به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد، شهر یاسوج، به شهر چهل مزار میماند. گورستانهای انحصاری که معضلش هر ساله با بزرگتر شدن شهر بیشتر خودنمایی میکند. حکایت این تعدد آرامستانها به ساختار اجتماعی و فرهنگی شهروندان این شهر بر میگردد. ساختاری که ریشه در تعصبهای قومی و قبیلهای دارد و کوچکترین مشکلاتش هر از گاهی در مراسم تدفین نمایان میشود.
آرامستانی برای اموات خاص
حال و هوای تدفین بزرگ خاندان بود با صدای شیون و زاری، آن هم با فاصله گذاریهای کرونایی که با صدای جرو و بحث به یک باره تغییر کرد.
علت این بود: آقای" محمد تقی خان ح" اجازه دفن این میت را نمیدهد و مدعی است، چون پدر مرحوم از طایفه "م" نیست اجازه دفن در این قبرستان را ندارد.
حس کنجکاوی خبرنگاری مرا به جمع نزدیکتر کرد، همانند دهها صاحب عزایی که هر لحظه فاصلهها اجتماعی را کمتر میکردند و بالاخره با پادرمیانی جمعی از ریش سفیدان میت بر زمین نماند.
صدای چند جوان هنوز از میانه جمع بلند است که "آقایان خودتان تن به این ذلت داده اید. " محمد تقی خان کمی دورتر از قائله نظاره گر است و با دست اشارهای کرد و صدای غالب دوباره صدای عزا شد. نزدیکش رفتم و اصل ماجرا را جویا شدم. خیلی ناراحت بود که پیکر آن مرحوم را در قبرستان طایفه خودشان دفن کرده بود و میگفت: برایمان کسر شان است که اموات دیگر طایفهها در قبرستان طایفه ما به خاک بسپارد.
در مقابلش سکوت کردم و چند روز بعد تاریخ شکل گیری قبرستانهای طایفهای را در گفتگوی با میرزا رجب جویا شدم. پیرمردی ۹۰ساله یاسوجی که همانند تاریخ گویا است و ساخت قبرستان خاندانشان را به یاد دارد. میراز رجب گفت: زمانی که پدر بزرگم به رحمت خدا رفت، برادرانش در حقش پدری کردند و در حیاط خانه مخروبه جدشان قبری برایش ساختند و آن مرحوم را در آنجا به خاک سپردند. چندی نگذشت عمه ام هم به رحمت خدا رفت همان جا و کنار قبر پدربزرگم به خاک سپرده شد.
طولی نکشید که مخروبههای خانه اجدادی هم تسطیح شد تا مکانی برای آرام گرفتن اموات بستگان درجه یک شود.
ملاحیدر بزرگ یکی از طوایف استان هم روایتش از ساخت قبرستانهای طایفهای شبیه همین داستان است.
او میگوید: هر طایفه برای حفظ شان و منزلت خود و عشیره اش باید قبرستانی مجزا داشته باشد.قبرستانهایی که امروز به قبرستانهای محمودآباد، معصوم آباد، پارک جنگلی، منطقه حاجاتی ها، آبشار، تل زالی، اکبرآباد، دولت آباد، سروک مشهور است و در کنار آرامستان دیگر از جمله قبرستان مرکزی یاسوج در شرف آباد فعال هستند.اما چرا همه قبرستانها در یک مکان تجمیع نمیشوند؟
شهری در محاصره گورستانها
مسئله محدود به ۱۷قبرستان طایفه این شهر نیست. جنگلهای بالادست شهر یاسوج و روستاهای اقماری این شهر هر از چندی شاهد توسعه و ایجاد اینگونه قبرستانها است.
این معضل اجتماعی از جنبههای مختلف قابل بررسی است به گونهای که در استان عشیرهای کهگیلویه و بویراحمد اصرار بر تشکیل و توسعه این گونه قبرستانها باعث ایجاد تفرقه میان طوایف نیز میشود و طوایف بدون قبرستان نیز برای ساخت گورستانی جدید مراتع و جنگلهای بیشتری از اطراف شهر را تصرف و تخریب میکنند.
