به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما مرکز همدان ، چند ماهی است که ویروس کرونا جهان را درگیر خود کرده است. کشور ما هم از این موضوع مستثنی نیست و دارد با این ویروس ناخوانده دست و پنجه نرم می کند. از آن جایی که این ویروس ناآشناست و دارو و درمانی هم ندارد و یک مرتبه سر و کله اش پیدا شده لذا کشورها را در بخش های مختلف بهداشت و درمان و اقتصاد و سیاست و فرهنگ و غیره دچار مشکل کرده است. هر کشوری به فراخور نیاز خود وسایل پزشکی و بهداشتی و ضد عفونی تولید و مصرف می کرده است که با پیدا شدن یکباره این ویروس کشورها دچار شوک سنگینی شده اند چون یک شبه همه وسایل مورد نیاز برای مقابله با این ویروس نایاب شده است.این روزها خبرهای زیادی از کمبود وسایلی همچون ماسک ، لباس بیمارستانی ، دستکش ، مواد ضد عفونی ، تخت های آی سی یو ، تجهیزات تنفسی و غیره در اقصی نقاط جهان می بینیم و می شنویم ، از کشورهای آمریکایی گرفته تا اروپایی و آسیایی و غیره...پیشرفته و غیر پیشرفته هم ندارد. در برخی خبرهای هم شنیدیم که برخی کشورها محموله ماسک و تجهیزات بهداشتی سایر کشورها را برای استفاده خودشان توقیف کردند. علت این کمبود هم این است که چون تولید این لوازم محدود بوده به همین علت با توجه به نیاز جدید ، موجب مشکلات زیادی در جوامع شده است.
تلاش دولت ها برای مهار کرونابا آمدن کرونا کشورها از همه ظرفیت های خود برای مقابله با این ویروس ناخوانده استفاده می کنند .ظرفیت این کشورها شامل امکانات دولتی و در کنار آن پلیس و در برخی موارد هم به صورت محدود امکانات ارتش است. البته در برخی موارد هم شاید به صورت محدود برخی تشکل های غیر دولتی و انجمن های خیریه و برخی شخصیتهای هنری و اقتصادی به صورت موردی کمک هایی را در این زمینه انجام می دهند. البته به نظر می رسد این امکانات برای مقابله با این دشمن ناشناخته کافی نیست و نیاز به بسیج دیگر امکانات موجود در کشورها نیز هست.آمار بالای مبتلایان به ویروس کووید 19 در کشورهای پیشرفته و ثروتمندی همچون آمریکا ، اروپا و روسیه و نشان می دهد که برای مقابله با این ویروس نیاز بسیار زیادی به امکانات مالی و امکانات انسانی وجود دارد تا بتوان از عهده این ویروس برآمد. اتحادیه اروپایی که با هدف کمک به یکدیگر در مسیر توسعه و پیشرفت شکل گرفت این روزها شرایط متفاوتی را سپری می کند.این کشورها نه تنها به یکدیگر نمی توانند کمکی بکنند بلکه از عهده مشکلات خود هم برنمی آیند و یا به سختی افتاده اند. در این میان برخی صحبت از فروپاشی این اتحادیه به میان آورده اند و امیدی برای بقای آن ندارند.البته صحبت هایی هم در مورد جدایی ایالتهایی همچون کالیفرنیا از ایالات متحده وجود دارد که در صورت تحقق می تواند بر روی بقای این کشور تاثیر زیادی بگذارد.
