رادیو ، رسانهای برای همه نسلها و سلیقهها + فیلم
رادیو در استان مازندران با نام رادیو ساری در ۱۷ مهر سال ۱۳۴۹ با یک فرستنده یک کیلوواتی شروع به کار کرد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران، نخستین فرستنده عمومی رادیو در ایران به ساعت نوزده ۴ اردیبهشت ۱۳۱۹ در تهران با نام «رادیو تهران» گشایش یافت. از فردای آن روز برنامههای عادی رادیو آغاز شد و، چون برنامهها تنها در تهران قابل دریافت بود رادیو تهران نامیده میشد در سال ۱۳۰۳ (۱۹۲۴)، وزارت جنگ مقدمات استفاده از بیسیم را فراهم کرد. در سال ۱۳۰۵ بیسیم به ایران وارد شد. از سال ۱۳۱۱ موسسات بیسیم توسعهپیدا کردند، که نهایتاً به ایجاد رادیو منتهی شد. هیئت وزیران روز ۲ مهر ۱۳۱۳ استفاده از رادیو را تصویب کرد و مقرراتی وضع شد که برای نصب آنتن و استفاده از رادیو اجازه وزارت پست و تلگراف و تلفن لازم بود. در سال ۱۳۱۶ مقدمات ایجاد مرکز رادیو بهوسیله وزرات پست و تلگراف و تلفن فراهم و بهدنبال این اقدام در سال ۱۳۱۷ سازمان پرورشافکار تأسیس شد. این سازمان دارایکمیسیونهای مطبوعات، کیت کلاسیک، سخنرانی، نمایشهای رادیویی و موسیقی بود. در چهارم اردیبهشت ۱۳۱۹ نخستین فرستنده رادیویی در ایران در محل بیسیم در جاده قدیم شمیران افتتاح شد. از سال ۱۳۱۹ رادیو تهران در ۲۴ ساعت فقط ۸ ساعت برنامه اجرا میکرد که شامل اخبار، موسیقی ایرانی، گفتار مذهبی، فرهنگی، جغرافیایی و تاریخی بود. در سال ۱۳۲۲ رادیو تهران بخش دیگری بهتعداد بخشهای قبلی خود افزود و صبحها نیز برنامه آن سه ساعت افزایش یافت. در سال ۱۳۲۴ برای روزهای تعطیل نیز برنامههاییمدون پخش میشد.
* توسعه رادیو در ایران در بدو تأسیس، رادیو تهران که دارای دو فرستنده یکی برای موج متوسط و دیگری برای موجکوتاه بود، برای پخش برنامههای خود از یک استودیو در محل اداره بیسیم استفاده میکرد. در سال ۱۳۲۷ یک فرستنده در اختیار رادیو قرار گرفت و یک استودیوی کوچک در میدان اَرگ تهران برای پخش اخبار ساخته شد. در سال ۱۳۳۶ نام «رادیو تهران» به «رادیو ایران» تبدیل و بعدها در جنب رادیو ایران فرستنده دومی بنام رادیو تهران نیز مشغول به کار گردید که در آغاز امر تنها موسیقی از آن پخش میشد.