حسینی محقق اجتماعی استان میگوید: افزایش مهاجرت به این شهر گرچه باعث ایجاد رونق بازار و ساخت و ساز در شهر یاسوج شده است، اما این موضوع به نوبه خود، مشکلاتی را بوجود آورده است.
به اعتقاد این پژوهشگر اجتماعی با توسعه یاسوج و الحاق روستاهای متعدد اطراف به این شهر باعث شد فضاهای در نظر گرفته شده برای قبرستانها محدود شوند و اهالی این شهر که متشکل از طوایف مختلف هستند به فکر مکانهایی جدید برای ایجاد قبرستانهای طایفهای برآیند.
حسینی یادآور شد:افزایش جمعیت و میزان مرگ و میر از یک سو و تمایل طوایف مختلف به ایجاد قبرستانهای طایفهای و همچنین اصرار بر دفن اموات در قبرستانهای قدیمی در حاشیه و مرکز شهر باعث شده یاسوج به شهر قبرستانها تبدیل شود.
تجزیه طایفهای در قبرستان عمومی شهر
هر چند شهرداری تنها آرامستان رسمی شهر را آرامستان شرف آباد معرفی کرده، اما کمبود جا برای پذیرش اموات در این آرامستان وجود دارد و اداره کل منابع طبیعی استان مخالف تصرف بیشتر عرصههای ملی برای توسعه این قبرستان است.
مدیرکل منابع طبیعی استان معتقد است: کمبود جا در این قبرستان ریشه در تجزیه طایفهای همین قبرستان عمومی دارد و میگوید: محلی که هم اکنون در منطقه شرف آباد به عنوان آرامستان شهر یاسوج در نظر گرفته شده نیز دلالانه در حال فروش به طایفهها و عشیرههای بویراحمد و دیگر نقاط استان است و این خود معظل بزرگی است که گروهی از یک طایفه تلاش میکنند که در جای معینی دفن شوند.
از طرفی حکمتیان از سودجویی شهرداری میگوید و ادامه میدهد: اگر قرار است شهرداری به عنوان متولی آرامستانها از مردم پولی دریافت کند و قبری بفروشد چرا زمینی خریداری نمیکند و چرا باید از منابع ملی که سرمایه همه مردم است برای خود سودی به دست آورد.
وی میگوید: در برخی جلسات برخی مسئولان براین عقیده اند که باید از زمینهای منابع طبیعی محلی برای آرامستان شهر یاسوج جانمایی شود که بنده به نوبه خود نظرم منفی است.
مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد توسعه و ایجاد قبرستانهای طایفهای را هم در اشتباه تصمیم گیری مسئولان گذشته یاسوج میداند و میگوید هر چند این قبرستانها در سکوت متولیان راه اندازی شده، اما آنهایی که در حوزه منابع طبیعی است، مجوز واگذاری ندارند.
اما مردم سندی را ارائه میکنند که نشان میدهد یکی از قبرستانهای طایفهای دارای مجوز است.
نماینده حقوقی منابع طبیعی استان در پاسخ به سوالی مبنی بر صدور مجور قبرستان معصوم آباد از سوی این اداره گفت: مجوز این قبرستان از طرف کمیسیون مستندسازی اموال غیرمنقول استانداری صادر شد و منابع طبیعی در این مورد مقصر نیست.
شفیع راد گفت: سه بار منابع طبیعی با دستور قضایی از ساخت جاده آن جلوگیری کرد، ولی مردم دوباره برای ساخت این جاده اقدام کردند.
قبرستانهای طایفهای مانعی بر سر راه ثبت احوال
بُعد دیگر مشکل قبرستانهای طایفهای مشکل قانونی است. براساس قانون قبرستانهای رسمی زیر نظر وزارت کشور و شهرداریها است و هرگونه اجازه دفن پس از بررسی مدارک علت فوت و ابطال شناسنامه صادر میشود.
