وزیر امور اقتصادی و دارایی: شرکتهای بورسی در فرآیند تولید خود رشد واقعی ۷ و یک دهم درصدی را تجربه کردند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای فرهاد دژپسند در نشست با فعالان بازار سرمایه با بیان این که این رشد تولید در شرکتهای بورسی در یازده ماهه اول سال گذشته اتفاق افتاده است گفت: همین کافی است تا سازوکارها را به گونهای طراحی کنیم تا منابع و سپردههای مردم به سمت بازار سرمایه هدایت شود.
وی اضافه کرد: باید با هم اندیشی و همفکری از این فرصت طلایی به دست آمده به صورت طلایی استفاده و به این قابلیت افتخار کنیم.
وزیر اقتصاد با بیان این که بازار سرمایه از آثار مخرب سایر بازارها مبراست گفت: این بازار نقش ویژهای در اقتصاد دارد و یکی از حلقههای مفقوده تامین مالی را به سرعت میتواند پر کند.
دژپسند با بیان این که هدایت سرمایههای خرد برای مردم هم اکنون به نقطه اطمینان رسیده است گفت: باید از بعد تامین مالی بنگاهها از ناحیه بازار سرمایه نیز به نقطه اعتماد برسیم، اما در این بین نگرانی عمده مطرح شده این است که آیا ما آمادگی پذیرایی از اعتماد مردم را داریم که آنها سپردهها را به بازار سرمایه بیاورند؟ که باید بگویم ما از هشت ماه قبل سعی کردیم این مطلب را جا بیاندازیم که تنها راه بازار ایران، شکل دادن به بازار سرمایه است و بازار سرمایه میتواند راه نجات اقتصاد ما باشد.
وی ادامه داد: ما باید به انتخاب مردم پاسخی دهیم که پایدار باشد یعنی امکان استفاده از این بازار را با افزایش عرضه اولیه، ابزارها و تنوع بخشی به انواع بورسها ایجاد کنیم.
وزیر اقتصاد گفت: امروز آگهی اولین عرضه سهامهای بنگاههای دولتی در بورس به ارزش ۱۶ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان صادر شده و پس از آن دو صندوق دیگر نیز در آیندهای نزدیک ارایه میشود ضمن این که برای کل امسال عرضه سهام دولتی نیز داریم البته در کنار ما نهادهای غیر دولتی مانند شستا را هم دیدیم که عرضه اولیه آن انجام شد بقیه هم اعلام آمادگی و هم برنامههای خود را اعلام کردند.
دژپسند گفـت: در جلسه با شورای عالی بورس مصوب کردیم ستاد تسهیل پذیرش ایجاد شود که در این باره متولیان اعلام آمادگی کردند از این رو در این مسیر موانع را به سرعت رفع میکنیم تا بنگاههایی که میخواهند بیایند با مشکل مواجه نشوند اگر چه هم اکنون نیز هیچ بنگاهی برای پذیرش در بورس در ناحیه ما در صف قرار ندارد یعنی اگر سایر مراحل را طی کرده باشد حتما در صف نیست.
آقای دژپسند افزود: سال گذشته وقتی دیدم یکی از شرکتهای بزرگ و پررونق به علت مشکل دار شدن در مدیریت به بورس نمیآید آیین نامهای تدوین و با بورس این موضوع را حل کردیم یعنی دیگر برای بنگاه این نگرانی وجود ندارد که اگر سهام را عرضه کرده با مشکل مدیریت طلایی مواجه شود البته به شرط این که حق سهام داران خرد رعایت شود.
وزیر اقتصاد تعریف ابزارهای جدید را دیگر راهکار برای ادامه رونق بخشی به بورس اعلام کرد و گفت: ابزارهای مالی محدود است بنابراین باید تمام توان خود را برای شناسایی و عرضه ابزارهای جدید متمرکز کنیم و به جای این که از استقبال مردم نگران باشیم باید سازمان بورس و شورای عالی بورس را وادار کنیم که از این فرصت طلایی با ابزارهای جدید استفاده طلایی کنیم.
وی گفت: به برخی وزراء که در مجموعه وزارت خانه خود شرکت و بنگاه زیادی دارند گفتم که بیایید اوراق قابل تبدیل به سهام عرضه کنید و از فرصت بازار سرمایه بهره ببرید.
آقای دژپسند با بیان این که بازار انرژی و کالا را به بورس آوردیم گفت: باید بازارهای دیگر مانند مسکن را نیز در بورس راه بیاندازیم و تنوع را در بورس ایجاد کنیم.
وزیر اقتصاد گفت: باید از شبکه بزرگ اطلاع رسانی رسانه ملی و فضای مجازی برای آگاهی بخشی به کسانی که میخواهند سپرده را به بازار سرمایه بیاورند و آگاهی بخشی به بنگاههای متقاضی تسهیلات از بازار سرمایه استفاده کنیم ضمن این که باید اطلاعات را با آگاهی کامل عرضه کنیم تا مردم و بنگاهها فرصتها و چالشهای آن را بدانند.
آقای دژپسند افزود: به کسانی که به بازار سرمایه میآیند باید آگاهی دهیم که برای ورود به این بازار حتما به مشاوره نیاز دارند، زیرا آگاهی از بحث مالی بنگاهها به مشاوره نیازمند است.
وزیر اقتصاد با طرح این پرسش که آیا زیرساختهای بورس اجازه ورود این حجم از سرمایه را میدهد گفت: به نظرم باید برخی از محدودیتها را برداریم ضمن این که قرار است تا پایان سال بورس هوشمند را راه اندازی کنیم.
آقای دژپسند همچنین گفت: دلیلی ندارد که برای تامین سرمایه ثابت و سرمایه در گردش بنگاههای بزرگ مقیاس از منابع بانکی استفاده کنیم، زیرا ظرفیت تامین این منابع در بازار سرمایه وجود دارد.
وی با بیان این که از تشکیل کمیته مشورتی در بورس برای هدایت سپردههای مردم به بازار سرمایه استقبال میکنم افزود: علاوه بر این آمادگی داریم هسته اندیشه ورزی بازار سرمایه را در وزارت اقتصاد تشکیل دهیم.
وزیر اقتصاد گفت: وقتی ارزش معاملات بازاری یک روز میتواند ۱۵ تا ۲۵ هزار میلیارد تومان باشد باید به این بازار با چشم دیگری نگاه کرد، زیرا از کوچ نقدینگی به بازارهای دیگر جلوگیری میکند.
دژپسند گفت: به عنوان وزیر اقتصاد، دلسوز مردم و خادم کشور میگویم باید چاره اندیشی کنیم تا به سرمایه گذاری در بازار سرمایه قابلیت دهیم، زیرا این بازار نشان داد قابلیت بالایی دارد بنابراین باید برای استفاده از این قابلیتها از برنامه ریزیها و ابزارهای جدید استفاده کنیم که در صورت این اقدام، نقدینگی ارزش و اثر مفید در بازار میگذارد.