اداره کل آموزش همگانی معاونت اجتماعی ناجا در خصوص پیشگیری از ابتلای هموطنان به ویروس کرونا در ایام ماه مبارک رمضان، توصیه ها و نکاتی ارائه کرده است.
با توجه به بحران ویروس کرونا و روزه داری در ماه مبارک رمضان، موضوعات خاصی در مورد سلامت انسان مطرح میشود که پرداختن به آنها برای مردم مسلمان کشور عزیزمان ضروری است.
البته تبعیت محض از توصیههای ستاد مبارزه با بیماری کرونا ضروری است. پزشکان و کارشناسان تغذیه توافق دارند که نخوردن غذا به طور متناوب مانند روزه داری اسلامی نه تنها عارضهای در افراد سالم ایجاد نمیکند، بلکه سبب تقویت ایمنی بدن، کاهش پاسخهای التهابی زیانبار و بهبود واکنش بدن در زمان استرس میشود، بنابراین کلیه افراد سالم با رعایت موارد زیر میتوانند روزه بگیرند:
با توجه به پرهیز از خوردن و آشامیدن در طول روزهای ماه مبارک رمضان، رعایت کلیه توصیههای بهداشتی به منظور پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد.
- رعایت فاصلههای اجتماعی، شستشوی مکرر دستها، پرهیز از نزدیک شدن به بیماران کرونایی، عدم حضور در اجتماع و محیط های پرازدحام و شلوغ مورد تاکید قرار دارد.
- نوشیدن 6 تا 8 لیوان آب در فاصله افطار تا سحر، جوشاندن آب در ظروف درباز به منظور مرطوب نگهداشتن نسبی محیط، کاهش مصرف چای و قهوه و مواد شیرین و افزایش مصرف سبزیجات و میوه جات در فاصله افطار تا سحر.
- تا حد امکان خرید را اینترنتی یا به صورت سفارش تلفنی انجام دهید، حضور در مساجد علی رغم اینکه بسیار با فضیلت است امسال بنا به شرایط حاضر ممکن نیست.
- مراسم مذهبی شامل قرائت قرآن کریم، دعاخوانی، شبهای احیا و... را به صورت مجازی یا از طریق برنامه های صدا و سیما انجام دهید.
- مهمانیهای افطار را محدود کنید و اقوام و دوستان را در معذوریت قرار ندهید. چرا که ویروس کرونا در صورت عدم رعایت به راحتی منتقل می شود، شرایط بیماران را درک کنید و تا حد ممکن با آنها و خانوادههایشان همدلی و مدارا نمایید.
- تغذیه را مناسب بیماری کرونا انجام داده به نظر متخصصان تغذیه احترام بگذارید.
- رعایت بهداشت و الزامات پیشگیری از ویروس کرونا در ماه مبارک به سبب شرایط خاص، بیشتر رعایت شود تا خودمان و دیگران سالم بمانیم.
- ویروس کرونا باعث قطع ارتباط با اقوام و دوستان نشود. صله رحم که بسیار بر آن تاکید شده را، در ماه مهربانیها با شرایط جدید به صورت تلفنی یا مجازی انجام دهید.
- بنا به نظر مرجع تقلیدتان رفتار کنید و از توصیه غیرکارشناسی بپرهیزید.
- به نیازمندان بیتوجه نباشید؛ بویژه این که در این شرایط بعضی مشاغل تعطیل میباشد و درآمد خانوادهها محدود شده است .
- اگر برای تهیه اقلام به مراکز خرید مراجعه میکنید؛ مایحتاج سایر اعضای خانواده و نزدیکان را نیز تهیه کنید تا از ترددها کاسته شود.
- در ایام ماه مبارک رمضان بیشتر مراقب پوشش وحجاب خود باشید و نسبت به الزامی بودن آن با خانواده صحبت کنید، برای بهبودی حال بیماران دعا کنید.
- در حین رانندگی همواره مسیر را برای خودروهای امدادی باز کنید و بخاطر داشته باشید که جهادگران سلامت مدت مدیدی هست که از خانواده دور بوده و در خط مقدم مبارزه با ویروس کرونا حضور دارند .
- حداقل 1.5 تا 2 متر فاصله از دیگران را در هر شرایط در محیط بیرون رعایت کنید.
- صحبت رو درو را تا حد امکان کاهش دهید، تا حد امکان از وسایل مشترک استفاده نکنید، در راهروها و پیادهروها، حداکثر فاصله را با دیگران داشته باشیم. از حضور در مکانهای پر ازدحام خودداری کنید.
- کارهای مربوط به خرید، امور بانکی و اداری را در ساعات شلوغ انجام ندهید، تا آنجا که ممکن است از خانه بیرون نرویم.