به گفته مدیرکل ثبت احوال کهگیلویه و بویراحمد، قبرستانهای قومی طایفهای و غیرمکانیزه سبب شده دسترسی ثبت احوال به فوت شدگان سخت باشد.
آقای تقوی با بیان اینکه مشکلات قبرستانهای طایفهای نه تنها در شهر یاسوج بلکه در دیگر شهرهای استان نیز کار ما را با مشکل مواجه کرده است افزود: آرامستانهای یاسوج، دهدشت و دوگنبدان باید ساماندهی و مکانیزه شوند.
وی ادامه داد: انتظار داریم واحدهای بهداشتی و خانههای بهداشت روستایی برای ثبت به موقع وقایع حیاتی همکاری کنند.
شهرسازی و ایجاد قبرستان
راهکار همه شهرهای دنیا مکان یابی و ساخت قبرستان مرکزی شهر است. در گذشته آرامستانها داخل شهرها ایجاد می شدند و گاهی هم اگر آرامستانها خارج از شهر بود، توسعه شهرها باعث میشد که شهرها قبرستانها را دربرگیرد مانند آرامستان تل زالی که امروزه به محدوده شهری یاسوج پیوستهاست.
اگر به نقشه پاریس توجه کنیم دور تا دور این شهر پر از آرامستان است و چند قبرستان معروف هم داخل این شهر وجود دارد بنابراین وجود قبرستان در داخل شهر ممکن است در تمام دنیا مرسوم باشد.
همچنین اگر به صدر اسلام هم برگردیم، به لحاظ دینی وجود آرامستان در داخل شهرها مشکلی ندارد؛ اما آنچه اهمیت دارد این است که از این مسأله شاید هزاران سال می گذرد و امروزه که وسایل نقلیه و امکانات فنی و علمی وجود دارد، بهتر است آرامستانها خارج از شهر ایجاد شود.
افزایش جمعیت و گسترش شهرها و تغییرات مختلف از ابعاد اقتصادی و اجتماعی دست به دست هم میدهد تا به ما این نکته را دیکته کند که از هر گونه بارگذاری جدید در گرههای شهری خودداری کنیم برای مثال اگر خیابان ۶۰متری یاسوج به لحاظ ترافیکی منطقه پرترددی است، نباید گره جدیدی در آنجا ایجاد شود بلکه باید به دنبال عدم تمرکز و تفرق کاربریهای بسیار شلوغ و مزاحم شهری از جمله آرامستانها بود.
آرامستانهای طایفهای بلای جان روان مردم و محیط زیست
"امین ص" پسر بچه ۱۰سالهای میگفت: خانه ما دقیقا در مسیر قبرستان دولت آباد و شرف آباد شهر یاسوج قرار دارد و هر روز با صدای آژیر آمبولانس یا جیغ زدن و ناله کردن افرادی که عزیزانشان را خاک سپاری میکنند انس گرفته ام.
او میگوید: از مرگ میترسم حتی بیشتر اوقات از مرگ مادر و پدرم میترسم و با خود فکر میکنم روزی نوبت من است که مثل مردمی که صدایشان را میشنوم من نیز از مردن خانواده ام گریان شوم و این فکر بیشتر روزها به سراغم میآید.
این پسر بچه آرزو میکند: کاش این قبرستانها اینجا نبود یا خانه ما به جای دیگر منتقل میشد.
کارشناس محیط زیست با تاکید براینکه به لحاظ زیست محیطی ایجاد آرامستان در مرکز شهر اقدام اشتباهی است گفت: گورستان به دلایل گوناگونی باید دور از بافت شهری، مکان یابی شود چرا که انتقال انواع آلودگیها شامل آلودگی ناشی از فعل و انفعالات ناشی از تجزیه اجساد، آلودگی خاک و آب را موجب میشود.
