گزارش مکتوب
خسارت بزرگ مراکز گردشگری اردبیل از بیماری کرونا
با شیوع بیماری کرونا ، مراکز گردشگری در مقایسه با سایر بخش ها بیشترین خسارت را متحمل شده اند.
چند ماهی است که پذیرایی از مسافران در شهرهای سرعین و مشگین شهر به خاطره تبدیل شده است. خیابانها هنوز سوت و کور است. کمتر خودرویی از خیابانها گذر میکند. تمامی هتلها، آب درمانیها و حتی مغازهها تعطیل است، اثری از جمعیت نیست. اندک جماعتی میآیند و میروند، کرونا بیشترین زخم کاری خود را به اقتصاد این دو شهر توریستی زده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، استان اردبیل در کشور به داشتن جاذبه های گردشگری مشهور است و همین دلیل یکی از محورهای توسعه آن توریسم تعریف شده است. صنعت گردشگری در کنار کشاورزی، یکی از دو بخش اصلی اقتصاد این استان را تشکیل می دهد. اما شیوع کرونا در سه ماه گذشته بیشترین ضربه را به فعالان بخش گردشگری وارد کرده است.
بیشترین شاغلان بخش گردشگری استان اردبیل در دو شهرستان سرعین و مشگین شهر متمرکز هستند. اما درآمد و معیشت تعداد قابل توجهی از ساکنان شهرهای اردبیل، خلخال، نیر و بیلهسوار نیز به طور مستقیم و غیر مستقیم به ورود مسافران و گردشگران وابسته است.
اکنون با تعطیلی تمام و کمال گردشگری و سیر و سیاحت، خیلیها زیان دیدهاند. علاوه بر فعالان مستقیم در بخش گردشگری بسیاری از اصناف اعم از مغازهداران و رانندگان و بسیاری دیگر از شاغلان وابسته به این بخش آسیب دیده و چشم امید به روزهای آینده دارند.
فعالان گردشگری استان اردبیل از جمله مالکان هتل ها ، اقامتگاه ها و آبدرمانی ها نخستین افرادی بودند که داوطلبانه برای حفظ بهداشت عمومی جامعه و کمک به مهار ویروس کرونا فعالیتهای خود را متوقف کردند.
رییس هیات مدیره جامعه هتلداران و مراکز اقامتی استان اردبیل گفت: بر اساس بررسیهای انجام شده سه ماه گذشته بابت تعطیلی اماکن اقامتی استان دستکم ۵۵۰ میلیارد ریال به فعالان این بخش خسارت وارد شده است.
جعفر بذری بیانکرد: فعالان این بخش از گردشگری استان اردبیل جزو نخستین اصنافی بودند که داوطلبانه محل کسب و کار خود را بستند زیرا سلامتی مردم خط قرمز این صنف میباشد، ضمن اینکه در این مدت آنها کمکهای قابلتوجهی نیز به کادر درمانی حاضر در خط مقدم مبارزه با کرونا کرده اند.
صغری فرشی معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل گفت: بدنبال شیوع ویروس کرونا از جمله بخشهایی که در کشور و استان تحت تاثیر این شرایط قرار گرفته و متحمل خسارات سنگین شد، حوزه گردشگری بود که به طور مستقیم شاهد آسیبهای جدی بود.
وی ادامه داد: با این وجود تقریبا مالکان تمامی هتل ها و آبدرمانی ها در سه ماه گذشته حقوق کارگران خود را با نیت کمک های مومنانه پرداخت کرده اند.
به اعتقاد کارشناسان و فعالان بخش گردشگری، این صنعت تاثیرگذار در اشتغال و توسعه برای بازیابی خود در وضعیت فعلی نیازمند کمکهای ویژه دولت بوده و با توجه به تداوم کسادی کسب و کار در این بخش برای بازگشت این بخش به چرخه اقتصاد میبایست توجه بیشتری به آنها صورت گیرد.
استاندار اردبیل نیز گفت: بخش گردشگری در استان اردبیل که یکی از محورهای توسعه استان بوده و بیشترین سرمایهگذاریها نیز در آن صورت گرفته، بیشترین ضربه را از شیوع بیماری کرونا دیده و نیازمند حمایت ویژه است و باید تلاش کنیم حداقل بخشی از ضررهای سرمایه گذاران این بخش جبران شود.