- دفعات خروج خود از خانه را تا حد امکان محدود کنید و در خانه بمانیم. نگذارید احساس اینکه «من که سالم هستم» شما را فریب دهد. از دست دادن، در آغوش کشیدن و روبوسی خودداری کنید.
- رعایت فاصله در مورد سالمندان و افراد دارای بیماری های مزمن چه در داخل منزل چه بیرون از منزل، الزامی است.
- اگر بیماری در بیمارستان دارید، تا حد امکان از رفتن به ملاقات پرهیز کنید، از شرکت در هرگونه مراسم و شرایط حضور تعداد زیاد مردم امتناع کنید.
- هرگونه مراسم ضروری باید با حداقل تعداد افراد و با رعایت فاصله حداقل ۱.۵ متر انجام بگیرد. در خانه ورزش های مناسب کششی و هوازی انجام دهید و یا از کلاس های ورزشی آنلاین استفاده کنید.
- تعداد افرادی که در آسانسور سوار می شوند باید محدود باشد. فاصله را در داخل آسانسورحفظ کنید، رو در روی هم قرار نگیریم؛ بلکه پشت به هم قرار بگیریم و صحبت نکنید.
- اگر از قبل، نوبت ویزیت پزشک یا دندانپزشک دارید از ایشان بخواهید که در صورت امکان قرار ویزیت به تعویق بیفتد.
- برای پرهیز از تماس نزدیک و طولانی مدت با دیگران، در زمان های خلوت از اتوبوس استفاده کنید.در داخل اتوبوس سعی کنید فاصله مناسب با دیگر مسافران را حفظ کنید.
- زمانی که میخواهید سوار تاکسی شوید، سعی کنید، سوار تاکسی بدون مسافر شوید؛ عقب بشینید و پنجره را باز کنید، تا حد امکان از مسافرتهای غیر ضروری بپرهیزید.
پیام های آموزشی و بهداشتی پیشگیرانه در خصوص کرونا
- مرتب دست های خود را بشویید از یک شوینده الکلی برای شستشوی دست های خود استفاده کنید در صورت عدم دسترسی از آب و صابون(ترجیحا مایع) استفاده کنید.
- چرا دست ها مهم هستند؟ شستشوی دست ها با آب و صابون یا استفاده از شوینده های الکلی ویروس هایی را که ممکن است در دست های شما خانه کرده باشند، از بین می برد.
- فاصله خود را با دیگران رعایت کنید. بین شما و کسی که در حال عطسه یا سرفه است باید حداقل 2 متر فاصله وجود داشته باشد.
- چرا اینکار مهم است؟ وقتی فردی عطسه یا سرفه می کند، از این راه ذرات مایعی را از بینی یا دهان خود به بیرون پخش می کند؛ ذراتی که ممکن است حاوی ویروس باشند. اگر فاصله درست را با فرد رعایت نکرده باشید، این ذرات از راه تنفس وارد بدن شما می شوند که می توانند ویرس کووید19 را هم با خود داشته باشند.
- از دست زدن به چشم ها، بینی و دهان خود خودداری کنید، همانطور که می دانید دست ها با بسیاری از سطوح تماس داشته و می توانند حاوی ویروس باشند؛ در صورت آلوده شدن دست های ما می توانند ویروس را به چشم ها، بینی یا دهان ما منتقل کنند. از این اجزای بدن نیز ویروس به داخل بدن راه پیدا کرده و باعث بیماری می شود.
- بهداشت تنفسی خود را رعایت کنید. در حقیقت باید اطمینان حاصل کنید که هم خود شما هم افراد دور و برتان از این اصول بهداشتی پیروی می کنند. اما این اصول به چه معناست؟ در هنگام عطسه یا سرفه دهان و بینی خود را با دستمال کاغذی و در صورت عدم دسترسی با آرنج تان بپوشانید. سپس بلافاصله دستمال را در یک سطل زباله دربسته بیندازید.
- اگر تب، سرفه یا دشواری در تنفس داشتید؛ بلافاصله به دنبال مراقبت های پزشکی باشید. در صورتی که احساس بیماری دارید، در خانه بمانید. اگر هم تب، سرفه یا مشکل در تنفس در خود مشاهده کردید، فورا به دنبال خدمات پزشکی مراکز درمانی شهر خود باشید.
راه های مقابله با استرس در طول شیوع ویروس کرونا
- احساس غم، اضطراب، سردرگمی، ترس یا حتی عصبانیت در طول این دوره امری طبیعی است. بنابراین صحبت کردن با یک فرد مورد اعتماد و یا یک مشاور و روان شناس می تواند به شما کمک کند. با خانواده و دوستان خود در تماس باشید.