وی ادامه داد: با گسترش شهرها و تبدل آنها به کلانشهر باید دسترسی آسان به آرامستان برای تمام مردم وجود داشته باشد، ضمن اینکه در ایجاد این آرامستانها باید قواعد شهرسازی از قبیل شیب توپوگرافی، جهت باد، نوع مالکیت، ویژگیهای زیست بوم و بافت خاک توجه شود.
وی افزود: بر اساس قانون، آرامستانها در رده ۳واحدهای خدماتی قرار میگیرند که درباره آن مصوبه هیئت وزیران وجود دارد و بر اساس آن در شهرها باید از آخرین محل سکونتگاه هزار متر فاصله داشته باشد و در شهرستانها این حریم ۵۰۰متر باشد.
آقایی میگوید: در این قانون آمده آرامستانها از مراکز آموزشی، نظامی و درمانی و پارکها و تالابهای اصلی نیز باید ۵۰۰متر فاصله داشته باشد که این مهم در شهر یاسوج هنوز رعایت نمیشود.
آرامستانها یکی از کاربریهای مزاحم شهری است که اثرات منفی زیستمحیطی به جای میگذارد، از این منظر که ممکن است آلودگیهای ناشی از شستشوی اموات یا تغییر شکل ظاهر جنازه به لایههای زیرین خاک نفوذ کرده و آبهای زیرسطحی را آلوده کند.
قبرستان و شهرسازی
به گفته کارشناسان شهرسازی با گسترش شهرها و تبدل آنها به کلانشهر باید دسترسی آسان به آرامستان برای تمام مردم وجود داشته باشد؛ ضمن اینکه در ایجاد این آرامستانها باید قواعد شهرسازی از قبیل شیب توپوگرافی، جهت باد، نوع مالکیت، ویژگیهای اکولوژیک و بافت خاک رعایت شود.
کارشناس شهرسازی میگوید:به شهر باید مانند یک موجود زنده نگاه کرد؛ همان طور که آسیب یک قسمت از بدن، بر کارکرد تمام بدن اثر منفی برجای می گذارد، تعریف کاربری نادرست در یکی از مناطق شهری هم به همینگونه خواهد بود.
وی اضافه کرد: یکی از دلایل آلودگی هوا عدمبرنامه ریزی صحیح و علمی کاربری اراضی است؛ معمولا برای کاربری اراضی برنامه درستی وجود ندارد و بیشتر به تأمین منافع مادی توجه می شود و بنابراین آثار سوء این کاربریهای نادرست که زندگی مردم را به خطر می اندازد، مغفول میماند و به طور کلی موجب افزایش آسیبهای اجتماعی خواهد شد.
پورابراهیمی اضافه کرد: از طرف دیگر تبدیل کاربریهای زنده به کاربریهای مرده آثار سوء و منفی بر روابط اجتماعی دارد و سرزندگی، شادابی و تعلق مکانی را در بین ساکنان کاهش خواهد داد.
جوان ورزشکاری اهل شهر یاسوج نیز گفت:یکی از اهداف برنامه ریزی شهری زیبایی شهر و سلامتی ساکنان است و این امر با نوع کاربریها در ارتباط است.
وی افزود: نباید با ایجاد آرامستان نزدیک مکانهایی که قرار است مردم فعالیت روزانه داشته باشند، باعث ایجاد حس رخوت، سستی، ناتوانی و ناامیدی در افراد شد.
شهروند دیگری هم با بیان اینکه باید روحیه مردم ارتقاء یابد گفت: هر چقدر روحیه مردم ارتقا یابد، کاربری اقتصادی افزایش می یابد و با شکوفا شدن اقتصاد، افزایش آمار ازدواج را خواهیم داشت و در نتیجه میزان جرم و جنایت کاهش خواهد یافت، زیرا مجموعه این موارد در یک چرخه به هم متصل و مرتبط هستند.
