امسال سال جهش تولید نامگذاری شده است، سالی که با رفع قوانین ضد تولید میتوانیم تولید را بیش از پیش رونق بدهیم.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان جنوبی ، فرقی نمی کند چه کالاهایی تولید می کنند و در کدام حوزه اقتصادی فعالند همچون محصولات دامی، کشاورزی و یا هم دستی در تولید محصولات فلزی، کاشی، تایر، سیمان و پوشاک دارند هر چه را تولید کنند اگر ظرفیت افزایش تولید را داشته باشند مخاطب نامگذاری سال 1399 هستند.
سالی که رهبر انقلاب با تأکید جهش تولید توسط دست اندرکاران فرمودند: باید با کار ده برابری، تولید به جایی برسد که در زندگی مردم اثر بگذارد و مسائل اقتصادی کشور متعدد است از جمله "اصلاحات بانکی، گمرکی و مالیاتی" و "بهبود فضای کسبوکار"اما نقش تولید بیهمتا است و با راه افتادن تولید و استفاده از بازار فروش ۸۰ میلیونی در داخل و ضمناً ارتباط با فروش و بازارهای خارجی، مشکلات اقتصادی قطعاً پایان مییابد و تحریمها به نفع کشور تمام خواهد شد.
هیچ تولید کننده ای از جهش تولید که سود آن را زیاد می کند بدش نمی آید و از آن استقبال می کند اما این جهش تولید، همت مسولان را می طلبد، حال می خواهد در فردوس پرورش اصلاح نژاد دام داشته باشد و یا در قاین تولید آب میوه ، در درمیان سنگهای معدنی و یا در بیرجند تولید مصنوعات از چوبهای ضایعات داشته باشند، همه به یک موضوع تاکید دارند و آن این است که اگر برخی از قوانین حل شود قادر هستند تولید را افزایش داد.
آشکار شدن 260 فرصت شغلی با تامین سرمایه در گردش
در همین ابتدا به سراغ کارخانه فراوری محصولات استراتژیک خراسان جنوبی در قاین رفتم، واحد تولیدی که به گفته احتشام مدیرعامل کارخانه اگر سرمایه در گردش آن تامین شود 260 فرصت شغلی پنهان آن نمایان خواهد شد و این یعنی رفع بیکاری و نان آوری برای عده ای از جوانان این مرز و بوم و تولید بیشتر .
در همین شهرک صنعتی قاین در نزدیکی این کارخانه، واحد دیگری کارش تولید پروفیل یوپی وی سی است و 6 ماه است با ظرفیت سالانه ۱۰هزار تُن راه اندازی شده و تلاش شبانه روزی ۱۶۰ کارگر آن، تولید کالای کاملا ایرانی و بدون وابستگی است.
جوانان هایی که اغلب آنها دهه هفتادی هستند و زیر 30 سال سن دارد، از تلاش بالای خود می گویند برای تولید محصولات بیشتر که البته اگر همت مسولان هم آن را همراهی کند.
شرعی، مدیر کارخانه پروفیل یوپی وی سی قاین گفت: قادر است سالانه 30 هزار تن پروفیل یوپی وی سی که برای درب و پنجره کاربرد دارد تولید و 300 نفر را هم شاغل کند.
امکان خودکفایی، با راه اندازی طرح توسعه کارخانه لاستیک سازی
شهرک صنعتی بیرجند مقصد بعدی من است، کارخانه تولید تایر خراسان جنوبی که مردان صنعت لاستیک سازی همپای بازارهای جهانی، با عرضه و تولید محصولات جدید رقابت می کنند.
اگر طرح توسعه این کارخانه اجرا شود ظرفیت تولید در این واحد 10 هزار تن افزایش می یابد یعنی به 37 هزار تن خواهد رسید و 220 نیروی جدید هم به آن اضافه می شود.
