مدیرکل معماری و شهرسازی شهرداری: امسال، نخستين بار روز معمار به صورت رسمی در تقویم رسمی کشور درج شده است.
وی ادامه داد: پیش از این روز تولد شیخ بهایی به عنوان روز معمار گرامی داشته میشد، اما با نظر مثبت عزیزان و مسؤولان این روز از این پس به عنوان روز معمار در تقویم ثبت و گرامی داشته میشود.
صالحی گفت: در حوزه معماری همواره کشور ما با معماری اش شناخته میشده و مورد بحث در مجامع علمی بوده است و از آنجا که ضرورت دارد همچنان در حوزه معماری بدرخشیم باید تلاش بیشتری کنیم.
مدیرکل معماری و شهرسازی شهرداری تهران تصریح کرد: ما در معاونت معماری و شهرسازی در ۴ عرصه فعالیت میکنیم که عبارتند از تولید اسناد هدایت و توسعه در عرصه معماری، راهبری پروژهها در قالب کمیته تخصصی، آموزش و دانش افرازیی معماران و نهایتا ترویج فرهنگ معماری.
وی افزود: معماری به واسطه مبحث کیفیت و اینکه بیش از کمیت کیفیت در آن اهمیت دارد از سایر علوم تفاوت پیدا میکند و نمیشود همه اصول این حوزه را در قالب اعداد و ارقام بیان کنیم.
صالحی تصریح کرد: واقعیت این است که معماری همیشه نتوانسته است همه حرفش را در قالب کلام بیاورد و برای همین همواره نیاز بوده است کار معماری دیده شود.
مدیرکل معماری و شهرسازی شهرداری تهران ادامه داد: در سال ۹۸ از ظرفیت کمپین «نما؛ هویت شهر ما» توانستیم ۲۵۰۰ معمار را در مناطق شهر تهران گرد هم جمع آوری کرده و تلاش شد برای این افراد دورههای توان افزایی برگزار شود.
وی افزود: در دو برنامه مجزا از معماران خوب دورههای حاضر خواستیم تا کارشان را به معماران جوانتر معرفی کنند تا هم افزایی علمی ایجاد شود.
صالحی گفت: در سال ۹۹ یکی از برنامههای تدوین شده در این حوزه موضوع جشنواره ساختمان برتر شهر است. در این عرصه شاید برخی بگویند ما جایزه معماری برتر را داریم، اما در این عرصه به دنبال ماموریتهای خودمان هستیم.
مدیرکل معماری و شهرسازی شهرداری تهران ادامه داد: ما در شهر یک سری ماموریتها داریم و تلاش میکنیم براساس آن مأموریتها فعالیتهای خودمان را ساماندهی کنیم.
وی افزود: دستور العملی برای این منظور آماده شده است که در ۱۴ دسته بندی مجزا یک معماری خوب را معرفی میکند.
معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران
ضرورت دسته بندی تخلفات ساختمانی
معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران گفت: باید هر کدام از تخلفات دسته بندی شود تا مجازات مناسبی برای آنها در نظر گرفت.
گلپایگانی امروز در نشست خبری که به صورت مجازی و به واسطه گرامیداشت روز معمار برگزار شد، گفت: ترویج فرهنگ معماری خوب سبب ساخت شهرها و محلههای خوب خواهد شد و در راستای شکل دادن به زندگی بهتر شهروندان برنامههایی را اجرا کرده و در دست اجرا داریم.
وی افزود: این برنامهها در اداره کل معماری و ساختمان و سازمان نوسازی شهرداری تهران متمرکز هستند و امیدوارم نتیجه این فعالیتها به سمت بهتر شدن فضای زندگی و کار مردم حرکت کند.
معاون شهردار تهران خاطرنشان کرد: در ۸۰ سال گذشته توجه به معماری خوب تحت الشعاع سرمایه گذاری قرار گرفته است و در این مدت سیطره کمیت و سرمایه سالاری باعث شده اهمیت فضای خوب برای زندگی کاهش پیدا کند.
وی افزود: بسیاری از افرادی که در شهرهای بزرگ زندگی میکنند با مفاهیم غنی معماری بیگانه اند، زیرا امروز تنها مجبورند در برخی فضاها زندگی کنند و این آن اصل مترقی نیست.