ایران مهد ظرفیت های فراوانالبته در این میان مورد ایران کمی متفاوت از سایر کشورهاست. در ایران همه گروهها برای مقابله با ویروس کرونا به میدان آمده اند. از نیروهای نظامی همچون سپاه و ارتش و بسیج گرفته تا گروههای دولتی و غیر دولتی و بویژه مردمی . مردم هر کشوری نقش تعیین کننده ای در وقوع حوادث و جریانات دارند. با حضور مردم کارها قوت می گیرد و به سرانجام می رسد مردم همه جا هستند از خانه ها گرفته تا کوچه ها و محلات و خیابانها و شهرها و روستاها . اینکه مردم پای کار بیایند تا اینکه کار فقط در دست دولت باشد فرقش بسیار است. شاید یکی از مهم ترین فرق های بین کشور ما با سایر کشورها حضور مردم و تعیین کنندگی این حضور در وقوع و مدیریت حوادث است . مردم در کشورهای دیگر در وقوع حوادث اینچنینی به راحتی و به سرعت بسیج نمی شوند ، شاید لزومی نمی بینند ، شاید این وظیفه ای است که باید دولت ها انجام دهند ولی در ایران کار متفاوت است . مردم در صورت نیاز وارد میدان می شوند و همین حضور مردم معادله را به کلی تغییر می دهد.این حضور را سالیان سال است که شاهد هستیم . اوج این حضور و مشارکت را در دوران دفاع مقدس دیده ایم . پس از آن هم در دوران تحریم ، برخی حوادث غیر مترقبه همچون سیل و زلزله شاهد بوده و هستیم.
بسیج مردم و امکانات در مقابله با کروناباید اذعان کنیم که اقدامات دولت برای مقابله با کرونا ناکافی است که البته بخشی به محدودیت امکانات و منابع دولت بازمی گردد و بخشی هم به بی تجربگی و سوء مدیریت دولت در بخشی از عملکردهایش . مجموعه ای از این عوامل موجب شده تا برای مقابله با ویروس کرونا مردم به میدان بیایند. با همه توان و امکانات هم آمده اند ، از زن و مرد گرفته تا پیر و جوان ، از شهری و روستایی گرفته تا فقر و ثروتمند. در این میان از برخی ظرفیت هایی که در طول سالهای گذشته و در شرایط مختلف ایجاد شده نیز استفاده می شود. گروههای جهادی که تا پیش از این به مناطق محروم می رفتند برای خدمت رسانی ، هم اکنون بسیج شده اند برای شکست کرونا . مساجد و حسینیه ها و امامزاده ها و پایگاههای بسیجی که تا دیروز محل عبادت و آموزش قران و احکام بود امروز محلی شده برای بسیج مردم و آموزش امدادگران برای خدمت به خلق . بسیاری از کارگاههای خیاطی و تولید ماسک و لباس بیمارستانی و مواد ضدعفونی و تهیه اقلام مورد نیاز برای خانواده های نیازمند در این مکان ها تهیه و توزیع می شود. موکب هایی که تا دیروز و با هدف خدمت رسانی به زائرین اربعین اباعبدا... شکل گرفت امروز در خدمت ستاد مقابله با کرونا و برای مقابله با این ویروس منحوس قرار گرفته است. چه بسیار کارگاهها و کارخانه ها و حتی خانه ها و مغازه هایی که در این میان به میدان آمده اند و هر کسی به حد وسع و توان خود کاری را انجام می دهد و نقشی بر این بوم نقاشی می زند.
تشکیل ستاد مردمی مقابله با کرونا در استان همداندر این میان به علت وجود گروهها و تشکل ها ی خودجوش و مردمی ستادی برای هماهنگی این افراد تشکیل شده تا فعالیت آنها سامان یابد. در استان همدان سعی شده تا بخشی از این ظرفیت ها ساماندهی شوند. نماینده ولی فقیه در استان مسئولیت یک ستاد مردمی را بر عهده گرفته و امامان جمعه در شهرستانها نیز به عنوان دبیر این ستاد معرفی شده اند. امام جمعه همدان با اشاره به مشکلات موجود در زمینه ستادهای مردمی مقابله با کرونا می گوید :" نبود ارتباط میان ستادهای مردمی و عدم انسجام و برخی موازیکاری ها مشکلاتی بود که در این زمینه وجود داشت و ما سعی کردیم یک هماهنگی بین این گروهها ایجاد کنیم". حجت الاسلام و المسلمین شعبانی موثقی با بیان اینکه سعی شده در ستادهای مردمی از ظرفیتهای نیروهای جوان استفاده شود می افزاید:" قرار است بعد از پایان بحران کرونا این ستاد به کمیته اجرایی تحت نظر دفتر نمایندگی ولی فقیه در استان مبدل شود و در زمینه آسیب های اجتماعی ورود کند".