قانون گورستانهای شهری
بر اساس بند ۱۳ ماده ۵۵ قانون شهرداری مصوب ۱۳۳۴ یکی از وظایف شهرداریها ایجاد غسالخانه و گورستان و تهیه وسایل حمل اموات و مراقبت در انتظام امور آنها اعلام شده است.
تبصره ۶ ماده ۹۶ قانون شهرداری مصوب ۱۳۴۵ صرفنظر از نحوه ایجاد آرامستانها گورستانهای عمومی واقع در محدوده شهر را که مورد استفاده عموم است ملک عمومی محسوب و تحت مالکیت شهرداری می داند.
ماده ۱ آئیننامه مرده شوی خانه و گورستان مصوب سال۱۳۱۹ نیز بر وظیفه شهرداری مبنی بر تنظیم امور آرامستانها تاکید کرده است.
تبصره ماده ۸ آیین نامه اجرایی ماده ۵ قانون ثبت احوال موضوع تصویب نامه شماره ۱۱۳۱۵/ت ۳۳۱۱۸ مورخ ۱۳/۱۲/۱۳۸۵ هیات محترم وزیران نیز شهرداریها و بخشداریها را مکلف به محصور کردن گورستانها کرده است.
با عنوان کردن بندهای فوق تکلیف و وظیفه قانونی شهرداری در خصوص دیوارکشی و زیباسازی و اداره امور گورستانها مسجل است و علاوه بر موارد قانونی یاد شده گورستانها به لحاظ تاریخی، فرهنگی، معماری و باستان شناختی منابع با ارزشی به شمار میروند.
گورستانها با توجه به ویژگی مانایی خود می توانند در غالب فضاهایی باز و سبز نقش مهمی را در حوزه اکولوژیک شهری ایفا کنند و خود این امر باعث کنترل توده و فضا در شهرها می شود.
از سویی دیگر با ساماندهی مناسب و باز زندهسازی میتوان کارکردهای آیینی، فرهنگی و گردشکری را که در ذات گورستانها نهفته است، دوباره رونق بخشید و آنها را در غالب مراکز یادمانی به پارک موزهها، باغ مشاهیر و مراکز فرهنگی تبدیل کرد که این امر نیز خود کمک به افزایش کیفیت بافتهای پیرامون این فضاها دارد.
ظرفیت و امکانات کافی برای دفن اموات در آرامستان شرف آباد
رییس سازمان آرامستانهای شهرداری یاسوج با بیان اینکه در شهر یاسوج و حومه حدود ۱۷قبرستان کوچک و بزرگ به ثبت رسید است گفت: در برخی از این آرامستانها به دلیل قدمت طولانی و قدیمی بودن آن میتی دفن نمیشود.
آقای حسن زاده افزود: متاسفانه مسئولان پیشین راحت به مردم اجازه دفن اموات خود در مکانهای پراکنده شهر را صادر کرده اند که این خود موجب ایجاد مشکلات عدیده شده است.
وی ادامه داد: برخی خانوادهها و طوایف در شهرستان بویراحمد با اصرار اموات خود را در قبرستان طایفهای خود که سالیان سال ایجاد شده دفن میکنند که بارها و بارها از سوی مسئولان و کارشناسان به شدت منع شده، اما برخیها این را نادیده گرفته اند و هنوز بر عمل خود استمرار دارند.
رییس سازمان آرامستانهای شهرداری یاسوج اضافه کرد: ۵مکان برای آرامستان تجمیعی متوفیان پیشنهاد شده و در صورت تصویب معضل قبرستانهای طایفهای جمع میشود.
وقتی چشمها بر روی خیانتها در قبرستانهای طایفهای یاسوج بسته می شود
"همه دیدیم در قبرستان معصوم آباد چه خیانتهایی شد، اما چشمها را به روی این خیانتها بستیم" این بخشی از صحبتهایی است که مسئول کهگیلویه و بویراحمدی در جلسه بررسی ساماندهی آرامستانها مطرح کرد.