گلپایگانی ادامه داد: رسانهها میتوانند در ایجاد گفتمان معماری برای مردم گام بردارند و باید یادمان باشد که در توسعه باید به فرهنگ و تاریخ و معماری توجه شود و یادمان باشد که معماری خوب ما را به توسعه فرهنگی و اجتماعی میرساند.
معاون شهردار تهران گفت: اگر ساختمان ساخته شده متناسب با اتفاقات کارکردی مورد نیاز برای زندگی نباشد حتما آن فضا نازیبا خواهد بود و ساختمان پوششی بر اندام زندگی است و در صورت حرکت به سمت کمال باعث میشود زندگی مردم هم کمال و جمال بیشتری پیدا کند.
وی تصریح کرد: حتما ارتباطات ساختمان با ویژگیهای اقلیمی ما باید در ساختمان سازی و معماری ما حفظ شود و باید به این سمت حرکت کنیم تا ساختمان سازی ما زیباتر شود تا زندگی بهتری پیدا کنیم.
گلپایگانی گفت: جشنوارهای برای ترویج معماری خوب شکل گرفت تا ساختمان برتر سال را شناسایی کرده و معرفی کنیم این ساختمان به همه جنبههای معماری خوب توجه خواهد کرد.
وی ادامه داد: در این جشنواره معمار خوب و معماری خوب معرفی خواهد شد و تلاش میکنیم تا برند سازی خوبی از معماری اصولی و خوب را انجام دهیم.
گلپایگانی گفت: امروز شاهد این هستیم که در هر برهه از تاریخ یک نسیمی از معماری به شهرهای ما میدمد و ساختمانها دورهای را به دنبال آن نسیم میروند در حالی که این سبک و سیاقهای نسیم گونه هیچ سنخیتی با اصل و فرهنگ و پشتوانه زندگی ما ندارد.
معاون شهردار تهران خاطرنشان کرد: شهرها شکل گرفته از یک سری محلات هستند و اگر در این بین خانههای خوبی داشته باشیم یعنی محلات خوبی شکل گرفته و در نهایت یعنی شهر خوبی خواهیم داشت.
وی افزود: در این جشنواره به بحث پایداری، تاب آوری، صرفه جویی در انرژی، وجود عناصر و اجزای ساختمانی، توجه به پوشش سبز ساختمان، توجه به فضاهای باز و حیاط گونه توجه ویژه خواهد شد.
گلپایگانی ادامه داد: یکی از جفاهایی که به معماری شده است این است که معماری را مختص طبقه پولدار و ثروتمند کرده اند در حالی که معمار خوب فقط در استخدام افراد پولدار و متمول نیست و همه طبقات جامعه باید از آن بهرهمند شوند.
وی تصریح کرد: توجه به نمای خوب ساختمان و انطباق آن با ضوابط و مقررات است و تلاش خواهد شد که ساختمان انتخاب شده همه این ضوابط و مقررات قانونی را رعایت کرده باشد.
گلپایگانی در خصوص اینکه کرونا چه تاثیری بر روی میزان صدور پروانهها گذاشت گفت: معمولا ماه پایانی سال زمانی است که تعداد درخواست پروانهها زیاد میشود.
وی افزود:، اما در اسفند سال گذشته به لحاظ شیوع کرونا شاهد این بودیم که مردم کمتر برای صدور پروانه مراجعه کردند. البته همزمان یک سری اصلاحات در حوزه ارائه خدمات به صورت غیرحضوری انجام دادیم.
معاون معماری و شهرسازی گفت: یکی از کارهای ما این بود که اجبار ارائه نقشه برای صدور پروانه ساختمانی را حذف کردیم که همین امر باعث کاهش زمان صدور پروانه شهرسازی شد.
گلپایگانی گفت: در ۸ سال گذشته روند صدور پروندهها را در ماه اسفند بررسی کردیم و مشخص شد که در اسفند امسال ۱۶ درصد میزان صدور پروانهها کاهش داشته است.
وی ادامه داد: این ناشی از یک رکورد تورمی در کل کشور است و متاسفانه شاهد این هستیم که فعلا میل زیادی برای ساخت و ساز وجود ندارد.