"دبیر ستاد مردمی مقابله با کروناویروس در استان همدان" با بیان اینکه ستاد مردمی مقابله با کرونا با تدبیر نماینده ولی فقیه در استان شکل گرفته و زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی فعالیت می کند می گوید:" این ستاد به منظور ساماندهی نیروهای جهادی مردمی شکل گرفته و بیش از۲۰ برنامه عملیاتی در آن طراحی شده که در پنج حوزه ستادی، پیشگیری، مقابله، درمان و روانی هستند ".
آقای علی زبرجدی با اشاره به ساماندهی 3 هزار نفر برای انجام فعالیت های این ستاد می گوید :"تاکنون برخی فعالیت ها همچون تولید اقلام بهداشتی و مواد ضدعفونی کننده و اقلامی همچون ماسک، کاور، گان مورد استفاده در قرنطینه و کاور مخصوص تدفین میت ، ساماندهی گروه جهادی ۷۰ نفره برای آموزش اصناف و عامه مردم ، فعالیت 100 نفر در حوزه غربالگری ،تشکیل هسته های محله محور با هدف تامین نیازمندیهای هر محله و شناسایی افراد خیر و نیازمند، کنترل ترددهای ورودی و خروجی شهرها ، کمک به کادر درمانی بیمارستانها ، تولید برنامه های سرگرم کننده برای کودکان و نوجوانان ، اختصاص 5 خط برای مشاوره در مورد کرونا ویروس در دستور کار قرار گرفته است".
این ستاد شاید تلاش کوچکی از تلاش های صورت گرفته برای مقابله با ویروس کرونا در استان باشد و افراد و گروههای بیشتری به صورت خودجوش گروهی و انفرادی در نقاط مختلف استان در حال خدمت رسانی به مردم برای مهار این ویروس هستند.
فعالیت های مجمع خیرین سلامت استان همدان در مقابله با کرونامجمع خیرین سلامت استان همدان نیز در مقابله با ویروس کرونا از پای ننشسته اند و به میدان آمده اند. مسئول امور مشارکتهای مردمی و مددکاری مجمع خیرین سلامت همدان در این زمینه می گوید : " تاکنون این مجمع بیش از 700 میلیون تومان به مراکز درمانی کمک کرده است که شامل تهیه و توزیع مواد ضدعفونی، گان، لباس محافظ، ماسک، دستکش، فشارسنج ضد ضربه، مانومتر، آمبوبگ، پالس اکسی متر انگشتی، ترمومتر مادون قرمز و شیلد است".
آقای شاکری صفت می افزاید :" همچنین اقلام بهداشتی بین اقشار آسیب پذیر توزیع شده و برخی مکان های عمومی هم ضد عفونی شده است". او همچنین
به توزیع بروشور و کتابچههای آموزشی بین اقشار مختلف به ویژه خانوادههای بیماران از طریق امور مددکاری و شورای بانوان مجمع اشاره می کند و می گوید:"در راستای افزایش سطح آگاهی مردم کلیپهای آموزشی تهیه و در فضای مجازی و گروهها منعکس میشود".
کمک 300 میلیون تومانی پزشکان شهرستان نهاوند به مراکز درمانی ، ضدعفونی بسیاری از روستاها و معابر عمومی در روستاها و شهرها ،کمک 200 میلیون تومانی خیر تویسرکانی برای تهیه و توزیع لوازم بهداشتی و ضد عفونی در این شهرستان تنها و تنها بخش کوچکی از این ظرفیت های مردمی در هفته ها و ماههای گذشته است.
عبادت بجز خدمت خلق نیستبا آمدن ویروس کرونا و به علت جلوگیری از شیوع این ویروس بسیاری از مکانهای عمومی تعطیل شدند. از جمله جاهایی که تعطیل شد نمازهای جمعه و جماعت و هیئت های عزاداری و جشن و غیره ... بود.همچنین بسیاری از اجتماعات و تجمع ها نیز تعطیل شد . اگرچه بسیاری از مردم هدف از حضورشان در مساجد حسینیه ها و ... عبادت و راز و نیاز با خداوند بود اما امروز هدف آنها تغییر نکرده بلکه وسیله راز و نیز و عبادت آنها تغییر کرده است. اگر تا دیروز خواندن نماز جماعت و جمعه و حضور در هیئت عبادت بود امروز عبادت در کمک به مردم برای مقابله با ویروس کروناست.
