طراحی و ساخت لیزر جامد خورشیدی برای اولین بار در کشور توسط پژوهشگران دانشگاه شهید چمران اهواز انجام شد .
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان ، عضو هیات علمی گروه فیزیک دانشگاه شهید چمران اهواز گفت: کار و تحقیق درمورد لیزر حالت جامد خورشیدی در برخی از کشورهای دنیا آغاز شده است و در ایران نیز برای اولین بار این لیزر در دانشگاه شهید چمران اهواز توسط پژوهشگران رشته فیزیک و مرکز تحقیقات پلاسما و لیزر طراحی و ساخته شد، در واقع توانستیم نور خورشید را برای اولین بار در کشور، تبدیل به لیزر کنیم.
صباییان افزود: برای ساخت لیزر حالت جامد، ماده فعال لیزر را که یک بلور حالت جامد است در یک نوسانگر قرار میگیرد و لیزر در آن نوسان میکند. لیزر حالت جامد لازم است با نور مادون قرمز نزدیک راه اندازی شود. به طور معمول با استفاده از لامپهای فلش یا لیزرهای دی او دی راه اندازی میشود ولی ما به جای لامپ فلش از نور خورشید استفاده کردیم.
وی گفت :این لیزر کاربرد بسیاری در آزمایشگاهها دارد و پیش بینی ما این است که بتوانیم حدود ۶۰ تا ۷۰ وات از نور خورشید لیزر بگیریم.
صباییان افزود :در صنایع پیشرفته لیزر برای ماهوارههای فضایی کاربرد دارد اما کاربرد معمولی این لیزر برای عملیات صحرایی و برای اپلیکیشنهایی است که آلودگی ناشی از گردوغبار را تشخیص میدهند. همچنین میتوان از این نوع لیزر برای اپلیکیشنهای صنعتی برای انجام برش یک قطعه در صنایع زمانیکه برق در دسترس نیست استفاده کرد و
عضو هیات علمی گروه فیزیک دانشگاه شهید چمران اهواز افزود: لیزرهای حالت جامد هزینه های بالایی دارند و نیاز به محافظت دارند اما لیزر خورشیدی هزینهای ندارد و به نگهداری خاصی نیاز ندارد.