رئیس کمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران نسبت به کسری بودجه شهرداری تهران در سال ۹۹ هشدار داد.
متن نطق پیش از دستور به شرح ذیل است.
یا من اسمه دواء و ذکره شفاء
همکاران ارجمند؛ خانم ها، آقایان
اصحاب رسانه و خبرنگاران، حضار محترم
ســـلام
روزی خوب و خوش، سرشار از امید و زندگی برایتان آرزو میکنم
پیشاپیش میلاد مسعود منجی عالم بشریت حضرت مهدی موعود (عج ا...) را به یکایک شما عزیزان تبریک و تهنیت عرض مینمایم.
این روزها فراگیری بیماری کرونا در جهان، زمینه ساز توجه بیش از پیش به نجات بشرگردیده است، امری که در تعالیم دینی ما در سایه امید و انتظار برای ظهور، تحمل مسیر دشوار بشر برای رسیدن به سر منزل وعده داده شده الهی را آسان میکند.
متاسفانه فراگیری ویروس کرونا در شهر و کشور عزیزمان، زمینه ساز ابتلای تعدادی از همشهریان و هموطنان عزیز به این ویروس را فراهم ساخته است، که برای همه مبتلایان آرزوی سلامت و بهبودی دارم و برای درگذشتگان از درگاه خداوند متعال غفران و رحمت الهی را خواستارم.
بدون شک ایثار پرستاران، پزشکان، کادر درمانی، زحمات آتش نشانان، سلامت یاران سرای محلات، تطهیرگران بهشت زهرا (س)، راهبران، کارکنان و کارگران شرکت بهره برداری مترو، رانندگان شرکت واحداتوبوسرانی، رانندگان تاکسی، کادرخدمت رسانی در گرم خانه ها، کارگران پسماند و فضای سبز، کارکنان و کارگران نواحی، مناطق و سازمانهای خدمت رسان، نگهبانان و کارکنان یگان حفاظت که در شرایط سخت ناشی از فراگیری ویروس کرونا لحظهای از ارائه خدمات غفلت نکردند و زمینه خدمت برای زندگی را فراهم ساختند، در خاطر مردم قدرشناس تهران و ایران ماندگار خواهد شد. من هم به سهم خودم از این تلاش خستگی ناپذیر برای مردم تشکر و قدر دانی مینمایم.
پیشگیری از شیوع کرونا و تلاش برای صیانت از حق حیات و سلامت شهروندان از جمله انتظارات شهروندان عزیز از مدیریت شهری است؛ تا امروز با
۱- پایداری خدمات و پرهیز از تعطیلی سرویسها و خدمات ضروری
۲- توجه بیش از پیش به سلامت شهروندان
۳- نظافت و گند زدایی موثر شهر
۴- ارائه خلاقانه خدمات و سرویسهای فرهنگی و اجتماعی همچون پخش برخط کنسرت
۵- توجه به آسیب دیدگان اجتماعی
۶- تعطیلی کارگاههای ساختمانی
تلاشهایی است که برای پاسخ به انتظارات و ادای حق به شهر شهروندان از سوی مجموعه مدیریت شهری انجام گرفته است، که امیدوارم زمینه رضایت مندی شهروندان عزیز را فراهم آورده باشد.
برآوردها در سطح جهان و ایران حکایت از اثرات نامطلوب فراگیری کرونا بر اقتصاد و نظام تامین مالی دولت و شهرداریها دارد. پایداری خدمات شهرداری تهران و توجه به سلامت شهروندان در جریان ارائه خدمات نیازمند تامین مالی پایدار و تاب آور است. امری که تحقق آن برای شهرداری تهران بدون کمک و حمایت دولت سخت وامکان ناپذیر خواهد بود.
بحران سراسری و عمیق است که به همان نسبت پاسخهای سراسری و به موقع میطلبد. بررسی و مدل سازی دادهها و انطابق آن با بودجه سال ۹۹ حکایت از آن دارد که.
الف. منابع: از مجموع منابع سی هزار و پانصد و هفتاد و چهار میلیارد تومانی شهرداری تهران در خوشبینانهترین شرایط، ما تنها شاهد تحقق نوزده هزار و پانصد و شصت و هفت میلیارد تومان خواهیم بود. در محتملترین شرایط منابع برابر با چهارده هزار و چهارصد و سه میلیارد تومان تحقق خواهد یافت. این بدان معناست که کسری بودجه شهرداری تهران در سال ۹۹ امری انکار ناپذیر خواهد بود و ما با کسری بودجه بین ۳۲ تا ۵۶ درصد مواجه خواهیم بود.
