اقلیم چهار فصل کرمانشاه همیشه زبانزد بوده ، و زمین های حاصلخیزش موجب شده تا این استان برای کشت انواع محصولات کشاورزی مستعد باشد .
زعفران کرمانشاه که به مذاق بسیاری خوشایند آمده است طرفداران بسیاری در داخل و خارج از کشور پیدا کرده و حالا به عنوان مرغوبترین زعفران ایران با قیمتی بیشتر از نمونههای کشت شده دیگر خریداری میشود ، گواه این مرغوبیت هم انجام آزمایشهای تخصصی در آن سوی مرزهاست.
احیا کشت زعفران در استان کرمانشاه
به سراغ خانم محمدی رفتیم کسی که بعد از سالها وقفه ، دوباره کشت این محصول را در استان زنده کرد او سالها سختی کشید تا توانست این کشت را در استان احیا و کشاورزان را به انجام آن ترغیب کند.
خانم محمدی گفت: سال ۸۹ بود که در روستای ما کلاس ترویجی کار آفرینی صندوق خرد زنان برگزار شد ، با توجه به علاقهای که داشتم در آن شرکت کردم همان جا بود که برای نخستین بار با کشت زعفران آشنا شدم مدرس کلاس وقتی از مزیتهای آن تعریف می کرد تصمیم گرفتم این محصول را در کرمانشاه کشت کنم.
او میگوید: با وجود اینکه کرمانشاه با کشت این محصول بیگانه نبود، اما برخی با آن آشنایی چندانی نداشتند و همین امر موجب مخالفتهای آنان میشد.
خانم محمدی گفت: برخی ها می گفتند این کار بیهوده است و این کشت در اینجا ثمر نمیدهد، اما من تصمیم خود را برای به ثمر نشستن آن گرفته بودم.
این بانوی کارآفرین گفت: در سال دو، سه بار به مشهد مقدس سفر میکردم و به فراگیری شیوه کشت این محصول مشغول شدم ، در آنجا با کارآفرینان صحبت میکردم تا اینکه با فراگرفتن شیوه های کشت این محصول در سال۱۳۹۰ موفق به کشت زعفران در هزار متر از روستای شاهین در کرمانشاه شدم.
این کار آفرین برتر ادامه داد: رفته رفته با توجه به تخصصهایی که فرا گرفتم این کشت را توسعه دادم به گونه ای که مشهدیها هم خریدار زعفران کرمانشاه شدند.
او گفت:، اماخواسته من تنها به همین جا محدود نشد باید کار بزرگتری انجام میدادم کشت زعفران نباید فقط به روستای شاهین محدود می شد، به همین خاطر این بار با همتی مضاعف تصمیم گرفتم هر تلاشی انجام دهم تا این کشت را به همه کشاورزان استان آموزش دهم.
خانم محمدی از مرارتها و سختیهای این کار صحبت میکرد و با لبخندرضایتی که بر صورت داشت میگفت: به لطف خدا از عهده این کار سخت بر آمدم مهمترین کار را وقتی انجام دادم که در چندین روستای محروم که از حداقل امکانات محروم بودند و در آمدی نداشتند کشت زعفران را انجام دادم وبا سختیهای فراوان برای ۷۲ خانوار روستایی محروم کشت زعفران را راه اندازی کردم.
این خانم کارآفرین میگوید:هر ساله به روستاهای محروم سفر میکنم و از ابتدای کار تا وقتی به در آمد مطلوب برسند به آنها در کشت زعفران کمک می کنم.
فرزند خانم محمدی که شاهد گفتگوی ما با مادرش است به جمع ما می پیوندند و با لبخند میگوید مادرم تا اسم زعفران را میشنود دیگر سر از پا نمیشناسد هرجایی که باشد بدون معطلی راهی میشود او شیفته کمک به کشاورزان است و اکنون که با مشکل دیسک کمر دست و پنجه نرم میکند بازهم برای توسعه کشت زعفران تلاش میکند.
زعفران گیاه بی رقیب در سبد کشت کشاورزان
مدیر زراعت جهاد کشاورزی استان کرمانشاه میگوید: ۳۰۴ هکتار از اراضی استان کرمانشاه به کشت زعفران اختصاص دارد زارعی میگوید قرار است ۱۲۰ هکتار دیگر نیز به این سطح اضافه شود.
وی با بیان اینکه باید سالانه برای ۱۰۰ هکتار پیاز یارانهای استفاده کنیم گفت: باید در این زمینه تسهیلات بانکی پرداخت شود تا بتوانیم در سطح قابل ملاحظهای زعفران بکاریم.
وی افزود: کشت زعفران میتواند منجربه اشتغال پایدار برای خانوادهها شود و در ایام برداشت این محصول ، برای ۲۰۰ نفر روز اشتغال موقت ایجاد شود.
روند توسعه این محصول و تلاشهای انجام شده در استان کرمانشاه حالا خبر از فراوانی تولید می دهد و زعفران کاران در شهرستان سنقر و کلیایی موفق به تولید هفده ونیم کیلوگرم زعفران در هر هکتارشده اند.
شکل گیری زنجیره ارزش زعفران
معاون اقتصادی استاندار کرمانشاه نیز در این خصوص میگوید: یک تجربه جهانی نشان میدهد برای توسعه یک محصول باید حلقههای مختلف مربوط با یک کالا و زنجیره ارزش آن شکل بگیرد.
حاتمی معتقد است: در قالب زنجیره ارزش باید همه فعالان مرتبط گردهم بیایند و با یکدیگر همکاری و هم افزایی داشته باشند
و به شکل گیری کسب و کارهای کوچک کمک شود.
استان کرمانشاه میتواند به یکی از موفقیتترین استانهای کشور در زمینه صادرات زعفران تبدیل شود چراکه مرغوبیت زعفرانش جهانی است ، حالا برای رسیدن به این هدف باید برنامه ریزی کرد و در گام نخست محصول گرانبهای کرمانشاه باید برند سازی شود و با بسته بندیهایی منطبق با استانداردهای جهانی وارد بازار شود.
*** گزارشگر: زهره زندیه