مدیرعامل شرکت کویرتایر بیرجند که پیشتاز فناوری ساخت دستگاه پرس پخت و تایرهای سبز و نانوی کشور است و توانسته با تولید تایرهای رینگ ۱۸ اینچ تنه به تنه تایرهای خارجی بزند و برای نخستین بار این محصول را در کشور تولید کند گفت: در تلاش است تا تایرهای سنگین هم تولید و کشور را بی نیاز از این محصول کند.
زینلی افزود: طرح تولید این محصول هم اکنون 70 درصد پیشرفت دارد و همچنان راکد است که اگر بجای اینکه ارز از کشور خارج می کنند به ما بدهند می توانیم کشور را بی نیاز کنیم.
حمایت مالی تنها کافی نیست، قوانین دست و پاگیر باید حذف شود
اما وقتی سخن از حمایت به میان می آید تنها حمایت مالی نیست بلکه به گفته میر جعفری صاحب کارخانه پروفیل یوپی وی سی قاین باید قوانین دست و پاگیر ضد تولید حذف شود.
جوانی هم که پرورش شتر دارد و می خواهد محصولات تولیدی خود را فرآوری کند گفت: نمی توانم برای گرفتن مجوز کفش آهنین بپوشم و ماهها از این اداره به آن اداره بروم.
سخن از قوانین ضد تولید است، قوانینی همچون نداشتن آمایش سرزمینی، قاچاق کالا چه به لحاظ صادراتی و چه وارداتی، واردات غیر ضروری، استثنائات تجاری (مناطق آزاد، کالای مسافری، کوله بری، ملوانی و .. )، بانکداری غیر اصولی و بنگاهداری بانکها و دولت، نقص زنجیره تولید و کمبود مواداولیه، مالیات استانی ناعادلانه و متمرکز بر تولید، قدیمی بودن ماشین آلات و بهره وری پایین عوامل تولید، نبود بازار مناسب عرضه کالا، برندزدگی جامعه، عدم شفافیت تجارت، کمبود نقدینگی، تضاد و تعارض و عدم ثبات قوانین و مصوبات، بروز نبودن دانش برخی تولیدکنندگان، مجوزهای متعددِ سرعت گیرِ فسادزا و مدیریت های سلیقهای و غیرتخصصی که روزگار خوش تولید را از سرمایه گذاران گرفته است.
قوانینی که به عقیده برخی از کارشناسان اقتصادی مهمترین مانع برای تولید اند و گلایه های تولید کنندگان را در پی دارد.
یک تولید کننده امروز باید بین 20 تا 48 مجوز بگیرد
به سراغ یکی از کارشناسان اقتصادی کشورمان رفتم.
ایزدخواه با بیان اینکه هم اکنون شرایط جهش تولید در کشور فراهم است گفت: کشور از نظر دارا بودن منابع مالی، فیزیکی، انسانی، دانش و زیرساخت در تراز بالاست و هیچ کمبودی در این زمینه ها نداریم.
وی افزود: موانع ما، موانع نرم است که جهش تولید رخ نمی دهد یکی از آنها حکم رانی و برنامه ریزی دولتی است که به نفع تولید نیست.
وی گفت: امروز اگر از تولیدکنندگان بپرسید مشکل شما چیست؟ می گویند قوانین و سیاست های درهم برهمی که با انواع تبصره ها دست تولید را بسته است و به نفع سوداگران، دلالان و واردات چی هاست که تولید را خفه و حبس کرده است.
ایزدخواه افزود: در صدور مجوزهای تولید وضع بسیار وخیمی داریم، یک تولید کننده امروز بین 20 تا 48 مجوز باید بگیرد در حالی که وارد کننده 3 مجوز نیاز دارد و قاچاقچی که اصلا نیازی به مجوز ندارد و کارش راه می افتد.
شناسایی 400 زنجیره اقتصادی در کشور
کارشناس اقتصادی با اشاره به اینکه دست انداز در تولید زیاد داریم، از انواع عوارض ها تا مداخلات دولتی و غیر دولتی گفت : باید قانون برداری و قانون زدایی شود، تبصره ها و امضاهای طلایی که هیچ تاثیری ندارد از بین برود و اختیارات از مرکز گرفته شود و به جوامع محلی داده و مردم سازی شود.