ب. مصارف: از مجموع مصارف سی هزار و پانصد و هفتاد و چهار میلیارد تومانی شهرداری تهران، برابر بودجه مصوب مبلغ دوازده هزار و پانصد و شصت و هفت میلیارد تومان صرف هزینههای اجتناب ناپذیر شامل حقوق و دستمزد و مزایای رفاهی کارکنان و کارگران، نگهداشت فضای سبز و رفت و روب شهری، پرداخت جبران زیان سازمانها و شرکت ها، بازپرداخت بخشی ازبدهیهای سر رسید شده خواهد شد که شیوع کرونا و هزینههای پیش بینی نشده، در این بخش از جمله ضدعفونی، گند زدائی و تامین اقلام بهداشتی، هزینههای تحمیلی به صندوق بازنشستگی ناشی از فوت کارکنان و... رقم هزینههای اجتناب ناپذیر را حداقل به چهارده هزار میلیارد تومان خواهد رساند. بدیهی است تامین هزینههای پروژههای عمرانی جدید، تعمیر و نگهداری زیر ساختهای شهری و... پس از تامین هزینههای اجتناب ناپذیر و مازاد منابع احتمالی در دسترس انجام خواهد شد.
ج. تعادل منابع و مصارف: بررسی محتملترین وضعیت تحقق منابع و مصارف، نمایانگر آن است که در بهترین شرایط تامین منابع تنها تکافوی هزینههای اجتناب ناپذیر شهر و شهرداری را خواهد داشت. البته در این روند هم به علت وجود نداشتن جریان وجوه پایدار و متعادل شهرداری در برخی ماهها همچون فروردین، اردیبهشت و خرداد حتی در تامین هزینههای اجتناب ناپذیر خود دچار مشکل خواهد بود.
مقایسه منابع وصولی اسفند ۱۳۹۷ با اسفند ۱۳۹۸ نمایانگر شکاف و افت ۸۸ درصدی منابع محقق شده است. این نوک کوه یخ بحران تامین مالی شهرداری است. این روایت تلخ از تامین مالی شهرداری تهران در سال ۹۹ تنها هشداری است برای شورا و مدیران شهری تا با اتخاذ راهبردی مناسب و پرهیز از روزمرگی به راه حلهای برون رفت از این وضعیت بیاندیشیم. راه حلهایی که انشا الله زمینه ساز «جهش تولید» برای تهران و ایران باشد. در این میان البته نباید از نقش و سهم دولت غفلت کرد. در این شرایط مجموعه مدیریت شهری در برابر دوگانه های:
۱- نگهداشت شهر یا توسعه شهر
۲- پایداری خدمات یا ارتقاء خدمات
۳- مالیه تاب آور یا مالیه پایدار
۴- پروژه محوری یا سلامت محوری
قرار میگیرد که مطمئناً برای ما نمایندگان مردم شریف تهران در شورا، تعهد به سلامت و صیانت از حق حیات و تلاش برای زندگی همه شهروندان، از کارتن خواب تا کارآفرین در اولویت خواهد بود، تا فدا کردن سلامت و زندگی شهروندان به بهانه افتتاح و بهره برداری چند پروژه.
دولت به عنوان بزرگترین بهره گیرنده از خدمات و زیرساختهای شهری تهران، در مقام یک شهروند باید هم نقش و وظیفه اجتماعی خود را در قبال دیگر شهروندان ساکن تهران ایفا کند، و هم هزینههای شهروندی خود را بپردازد و از مدیریت شهری تهران که در مسیر همراهی با ستاد ملی مبارزه با کرونا از هیچ تلاشی دریغ نکرده است، حمایت کند.
دغدغههای رئیس جمهور در حوزه پایداری فعالیت ها، کسب و کار و خدمت رسانی به شهروندان در سایه سرویس دهی شبکه حمل و نقل عمومی، پایداری خدمات شهری محقق شده است و شهرداری تهران در صف مقدم خدمت رسانی دوشادوش وزارت بهداشت و درمان گام برداشته است.
انتظار مردم تهران از رئیس جمهور آن است که دولت یار و همراه شهرداری باشد و در گذار از این مرحله سخت شهرداری را در برخورداری از منابع صندوق توسعه ملی حمایت نمایند تا شهرداری و شورا نیز در کنار دولت برای تامین نیازمندیهای مردم به ویژه آسیب دیدگان ناشی از اثرات اقتصادی کرونا تلاش کنند.
امیدوارم در پرتو الطاف الهی شاهد پایان یافتن شرایط ناشی از فراگیری ویروس کرونا و آغاز دوباره کار و تلاش برای تهران و برای ایران باشیم.