معاون شهردار تهران گفت: این رکود در فروردین هم دیده میشود و آمار تعداد صدور پروانهها در فروردین ماه با کاهش مواجه شده است.
گلپایگانی در پاسخ به این سوال که شما پیش از این و در نشست قبلی خود صحبت از ساخت ساختمانهای ۴۰ تا ۵۰ متری و کوچک مقیاس کرده بودید در حالی که امروز از کیفیت معماری و موضوع توجه به نیازهای مردم از محل سکونتشان سخن میگویید به نظرات این دو موضوع میتواند در کنار هم جمع شود گفت: آنهایی که نگران ساختمانهای کوچک مقیاس هستند یک سری به محله کن بزنند. وی افزود: در هر مقیاسی میشود کار خوب انجام داد و میتوان در همان عرصه هم ساختمان سازی خوبی انجام داد و معماری خوبی را شاهد باشیم.
معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران درخصوص خط راه آهن تهران تبریز و مجموعه بالای آن نیز گفت: احتمالا در ظرف مدت یکی دو ماه آینده شاهد این خواهیم بود که این پروژه هم آغاز خواهد شد.
گلپایگانی گفت: بودجه لازم برای آن در نظر گرفته شده است و منتظر یک توافق با مجموعه راه آهن بودیم که آن هم در حال محقق شدن است.
وی به موضوع تخلفات حین ساخت و ساز اشاره کرد و گفت: برای رفع این موضوع نظارت مستمر و پایدار همکاران ما در شهرداریهای نواحی را باید تقویت کنیم.
معاون شهردار تهران افزود: در حال حاضر شبکهای ایجاد شده است که همان شبکه نظارت کارگاهی است، اما دسترسیهای آن افزایش یافته و امروز همه ساخت و سازهای حدود ۱۷ هزار کارگاه ساختمانی را میتوان به صورت آنلاین پایش کرد.
گلپایگانی گفت: گزارشات مأموران شهرداری نواحی را به صورت سرفصلهای مشخص استخراج کرده و به زودی شاهد یک تحول استراتژیک در حوزه نظارت بر ساخت و سازها خواهید بود.
وی ادامه داد: البته تخلفات چند وجهی است و باید هر کدام از تخلفات دسته بندی شود تا بتوان مجازات مناسبی برای آن انتخاب کنید و اینگونه نیست که بتوان همه تخلفات را به یک شکل مورد برخورد قرار داد.
معاون شهرسازی شهرداری تهران گفت: در کارهای صنعتی هم یک ضریب خطایی قرار داده میشود و برای حتی یک قطعه فیزیکی هم یک درصد ضعیفی از خطا را قرار میدهند.
گلپایگانی گفت: حتما بین یک تخلف ده سانتی متری در ساخت یک ساختمان با یک تخلف صد متری تفاوت وجود دارد.
وی درخصوص اینکه برگزاری جشنواره معماری برتر آیا باعث نمیشود برای برخی یک برندسازی کاذبی ایجاد شود گفت: هر اقدام خوبی که یک سری نقاط ضعف هم میتواند داشته باشد.
معاون شهردار تهران گفت: معیارهای ما برای انتخاب یک معماری خوب عمیق بوده و قابل داوری بوده و باید مفاهیم مرتبط با معماری در اثر ساخته شده آنها دیده شود و داوران بتوانند آن موضوع را به عینه ببینند.
گلپایگانی افزود: کار خوب باید دیده شود و مورد قدیر قرار بگیرد و حتما باید بین کار خوب و بد باید تفاوت وجود داشته باشد. ما همه تلاش مان را خواهیم کرد که داوران ما رفتار صحیحی برای انتخاب اثر برتر داشته باشند.
وی تصریح کرد: در همه جشنوارهها یک بخش مردمی قرار داده میشود و ما هم حتما تلاش میکنیم تا در این حوزه هم از نظر مردم بهرهمند بشویم.
معاون شهردار تهران گفت: وضعیت مالی شهرداری باعث شده ساختمانهای زیادی در حال ساخت نداشته باشد، اما همانهایی هم که در حال ساخت و ساز است را در دست بررسی قرار دادیم.
