به گزارش
خبرگزاری صداوسیمای مرکز خراسان رضوی ، دکتر سید عباس صالحی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیامی ۲۸ اردیبهشت
روز ملی بزرگداشت خیام نیشابوری را گرامی داشت.
پیام وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیام خود آورده است... در آسمان پر ستاره تاریخ تمدن و اندیشه ایران ، حکیم خیام نیشابوری نامی آشنا برای عموم ایرانیان و هفت اقلیم جهان است و اگر نگوییم"خیام" جهانیترین شناسنامه ما ایرانیان است ، دست کم یکی از نمادهای هویت بخش و معرّف فرهنگ و اندیشه ایرانی در سراسر گیتی است.
او که در شهر دانشمند پرور نیشابور پا به عرصه وجود گذاشت با استفاده از فضای مساعد و مستعد علمی و فرهنگی آن دیار ، بالیدن گرفت و فرصت کم نظیری یافت تا به اعماق فرهنگ و تمدن ایرانی و اسلامی راه پیدا کند و در عرصه دانش به جایگاهی رفیع دست یابد.
آزاد اندیش آزادهای که هم قلههای ریاضیات و نجوم را فتح کرد و هم در ادبیات و عرفان جایگاهی در خور یافت و معنایی دیگر به زندگانی بخشید؛ رسالات او در فلسفه، ریاضی، هندسه، حکمت، عرفان و موسیقی و از نوروزنامه تا رباعیات، همه و همه پیام واحدی را بازگو میکند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه پیام خود آورده است: آثار خیام، ترجمانی روان و گویا از رها شدن از بندها و قیود دنیای فانی و آیینهای تمام نما برای انسانهای آزادهای است که از بند تن رها شوند و گوهر جان را بیابند و در جهان جان و اندیشه جاودان شوند.
دکتر صالحی نکوداشت هر ساله این دانشمند بزرگ عالم اسلام را فرصت مغتنمی دانسته که از دانش و نگرش خیام که نیاز دنیای امروز است بهره بجوییم و قدر امروز را بیشتر بدانیم.
وی در پایان پیام خود آورده است: فرا رسیدن ۲۸ اردبیهشت، سال روز بزرگداشت حکیم عمر خیام نیشابوری را گرامی میدارم و از درگاه خداوند منان رسیدن به روزهای روشن و فرداهایی بهتر را برای ایران و ایرانیان آرزومندم
غیاثالدین ابوالفتح عُمَر بن ابراهیم خَیّام نیشابوری زادهٔ ۲۸ اردیبهشت ۴۲۷ در نیشابور فیلسوف، ریاضیدان، ستارهشناس و رباعیسرای ایرانی در دورهٔ سلجوقی است. گرچه پایگاه علمی خیام برتر از جایگاه ادبی او و لقبش "حجّةالحق" بوده، اما آوازهٔ وی بیشتر با انگیزه نگارش رباعیاتش است که شهرت جهانی دارد.
افزون بر آنکه رباعیات خیام به بیشترِ زبانهای زنده برگردانده شده ادوارد فیتزجرالدرباعیات او را به زبان انگلیسی برگردانده که مایهٔ شهرت بیشتر وی در مغرب زمین شدهاست.
عُمَر خَیّام نیشابوری درگذشتهٔ ۱۲ آذر ۵۱۰ در نیشابوراست.