- اگر باید در خانه بمانید، یک سبک زندگی سالم را دنبال کنید. یعنی رژیم غذایی و خواب مناسب، ورزش و تماس با عزیزان تان در خانه یا از راه تلفن و شبکه های اجتماعی با دیگر اعضای خانواده و دوستانتان،
- برای مقابله با احساسات منفی خود به سراغ نوشیدنی های الکلی، سیگار یا چیزهایی از این دست نروید. اگر احساس درماندگی می کنید با یک مشاور صحبت کنید.
- اگر احساس نگرانی یا آشفتگی می کنید؛ زمانی را که خود و خانواده تان صرف تماشا یا گوش کردن به اخبار ناراحت کننده در مورد این بحران می کنید، کاش دهید.
- به گذشته رجوع کنید. از چه مهارت هایی برای مقابله با موقعیت های استرس زا استفاده کرده اید؟ حرکات یوگا، مدیتیشن یا حتی گوش دادن به موسیقی آرامش بخش؟ دوباره از این مهارت ها برای کاهش استرس خود بهره ببرید.
برای مقابله با استرس کودکان در طول شیوع ویروس کرونا چه کنید؟
- بچه ها به شیوه های کاملا متفاوتی به چنین موقعیت های استرس زایی واکنش نشان می دهند؛ مانند وابستگی بیشتر، گوشه نشینی و انزوا، عصبانیت، اضطراب یا حتی شب ادراری. در مقابل واکنش های متفاوت فرزند خود یک شیوه حمایتی در پیش بگیرید. به نگرانی های او گوش کنید و بیش از هر زمان دیگری او را از عشق و توجه خود برخوردار کنید.
- وقت بیشتری را به آنها اختصاص دهید. با مهربانی با آنها صحبت کنید و به آنها اطمینان خاطر دهید. در صورت امکان فرصت های بازی و آرامش برای آنها خلق کنید.
- باید تلاش شود تا حد امکان بچه ها کنار والدین و خانواده خود باشند. از جدا کردن بچه ها از والدینشان به شدت پرهیز کنید. در صورتی که این جدایی اجتناب ناپذیر باشد، تماس خود را با آنها از طریق تلفن یا حضور فیزیکی قطع نکنید.
- سعی کنید تا حد امکان یک برنامه روزانه برای آنها تنظیم کنید. اگر بچه ها نمی توانند به مدرسه بروند، تکالیف مدرسه را در خانه انجام دهند و زمانی هم به بازی آنها اختصاص دهید.
- به آنها بگویید که چه اتفاقی در حال رخ دادن است. اطلاعاتی در مورد نحوه محافظت از خود در مقابل ویروس در اختیار آنها بگذارید. حتما از کلماتی استفاده کنید که درک آنها برای بچه ها با توجه به گروه سنی شان ممکن و آسان است. این اطلاعات می تواند شامل این باشد که در صورت ابتلای یکی از اعضای خانواده چه اتفاقی قرار است، بیفتد(به آنها بگویید که پدر یا مادرشان برای مدتی در بیمارستان خواهند بود و با کمک پزشک بهبود خواهند یافت).
توصیه هایی مهم در خصوص بهداشت مواد غذایی در طول شیوع ویروس کرونا
- چاقو و تخته ای که برای گوشت خام استفاده می کنید باید با آنهایی که برای غذاهای پخته به کار می روند، متفاوت باشد. بین دو مرحله دست زدن به مواد غذایی خام و غذاهای پخته شده حتما دست های خود را بشویید.
- به شدت از خوردن گوشت حیوانات بیمار یا حیواناتی که در اثر بیماری مرده اند، خودداری کنید، حتی در مناطقی که در آنها ویروس کرونا شیوع یافته است، هم مصرف گوشت مانعی ندارد. البته در صورتی که در مرحله آماده کردن غذا اصول بهداشتی رعایت شده و غذا نیز به خوبی پخته شده باشد.
چگونه در سفر از ویروس کرونا در امان باشیم؟
- در صورت مشاهده هر گونه تب یا سرفه از سفر خودداری کنید. اگر با تب، سرفه یا دشواری در تنفس مواجه شدید؛ فورا به دنبال مراقبت های پزشکی باشید و سابقه سفر خود را با پزشک در میان بگذارید(اینکه اخیرا به کجا سفر کرده اید، بسیار مهم است)، از تماس نزدیک با افرادی که تب یا سرفه دارند، خودداری کنید، مرتب دست های خود را با استفاده از آب و صابون یا شوینده های حاوی الکل بشویید، از تماس دست ها با چشم، بینی و دهان خود اجتناب کنید،
- در هنگام سرفه و عطسه، بینی و دهان خود را با دستمال کاغذی یا آرنج خود بپوشانید. دستمال کاغذی را فورا در سطل آشغال در بسته بیندازید.