سیدعیسی حسنی معاون پیشگیری از جرم دادگستری در جلسه هفته پیش گفت: سلامت مردم با توسعه قبرستانها در محدوده شهر یاسوج در خطر است، توسعه قبرستانها تهدیدی برای منابع طبیعی و چشمههای آب شرب مردم است که مسئولان نباید در این زمینه کوتاهی میکردند.
سیدعیسی حسنی با بیان اینکه دستگاهها، متولی حفظ سلامت مردم هستند افزود: متاسفانه از درون این مجموعهها کسانی هستند که دلال این قبرستانها هستند و حتی مکانهای مذهبی را هم دور زدهاند.
وی با اشاره به جانمایی قبرستان در شهر یاسوج برای ساماندهی قبرستانهای محدوده شهر یاسوج در نواحی شمالی ادامه داد: دفن اموات در قبرستانهای مناطق محمودآباد و معصومآباد، محدوده پارک جنگلی، آبشار یاسوج، منطقه حاجتیها، تلزالی و سروک تا زمان جانمایی قبرستان بزرگ شهر یاسوج ممنوع و اموات در قبرستان شرف آباد یاسوج به خاک سپرده میشوند.
این مسئول بیان کرد: اگر مسئولان مصوبات این جلسه را اجرا کنند ممکن است با هجمههایی مواجه شوند، اما برای حفظ سلامت مردم و منابع ملی در مقابل هجمهها باید بایستیم.
معاون پیشگیری از جرم دادگستری با اشاره به داشتن قبور طبقاتی گفت: طبقاتی شدن قبور منشا دینی دارد و ائمه ما نیز همه قبور طبقاتی داشتند.
آقای حسنی از همه رسانهها به ویژه صداوسیما خواست برای ساماندهی آرامستانهای شهر یاسوج از زبان هنر و فرهنگ سازی مناسب استفاده کنند.
آقای حسنی بر این باور است اگر مشکلاتی که آرامستانهای محدوده شهر یاسوج ایجاد می کنند برای مردم مناطق مطرح کنیم خود آنها حاضر به همکاری هستند و حتی از ما هم جلوتر حرکت میکنند.
حسنی به وجود آرامستانهای شمال شهر یاسوج اشاره و بیان کرد: این آرامستانها در نوار شمال شهر یاسوج در معرض دید و تردد، جانمایی شده و جالبتر اینکه در نقاط جنگلی و سرچشمه آب شرب بخشهایی از شهر یاسوج و در جایی که در آینده بیشترین ترافیک را خواهیم داشت احداث شده است.
وی افزود: اقداماتی انجام شده است، اما این قبرستانها در جایی جانمایی شده که در بالادست شهر یاسوج و چشمههای دائمی و فصلی و قنات ایجاد شده است که از آب این چشمهها برای آبیاری باغهای پایین دست آن استفاده میشود.
حسنی در خصوص آرامستان معصوم آباد هم گفت:سرچشمه بخشی از آب شرب شهر یاسوج در مناطق راهنمایی و ترمینال اسبق یاسوج و حومه میدان امام حسین(ع) یاسوج از همین محل قبرستان معصوم آباد است.
وی با بیان اینکه استفاده از این آب معلوم نیست چه سرنوشتی را برای آیندهی ما رقم بزند گفت: متأسفانه ۱۷ قبرستان در شمال شهر یاسوج وجود دارد.
کاظمی مدیرکل دفتر شهری و شوراهای استانداری کهگیلویه و بویراحمد از سهلانگاری همه دستگاهها در توسعه آرامستانهای محدوده شهر یاسوج انتقاد کرد و گفت:باید قبرستانهای محدوده شهر یاسوج در قبرستان شرفآباد متمرکز شوند و شهرداری یاسوج مکلف است اموات را فقط در قبرستان شرف آباد تحویل دهد و اداره کل منابع طبیعی سریعا نسبت به نقطه گذاری و محصور کردن قبرستانهای مناطق ذکر شده اقدام لازم را انجام دهند.
