تحلیل لس آنجلس تایمز از منشا ویروس کرونا
آیا کرونا از آزمایشگاهها نشت کرده است؟
اواخر سال ۲۰۱۹ کد ژنتیکی کرونا ویروس دچار جهش شد که به آن امکان میداد از حیواناتی که میزبان آن بودند به اولین انسان منتقل شود.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، یک روزنامه آمریکایی نوشت: بررسیهای ژنتیکی ایده تولید و خروج ویروس کرونا را از آزمایشگاهی در شهر ووهان چین تایید نمیکنند.
روزنامه لس آنجلس تایمز چاپ آمریکا در گزارشی به قلم "مِلیسا هِیلی" در پایگاه اینترنتی خود نوشت: درحالی که درباره منشا ویروس کرونا همچنان گمانه زنیهایی مطرح میشوند این ایده همچنان مطرح است که ویروس مذکور در آزمایشگاهی در چین ساخته شده است و به شکل عمد یا غیرعمد به خارج درز کرده است.
این یک ادعا است بدون آن که مدرکی برای اثبات آن وجود داشته باشد. اما این ایده به شکل ضمنی به این معنا است که اعضای یک شبکه بزرگ و محرمانه ویروس کووید-۱۹ را طراحی کرده اند یا حادثهای را که به خروج غیرعمدی این ویروس از آزمایشگاه منجر شده است مخفی نگاه داشته اند. این ایده همه نشانههای تئوری توطئه را در خود دارد و از حمایت همه سطوح بالای دولت آمریکا برخوردار است.
همزمان اسناد و مدارک قوی و گسترده هم نظریههای مختلف دیگر را درباره منشاء این ویروس تایید میکنند. بطور طبیعی نظریههای مختلفی درباره منشاء این ویروس مطرح میشوند و هر روز هم این نظریهها تغییر میکنند. موضوع آزادسازی ویروسهای خطرناک از آزمایشگاهها موضوع بی سابقهای نیست. برای مثال در سال ۲۰۰۳ ویروس عامل بیماری سارس یک دانشجوی فارغ التحصیل را در یکی از آزمایشگاههای سنگاپور بیمار کرد این در حالی بود که مدتی قبل از آن شیوع این ویروس در سنگاپور پایان یافته بود اما هنوز مدرکی وجود ندارد که نشان دهد چنین روندی درباره ویروس کرونا هم به وقوع پیوسته باشد.
دانشمندان اکنون معتقدند نیای مستقیم ویروس کرونا که بنام سارس-کوو-۲ شناخته میشود مدتهای طولانی قبل از آن که در سطح جهانی منتشر شود و به یک بیماری همه گیر تبدیل شود در بدن خفاشها و برخی حیوانات دیگر وجود داشته و قادر نبوده است این حیوانات را بیمار کند. تا حدودی در اواخر سال ۲۰۱۹ کد ژنتیکی این ویروس به شکلی تغییر کرد و دچار جهش شد که به آن امکان میداد از حیواناتی که میزبان آن بودند به اولین انسان منتقل شود.
همان زمان که این جهش در ویروس به وقوع پیوست توانایی انتقال آسان از یک انسان به انسان دیگر را هم کسب کرد. نتیجه هم یک بیماری همه گیر جهانی بود که تاکنون حداقل ۳ میلیون و ۹۰۰ هزار نفر را بیمار کرده و بیش از ۲۷۴ نفر را هم به کام مرگ فرستاده است.
دانشمندان اسناد و مدارک مختلفی را برای تایید نظریات شان درباره منشاء طبیعی این ویروس ارائه میکنند. البته آنها وجود نواقص و شکافها را در نظریات شان تایید میکنند اما میگویند تحقیقات بیشتر دیدگاههای آنها را تایید خواهد کرد یا باعث خواهند شد مسیر جدید برای حرکت ویروس کرونا مطرح شود. آنها مطمئن هستند که به اسناد موجود دست خواهند یافت.