- اگر می خواهید از ماسک استفاده کنید، اطمینان داشته باشید که صورت و دهان شما را کاملا پوشانده باشد. از دست زدن به ماسک خود خودداری کنید، بعد از یک بار استفاده، ماسک خود را بیندازید و دست هایتان را پس از تماس با آن خوب بشویید، فقط غذاهایی را بخورید که خوب پخته شده باشند.
-از انداختن آب دهان خود در مکان های عمومی پرهیز کنید، از تماس مستقیم و سفر با حیوانات بیمار خودداری کنید، اگر در حال سفر احساس بیماری کردید، حتما خدمه هواپیما یا قطار را در جریان بگذارید.
- در طول شیوع ویروس کرونا، در هتل این اصول بهداشتی را رعایت کنید، شیوع کرونا به صورت ناگهانی رخ داده؛ ممکن است در این مدت بسیاری در سفر بوده و در هتل اقامت داشته باشند. در چنین شرایطی حتما اصول بهداشتی زیر را رعایت کنید تا ریسک ابتلا به کمترین حد برسد:
-به محض ورود به اتاقتان، دست های خود را بشویید. به هر حال در مسیر با دکمه های آسانسور و دستگیره ها تماس داشته یا حتی شاید از وسایل حمل و نقل عمومی استفاده کرده باشید. شستشوی دست ها باید اصولی و با استفاده از شوینده های الکلی باشد. بهتر است لوازم بهداشتی شخصی خود را همیشه همراه داشته باشید تا دچار مشکل نشوید (دستمال مرطوب و ژل ضدعفونی کننده دست می توانند در چنین شرایطی به کمک شما بیایند).
-نظافت اتاق شما باید رعایت شده باشد و در این شکی نیست. اما این به معنای آن نیست که خدمه خانه داری تمام سطوح را به دقت و عمیق تمیز کرده اند. پس حتما پیش از هر کاری سطوحی که در مطلب چه خطرات بهداشتی در هتل در کمین شما هستند، به عنوان بخش های مستعد آلودگی در هتل نام برده شده؛ خوب تمیز و ضدعفونی کنید.
- در استفاده از ملحفه شخصی خود تردیدی نداشته باشید. روتختی ها و ملحفه های اتاق شما در هتل می توانند بستر خوبی برای ویروس باشند. پس همیشه ملحفه همراه داشته باشید تا در شرایط اضطراری هم بتوانید از آنها استفاده کنید، در طول این دوره از استفاده از مکان ها و خدمات عمومی هتل ها مانند استخر، سونا و جکوزی خودداری کنید. در مورد غذاهای هتل نیز احتیاط کافی را به خرج دهید. غذاهایی را بخورید که خوب پخته شده اند.
بهداشت فردی
- فعالیتهای خارج از منزل را تا حدامکان محدود و از حضور در مکانهای عمومی و شلوغ پرهیز کنید.از خوردن غذا در محیطهای عمومی و همچنین خوردن غذاهای آماده تا حد امکان اجتناب کرده و از مواد غذایی بهصورت کاملا پخته استفاده کنید.
- در صورت مشاهده علایم سرماخوردگی استراحت و از ماسک به شکل صحیح استفاده کنید و در صورت شدید شدن علایم به مراکز درمانی مراجعه کنید.
- در صورت مواجهه با افراد بیمار، تا زمان رسیدن آمبولانس یا انتقال به مراکز درمانی، حتی الامکان این افراد در یک مکان جدا از سایرین نگه داشته شوند. برای تماس با دستگیرههای خودرو، از دستمال کاغذی استفاده کنید.
- وسایل نظافت مورد استفاده در خودرو پس از هر بار استفاده گندزدایی شود،رانندگان حتیالامکان از گرفتن پول نقد خوددرای کرده و پرداختها به صورت آنلاین، کارت و یا با استفاده از اپها صورت گیرد؛ رانندگان از ماسک و دستکش استفاده کنند و ترجیحا مواد ضد عفونی کننده بر پایه الکل طبی به همراه داشته باشند.
- عدم استعمال دخانیات به دلیل تاثیر آن بر تضعیف سیستم ایمنی بدن و مستعد نمودن افراد در ابتلا به ویروس. همچنین برای بهداشت خودرو توصیه شده است که حتما وضعیت تهویه مناسب باشد. بهطوریکه، شیشهها برای ایجاد جریان هوا باز یا نیمهباز باشد و وضعیت تهویه ماشین هم بهصورت گردش به داخل نباشد.