عملیات الی بیت المقدس چهارمین عملیات بزرگ ایران در عقب راندن دشمن بعثی از خاک کشورمان بود.
سنگ مزار بسیاری از آنان را خواندم، تعدادی در عملیات بیت المقدس شهید شده بودند، عملیاتی که با نام خرمشهر گره خورده است.
تلاش برای شکست دشمن
هنوز به خوبی، روزهای آغازین جنگ تحمیلی را در سال 1359 به یاد دارم، روزهایی که دائم اخبار نگران کننده از اشغال خاک کشورمان توسط دشمن بعثی منتشر می شد و شهروندان آبادانی و خرمشهری به عنوان دو شهر مرزی به شدت درگیر جنگ تحمیلی شده بود.
هجوم دشمن بعثی موجب شد، بخشی از خاک مناطق جنوب و غرب کشورمان به اشغال دشمن در آید و نیروهای ایران که غافلگیر شده بودند تا حدود یکسال در سردرگمی به سر می بردند و به علت ضعف امکانات نظامی نمی دانستند که باید با چه شیوه ای با دشمن تا دندان مسلح مقابله کنند .
سرانجام نیروهای نظامی کشورمان پس از یک سال ، سلسله نبردهایی را برای خروج دشمن از خاک میهن اسلامی آغاز کردند که نخستین عملیات بزرگ و موفقیت آمیز آن ، عملیات ظفرمند ثامن الائمه یا شکست حصر آبادان در پنجم مهرماه 1360 بود .
پس از عملیات شکست حصر آبادان ، عملیات طریق القدس و فتح المبین با موفقیت انجام شدند و سپس عملیات الی بیت المقدس در دهم اردیبهشت ماه سال1361با هدف آزاد سازی بخش زیادی از خاک اشغال شده خوزستان آغاز شد .
عملیاتی به وسعت هزاران کیلومتر مربع
سرهنگ خردمند فرمانده سپاه خرمشهر با بیان اینکه این عملیات در چهار مرحله انجام شد گفت: در این عملیات تلفات بسیار سنگینی به دشمن بعثی وارد شد و پنج لشکر و 11 تیپ نیروهای دشمن بین 40 تا 100درصد منهدم شدند.
به گفته ی سرهنگ خردمند ، عملیات بیت المقدس به لحاظ نظامی یک شاهکار نظامی تلقی می شود و نیروهای دشمن که برای ایجاد خطوط دفاعی خود از متخصصان شرقی و غربی استفاده کرده بودند تصور نمی کردند که به دست رزمندگان اسلام از هم متلاشی شوند اما این امر محقق شد و علاوه بر به دست آوردن پیروزی های بزرگ نظامی افتخاری بزرگ برای نیروی های نظامی کشورمان در جهان به ثبت رسید.
رهایی خرمشهر در آخرین مرحله
سرهنگ عبد المجید عقیلی از فرماندهان و رزمندگان حاضر در این عملیات در این زمینه گفت: در عملیات غرور آفرین الی بیت المقدس ، رزمندگان ما از سه محور به مواضع اشغالگران حمله ور شدند.
این عملیات با طرح ریزی و مشارکت بسیار بالای ارتش و سپاه ، پشتیبانی جهاد سازندگی و نیروهای داوطلب بسیج هیمنه ی ارتش بعث را در منطقه و جهان از بین برد، چرا که تمامی توان نظامی ارتش بعثی در حفظ و تداوم اشغال خرمشهر به کار گرفته شده بود به گونه ای که سپاه سوم عراق که قدرتمند ترین سپاه او بود مأموریت یافت تا تمام توان خود را برای نگاهداشت خرمشهر و رویارویی با رزمندگان ایرانی اتخاذ کند .
وی همچنین افزود: این عملیات 24 شبانه روز به طول انجامید و در نهایت در سوم خرداد 1361خرمشهر آزاد شد.
در پی این آزاد سازی امام خمینی (ره ) در پیام تبریک این پیروزی فرمودند : «خرمشهر را خدا آزاد کرد ».
قطعاً اگر عنایت الهی نبود ، اسارت بیش ار 19600 تن و تلفات 16000 نفری و آزاد سازی بیش از 5000 کیلومتر مربع و انهدام و به غنیمت گرفتن صدها تانک و نفربر و ادوات جنگی دشمن محقق نمی شد.
سرهنگ احمدی فرمانده سپاه آبادان هم در مورد عملیات الی بیت المقدس گفت: منطقه عملیاتی بیت المقدس بیش از 5 هزار و 400 کیلومتر مربع وسعت داشت که منطقه ای کاملا مسطح و بدون عوارض طبیعی بود و این امر کار رزمندگان ما را بسیار مشکل می کرد و نیروهای دشمن به طور کامل روی منطقه دید و تسلط داشتند .
وی همچنین افزود: نیروهای دشمن می دانستند که ما در این منطقه عملیات می کنیم به همین دلیل در آمادگی کامل به سر می بردند و حتی نیروهای آنان نیز تقویت شده بودند ، اما فرماندهان ارتش و سپاه پس از بحث و گفتگوهای فراوان طرح عملیات بیت المقدس را آماده کردند.
سرهنگ احمدی همچنین گفت: منطقه عمومی عملیات بیت المقدس در میان چهار مانع طبیعی محصور بود ، که از شمال به رودخانه کرخه کور، از جنوب به رودخانه اروند، از شرق به رودخانه کارون و از غرب به هور الهویزه منتهی می شد و در همه این نواحی دشمن از استحکامات و خطوط تدافعی بسیار مستحکم پیشرفته ای بهره می برد ، زیرا استحکامات نیروهای دشمن در منطقه متشکل از میادین مین – موانع خورشیدی و سیم های خاردار چند لایه ای بود که توسط تیربار چی های دشمن نگهبانی می شد .
شکست دشمن تا دندان مسلح
سرهنگ قاسمی زاده یکی دیگر از فرماندهان دوران دفاع مقدس در مورد این عملیات گفت: عملیات بیت المقدس رمز یا علی بن ابی طالب (ع) در محور اهواز - خرمشهر - دشت آزادگان، به صورت گسترده آغاز شد و نیروهای جان بر کف سپاه اسلام به رغم آمادگی ارتش دشمن ، در همان دقایق اولیه خطوط دفاعی نیروهای بعثی را در هم شکستند .
وی افزود: این عملیات تا روز سه خرداد همان سال طول کشید و در آخرین مرحله از این عملیات ، خرمشهر قهرمان پس از 578 روز اسارت ، بار دیگر به آغوش گرم میهن اسلامی بازگشت.
برگ زرین تاریخ ایران
به این ترتیب عملیات بیت المقدس به عنوان سند دیگری از افتخارات رزمندگان اسلام به تاریخ پیوست و برای همیشه زینت بخش تاریخ پر افتخار کشورمان شد.
حال وقتی روی قبور شهدا میخوانم " در عملیات بیت المقدس شهید شد " خوب می دانم چه سختی ها و مشقاتی را رزمندگان کشورمان پشت سر گذاشتند تا ما امروز آرام و استوار بر این خاک گام برداریم.
همچنان در گلزار شهدای خرمشهر نظاره گر قبور مطهر شهدا هستم. برخی شهیدان این عملیات گمنام بودند.
در مقابل شهدای گمنام عملیات بیت المقدس می ایستم و با شهید سخن می گویم که آری برادر، 38 سال از فداکاری و شهادت تو می گذرد اما یاد تو و حاصل دسترنج تو تا ابد باقی خواهد ماند...
شاپور زبردست