اخیرا گروهی از دانشمندان ویروس شناس و بیماریهای همه گیر در گزارشی تحقیقی اعلام کردند سناریوی خروج ویروس کرونا از آزمایشگاه قابل قبول نیست. آنها برای تایید این نظریه به تحقیقاتی اشاره کرده بودند که پیش از این درباره سه مورد بیماری ویروسی انجام شده است. یکی از این تحقیقات مربوط به یک شهروند چینی است که سال گذشته به علت ابتلا به یک نوع ذات الریه ناشناخته بیمار شد. تحقیق دوم درباره خفاشهایی است که در اطراف شهر ووهان چین زندگی میکنند و گاهی بطور زنده برای فروش به بازارهای این شهر آورده میشوند. تحقیق سوم هم مربوط به مورچه خوارها است که حیواناتی بومی مالزی هستند و گفته میشود حامل ویروس کرونا هستند و به شکل قاچاق از مالزی به چین آورده میشوند. محققان میگویند میان این سه مورد ارتباط وجود دارد. ویروسی که در بدن بیماران در ووهان چین دیده شده است همان ویروسی است که در خفاشها وجود دارد. اما این ویروس برای آن که بتواند انسانها را مبتلا کند باید تغییراتی در آن ایجاد شود. به شکل اسرارآمیزی بیشتر این تغییرات در ویروسی که در مورچه خوارها وجود دارد دیده میشوند. باید عوامل زیادی در کنار هم قرار بگیرند تا ویروس کرونا که در آزمایشگاه پرورش داده شده است به جهشهایی دست بیابد که بتواند انسانها را مبتلا بکند. احتمال بیشتری وجود دارد طبیعت که زمانی امکان جهش این ویروس را در مورچه خوار فراهم کرده است همان جهش ویروسی را در ویروسهای موجود در انواع خفاشها هم فراهم کرده باشد.
همزمان تحقیقات دیگری که درباره توالیهای ژنتیکی شماری از نمونههای ویروس انجام شده اند اثبات کرده اند که ویروس کرونا از اجداد دور ویروسی است که در سالهای ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ به شیوع بیماری سارس و در سال ۲۰۰۹ به بیماری مِرس منجر شد. ویروس عامل کووید-۱۹ ویژگیهای متمایزی دارد که آن را از اجداد قبلی آن جدا میکند.
محققان میگویند البته هیچ کدام از جهشهای ژنتیکی مانند جهشهایی نیستند که دانشمندان در آزمایشگاهها و با هدف بهبود کارآیی ویروس بر روی آن انجام میدهند. البته همه ویروس از توانایی رشد و تغییر تدریجی برای مواجهه با شرایط جدید و مواجهه با سیستم ایمنی میزبان جدید خودشان برخوردار هستند. به عبارت دیگر ویروس سارس-کوو-۲ شبیه ویروسی است که تغییر کرده است. همچنین دانشمندان ۳۰۰۰۰ زوج رشته ژنتیکی را در ژن ویروس بررسی کرده و مرحلهای را که این ویروس در آن دچار تحول و تغییر میشود شناسایی کرده اند.
دانشمندان میگویند نتایج تحقیقات آزمایشگاهی نشان میدهند که چگونه تغییر شکل ویروس به آن امکان میدهد که وارد بدن انسان شود و آن را بیمار کند و سلولهای آنها را نابود کند. دانشمندان همچنین راهبرد بیولوژیکی را که ویروس بکار میگیرد تا از یک موجود به موجود دیگر منتقل بشود شناسایی کرده اند.
البته در روزهای اخیر دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا و مایک پمپئو وزیر خارجه وی همچنان بر این نظریه تاکید کرده اند که ویروس کرونا محصول یک آزمایشگاه ویروس شناسی دولتی در ووهان چین است. ترامپ هفته گذشته در کنفرانس خبری خود در کاخ سفید در پاسخ به سئوالی مبنی بر این که آیا به اسناد جدیدی دست یافته که بر اساس آنها با اطمینان بتوان گفت ویروس کرونا تولید یک آزمایشگاه در ووهان است؟ ترامپ در پاسخ گفت: بله من (اسناد و مدارک) در اختیار دارم و فکر میکنم سازمان بهداشت جهانی باید به علت آن به مثابه روابط عمومی چین در بحران کرونا عمل کرده است از خود شرمسار باشد.
این روزنامه افزود این ادعاها با واکنش منفی چهرههای علمی مواجه شده اند. دکتر آنتونی فائوچی مدیر موسسه ملی آلرژی و بیماریهای همه گیر ادعاها در خصوص سرچشمه گرفتن ویروس کرونا را از آزمایشگاهی در چین استدلال ناقص توصیف کرد.