برخورد طرف های درگیر در یمن با طرح آتش بس پیشنهادی سازمان ملل برای مقابله با کرونا
عربستان نه تنها به آتش بس اعلامی از سوی سازمان ملل در یمن پایبند نبوده, بلکه بر اساس برخی شواهد پس از شکست ها پی در پی نظامی در برابر ارتش وکمیته های مردمی یمن, در پی شیوع ویروس کرونا در این کشور است.
بعد از آنکه دبیرکل سازمان ملل از طرف های درگیر در یمن خواست برای مقابله با خطر شیوع کرونا آتش بس کنند دو واکنش مختلف در قبال آن صورت گرفت. انصار الله ضمن استقبال از این پیشنهاد حتی خواستار تصویب قطعنامه ای در شورای امنیت سازمان ملل برای نظارت بر آتش بس شد تا این پیشنهاد از ضمانت اجرایی هم برخوردار شود. علت طرح این درخواست این است که انصار الله با توجه به سابقه عملکرد عربستان حدس می زند که سعودی ها همچون گذشته به آتش بس پایبند نخواهند ماند و از آن طفره خواهند رفت و لذا در پی کسب ضمانت هایی از شورای امنیت سازمان ملل است .
اما در مقابل با وجود اینکه عربستان در ظاهر از پیشنهاد دبیرکل سازمان ملل استقبال کرد اما درعمل نه تنها هیچ تغییری در رویکرد نظامی خود بعمل نیاورد بلکه درست برعکس کوشید بر گستره آن بیفزاید و لذا تلاش کرد جبهه های نظامی جدیدی علیه نیروهای مدافع یمنی بگشاید.
همچنین برخی از مقامات بلندپایه انصار الله با ارائه دلایل مستند اعلام کردند که عربستان به عمد در پی ترویج ویروس کرونا در یمن است و به همین منظور پروازهای هوایی خود را به سمت فرودگاه های مناطق اشغالی یمن افزایش داده است حال آنکه در خیلی از کشورها بعد از شیوع کرونا خیلی از پروازها در اغلب مناطق جهان به حالت تعلیق در آمده است.
طبق اعلام منابع خبری غربی اولین فرد مبتلا به کرونا نیز در منطقه تحت اشغال عربستان در حضرموت شناسایی شد و پیش از این نیز گزارش هایی درباره شیوع کرونا در بین نیروهای وابسته به عبدربه منصور منتشر شده بود. با توجه به اینکه مناطق تحت حاکمیت انصار الله در مناطق شمالی از هر سو ( دریایی، زمینی و هوایی) در محاصره کامل هستند و ارتباطی با جهان خارج ندارند لذا تاکنون از خطر شیوع کرونا در امان مانده اند اما مناطق تحت کنترل و سیطره نیروهای اماراتی و عربستانی بدلیل ارتباط با جهان خارج و بخصوص با عربستان که با شیوع گسترده ویروس کرونا مواجه شده، در معرض کرونا قرار گرفته اند و بر همین اساس همچنانکه برخی از مقامات انصار الله نیز تصریح کرده اند عربستان در پی شیوع بیشتر کرونا در یمن است تا بلکه از این طریق بتواند برای شکست های نظامی خود راهی بیابد.
این اقدام عربستان نه تنها در مغایرت صریح با درخواست سازمان ملل برای برقراری آتش بس جهت مقابله با کروناست بلکه مصداق جدیدی از عدم پایبندی این کشور به اصول و معیارهای انسانی است که می توان از آن به مصداقی از جنایات جنگی نیز تعبیر کرد چراکه در حال حاضر هم بیش از 10 میلیون نفر از مردم یمن به دلیل استمرار بی وقفه تجاوز نظامی عربستان وامارات در 5 سال گذشته با قحطی مواجه هستند و با توجه به اینکه خیلی از کشورهای کمک کننده در جهان با آثار و خسارات ویرانگر کرونا دست و پنجه نرم می کنند لذا بیم آن وجود دارد که از کمک های این کشورها کاسته شود ودر یک شرایطی در صورتی که کرونا در یمن در سطح گسترده شیوع یابد در سایه نبود امکانات بهداشتی و درمانی می تواند به یک کشتار جمعی منجر شود.
پیشگیری از این وضعیت ایجاب می کند حداقل در گام اول با تصویب قطعنامه ای در شورای امنیت ،ائتلاف متجاوز به رهبری عربستان به اعمال آتش بس فراگیر متعهد شود و سپس برای تحکیم پایه های آتش بس وارد گفتگوهای فراگیر شود و تا دیر نشده زمینه های خروج آبرومندانه خود را از این کشور فراهم کند.
--------------------------------------------
احمد کاظم زاده