وزیر دفاع امریکا بار دیگر بدون اطلاع و هماهنگی با مقام های عراقی به پایگاه نظامیان امریکایی عین الاسد در استان الانبار عراق رفت.
بر اساس گزارش رسانه های خبری, روز شنبه مارک اسپر بدون اطلاع مقام های عراقی مخفیانه به پایگاه نظامیان امریکایی عین الاسد در استان الانبار در غرب عراق رفت و برخی گزارش ها حاکیست در این سفر مایک پنس معاون ترامپ نیز اسپر را همراهی می کرد.
روز شنبه برخی منابع خبری هم زمان گزارش دادند که برهم صالح رئیس جمهور عراق برای دیدار با اسپر به این استان سفر کرد هر چند برهم صالح با تکذیب این خبر گفت که در الانبار با هیچ مقام امریکایی دیدار نکرده است.
سفر پیاپی و بدون هماهنگی مقام های امریکایی به عراق به روشنی حکایت از این دارد که این مقام ها برای حاکمیت و دولت عراق هیچگونه وشان ومنزلتی قائل نیستند و از این گذشته با تقویت پایگاه عین الاسد و ارسال تجهیزات سامانه موشکی پاتریوت به این پایگاه حتی مصوبه خروج نظامیان امریکایی از عراق در پارلمان این کشور را هم به هیچ می انگارند.
این رفتار بیانگر آن است که امریکا نه تنها برای دولت عراق, حتی به نظر مردم این کشور که تبلور آن در تصویب مصوبه اخراج نظامیان امریکایی از عراق نمایان شد ارزش و احترامی قائل نیست.
نادیده گرفتن حاکمیت عراق از سوی امریکا در حالی است که مصطفی الکاظمی نخست وزیر مکلف عراق پس از اینکه برای تصدی این سمت معرفی شد اعلام کرد که حاکمیت کشورش خط قرمز اوست و اکنون احزاب سیاسی و مردم عراق منتظرند که ببینند آیا او در مسیر تقویت حاکمیت کشورش مصوبه اخراج نظامیان امریکایی از عراق را اجرا خواهد کرد؟
حضور نظامیان امریکایی در عراق سبب شده است که مقام های امریکایی بخشی از خاک عراق را که در آن پایگاه دارند به عنوان خاک امریکا قلمداد کنند و با استفاده از این موقعیت و داشتن اهرم های فشار , در حوزه های سیاسی این کشور نیز مداخله و در باره آن از نزدیک تعیین تکلیف نمایند.
از این گذشته نادیده گرفتن حاکمیت عراق از سوی امریکا موجب شده است تا نیروهای آنها پایگاههای نظامی نیروهای حشدالشعبی را که بخشی از دستگاه رسمی و نظامی عراق هستند هدف قرار دهند و برخی از مقام های نظامی و مردمی از جمله ابومهدی المهندس را ترور کنند.
بخش دیگری از این نقض حاکمیت عراق به دخالت های امریکا در تعیین حوزه روابط سیاسی و اقتصادی عراق با دیگر کشورها از جمله ایران مربوط می شود. در حوزه اقتصادی هشدار امریکا به دولت عادل عبدالمهدی پس از اینکه او تصمیم گرفت با چین قراددهایی به ارز ش 500 میلیارد دلار به امضا برساند درخور توجه است که این اقدام عبدالمهدی منجر به این شد که امریکا زمینه ناآرامی های ادامه دار در این کشور وتضعیف دولت او را و حتی مجبور کردن او به استعفا فراهم سازد.
از این گذشته در حوزه سیاسی نیز تلاش امریکا برای برهم زدن روابط سیاسی عراق با ایران و سوریه و امرو نهی کردن به مقام های عراقی برای چگونه تنظیم کردن روابط خود با دیگر کشورها مثال های خوبی است که نشان از این دارد که آنچه دولت امریکا در عراق جستجو می کند تبدیل این کشور به ایالتی گوش به فرمان برای خود است.
تهدید نظامی علیه کشورهای همسایه و در نتیجه تبدیل خاک عراق به مکان تسویه حساب با دولت های مستقل نمونه ای دیگر از نقض حاکمیت دولت عراق از سوی امریکاست که به واسطه حضور نظامیان امریکایی در این کشور دیده می شود.