* اهداف و تشکیلات رادیو اداره رادیو در بدو تأسیس به اداره کل انتشارات و تبلیغات به مدیریت دکتر عیسی صدیق اعلم، استاد دانشگاه واگذار شد. اهداف و وظایف این اداره عبارت بودند از: تعیین سیاست و خط مشی رادیو توسعه فرهنگ عمومی و آشنا کردن مردم بهاصول زندگی نوین توجه به وحدت ملی، مبانی ملیت و حفظ استقلال شرح تحولات کشور رعایت کامل سیاست دولت در انتشار اخبار تأسیس مدرسه برای تربیت خطیب، قصهگو، شاهنامهخوان نصب رادیو و بلندگوی عمومی در مرکز شهر تأسیس مدرسه هنرپیشگی بخش خبر، مسئول تهیه و پخش اخبار رادیو، خبرگزاریپارس بود، که روزگاری آژانس پارس، نام داشت. در ابتدای کار، آژانس پارس اخبار روزنامهها را قیچی میکرد و به دست گویندگان رادیو میداد. اما رفته رفته، پس از پنج سال، این آژانس به یکخبرگزاری جدی تبدیل شد که علاوه بر تهیه و پخش اخبار رادیویی، هر روز چهار شماره بولتن صبح و عصر از اخبار ایران و جهان تهیه میکرد و به رایگان در اختیار روزنامهها قرار میداد. گزارشهای رادیویی نیز یا از طریق فرستنده سیار بهطور زنده پخش میشد یا جریان رویداد، روی نوار، ضبط و در بخش اخبار از رادیو پخشمیگردید. اخبار خارجی از طریق تله تایپ (دستگاه خودکار خبرگیری) که نقش خبرنگار را بازی میکرد، دریافت و سپس توسط مترجمان در مدت کوتاهی ترجمه و برای تنظیم خبر رادیویی تحویل سردبیر اخبار میشد. پس از تنظیمرادیویی، توسط مسئولان خبرگزاری کنترل و برای پخش به استودیوی رادیو ایران تحویل میشد.
* تاسیس رادیو در مازندران رادیو ساری در استان مازندران، ۳۲ سال پس از تولد رادیو در ایران یعنی در هفدهم مهر سال ۱۳۴۹ با یک فرستنده یک کیلوواتی شروع به کار کرد. ابتدا شهر ساری و حومه را تحت پوشش قرار میداد و عمده برنامههای آن در قالب پخش خبر بود. از سال ۱۳۵۴ با نصب فرستنده پرقدرت ۱۰ کیلو واتی در خزر آباد ۸۵ درصد از شهرهای استان زیر پوشش برنامههای صدا قرار گرفت. معاون صدای شبکه استانی مازندران میگوید: در مردادماه سال ۱۳۷۵ شبکه پیام و در تیر ماه سال ۱۳۷۶ شبکه استانی صدای مرکز آغاز به کار کرد که به طور میانگین با ۱۴ ساعت تولید و پخش برنامه در روز با پوشش ۹۹ درصد در استان به فعالیت و امر برنامه سازی مشغول بوده است. بهرام دارابی افزود: از سال ۱۳۹۰ صدای مازندران به عنوان نخستین رادیوی استانی در کشور ۲۴ ساعته شد و در حال حاضر برنامههای این شبکه به صورت شبانه روزی برای علاقمدان پخش میشود. وی تصریح کرد: در طول ۲۴ ساعته فقط بخش خبری ساعتهای ۸ صبح، ۱۴ بعدازظهر و ۲۱ و ۲۴ شب از شبکه سراسری روی شبکه استانی پخش میشود و بقیه ساعات، برنامههای تولیدی و تامین برنامه شبکه مازندران از آنتن رادیو مازندران برای علاقمندان پخش میشود. به گفته وی حدود ۲۰۰ نیروی رسمی و حق الزحمهای برای تولید و پخش برنامه با رادیو مازندران همکاری میکنند. معاون صدای شبکه استانی مازندران به رادیو نما هم اشاره کرد و افزود: عکسهای های تولیدی و ارسالی مخاطبان بر اساس برنامههای پخش شده روی این کانال قرار میگیرد. دارابی با بیان اینکه رسالت شبکههای استانی ترویج فرهنگ بومی و محلی است خاطر نشان کرد: ۶۰ درصد برنامههای رادیو مازندران در حال حاضر به زبان محلی است و با توجه به وظیفه اطلاع رسانی به همه مردم، برنامههای دیگر به زبان فارسی پخش میشود. وی برنامههای پر مخاطب و پرشنونده این شبکه را گلبانگ ساحل، برنامه روستا و مسابقه بَوِردِکا عنوان کرد و گفت: برنامههای شاد و مفرح، موسیقی و فرهنگ بومی و محلی از برنامههای درخواستی مخاطبان برای پخش از شبکه استانی است.
خبرگزاری صداوسیمای مرکز مازندران برای همکاران محترم در معاونت صدای شبکه استانی، آرزوی توفیق و سربلندی دارد و روز رادیو را به همه این عزیزان تبریک و تهنیت میگوید.