، یکی را انتخاب کند. روابط آمریکا و اسرائیل، و آمریکا و کشورهای عربی مکمل یکدیگر است و این هم کوشی به نفع آمریکاست.
در زمینه اقتصادی، قطعات مهم محصولات فناوری پیشرفته آمریکا در اسرائیل ابداع و طراحی میشود، و باعث میشود شرکتهای آمریکایی که این محصولات را تولید میکنند، رقابتیتر و سودآورتر شوند. سیسکو، اینتل، موتورلا، اپلاید متریال، و اچ پی تنها چند نمونه اند. رابطه اقتصادی و تجاری آمریکا و اسرائیل اکنون این موارد را در بر میگیرد: آی تی (فناوری اطلاعات)، زیست فناوری، علوم زیستی، راه حلهای درمانی، انرژی، داروسازی، مواد غذایی و نوشیدنی ها، صنایع دفاعی، امنیت سایبری، هوانوردی، شیرین سازی آب، بازیافت، حفظ محیط زیست، مدیریت، آبیاری.
شرکتهای آمریکایی، دو سوم از ۳۰۰ مرکز توسعه و تحقیق در اسرائیل را در «استارت آپ نیشن» (سازمان مستقل غیرانتفاعی که پل ارتباطی با شرکتهای نوآوری اسرائیل است) ایجاد کردند. بر اساس برآورد اتاق بازرگانی آمریکا، بیش از دو هزار و ۵۰۰ شرکت آمریکایی با استخدام ۷۲ هزار اسرائیلی در اسرائیل فعالیت میکنند.
آمریکا و اسرائیل سه بنیاد تحقیق و توسعه مشترک دارند که عبارتند از: بنیاد تحقیق و توسعه صنعتی، بنیاد علوم، و بنیاد توسعه و تحقیق کشاورزی. بنیاد تحقیق و توسعه صنعتی، از زمان تاسیس در سال ۱۹۷۷، بالغ بر ۲۸۲ میلیون دلار به ۸۱۳ طرح اختصاص داده است که به صورت مستقیم و غیرمستقیم هشت میلیارد دلار فروش داشته اند.
تاجران اسرائیلی در اقتصاد آمریکا به شدت سرمایه گذاری میکنند، به طوری که اسرائیل از جمله ۲۰ تامین کننده سرمایه گذاری مستقیم در آمریکاست. شرکتهای اسرائیلی بین سالهای ۲۰۱۰ و ۲۰۱۵ بیش از ۱۵۰ میلیارد دلار (بیش از ۲۵ میلیارد و ۱۰۰ میلیون دلار فقط در سال ۲۰۱۵) در آمریکا سرمایه گذاری کردند. تا زمان انتشار این گزارش، بیش از ۳۰ ایالت آمریکا برای تقویت روابط در زمینههایی همچون تجارت، فناوری، کشاورزی، امنیت داخلی و انرژی توافقنامههای دوجانبه با اسرائیل امضا کرده اند.
در زمینه راهبردی، آمریکا و اسرائیل روابط راهبردی عمیقی برای مقابله با تهدیدهای مشترک ایجاد کرده اند. این رابطه راهبردی رکن مهم چارچوب امنیتی آمریکا در خاورمیانه است. این همکاری به طور مستمر رو به افزایش و گسترش در زمینههای جدید است. دو کشور از یک مشارکت راهبردی قوی برخوردارند، که مبتنی بر توانمندیهای اسرائیل در طراحی فناوریهای پیشرفته حفاظت سایبری، ضدتروریستی، امنیت داخلی و نظامی است که به آمریکا در مقابله با چالشهای فزاینده امنیتی کمک میکند. موقعیت جغرافیایی و قدرت نظامی اسرائیل بازدارندهای قوی در برابر بازیگران منطقهای مخالف آمریکاست.
اسرائیل جایی است که یگانهای ویژه عملیاتی آمریکا قبل از اعزام به عراق و افغانستان، در آنجا آموزش دیدند، و فناوروی پوشش زرهی اسرائیل از نظامیان آمریکایی حفاظت میکند. اسرائیل لابراتواری مقرون به صرفه و مؤثر برای صنایع دفاعی آمریکاست، و بیش از مجموع کشورهای ناتو، اطلاعات در اختیار آمریکا قرار میدهد. تاکتیکهای جنگی آمریکا بر اساس طراحی اسرائیل تدوین میشوند.
اسرائیل جبهه دفاعی راهبردی آمریکا در خاورمیانه است. اسرائیل در واقع، بزرگترین ناو هواپیمابر آمریکاست که نیازی نیست حتی یک نظامی آمریکایی در آن مستقر باشد. اسرائیل تنها متحد استوار، مورداعتماد، توانمند، دموکراتیک، و بی قیدوشرط آمریکاست، و مایل است قدرت نمایی کند.
به طور خلاصه، آمریکا و اسرائیل با چالشهای مشترک متعددی رو به رو هستند؛ از جمله تروریسم، تولید و گسترش تسلیحاتی و هسته ای، جنگ سایبری، و گسترش ایدئولوژی اسلامگرایانه افراطی. آمریکا میتواند همواره به ثباتی که مظهر آن، اسرائیل دموکرات در منطقه ناآرام خاورمیانه است، تکیه کند؛ منطقهای که هر دو کشور نگرانیهای امنیتی داخلی و ملی مشترکی در آن دارند، از جمله ایران و الزامات مهم امنیتی رژیمهای آسیب پذیر عربی طرفدار آمریکا.