قیمت پایین محصول گوجه فرنگی درهفته های اخیر، کشاورزان گوجه کار کهنوج را در آستانه ورشکستگی قرار داده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکزکرمان ، جنوب کرمان و بویژه شهرستان کهنوج با تولید انواع صیفی جات نظیرگوجه فرنگی، خیار، هندوانه ، پیازو… از قطبهای اصلی کشاورزی استان کرمان است.
وجود زمینهای کشاورزی حاصلخیز در کهنوج ، علاوه رونق اشتغال در بخش کشاورزی ، بصورت غیر مستقیم هم امکان اشتغال بسیاری از افراد جویای کار شهرستانهای جنوبی استان کرمان و حتی مهاجران استانهای مجاور را فراهم کرده است.
اما سالهای اخیر دغدغهای بسیاری از بهره برداران بخش کشاورزی در کهنوج ، نوسان شدید قیمتها و نبود بازار مناسب برای محصولات تولیدی است.
وضع بازار فروش گوجه فرنگی در کهنوج این روزها وخیم است ، البته ضررکشاورز بیش از مالک و کارخانه دار و میدان دار است.
چرا که مالک زمین بالاخره به پول اجاره زمین میرسد و دست آخر میتواند از مستاجر شکایت کند ؛ کارخانه دار هم در ازای رکود بازار ، پول کشاورز را به اقساط دراز مدت میدهد و حالا هم که مُدشده بجای پول خرید گوجه ، قوطی رب گوجه به کشاورز میدهند که بفروشد و به پولش برسد .
فقط کشاورز است که طی توافقی زمین را اجاره کرده ، برای بذر ، کود ، سم ، تولید نشاء، آب و کارگر هزینه کرده است ، نایلون و سبد خریده و حالا "یک سبد گوجه فرنگی" را کمتر از مبلغ خرید " سبد خالی" از او میخرند .
با بالا رفتن نرخ ارز در چند سال اخیر، قیمت نهادههای کشاورزی نظیر بذر، کود و سم که بیشتر وارداتی هستند افزایش یافته است و بالطبع هزینه تولید هر کیلوگرم محصول را برای کشاورزان چندین برابر کرده است.
حالا قیمت خرید هر کیلو گوجه فرنگی از کشاورز به کمتر از ششصد تومان رسیده ! که جوابگوی هزینههای سرسامآور تولید نیست ، البته همین محصول در چند کیلومتری مزارع در شهرهای جنوبی توسط میوه فروشی ها حدود 3500 تومان فروخته میشود !
خارائی از کشاورزان جالیز کار قلعه گنجی میگوید : قیمت تمام شده محصول گوجه فرنگی هرکیلو بالای ۲ هزار تومان برایش تمام میشود ، چگونه ممکن است دلال محصول ما را با زیر ۱۰۰۰ تومان خریداری کند و همین محصول در استان های همجوار بالای ۳ هزار تومان به فروش برسد !.
درحالی که کشاورزان را از ارکان تولید کشور می شناسیم اما کشاورز به علت بدهیهای کمر شکن به ویژه به فروشگاههای خدمات کشاورزی ، کمر راست نمیکند.
متأسفانه شیوع بیماری کرونا و توقف صادرات ، مزید بر مشکلات کشاورزان شد ؛ اگر به قیمت نازل بفروشند که هیچ دستگیرشان نمیشود ، اگر هم نفروشند که دسترنج شان خراب میشود و باید دور بریزند. چه کنند!؟
کدام دستگاه دولتی در خصوص مدیریت الگوی کشت نقش اصلی را دارد که قبل از شروع فصل کشت به وظیفه خود عمل کند تا شاهد وقوع چنین وضعیتی در بازار فروش محصولات کشاورزی نباشیم؟
کدام نهاد مسئولیت مدیریت میادین ، تعیین نرخ مصوب و کنترل و نظارت دلالان را به عهده دارد؟
خرید تضمینی گوجه فرنگی و پیاز توسط اداره تعاون روستایی و خرید گوجه فرنگی به قیمت کیلویی ۵۰۰ تومان توسط کارخانه جات منطقه ، مرهم زخم کشاورزی جنوب نیست و با همین رکود قیمت ها تا چند روز آینده برداشت محصولات این فصل تمام میشود ، و دوباره کشاورزان دل به دریا میزنند و زمینهای حاصلخیر جنوب هم خواستشان را اجابت میکنند و ...روز از نو و روزی از نو