چکیده مقاله:
کشورهای غربی با وجود در اختیار داشتن ثروت زیاد ، پیشرفت علمی و امنیت نسبی توسط یک دشمن دور از ذهن یعنی ویروس کرونا به زانو در آمده اند. جهانیان با تعجب شاهد آن هستند وجهه دولت های غربی که زمانی تصور می شد قدرت دارند نهایت محافظت ، ایمنی و رفاه را در اختیار مردم خود قرار دهند متزلزل شده است.
میلیاردها دلار سرمایه گذاری دفاعی در زمینه موشک های پیشرفته و جت های جنگنده رادار گریز در برابر این دشمن بی استفاده بودند زیرا مردم نتوانستند به دستکش ، ماسک و کیت های تشخیص اولیه که ارزش آنها فقط چند دلار است دسترسی پیدا کنند.
اروپایی ها نخستین بار از زمان جنگ دوم جهانی احساس می کنند مورد تهاجم قرار گرفته اند.همچنین آمریکا تقریبا نخستین بار در دو قرن گذشته برای شکست دادن یک ارتش مهاجم در خاک خود تقلا می کند.با در نظر گرفتن همه این موارد شیوع ویروس کرونا احتمالا تاثیر اجتماعی، اقتصادی و سیاسی گسترده ای بر اروپا و آمریکا خواهد داشت.
حقیقت تلخی که برای بیشتر اروپایی ها آشکار شد این بود که شعار "اتحاد و در عین حال، متفاوت بودن" و خواست مشترک "همکاری با هم در جهت برقراری صلح و رفاه" تا زمانی خوب است که به حباب امنیت و ثروت آسیبی وارد نشود. همه گیری ویروس کرونا نشان داد آرمان اتحاد اروپایی به راحتی می تواند جای خود را به ایده "همه برای خودشان" بدهد.
ایتالیا که کانون همه گیری ویروس کرونا در اروپا است متوجه شد کشورهای اروپایی دیگر آن را به حال خودش رها کرده اند، تا مردم به سبب آلودگی به ویروس کرونا بمیرند. آلمان مانع از صادرات کالاهای اضطراری شد. جمهوری چک یکی دیگر از اعضای اتحادیه اروپا بیش از ۱۰۰ هزار عدد ماسک را که چین برای کمک به ایتالیا ارسال کرده بود، توقیف کرد.
در زمانی که اروپاییها، از ایتالیای مصیبت زده فرار و این کشور را به حال خود رها میکردند، ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه بیست و دوم مارس دو فروند هواپیمای غول پیکر ترابری آنتونوف ۲۲ مملو از تجهیزات پزشکی را به رم ارسال کرد که بر روی آنها استیکرهایی با یک شکل قلب و کلمات "تقدیم با عشق از طرف روسیه" قرار داشت.
آلکساندر واچیچ رئیس جمهور صربستان که کشورش خواستار عضویت در اتحادیه اروپا است ، گفت :"همبستگی اروپایی وجود ندارد این یک داستان جن و پری بر روی کاغذ بود. من به کشورهایی که می توانند کمک کنند از جمله چین، نامه ویژه ای ارسال کرده ام."
وضعیت در سوی دیگر اقیانوس اطلس متفاوت نیست. آمریکا ابرقدرت جهان با ۶۱۸ میلیارد دلار بودجه دفاعی که رقم آن از مجموع بودجه ۹ کشور با بیشترین بودجه دفاعی بیشتر است، آن طور که دونالد ترامپ اذعان میکند به شدت توسط یک دشمن نامریی فلج شده است.
همه گیری کرونا نه تنها بی کفایتی دولت را درخصوص مدیریت فاجعه نشان داد، بلکه شکنندگی اقتصاد آمریکا و ناکارآمدی نظام درمانی قبلا بیمار این کشور را نیز آشکار کرد. نظامی که قادر است ۶ تریلیون و ۴۰۰ میلیارد دلار برای جنگهای "بدون پایان" در خارج از کشور هزینه کند، قادر نبوده است مانع از فوت شهروندان آمریکایی به سبب کافی نبودن تعداد دستگاههای ونتیلاتور، کیتهای آزمایش و سایر تجهیزات مربوطه شود.
همه گیری ویروس کرونا احتمالا مرگ دمکراسی های غربی که قبلا نیز آسیب دیده اند تصریح خواهد کرد. گویی که هجوم آوارگان، به قدرت رسیدن جناح های سیاسی راستگرا، پیر شدن جمعیت و رکود اقتصادی برای به لرزه درآوردن بنیان های اروپای متحد کافی نبوده اند و اکنون ناتوانی فاجعه بار اتحادیه اروپا در رسیدگی به همه گیری ویروس کرونا احتمالا وقوع شورش در سراسر این اتحادیه را تصریح خواهد کرد.
این وضعیت موجب روی کار آمدن احزابی خواهد شد که از اتحادیه اروپا گریزان هستند.در حالی که مردم هنوز مساله خروج انگلیس از اتحادیه اروپا را به یاد دارند، خروج ایتالیا یا اسپانیا یا هردو از اتحادیه اروپا پس از پایان یافتن همه گیری ویروس کرونا مطرح خواهند شد.
همه گیری ویروس کرونا ناکار آمدی بروکراسی اتحادیه اروپا را بیش از پیش آشکار کرد و این وضعیت سرآغازی برای از بین رفتن جمع گرایی است.