قدردانی رهبر از بانوان جهادگر "نهاوند"ایجاد حرکت های خودجوش مردمی برای مقابله با ویروس کرونا در نقاط مختلف کشور تحسین رهبری را نیز برانگیخت. رهبر معظم انقلاب در سخنانشان در روز نیمه شعبان به صورت نمونه از فعالیت برخی در شهرهای مختلف کشور از جمله سبزوار ، آذربایجان و نهاوند نام بردند و از تلاشهای آنها قدردانی کردند. رهبر انقلاب در بخشی از سخنانشان گفتند : " در نهاوند گروهی از بانوان که در دوران دفاع مقدس نان می پختند و برای جبهه می فرستادند اینها فعال شده اند و برای مهار بیماری کمک می کنند".گروه جهادی بقیه الله نهاوند از ۱۹ اسفند با حضور ۳۰ بانوی بسیجی کار خود را در ۴ کارگاه آغاز کرد و تاکنون بیش از ۴۰ هزار ماسک برای پیشگیری از شیوع ویروس کرونا تولید کرده است.
آقای "وهاب رضایی مفرد"، "رئیس هیات امنای امام زاده علی و محمد(ع) نهاوند" که سالنی را در طبقه بالای امام زاده به این گروه جهادی اختصاص داده است می گوید :" گروه جهادی بانوان نهاوند در طول دوران قبل و بعد از انقلاب تاکنون در همه عرصههای دفاعی و اقتصادی فعالانه شرکت کرده و تاثیرگذار بوده اند". این رزمنده مدافع حرم و پیشکسوت دفاع مقدس می افزاید :" وقتی دیدیم که خانم حیدری و گروه بانوان جهادی با چرخ خیاطی و وسایل خود پای کار هستند سالنی را به شکل بهداشتی آماده کردیم و به کارگاه تولیدی آنها تبدیل کردیم ".
لزوم مدیریت و ساماندهی امکانات مردمیالبته در این میان باید با یک مدیرت در سطح بالا امکانات مردمی که به میدان امده مدیریت و ساماندهی شود. چه بسا این امکانات بدون برنامه ریزی دچار کار و فعالیتی نه چندان موثر و مفید شوند. چه بسیاری از گروههایی که برای ضدعفونی معابر و مکان ها و امکانات عمومی به صورت خودجوش اقدام به ضد عفونی می کنند و بدون اینکه آگاهی لازم در مورد مواد ضد عفونی و شرایط و چگونگی این کار داشته باشند موجب برخی دوباره کاری ها و ضررهایی به امکانات خواهد شد. به طور مثال می توان به ضد عفونی عابر بانک ها و خودروها و غیره در برخی شهرها اشاره کرد که موجب ضررهای مالی به این وسایل و امکانت شده است.
کلام آخر
امکانات و ظرفیت های بسیار خوبی در کشور ما وجود دارد که می توان از آنها در راستای افزایش رفاه عمومی و اجتماعی بهره گرفت.مردم در این میان همیشه نقش تعیین کننده ای در رویدادها داشته و دارند. این وسط می ماند نحوه مدیریت صحیح امکانات و ظرفیت هایی که به مرور در جامعه ایجاد شده است. متاسفانه به نظر می رسد اینجای کار مشکل داریم . اینکه بتوانیم هم قدر این همه نعمت خدادادی را بدانیم و هم برای این مردمی که همیشه پای امنیت و سلامت و اقتدار کشورشان بوده و هستند ، از هیچ کوششی دریغ نکنیم. ایجاد یک مدیریت واحد و مقتدر و سالم به طوری که همه منابع و امکانات به صورت کاملا برنامه ریزی شده انجام و از ناهماهنگی ها جلوگیری شود از الزامات ضروری حرکت به سمت جامعه ای شکوفا و پیشرفته است.