وی افزود: برای مثال در گام اول جلوی ادامه ساخت دو ایستگاه آتش نشانی را گرفتیم، زیرا اینها بدون پروانه ساخت کارشان را آغاز کرده بودند هر چند که میدانیم ساخت ایستگاه آتش نشانی برای شهر لازم است.
گلپایگانی گفت: ما قبول داریم که برخی از ساختمانهای شهرداری از کیفیت خوبی برخوردار نیستند.
معاون معماری و شهرسازی شهرداری تهران در خصوص سرانجام ساخت ساختمان پلاسکو و صحبتهای رئیس بنیاد مستضعفان با بیان این که از نظر قانونی هر ساختمانی که در شهر ساخته میشود باید در ابتدا پروانه دریافت کند گفت: در مورد ساختمان پلاسکو دو مسئله وجود داشت که یکی از آنها چگونگی محاسبه هزینه صدور پروانه است.
وی افزود: برخیها معقتدند از آن جای که حریق و تخریب پلاسکو ناخواسته بوده مشمول پرداخت عوارض ساختمانی نیست و درخواست دارند که شهرداری نگاه ویژهای در این خصوص داشته باشد، اما قانون صراحتا اعلام کرده که شهرداری نمیتوان در عوارض ساختمانی تخفیف بدهد و اجازه این کار را نداریم که در مورد این مسئله مکاتباتی انجام شده و قرار است این مسئله در هیات دولت توسط وزیر راه و شهرداری پیگیری شود.
گلپایگانی تصریح کرد:، اما مسئله دوم موضوع تامین پارگینگ است که بنیاد میگوید ساختمان قبلی پلاسکو پارکینگ نداشته، اما مصوبه شورای عالی شهرسازی است که همه ساختمانهای بزرگ باید پارکینگ داشته باشند که در این خصوص با وزیر راه مکاتبه کرده و قرار شده در اولین جلسه شورای عالی معماری در مورد تامین پارکینگ پلاسکو صحبت شود، اما تا زمانی که این دو مشکل رخ ندهد از نظر ما ساخت و ساز پلاسکو بدون اخذ پروانه است.
وی ادامه داد: باید تاکید کنیم که بنیاد مستضعفان با ما همکاری لازم را دارد و با این که تحت فشار کسبه است، اما در حال ساخت ساختمانی منطبق بر نقشههای مصوب است که این نقشهها توسط شهرداری بررسی شده و شرکت سازنده معتبر است و دستگاههای نظارتی نیز متعهدانه نظارت میکند و نقشه مکانیک، برق و تاییدیه سازه نیز از سازمان نظام مهندسی اخذ شده است و اگر این دو مشکل ساختمان پلاسکو نیز حل شود میتوانیم گواهی عدم خلاف را صادر کنیم، اما تا آن زمان میبایست قوانین را رعایت کنیم.
معاون شهردار تهران در خصوص سرانجام ساخت واحدهای کوچک مقیاس که توسط شهرداری تهران پیشنهاد شده بود هم گفت: متولی اصلی این موضوع سازمان نوسازی است، اما همین الان هم ضوابط طرح تفصیلی اجازه ساخت واحدهای ۳۵ متری را میدهد.
وی ادامه داد: از نظر ما در این طرح جدید هر ساختمانی که میخواهد ساخته شود اجازه دارد ۲۰ درصد واحدهایش را کوچک بسازد که در حال حاضر حداقل واحد مسکونی ۳۵ متری است که ما در پیشنهاد جدیدمان عنوان کردیم که حتی واحدهای کمتر از ۳۵ متر میتواند ساخته شود.
گلپایگانی افزود: البته این واحدها باید از نظر اجتماعی و فرهنگی به صورت مختلط باشد یعنی این گونه نباشد که در یک ساختمان همه واحدهایش ۳۵ متر و کمتر باشد باید واحدهای بزرگتر و کوچکتر در کنار هم دیده شود که از طریق سازمان نوسازی این پیشنهاد به وزارت کشور داده شده و در یک کارگروه ویژه مسکن در حال پیگیری است و جلسات کارشناسی در چند مرحله برگزار شده و منتظر تصمیم نهایی در این خصوص هستیم.