چند خبر از آخرین تحولات افغانستان
شخصیتهای سیاسی افغانستان از اشرف غنی رئیس جمهور این کشور خواستند روند معرفی اعضای کابینه خود را متوقف کند.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما از کابل، عبدالرب رسول سیاف چهره سیاسی و جهادی شناخته شده افغان، حامد کرزی رئیس جمهور سابق، کریم خلیلی رئیس حزب وحدت اسلامی افغانستان و محمد یونس قانونی رئیس سابق مجلس نمایندگان افغانستان در یک بیانیه مشترک از اشرف غنی خواستند روند معرفی اعضای کابینه خود را تا فرصت مناسب متوقف کند.
همچنین شخصیتهای سیاسی افغان از عبدالله عبدالله نیز خواستند مهلت اعلام شده برای حل بحران سیاسی را تمدید کند.
مهلت ده روزه عبدالله عبدالله برای حل بحران سیاسی ناشی از انتخابات ریاست جمهوری و مراسم همزمان تحلیف اشرف غنی و عبدالله عبدالله پایان یافته و نزدیکان عبدالله هشدار داده اند معرفی اعضای کابینه وی آغاز خواهد شد.
در چند روز گذشته اشرف غنی برای وزارتخانههای امور خارجه، دارایی، اطلاعات و فرهنگ، ریاست امنیت ملی افغانستان و شهرداری کابل افراد جدیدی را معرفی کرد.
میانجیگری شخصیتهای سیاسی یاد شده تاکنون نتیجه نداشته است.
دولت چاره ای به غیر مذاکره با طالبان ندارد
پایگاه اینترنتی دویچه وله در مطلبی به قلم کریم پاکزاد پژوهشگر موسسه روابط بین الملل و راهبردی فرانسه نوشت دولت افغانستان چاره دیگری به غیر از مذاکره با طالبان ندارد.
به نوشته این پایگاه اینترنتی، طالبان مذاکره برای تبادل زندانی را با نمایندگان مقامات کابل آغاز کرد. طالبان برای آزادی صد تن از نیروهای خود در برابر آزادی صد سرباز افغانی که در زندانهای خود دارد مذاکره میکند. هدف آنها در نهایت دستیابی به آزادی ۵ هزار تن از حامیان خود است که هم اکنون زندانی هستند. این در خواستی بود که اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان در ابتدا و پیش از انعطاف در مواضع خود با آن مخالفت کرده بود تا بتواند مذاکرات سیاسی واقعی را با اسلام گرایان از سر بگیرد و به درگیریها در این کشور پایان دهد.
نیروهای طالبان از شیوع ویروس کرونا استفاده کردند و با انتشار پیام ویدئویی در شبکههای اجتماعی برای کمک به مقامات در مبارزه با بیماری اعلام آمادگی کردند. آن طور که در این ویدئو شنیده میشود امارت اسلامی حتی مراکز قرنطینهای برای محافظت از مردم در برخی مناطق تاسیس کرده است. بخشی از جامعه مدنی در افغانستان که ناامید و سرخورده شده اند هنوز در برابر چنین تبلیغاتی با تاکید بر مسائل اجتماعی حساس هستند.
تاکنون هیچ یک از نیروهای شبه نظامی و هیچ یک از تروریستها در میان صدها زندانی آزاد شده توسط مقامات از ابتدای هفته با هدف کاهش جمعیت زندانها دیده نمیشوند.
طالبان برای مذاکره در موضع قدرت قرار دارد. باوجود حدود بیست سال جنگ خونین و به شدت پرهزینه آمریکا و ناتو نتوانستند با راهکارهای نظامی شورشیان را شکست دهند و در نهایت ناچار شدند آنها را به عنوان مخاطبی معتبر در نظر بگیرند تا صلح برقرار کنند.