ایزدخواه افزود: باید اختیارات را تفویض کنیم، به نهادهای مردمی، تشکلها، ادارات دولتی منطقه ای و محلی اجازه بدهیم خودشان تصمیم بگیرند، اگر کارخانه ای می خواهد در یکی از شهرهای مرزی خراسان جنوبی راه اندازی شود نباید کارشناسی در سازمان تهران تصمیم بگیرد بلکه باید در استان برنامه ریزی شود.
وی با تاکید بر اینکه همه کشور را نمی توان با پتروشیمی، فولاد و یا خودروسازی آباد کرد گفت: هم اکنون 400 زنجیره اقتصادی در کشور شناسایی شده است که باید عدم تمرکز را در فضای تولید ایجاد و زنجیره اقتصادی مغفول مناطق را محور قرار دهیم و به مردم و مسولان محلی واگذار کنیم .
این کارشناس اقتصادی خراسان جنوبی گفت: مسولانی که در رده بالا در دستگاه متمرکز می نشینند و می خواهند برای کل کشور تصمیم گیری کنند این مزیتها را نمی بینند .
ایزدخواه با بیان اینکه هم اکنون انبوه منابع مالی مردم در خودرو و مسکن که غیر مولدند، راکد شده است و باید به تولید تزریق شود گفت: منابع دانشی هم همین گونه است، انبوه دانشجویان، اساتید و پژوهشگران دپو شدند و پای آنها را به تولید باز نکرده ایم که اگر باز می شد بسیاری از مشکلاتی که هم اکنون در حوزه تولید شاهد هستیم با همین دانش بنیان ها حل می شد.
الگویی برای جهش تولید در عصر کرونا
تفویض اختیار به استانها، مذاکره تلفنی بدون برگزاری جلسه در تهران و صدور مجوز در 2 روز، موضوعاتی هستند که به گفته کارشناسان اقتصادی یکی از شاه کلیدهای جهش اقتصادی است و همین شاه کلیدها باعث شد تا واحدی برای تولید ماده ضدعفونی کننده که تا یک ماه پیش در خراسان جنوبی تولید نمی شد با سرعتی شگفت آور راه اندازی شود.
مدیر داخلی کارخانه تولید محلول ضدعفونی دست در قاین، ظرفیت روزانه تولید محلول ضدعفونی دست را ۵ هزار لیتر در سه شیفت کاری اعلام کرد و گفت: همچنین تولید موادضدعفونی کننده لباس و سطوح هم در این کارخانه به ۲۰ هزار لیتر افزایش یافته است.
مجوزی که تا پیش از این، صدور آن هفته ها و یا ماهها طول می کشید حالا 2 روزه صادر شد تا خط تولید راه اندازی شود.
آهنی معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: وزارت خانه اعلام کرده است که اگر کارخانه ای امکان تغییر کاربری دارد شما مجوز بدهید و ما بعد از آمادگی کارخانه قاین، بلافاصله با تهران مذاکره کردیم و در کمیته ای در دانشگاه علوم پزشکی ظرف دو روز مجوز راه اندازی را صادر کردیم.
تنها این کارخانه نیست، از شهرستانهای طبس و بیرجند هم خبرهای خوش رسیده است که در عرض 2 یا 3 روز مجوز تغییر کاربری برای تولید اقلام بهداشتی گرفته شده است.
سرعت راه اندازی این واحدها نشان داد که می تواند الگو و سرمشق دیگر صنایع در جهش تولید باشد.
اما بروکراسی اداری و قوانین دست و پاگیر، همواره باری بر دوش تولید کنندگان و گاهاً حتی زمینه ساز فساد مالی، رشوه و رانت خواری است و توسعه دولت الکترونیک می تواند از ابزار جهش تولید باشد.
حالا باید دید دولتمردان در سال جهش تولید، چقدر روند تولید را سرعت می بخشند و چه تصمیماتی را اتخاذ خواهند کرد.
نویسنده : زهرا فلاحی نسب