معاون سیاسی فرماندار بویراحمد هم میگوید: تبدیل جنگلها به قبرستان وگسترش آن، چیزی جز ملامت وسرزنش دوست داران طبیعت وآیندگان را در پی نخواهد داشت.
پناهی با ابراز تاسف از ظهور طایفه گرایی در ایجاد قبرستان، از آن به عنوان یکی از آسیبهای اجتماعی که در آینده دامن گیر مسئولان خواهد شد یاد کرد و تاکید کرد: بعد از این نباید قطعات قبرستان به صورت طایفهای وقومی واگذار شود.
حال باید دید آیندگان در خصوص تصمیمات و اقدامات بی نتیجه و سکوت مسئولان مبنی بر رواج قبرستانهای طایفهای چه قضاوتی خواهند کرد، سهل انگاری مسئولان یا ندانم کاری و توجیح نبودن مردم
لزوم ورود دستگاه قضا به روند توسعه قبرستانهای طایفهای
فرماندار بویراحمد هم میگوید: قبرستانهای فامیلی تمام اصول و ضوابط حاکم بر آرامستانها را نادیده گرفته است که اگر دست روی دست بگذاریم از الان تا آینده به یکی از چالشهای بزرگ برای مسئولان یاسوج تبدیل خواهد شد.
وی با تأکید بر محصور و محدود کردن قبرستانها و تجمیع در آرامگاه شرف آباد، ورود دستگاه قضایی و دادستان را ضروری عنوان کرد و افزود: در شهر یاسوج با پتانسیل گردشگری، قبرستانهای تل زالی، معصوم آباد، گوشه، محمودآباد، نجف آباد، شرف آباد، زیرتُل، مادوان پایین و بالا، و مهریان چسبیده به شهر هستند و نگاه و نظر هر مسافر و گردشگر را به خود جلب می کند که این زیبنده نیست.
رئیس کارگروه آرامستانهای یاسوج هم با بیان اینکه در گذشته واگذاری زمینهای قبرستان شرف آباد و فروش آنها کاری اشتباه بوده است گفت: پیشبینی مکان جدید آرامستان یاسوج با در نظر گرفتن همه شرایط و ضوابط میبایست در دستور کار دستگاههای متولی قرار بگیرد.
برخورد قضایی با متخلفان دفن اموات
معاون دادستان مرکز کهگیلویه و بویراحمد با تاکید بر حفظ سلامت مردم گفت: در مواردی که بحث امنیت و سلامت و حقوق عامه مردم مطرح باشد ورود پیدا می کنیم و در خصوص آرامستانها اگر کوتاهی شود با تشکیل پرونده قضایی به موضوع ورود پیدا می کنیم.
اسماعیل مسعودی کوشک گفت: در این زمینه اگرمسئولی کوتاهی کند کوچکترین مصالحهای نخواهیم کرد و اگر خطری سلامت مردم را تهدید کند با خاطی به شدت برخورد می کنیم.
جلساتی که هنوز به نتیجه نرسیده است
در جلسه چندین هفته گذشته مصوب شده با همکاری دستگاههای ذیربط آب منطقهای، جهادکشاورزی، محیط زیست، راه و شهرسازی و منابع طبیعی با محوریت شهرداری یاسوج ۵نقطه ویژه برای انتخاب محل قبرستان بزرگ شهر یاسوج بررسی شود.
همچنین متنی با هماهنگ معاونت پیشگیری از جرم دادگستری مبنی بر ممنوعیت دفن اموات در قبرستانهای محدوده شهر یاسوج تنظیم و در این مکانها نصب شود، همچنین بیمارستانها با هماهنگی آرامستان شهرداری یاسوج متوفی را تحویل دهند.
اما هنوز در عمل هیچ کدام از موارد بالا اجرا نشده است و این جای تامل دارد که آیا در این قضیه ذی نفعی وجود دارد؟
نویسنده: رقیه صادقی