بهنامجو افزود: استانداری پیگیر رفع بخشی از خسارتها و همچنین جبران ضرر و زیانهای وارده به بخش گردشگری بوده و با همکاری ستاد کرونا علاوه بر حمایتهای مالی تصمیم هایی نیز برای شروع فعالیتهای تعدادی از صنوف حوزه گردشگری اتخاذ شده است.
وزیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در نشست اخیر ویدئوکنفرانسی با استاندار و مسوولان کارگروه اقتصاد مقاومتی استان اردبیل از تلاش برای حمایت از واحدهای گردشگری با هدف جلوگیری از تعدیل نیرو و کاهش ضرر و زیان ناشی از تعطیلی به دلیل شیوع کرونا خبر داد.
علیاصغر مونسان افزود: تلاش بر این است با حمایتهای لازم واحدهای گردشگری تعدیل نیرو نداشته باشند و زیانهای ناشی از کرونا را تحمل کرده و این دوره را پشت سر بگذارند.
به گفته وی ، بنا برپیشبینیهای سازمان جهانی گردشگری راه افتادن مجدد گردشگری زمانبر است ولی تلاش بر این است با تحریک بازار پس از کرونا گردشگری داخلی کشور فعال شود.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان اردبیل از امهال اقساط تسهیلات تاسیسات گردشگری این استان خبر داد و گفت: این اقدام با هدف حمایت از تاسیسات گردشگری که به طور مستقیم از شیوع ویروس کرونا متحمل خسارت شدند، انجام می شود.
نادر فلاحی بیانکرد: به دلیل حجم بزرگ ضرر و زیان واردشده به این بخش اقساط تسهیلات تاسیسات گردشگری بر اساس اعلام کارگروه، امهال سه ماهه خواهند شد و مراکز مشمول این موضوع میتوانند از این فرصت بهرهمند شوند.
وی افزود: مدت زمان استفاده از این مزایا تا پایان شهریورماه بوده و واحدهای مشمول میتوانند از این فرصت برای بهرهمندی از مزایای آن استفاده کنند.
به گفته فلاحی ، فعالان و سرمایهگذاران فعال خسارت دیده از کرونا در مشاغل دفاتر مسافرتی، مراکز اقامتی و صنایع دستی نیز از کمکهای دولتی بلاعوض و تسهیلات بانکی با کارمزد12درصد بهرهمند میشوند.
در این حال مسوولان استان اردبیل از شروع فعالیت تدریجی صنوف مختلف فعال در حوزه گردشگری خبر داده و تاکید میکنند که هر گونه فعالیت در این بخش با رعایت کامل پروتکلهای بهداشتی صورت خواهد گرفت.
جعفر بذری ، رییس انجمن مراکز اقامتی و هتلداران استان اردبیل گفت که دستورالعملهای لازم به مسوولان و مدیران هتلها و مراکز اقامتی استان در مورد آمادهسازی برای بازگشایی با رعایت پروتکلهای بهداشتی از سوی ستاد ملی و استانی پیشگیری از بیماری کرونا در روزهای آینده ابلاغ خواهدشد و امیدواریم با رعایت پروتکلها میزبان مناسبی برای مسافران ورودی به استان باشیم.
رضا آستانی ، مدیرعامل جامعه آبدرمانیهای استان اردبیل نیز از آمادگی آبهای گرم معدنی استان برای بازگشایی خبر داد و گفت: تمامی مجتمعهای آبگرم در استان ضدعفونی و برای پذیرش مسافران و گردشگران مهیا است تا پس از مجوز ستاد پیشگیری از کرونا، بازگشایی این مراکز انجام شود.
این در حالی است که محمد مهدی گویا ،رییس بیمارهای واگیردار وزارت بهداشت و درمان در بازدید اخیر خود از مرکز جامع سلامت شهرستان سرعین تاکید کرد که از سرگیری فعالیتها در بخش گردشگری باید با رعایت جانب احتیاط و گام به گام صورت گیرد.
وی بیانکرد: آبهای گرم معدنی تا اعلام وضعیت عادی در استان اردبیل همچنان بسته خواهند بود تا سلامت مردم به خطر نیفتد.
فعالان مراکز گردشگری اما امیدوارند با کاهش آمار ابتلاء به کرونا در روزهای آینده ، و با نهادینه شدن فرهنگ رعایت فاصله گذاری اجتماعی در جامعه، تعطیلات تابستانی را با خدمات دهی به مشتریان و مسافران سپری کنند.
* نویسنده: پریسا نجات