موثرترین راهکار مقابله با عوارض خانه نشینی در دوران شیوع کرونا، هدف گذاری برای آغاز یک برنامه ورزشی کاربردی، مفید و اثربخش در محیط خانه است.
اگر چه این تدابیر سودمند برای حفظ سلامت شخصی و عمومی جامعه اتخاذ شده است، اما کم توجهی به برنامههای ورزشی و کم تحرکی تاثیرمنفی بر سلامت روانی افراد دارد.
دکتر معصومه هلالی زاده عضو هیئت علمی پژوهشگاه تربیت بدنی و علوم ورزشی معتقد است که با بهره گیری از دستورالعمل تمرین در خانه، افراد میتوانند عوارض ماندن در محیط خانه را به حداقل برسانند.
وی یکی از مهمترین عوارض منفی در محیط منزل را کمتحرکی عنوان کرد و افزود: معمولا در زندگی روزمره در قالب مراودات اجتماعی و انجام فعالیتهای شغلی بیرون از خانه، بسیاری از حرکات جسمانی شکل میگیرد، در حالی که ماندن در محیط خانه معمولا نوعی سستی را در افراد پدید میآورد که اصولا میلی به انجام فعالیتهای جسمانی معمول را هم کاهش میدهد. بخصوص در زندگی آپارتمانی و شهرنشینی که دسترسی به فضای باز کمتر است.
این متخصص فیزیولوژی ورزش درباره عوارض کم تحرکی در این شرایط و راهکارهای موجود گفت: براساس نتایج مطالعات، برای تقویت سیستم ایمنی، مراقبتهای بهداشتی ضروری است. مراقبتهای تغذیه ای، تقویت آمادگی روانی و حفظ آرامش بسیار حائز اهمیت است. سازمان بهداشت جهانی و انجمن طب ورزشی آمریکا توصیه کرده اند که افراد برای مقاوم سازی در مقابل انواع بیماری ها، فعالیت جسمانی را در برنامه زندگی خود قرار دهند.
وی به برخی توصیههای نادرست نظیر منع فعالیت ورزشی در دوران شیوع کرونا در خانه اشاره کرد و افزود: هیچ سند علمی و معتبری در این زمینه وجود ندارد.
هلالی زاده با بیان اینکه بیماری کرونا هنوز به خوبی شناخته شده نیست، واکسن و دارویی برای آن ساخته نشده است، گفت: تنها راه پیشگیری و تسریع روند درمان این بیماری، تقویت سیستم ایمنی بدن است.
وی افزود: انجام فعالیتهای ورزشی روزمره به عنوان کلید اساسی تقویت سیستم ایمنی در کنار مراقبتهای بهداشتی، تغذیهای و روانی حائز اهمیت است. تمرینات هوازی، مقاومتی و انعطاف پذیری با کمترین میزان نیاز به فضای فیزیکی و تجهیزات ورزشی، بهترین گزینه پیشنهادی برای عموم جامعه محسوب میشود.