پذیرش طالبان پای میز مذاکره نوعی مشروعیت سیاسی به آن بخشید که قدرت دوفاکتو آنها را در جامعه تایید میکند. این در حالی است که منافع طالبان در کنفرانس بن در مورد نظام سیاسی جدید افغانستان در سال ۲۰۰۱ در نظر گرفته نشده بود. طالبان است که شرایط روند صلح پیش رو را تعیین میکند و در عین حال حاکمیت افغانستان را رد میکند، زیرا در وهله نخست ترجیح داد با آمریکاییها و دیگر نمایندگان جامعه افغان مذاکره کند تا اینکه با دولت این کشور مذاکره کند.
در حال حاضر مسئله عفو عمومی همانند الجزایر مطرح نیست، اما در عین حال قرار نیست همانند برخی گروههای مسلح اسلام گرا در شمال مالی نیروهای طالبان نادیده گرفته شوند.
مقامات کابل انتخاب دیگری ندارند. بدون توافق با طالبان هیچ مصالحه ملی و سد در نتیجه صلحی در کار نخواهد بود. با مردمی که از این جنگ بی پایان خسته شده اند بحث اخلاقی مذاکره مستقیم با شورشیان اسلام گرا از میان رفته است. به خصوص آنکه طالبان یک گروه یکپارچه نیست. آنها از جنبشهای متعدد اعم از حامیان سابق القاعده و ملی گرایان پشتون و حتی روشنفکران آموزش دیده در مدرسههای پاکستان و قاچاقچیان تریاک و هروئین تشکیل شده است.
طالبان که از بیست سال پیش قدرت گرفته است آزادیهای فردی را محدود کرده بود و حتی زنان را از خروج از خانه، کار و تحصیل منع میکرد. موسیقی ممنوع بود. سنگسارهای عمومی که به نام اسلام صورت میگیرد هنوز در خاطر مردم مانده است.
امروزه روشنفکران این کشور، زنان و جوانان در آرزوی صلح هستند و برای بسیاری از آنها این صلح در جامعهای دیگر مهیا میشود. در سال ۲۰۲۰ طالبان تاکید میکند که تغییر کرده است و میگوید اگر به قدرت بازگردد زنان در چارچوب اسلام حقوق بیشتری خواهند داشت. این فرمولی مبهم برای زایش امید حقیقی به صلح و حاکمیت قانون است.
طالبان آمریکا را به نقض توافقنامه دو جانبه متهم کرد
طالبان با صدور اعلامیهای با اشاره به تخطیهای مکرر آمریکاییها از توافقنامه دو جانبه اعلام کردند: در صورت ادامه نقض توافقنامه، عمل متقابل انجام خواهند داد و جنگ را شدت خواهند داد.
آمریکا و طالبان پس از نزدیک به دو دهه جنگ در دهم اسفندماه سال گذشته توافقنامه صلح امضا کردند.
واکنش امریکا به نقض توافق نامه با طالبان
سخنگوی نیروهای آمریکایی در افغانستان گفت : نیروهای آمریکایی به توافق نامه با طالبان پایبند بوده اند.
سانی لگت ، پس از اینکه امروز طالبان در اعلامیه ای آمریکا را به نقض توافق نامه آمریکا با طالبان متهم کردند ، در توئیتی گفت : نیروهای آمریکایی تاکنون شرایط نظامی توافقنامه صلح با طالبان را رعایت کرده اند و از این پس هم رعایت خواهند خواهند کرد و سایر ادعا ها بی اساس است.
سانی لگت در حالی از پایبندی آمریکا به توافق نامه با طالبان می گوید که در همان ده روز نخست پس از امضای توافق نامه در شهرستان « نهر سراج » از توابع استان هلمند آمریکایی ها طالبان را هدف بمباران قرار دادند.
شانزده عضو طالبان در درگیری با نظامیان افغان در استان زابل افغانستان کشته شدند
وزارت دفاع افغانستان امروز اعلام کرد: طالبان به پاسگاههای نظامیان افغان در شهرستان " ارغنداب " استان زابل حمله کردند و با نظامیان افغان درگیر شدند.
در این درگیری شانزده نفر از طالبان کشته و سه نفر از آنها زخمی شدند، همچنین هشت دستگاه موتورسیکلت و مقادیری مهمات طالبان نیز منهدم شد.