نقل وانتقال نظامی پیاپی و راه انداختن کاروان های نظامی از خاک عراق به استان حسکه سوریه یا با لعکس از موارد دیگری است که نمی توان از کنار آنها به سادگی گذشت و یا هر دولتی اجازه دهد که خاک کشورش چنین جولانگاه نیروهای بیگانه شود.
در کنار این موارد باید به طرح های منطقه ای امریکا و لزوم داشتن جغرافیا برای اجرای این طرح ها اشاره کرد که بخشی از این طرح ها مربوط به عراق نیز می شود. در حال حاضر دولت امریکا برای حفظ امنیت رژیم صهیونیستی به دنبال اجرای طرح معامله قرن و پیش از آن هم به دنبال اجرای طرح خاورمیانه بزرگ با تجزیه کشورها به کشورهای قوم ومذهبی کوچک و پیشبرد منافع صهیونیست ها بوده و است و پدیده هایی چون داعش و گروههای تکفیری یکی از ابزارهای مهم امریکا برای پیشبرد این طرح هاست.
بر این اساس به نظر می رسد تا زمانیکه امریکا در جغرافیای عراق نیروی نظامی دارد همچنان از این پدیده برای تهدید امنیت و تهدید یکپارچگی این کشور استفاده خواهد کرد. در واقع وجود نیروهای تکفیری و داعش است که به امریکا این بهانه را می دهد همچنان با ادعای مبارزه با تروریسم موجودیت خود را در عراق حفظ کند و از اینکه این گروهها بطور کامل نابود شوند جلوگیری نماید.
کارشکنی های امریکا در تجهیز ارتش عراق در برهه ای که داعش موصل را به اشغال درآورده بود و چیزی نمانده بود که اربیل و بغداد را نیز تصرف نماید و کمک های نظامی به این گروه از طریق هلی برن یا هدف قرار دادن مواضع نیروهای حشدالشعبی وادعای اینکه به اشتباه این مواضع را هدف قرار داده است , آزاد کردن داعشی ها از زندان های تحت کنترل کردهای سوری و انتقال آنها به عراق همه از مواردی است که نمی توان از
به سادگی از کنار آنها گذشت و همه این موارد حکایت از طرح های امریکا برای منطقه از طریق حضور نظامی در عراق واستفاده ابزاری از تروریسم تکفیری دارد.
در باره این کارشکنی ها ضروری است که به اظهارات جدید مسعود بارزانی رئیس سابق منطقه کردستان عراق اشاره کرد که گفت در آن مقطع این ایران بود که برای مقابله با داعش برای ما سلاح ومهمات ارسال کرد.
بارزانی در گفتگو با شبکه "ام بی سی " گفت در سال ۲۰۱۴ همزمان با اولین حملات داعش، سردار سلیمانی از من پرسید برای مقابله با داعش چه چیزی نیاز دارید؟ / مهمات ضد زرهی درخواست کردم؛ ایران هم دو هواپیمای حامل مهمات برایمان فرستاد
مسعود بارزانی توضیح داد که تروریسم پیشتر نیز وجود داشت اما داعش پدیده عجیب و غریبی است، چرا که ظرف ۲۴ ساعت گروه تروریستی داعش را در امتداد هزار کیلومتر از مرزهای خود مشاهده کردیم، در حالی که هیچ امکاناتی در اختیار نداشتیم و متاسفانه امریکا هم از رسیدن سلاح به ما جلوگیری کرد.
غارت ثروت های عراق نیز یکی دیگر از موارد اصرار امریکا به حفظ نیروهای خود در این کشور ونادیده گرفتن حاکمیت آن است. این مورد را می توان در فشار امریکا برای مجبور کردن دولت عراق به امضای قراردادهای نفتی با شرکت های امریکایی دید.
در نهایت نیز بایدگفت که امریکا با حفظ این نیروها در عراق نه تنها حاکمیت این کشور را در ابعاد مختلف نقض می کند بلکه هزینه این حضور را نیز از جیب عراقی ها در خواهد آورد. دریافت هزینه حضور نظامی از کره جنوبی, ژاپن یا آلمان مثال های خوبی است که در این باره می توان به آنها اشاره کرد.
---------------------------------------------------------
رضا محمدمراد